Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Garaż w bryle domu, kto posiada?

Recommended Posts

]O ile mi wiadomo[/b], nie ma prawnych przeciwskazań, żeby zamontować grzejnik pod rozdzielnią.

Można się co najwyżej zastanawiać, czy ciepło grzejnika podgrzewając aparaty w rozdzielni nie będzie skracało ich żywotności, ale szczerze mówiąc nie wydaje mi się, rozdzielnia będzie z drzwiczkami, a grzejnik w garażu zdrowy rozsądek i tak nakazywał będzie skręcać na minimum. Jak pisałem, ja bym go nie montował wcale, ale jeśli autor wątku chce, a to jest jedyne miejsce, niech montuje.

Bezpieczeństwo i dopiero o ile ci wiadomo ponieważ gdyż i skąd czerpiesz ta wiedzę................... tak zrozumiałem autora tego pytania.

• Odpowiedzi 407
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Piszesz tyle kwieciście, co nieskładnie, ciężko się połapać, o co tak właściwie pytasz. Jeśli pytanie, skąd czerpię wiedze było do mnie, to odpowiem, że wiedzę czerpię z doświadczeń własnych oraz kursów SEP, w wyniku których posiadam kilkakrotnie już odnawiane uprawnienia E+D+pomiary ochrony p/porażeniowej. Ponieważ jednocześnie nie jestem czynnym zawodowo elektrykiem-instalatorem i mogę najzwyczajniej w świecie nie pamiętać jakiejś wytycznej, która zabraniałaby takiego montażu rozdzielni, dodałem zastrzeżenie "o ile mi wiadomo", ale nie wydaje mi się. Jak sam napisałeś, kierbud tu będzie miał zdanie decydujące, jeśli on taką lokalizację dopuści, będzie przyklepana.

Niepotrzebnie chwalisz twe zawodowe umiejętności zdobyte.............. to tak na marginesie i było to do ciebie przypominając ci ,że w tej otoczce fachowości są także tacy którzy grupę SEP- ską odziedziczyli już bardzo dawno.Bacz i na to.Wkładki energetyczne ,którymi dysponujesz albo już u lamusa albo do ponownego egzaminu.Ale nie o tem my tu.;).Ze względów bezpieczeństwa i niepotrzebnej przesady grzejnika w tym miejscu nie montowałbym.Mam u siebie ale służy mi do zupełnie innych poruczeń.;).Nie ma między nami nieporozumienia.

p.s

I jeśli mógłbyś.............bo ktoś z uprawnieniami z Gazowni się dobija.;)

Edytowane przez niktspecjalny
gazownia.

Niepotrzebnie chwalisz twe zawodowe umiejętności zdobyte.............. to tak na marginesie i było to do ciebie przypominając ci ,że w tej otoczce fachowości są także tacy którzy grupę SEP- ską odziedziczyli już bardzo dawno.Bacz i na to.Wkładki energetyczne ,którymi dysponujesz albo już u lamusa albo do ponownego egzaminu.Ale nie o tem my tu.;).Ze względów bezpieczeństwa i niepotrzebnej przesady grzejnika w tym miejscu nie montowałbym.Mam u siebie ale służy mi do zupełnie innych poruczeń.;).Nie ma między nami nieporozumienia.

Napisz ten tekst jeszcze raz, bo naprawdę nie rozumiem.

Napisz ten tekst jeszcze raz, bo naprawdę nie rozumiem.

Może nie chcesz rozumieć.To ty piszesz te madrości .

..Jeśli pytanie, skąd czerpię wiedze było do mnie, to odpowiem, że wiedzę czerpię z doświadczeń własnych oraz kursów SEP, w wyniku których posiadam kilkakrotnie już odnawiane uprawnienia E+D+pomiary ochrony p/porażeniowej.........

Skoro masz takie odnowione uprawnienie pozostaje tylko poczekać na fachowa odpowiedz autorowi pytania.Tego tez nie rozumiesz??? Taki zdolny jesteś to po juhasa drążyć temat .Fachowiec z papierami itp. na FM w rzeczy samej najmądrzejszy.Tego tez modzie nie kumasz.Jeszcze raz autor przejaskrawia swe sposoby zagospodarowania garażu na samochód i te rozwiązania techniczne w nim ze względów bezpieczeństwa są tu niepotrzebne.Kierbud rządzi i on jest dysponentem tych zamierzeń a przynajmniej powinien być.

Przeczytaj wątek jeszcze raz na spokojnie. A wcześniej może zażyj te pigułki, co ich dziś rano najwyraźniej zażyć zapomniałeś, może wtedy wszystko stanie się prostsze.

Pisałem człowiekowi na samym początku, że wg mnie ten grzejnik jest w tym garażu zbędny, niczemu tak naprawdę nie służy, a może mocno podnieść koszt ogrzewania domu zimą. Ponieważ autor wątku upierał się przy jego instalacji napisałem mu, że według mojej wiedzy może to zrobić. Inaczej rzecz ujmując: nie są mi znane normy ani przepisy, które zabraniałyby takiej lokalizacji tej tablicy (jeśli już, to bardziej kotrowersyjna jest bliska odległosć do planowanej umywalki). Kursami się nie chwalę, odpowiadałem na twoje pytanie po prostu, spytałeś, dostałeś odpowiedź. Ty natomiast podobne pytanie zadane Ci przez kolege Greengaza dwukrotnie juz zignorowałeś. Zatem pytam i ja: czy potrafisz merytorycznie uzasadnić swoje przekonanie?

Przeczytaj wątek jeszcze raz na spokojnie. A wcześniej może zażyj te pigułki, co ich dziś rano najwyraźniej zażyć zapomniałeś, może wtedy wszystko stanie się prostsze.

Pisałem człowiekowi na samym początku, że wg mnie ten grzejnik jest w tym garażu zbędny, niczemu tak naprawdę nie służy, a może mocno podnieść koszt ogrzewania domu zimą. Ponieważ autor wątku upierał się przy jego instalacji napisałem mu, że według mojej wiedzy może to zrobić. Inaczej rzecz ujmując: nie są mi znane normy ani przepisy, które zabraniałyby takiej lokalizacji tej tablicy (jeśli już, to bardziej kotrowersyjna jest bliska odległosć do planowanej umywalki). Kursami się nie chwalę, odpowiadałem na twoje pytanie po prostu, spytałeś, dostałeś odpowiedź. Ty natomiast podobne pytanie zadane Ci przez kolege Greengaza dwukrotnie juz zignorowałeś. Zatem pytam i ja: czy potrafisz merytorycznie uzasadnić swoje przekonanie?

Zacytuje by pozostało jeśli nie usuniesz.Gwoli przypomnienia, rozmawiam, odpowiadam, nieprowokowany, ludziom z wykształceniem i tym którzy wiedzą co mówią i o co walczą w topiku, by ugrać coś dla pytka albo dla siebie..Czego oczekujesz jak już wyjaśniłem ,że te (nie tylko grzejnik) rozwiązania są nieadekwatne do rozmiaru zamierzeń pytającego.A tego na przyszłość nie pisz bo może to świadczyć o tym ,że uprawnienia chyba kupiłeś ,a jak dla mnie pierniczysz głupoty.Wybacz za pierniczysz.;)

.Pisałem człowiekowi na samym początku, że wg mnie ten grzejnik jest w tym garażu zbędny, niczemu tak naprawdę nie służy, a może mocno podnieść koszt ogrzewania domu zimą.

Jak mam na liści ignorowanych jegomościa czego sam uczyłeś to jak mam mu odpowiedzieć...............ignoruje go i nie czytam a jak troll uje to tym bardziej.Na tym się nie skupiajmy tylko szukajmy odpowiedzi autorowi by spokojnie spał.

Edytowane przez niktspecjalny

Dobrze, jeśli jego masz w ignorowanych, to ja spytam. Piszesz "Ze względów bezpieczeństwa i niepotrzebnej przesady grzejnika w tym miejscu nie montowałbym". Co do przesady w montowaniu tam grzejnika - zgoda, pytam jednak o uzasadnienie tych względów bezpieczeństwa. W miarę możliwości merytoryczne i bez pierniczenia głupot.

Dobrze, jeśli jego masz w ignorowanych, to ja spytam. Piszesz "Ze względów bezpieczeństwa i niepotrzebnej przesady grzejnika w tym miejscu nie montowałbym". Co do przesady w montowaniu tam grzejnika - zgoda, pytam jednak o uzasadnienie tych względów bezpieczeństwa. W miarę możliwości merytoryczne i bez pierniczenia głupot.

Grzejnik pod rozdzielnicą elektryczną o co pyta autor

.No tak ale mi chodzi tylko o to czy grzejnik może być pod rozdzielnicą elektryczną
. Tak byś zrobił??? .To po pierwsze.Domowa Szafa elektryczna z różnicówką i esami, to elektryczne serce domu i bliskość jakiejkolwiek wody w jej pobliżu musi być odpowiednio uzasadniona.W przypadku autora nie jest.Widzimisię i brak potwierdzenia przez Kierbuda W DB może skutkować wielkim problemem ,którego ty człek z uprawnieniami i to nie byle jakimi zupełnie nie zauważasz i ignorujesz.To ,że w przepisach nie ma nic o takim montażu ja jednak byłbym ostrożny i skupił sie nad tym czy to ciepłe powietrze coś tej szafie zrobi i czy ewentualne rozszczelnienie bedzie skutkowało źle na nasz węzeł energetyczny .Autor zresztą już dostał odpowiedzi na innym forum ,a my tu walczymy z wiatrakami. Edytowane przez niktspecjalny

Nie taki ignorowany.

p.s

I jeśli mógłbyś.............bo ktoś z uprawnieniami z Gazowni się dobija.;)

Może teraz dotrze :razz:.

Pomogę.

Skrzynka rozdzielcza nad grzejnikiem, co wynika z załączonego zdjęcia, będzie schowana w ścianie. Czekam na opis zagrożenia z takiej konfiguracji poparte regulacjami prawnymi, własnym doświadczeniem instalatora, może jakieś inne.

Taki zdolny jesteś to po juhasa drążyć temat .

To ,że w przepisach nie ma nic o takim montażu ja jednak byłbym ostrożny i skupił sie nad tym czy to ciepłe powietrze coś tej szafie zrobi i czy ewentualne rozszczelnienie bedzie skutkowało źle na nasz węzeł energetyczny .

Ta argumentacja do mnie przemawia.

Skrzynka rozdzielcza /serce domu/ schowana w ścianie, narażona na gorące powietrze płynące z niskotemperaturowego grzejnika skręconego na maksa, jak nic narazi osprzęt na uszkodzenie.

Również groźba zalania wynika z właściwości wody przemieszczającej się zawsze w kierunku skrzynek rozdzielczych - wbrew prawu ciążenia.

Nie uwzględnienie powyższego w normach jest ewidentnym błędem wymagającym korekt.

.Autor zresztą już dostał odpowiedzi na innym forum ,a my tu walczymy z wiatrakami.

To po juhasa drążysz temat.

Pozdrawiam.

• 3 weeks później...

Czy robił ktoś może w garażu "ślepy" odpływ, nie podłączony do niczego, który by tylko zebrał wodę w jedno miejsce żeby sobie odparowała?

Chodzi mi tylko o wodę z topiących się resztek śniegu, którego by się nie udało w 100% usunąć z samochodu jeszcze na podwórku.

Mam w garażu nieużywany kanał, betonową podłogę ze spadkiem w bok i zimą gonimy z mopem żeby ogarnąć kałużę zalewającą rzeczy stojące przy ścianie (stół warsztatowy, rowery, opony i tego typu klamoty), a tymczasem woda z drugiej połowy auta ścieka sobie do tego kanału...

Myślę sobie tak, żeby kanał zasypać, na podłodze zrobić płytki z odpowiednim spadkiem i gdzieś dać np. taką liniową rynienkę z kratką, żeby woda tam spłynęła i odparowała. Ma ktoś coś podobnego?

• 10 months później...
  • 3 months później...

Ja zrobiłem w czasie wylewania posadzki w garażu kopertę do centralnie umieszczonej kratki, która na razie jest podłączona rurą 50 co miejsca w kącie garażu gdzie zamierzam podłączyć mini studzienkę i pompkę (garaż w piwnicy więc z tego powodu takie "podchody") - raczej nie liczę że woda sama wyparuje - im mniejsza powierzchnia tym mniejsze parowanie, prawda?

Przed wjazdem będzie odwodnienie liniowe.

PS Jak ma się skrzynkę elektryczną nad grzejnikiem to bezproblemowo można ją uziemić do kaloryfera haha - oczywiście jeżeli kierbud się zgodzi :lol2:

PS Jak ma się skrzynkę elektryczną nad grzejnikiem to bezproblemowo można ją uziemić do kaloryfera haha - oczywiście jeżeli kierbud się zgodzi :lol2:

Nie ma prawa się zgodzić. Ani on, ani elektryk, który się potem będzie pod protokołem odbioru podpisywał.