Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Garaż w bryle domu, kto posiada?

Recommended Posts

Mam garaż doklejony do bocznej ściany domu bez połączenia z domem. Ściana między domem a garażem ocieplona od strony garażu wełną. W posadzce garażu styropian 6cm. Z tyłu garażu kotłownia również bez połączenia z domem ogrzewana ze względu na przyłącze wody. . Muszę grzać garaż żeby nie było grzyba?

• Odpowiedzi 407
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Jak masz garaż w bryle, to musisz go ogrzewać, inaczej hodujesz sobie grzyba w ścianie. Pojawi się niestety po ładnych kilku latach, więc nie słuchaj tych, którzy dopiero się wprowadzili i mówią, że nie trzeba.

Garażu nie da się ogrzać.

Bramy garażowe (nawet te z 4 cm styropianu w środku) są dość "przewiewne". Koszt takiego ogrzewania przewiewnego garażu będzie koszmarny. Mam garaż w "bryle domu" tzn. jedna ściana przylega do kotłowni, bez połączenia z domem. Garaż ocieplony 15 cm styro, pod posadzką brak styropianu. Miałem grzejnik w garażu (bo mnie kier-bud namówił) ale któregoś mroźnego dnia (-20) garaż się przypadkowo komuś otworzył (pilotem) i grzejnik zamarzł i pękł!

Grzyb na ścianie się pojawi jak nie ma skutecznej wentylacji i kiedy wilgoć jest podciągana od fundamentów - niska temperatura nie jest tu winowajcą.

Edytowane przez panfotograf

Mam kostkę w garażu w bloku i jest to beznadziejne. Wieczny syf i piach który ciężko sprzątnąć, dodatko jak skapie olej to zostaje już na wieki. Nie polecam. W domu bede robił albo terakotę albo podłogę chemiczną jak w galeriach handlowych.

Garażu w bryle nie trzeba ogrzewać. A odizolować w środku od ścian wewnętrznych warto

Dam na sufit styro z racji , że ma być tam sypialnia na poddaszu. W podłogę na gruncie nie będę dawał ani na ściany zewnętrzne. Kaloryfer dam w razie W z termostatem na temp 4-5' aby woda nie zamarzła w mrozu bo mam wodomierz itd w garażu a za garażem kotłownia.

Jak myślicie dobry plan?

Ja mam garaż w bryle domu, ściane łączącą ociepliłem 5cm styro. na posadzkę też dałem 5 cm styro tego parkingowego - dosyć drogi.

Ale tylko dlatego że mam pomieszczenie pod garażem i chciełem mieć tam ciepło. Z zewnątrz 10cm styro.

To stare zdjęcie z przed roku, nie robiłem aktualnych bo obecnie tam mam warsztacik i docinamy płyki i ogólnie jest syf brud i kurz. Właściwie na pierwszym i drugim zdjęciu są już płytki ale są tak usyfione pyłem od cięcia płytek że nawet nie widać koloru.

Mam 1 kaloryfer CV11 140cm, i jest tam ok. 14-15*C.

Tu jeszcze nie ma na zdjęciach drzwi do wiatrołapu.

Na zdjęciu widać ocieplaną ścianę od strony domu.

Odwodnienie mam linowe, i zamierzam ją w przyszłości połączyć z jakąś tam co będzie prowadzona w kostce, i podpiąć sie do tej co mam z rynien poprowadzoną wokół domu.

Wylewka jest ze spadkiem ok. 1,5cm od ścian do środka do tych kratek. A pod bramą jest prosto, dało sie więcej kleju i te 2 warstwy płytek przy brami jest prosto a później już ze spadkiem do odwodnienia. Ta kratka odwodnienia ma 6cm wysokości - długo szukałem takiej niskiej by zazwyczaj są wyższe. Pozatym trzeba też ją leciutko ze spadkiem dać

Zdjęcie-0048.jpgZdjęcie-0049.jpgZdjęcie-0046.jpgZdjęcie-0215.jpgZdjęcie-0248.jpg

Edytowane przez julo23

Garaz mamy w bryle domu. Ocieplony styro szary 15cm, ogrzewany (przy ostatnich kosmicznych mrozach w garażu +12 - jeden kaloryfer na ok. 25m2). Na gruncie chyba styro 6 (nie pamiętam dokładnie) i na suficie też (nad garażem mamy sypialnię). Odwodnienie + woda, więc brak ogrzewania byłby niemal katastrofą. Brama duża, więc mocno się chłodzi zimą - ale teraz nie założyłabym mniejszej.

Zgadza się. Ale ustawienie na "*" albo na "1" na głowicy termostatycznej chyba aż tak bardzo nie wychładza układu instalacji grzewczej?

Choć może się myle.

Za to już nie mogę sie doczekać jak już sie wprowadze - ten komfort wsiadania do auta prosto z domu. Bo do tej pory muszę biec od bloku jakieś 500m do garażu. W zimę z zakupami raczej nie przejdzie. Pozatym zawsze można coś tam grzebnąć przy autku, nawet jak ktoś nie ma smykałki mechanika to można sobie poodkurzać, poczyścić itp.

Także temp. na plusie w garazu wydaje mi się bardzo przydatna.

Edytowane przez julo23

Z nieba mi spadłeś! :yes:

Napisz dokładnie, co to za odwodnienie-producent, parametry, miejsce zakupu, cena :) bo przez nieupolowanie takiej niziutkiej odłożyłam wylewki :bash:

Bardzo dziękuję

Odwodnienie mam linowe, i zamierzam ją w przyszłości połączyć z jakąś tam co będzie prowadzona w kostce, i podpiąć sie do tej co mam z rynien poprowadzoną wokół domu.

Wylewka jest ze spadkiem ok. 1,5cm od ścian do środka do tych kratek. A pod bramą jest prosto, dało sie więcej kleju i te 2 warstwy płytek przy brami jest prosto a później już ze spadkiem do odwodnienia. Ta kratka odwodnienia ma 6cm wysokości - długo szukałem takiej niskiej by zazwyczaj są wyższe. Pozatym trzeba też ją leciutko ze spadkiem dać

Masz szczęście że akurat mam poukładane FV do robienie wniosku o zwrot VAT za materiały budowlane i mam pod ręką tą FV.

Tylko nie wiem czy to nie jest reklama - znaleziony na necie sprzedawca z Rzeszowa:

http://klikshop.pl/odwodnienia-kanaly-z-kratkami-c-92_102.html

U mnie na mieście dopiero teraz taki podobne sprowadzili, rok temu nie było nic takiego niskiego.

Ja zbiłem z desek miejsce na to odwodnienie i zrobili mi wylewki do tego stelarzu. Później dopiero zalewałem te kratki. Być może lepiej od razu to robić ale mój wylewkarz nie chciał nawet o tym słyszeć. Mało sie nie pokłóciłem z nim o to :) W sumie to nie wiem co mu tak to przeszkadzało, przecież jastrych ma gęstą konsystencje i chyba mógł usadowić tą kratkę bez problemu. Mimo wszystko i tak ich wszystkim polecam bo świetne chłopaki, zapierniczali od świtu do nocy i nawet spali na budowie żeby nie tracić czasu na dojazd.

Edytowane przez julo23

Panowie reasumując. Jeżeli nie mam zamiaru ogrzewać do temp 10'-15' w zimie to co zrobić?

Chodzi mi o to aby tylko woda w garażu nie zamarzła tzn wodomierz i cała reszta. Temp będzie wystarczająca 5' jak dla mnie.

Czy ocieplać podłogę? czy ocieplać ściany w garażu od środka tą wspólną z domem? Kaloryfer dam na wszelki wypadek bo żaden to koszt a potem problem dołożyć będzie.

Dzięki.

A które Ty wybrałeś, bo ja się przyglądam na te metalowe. Widziałeś pozostałe na własne oczy?

Masz szczęście że akurat mam poukładane FV do robienie wniosku o zwrot VAT za materiały budowlane i mam pod ręką tą FV.

Tylko nie wiem czy to nie jest reklama - znaleziony na necie sprzedawca z Rzeszowa:

http://klikshop.pl/odwodnienia-kanaly-z-kratkami-c-92_102.html

U mnie na mieście dopiero teraz taki podobne sprowadzili, rok temu nie było nic takiego niskiego.

Ja zbiłem z desek miejsce na to odwodnienie i zrobili mi wylewki do tego stelarzu. Później dopiero zalewałem te kratki. Być może lepiej od razu to robić ale mój wylewkarz nie chciał nawet o tym słyszeć. Mało sie nie pokłóciłem z nim o to :) W sumie to nie wiem co mu tak to przeszkadzało, przecież jastrych ma gęstą konsystencje i chyba mógł usadowić tą kratkę bez problemu. Mimo wszystko i tak ich wszystkim polecam bo świetne chłopaki, zapierniczali od świtu do nocy i nawet spali na budowie żeby nie tracić czasu na dojazd.

Panowie reasumując. Jeżeli nie mam zamiaru ogrzewać do temp 10'-15' w zimie to co zrobić?

Chodzi mi o to aby tylko woda w garażu nie zamarzła tzn wodomierz i cała reszta. Temp będzie wystarczająca 5' jak dla mnie.

Czy ocieplać podłogę? czy ocieplać ściany w garażu od środka tą wspólną z domem? Kaloryfer dam na wszelki wypadek bo żaden to koszt a potem problem dołożyć będzie.

Podłogi nie ocieplaj, ściany od zewnątrz ocieplić, ścianę wspólną z domem? - może też nie. Jeśli masz wodomierz na ścianie wspólnej z domem to może wystarczy jakąś obudowę (ocieplenie) mu zrobić, albo grzejnik tuż przy nim.

Ja mam jedną ścianę wspólną z domem (tzn. z kotłownią) i ona jest nieocieplona - ma za zadanie lekko grzać. Warto powiesić termometr przy takiej rurze/wodomierzu i pilnować czy jest na plusie.

Edytowane przez panfotograf

@GraMar - ja mam te plastikowe, pomyślałem że czarny plastik będzie może ładniej wyglądał po latach, bo ten metal to nie wiadomo czy nie zajdzie czymś później.

@Rustin, jeśli będziesz mieć dużo zimniej w garażu to ścianę wspólną z domem musisz ocieplić. Najlepiej od strony garażu.

Ja mam oryginalny projekt z archon.pl i tak jest zrobione. To nie mój wymysł. Inaczej garaż będzie ci wychładzał pomieszczenie obok.

Załóż kaloryfer z głowicą termostatyczną i ustaw na 1 albo nawet na gwiazdkę.

Jedynka to odpowiednik temp 14 stopni a gwiazdka 8*C.