JK2010 08.02.2014 11:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2014 Mam garaż doklejony do bocznej ściany domu bez połączenia z domem. Ściana między domem a garażem ocieplona od strony garażu wełną. W posadzce garażu styropian 6cm. Z tyłu garażu kotłownia również bez połączenia z domem ogrzewana ze względu na przyłącze wody. . Muszę grzać garaż żeby nie było grzyba? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sursum 08.02.2014 12:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2014 JK2010, przecież sam sobie odpowiedziałeś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JK2010 08.02.2014 13:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2014 Tzn.? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
panfotograf 08.02.2014 14:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2014 (edytowane) Jak masz garaż w bryle, to musisz go ogrzewać, inaczej hodujesz sobie grzyba w ścianie. Pojawi się niestety po ładnych kilku latach, więc nie słuchaj tych, którzy dopiero się wprowadzili i mówią, że nie trzeba. Garażu nie da się ogrzać. Bramy garażowe (nawet te z 4 cm styropianu w środku) są dość "przewiewne". Koszt takiego ogrzewania przewiewnego garażu będzie koszmarny. Mam garaż w "bryle domu" tzn. jedna ściana przylega do kotłowni, bez połączenia z domem. Garaż ocieplony 15 cm styro, pod posadzką brak styropianu. Miałem grzejnik w garażu (bo mnie kier-bud namówił) ale któregoś mroźnego dnia (-20) garaż się przypadkowo komuś otworzył (pilotem) i grzejnik zamarzł i pękł! Grzyb na ścianie się pojawi jak nie ma skutecznej wentylacji i kiedy wilgoć jest podciągana od fundamentów - niska temperatura nie jest tu winowajcą. Edytowane 8 Lutego 2014 przez panfotograf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
panfotograf 08.02.2014 14:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2014 Kolega z drugiego forum ma w garażu kostkę brukową. Tez tak chcę zrobić. Problem z wodą rozwiązuje się automatycznie, jak na parkingu. A przecież w garażu nie masz ulew. Na parkingu to woda spływa i wsiąka pod kostkę. Chcesz zrobić podłogę z kostki na piasku?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 08.02.2014 14:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2014 nie widziałem kostki kładzionej na pisaku. To chyba robiły straszne papraki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adam626 08.02.2014 16:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2014 Mam kostkę w garażu w bloku i jest to beznadziejne. Wieczny syf i piach który ciężko sprzątnąć, dodatko jak skapie olej to zostaje już na wieki. Nie polecam. W domu bede robił albo terakotę albo podłogę chemiczną jak w galeriach handlowych. Garażu w bryle nie trzeba ogrzewać. A odizolować w środku od ścian wewnętrznych warto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rustin 08.02.2014 21:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2014 Dam na sufit styro z racji , że ma być tam sypialnia na poddaszu. W podłogę na gruncie nie będę dawał ani na ściany zewnętrzne. Kaloryfer dam w razie W z termostatem na temp 4-5' aby woda nie zamarzła w mrozu bo mam wodomierz itd w garażu a za garażem kotłownia.Jak myślicie dobry plan? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adam626 09.02.2014 09:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2014 Tak to jest dobry plan i w praktyce się sprawdza. Z kotłowni otworzysz drzwi i troche ciepła wpadnie do garażu natomiast grzejnik ustawisz na gwiazdkę i bedzie ok. Tylko nie lokuj na wszelki wypadek wodomierza czy innych rur blisko bramy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rustin 09.02.2014 10:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2014 Niestety tak mam zrobiony wodomierz jakieś 2m od bramy przy tej ścianie z domem wspólnej. Jak chciałem dać dalej albo w kotłowni to z gospodarki komunalnej powiedzieli , że nie ma takiej opcji bo nie podpiszą czy coś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
julo23 09.02.2014 10:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2014 (edytowane) Ja mam garaż w bryle domu, ściane łączącą ociepliłem 5cm styro. na posadzkę też dałem 5 cm styro tego parkingowego - dosyć drogi. Ale tylko dlatego że mam pomieszczenie pod garażem i chciełem mieć tam ciepło. Z zewnątrz 10cm styro. To stare zdjęcie z przed roku, nie robiłem aktualnych bo obecnie tam mam warsztacik i docinamy płyki i ogólnie jest syf brud i kurz. Właściwie na pierwszym i drugim zdjęciu są już płytki ale są tak usyfione pyłem od cięcia płytek że nawet nie widać koloru. Mam 1 kaloryfer CV11 140cm, i jest tam ok. 14-15*C. Tu jeszcze nie ma na zdjęciach drzwi do wiatrołapu. Na zdjęciu widać ocieplaną ścianę od strony domu. Odwodnienie mam linowe, i zamierzam ją w przyszłości połączyć z jakąś tam co będzie prowadzona w kostce, i podpiąć sie do tej co mam z rynien poprowadzoną wokół domu. Wylewka jest ze spadkiem ok. 1,5cm od ścian do środka do tych kratek. A pod bramą jest prosto, dało sie więcej kleju i te 2 warstwy płytek przy brami jest prosto a później już ze spadkiem do odwodnienia. Ta kratka odwodnienia ma 6cm wysokości - długo szukałem takiej niskiej by zazwyczaj są wyższe. Pozatym trzeba też ją leciutko ze spadkiem dać Edytowane 9 Lutego 2014 przez julo23 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emilus18 09.02.2014 10:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2014 Garaz mamy w bryle domu. Ocieplony styro szary 15cm, ogrzewany (przy ostatnich kosmicznych mrozach w garażu +12 - jeden kaloryfer na ok. 25m2). Na gruncie chyba styro 6 (nie pamiętam dokładnie) i na suficie też (nad garażem mamy sypialnię). Odwodnienie + woda, więc brak ogrzewania byłby niemal katastrofą. Brama duża, więc mocno się chłodzi zimą - ale teraz nie założyłabym mniejszej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 09.02.2014 12:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2014 Ogólna zasada jest taka że jeśli ktos ociepla to powinien grzać . Jesli nie ociepla nie powinien grzać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
julo23 09.02.2014 13:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2014 (edytowane) Zgadza się. Ale ustawienie na "*" albo na "1" na głowicy termostatycznej chyba aż tak bardzo nie wychładza układu instalacji grzewczej?Choć może się myle. Za to już nie mogę sie doczekać jak już sie wprowadze - ten komfort wsiadania do auta prosto z domu. Bo do tej pory muszę biec od bloku jakieś 500m do garażu. W zimę z zakupami raczej nie przejdzie. Pozatym zawsze można coś tam grzebnąć przy autku, nawet jak ktoś nie ma smykałki mechanika to można sobie poodkurzać, poczyścić itp.Także temp. na plusie w garazu wydaje mi się bardzo przydatna. Edytowane 9 Lutego 2014 przez julo23 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GraMar 09.02.2014 14:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2014 Z nieba mi spadłeś! Napisz dokładnie, co to za odwodnienie-producent, parametry, miejsce zakupu, cena bo przez nieupolowanie takiej niziutkiej odłożyłam wylewki Bardzo dziękuję Odwodnienie mam linowe, i zamierzam ją w przyszłości połączyć z jakąś tam co będzie prowadzona w kostce, i podpiąć sie do tej co mam z rynien poprowadzoną wokół domu. Wylewka jest ze spadkiem ok. 1,5cm od ścian do środka do tych kratek. A pod bramą jest prosto, dało sie więcej kleju i te 2 warstwy płytek przy brami jest prosto a później już ze spadkiem do odwodnienia. Ta kratka odwodnienia ma 6cm wysokości - długo szukałem takiej niskiej by zazwyczaj są wyższe. Pozatym trzeba też ją leciutko ze spadkiem dać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
julo23 09.02.2014 15:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2014 (edytowane) Masz szczęście że akurat mam poukładane FV do robienie wniosku o zwrot VAT za materiały budowlane i mam pod ręką tą FV. Tylko nie wiem czy to nie jest reklama - znaleziony na necie sprzedawca z Rzeszowa: http://klikshop.pl/odwodnienia-kanaly-z-kratkami-c-92_102.html U mnie na mieście dopiero teraz taki podobne sprowadzili, rok temu nie było nic takiego niskiego. Ja zbiłem z desek miejsce na to odwodnienie i zrobili mi wylewki do tego stelarzu. Później dopiero zalewałem te kratki. Być może lepiej od razu to robić ale mój wylewkarz nie chciał nawet o tym słyszeć. Mało sie nie pokłóciłem z nim o to W sumie to nie wiem co mu tak to przeszkadzało, przecież jastrych ma gęstą konsystencje i chyba mógł usadowić tą kratkę bez problemu. Mimo wszystko i tak ich wszystkim polecam bo świetne chłopaki, zapierniczali od świtu do nocy i nawet spali na budowie żeby nie tracić czasu na dojazd. Edytowane 9 Lutego 2014 przez julo23 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rustin 09.02.2014 22:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2014 Panowie reasumując. Jeżeli nie mam zamiaru ogrzewać do temp 10'-15' w zimie to co zrobić?Chodzi mi o to aby tylko woda w garażu nie zamarzła tzn wodomierz i cała reszta. Temp będzie wystarczająca 5' jak dla mnie.Czy ocieplać podłogę? czy ocieplać ściany w garażu od środka tą wspólną z domem? Kaloryfer dam na wszelki wypadek bo żaden to koszt a potem problem dołożyć będzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GraMar 10.02.2014 05:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2014 Dzięki. A które Ty wybrałeś, bo ja się przyglądam na te metalowe. Widziałeś pozostałe na własne oczy? Masz szczęście że akurat mam poukładane FV do robienie wniosku o zwrot VAT za materiały budowlane i mam pod ręką tą FV. Tylko nie wiem czy to nie jest reklama - znaleziony na necie sprzedawca z Rzeszowa: http://klikshop.pl/odwodnienia-kanaly-z-kratkami-c-92_102.html U mnie na mieście dopiero teraz taki podobne sprowadzili, rok temu nie było nic takiego niskiego. Ja zbiłem z desek miejsce na to odwodnienie i zrobili mi wylewki do tego stelarzu. Później dopiero zalewałem te kratki. Być może lepiej od razu to robić ale mój wylewkarz nie chciał nawet o tym słyszeć. Mało sie nie pokłóciłem z nim o to W sumie to nie wiem co mu tak to przeszkadzało, przecież jastrych ma gęstą konsystencje i chyba mógł usadowić tą kratkę bez problemu. Mimo wszystko i tak ich wszystkim polecam bo świetne chłopaki, zapierniczali od świtu do nocy i nawet spali na budowie żeby nie tracić czasu na dojazd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
panfotograf 10.02.2014 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2014 (edytowane) Panowie reasumując. Jeżeli nie mam zamiaru ogrzewać do temp 10'-15' w zimie to co zrobić? Chodzi mi o to aby tylko woda w garażu nie zamarzła tzn wodomierz i cała reszta. Temp będzie wystarczająca 5' jak dla mnie. Czy ocieplać podłogę? czy ocieplać ściany w garażu od środka tą wspólną z domem? Kaloryfer dam na wszelki wypadek bo żaden to koszt a potem problem dołożyć będzie. Podłogi nie ocieplaj, ściany od zewnątrz ocieplić, ścianę wspólną z domem? - może też nie. Jeśli masz wodomierz na ścianie wspólnej z domem to może wystarczy jakąś obudowę (ocieplenie) mu zrobić, albo grzejnik tuż przy nim. Ja mam jedną ścianę wspólną z domem (tzn. z kotłownią) i ona jest nieocieplona - ma za zadanie lekko grzać. Warto powiesić termometr przy takiej rurze/wodomierzu i pilnować czy jest na plusie. Edytowane 10 Lutego 2014 przez panfotograf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
julo23 10.02.2014 21:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2014 @GraMar - ja mam te plastikowe, pomyślałem że czarny plastik będzie może ładniej wyglądał po latach, bo ten metal to nie wiadomo czy nie zajdzie czymś później. @Rustin, jeśli będziesz mieć dużo zimniej w garażu to ścianę wspólną z domem musisz ocieplić. Najlepiej od strony garażu. Ja mam oryginalny projekt z archon.pl i tak jest zrobione. To nie mój wymysł. Inaczej garaż będzie ci wychładzał pomieszczenie obok. Załóż kaloryfer z głowicą termostatyczną i ustaw na 1 albo nawet na gwiazdkę. Jedynka to odpowiednik temp 14 stopni a gwiazdka 8*C. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts