Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Garaż w bryle domu, kto posiada?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 407
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 2 months później...

Witam,

Mam pytanie odnośnie wentylacji garażu w bryle budynku.

Mam w projekcie oddylatowaną płytę fundamentową grzewczą od płyty nieogrzewanej (garaż). Ściany zewnętrzne garażu ocieplone 20cm styropianu. Cała płyta fundamentowa ma również 20cm XPS. Brama garażowa izolowana. Wew. Ściany ocieplone przy ścianie do pomieszczeń mieszkalnych. Garaż nie ogrzewany.

I mam problem z wentylacją.. Aby dom spełniał normę domu energooszczędnego NF40 szukam wszędzie mostków termicznych. Ale skoro w garażu jest wentylacja grawitacyjna a garaż jest przewidziany na dwa samochody to powinienem mieć kratkę wentylacyjną o średnicy 0,04m. Mam tak zrobione w garażu nieogrzewanym wolnostojącym. Jak to pogodzić z garażem w bryle budynku? Chodzi mi głównie o dopływ świeżego powietrza. Dana taką kratka to ogromny mostek termiczny. Jak to rozwiązać by miękki to ręce i nogi?

Pozdrawiam

Witam,

Mam pytanie odnośnie wentylacji garażu w bryle budynku...

Skoro garaż nieogrzewany, a dość dobrze zaizolowany, to straty ciepła będą niewielkie i na ogólny bilans strat nie powinno mocno wpłynąć. Jeśli chodzi o wentylację, no to w takim pomieszczeniu dopuszcza się tylko grawitacyjną, więc nie wiele można tu poradzić, ale straty przez wentylację nie powinny być duże.

Skoro garaż nieogrzewany, a dość dobrze zaizolowany, to straty ciepła będą niewielkie i na ogólny bilans strat nie powinno mocno wpłynąć. Jeśli chodzi o wentylację, no to w takim pomieszczeniu dopuszcza się tylko grawitacyjną, więc nie wiele można tu poradzić, ale straty przez wentylację nie powinny być duże.
Ja też tak uważam - mam taki garaż.