Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Garaż w bryle domu, kto posiada?

Recommended Posts

A skąd mam wiedzieć czy będzie zimniej czy nie i czy będzie mi wychładzać? Po to pytam o to na forum ludzi którzy mają tak zrobione.

W projekcie nie ma żadnego ocieplenia od wewnątrz. Jak pisałem , nie chce żadnej temp 14' , maks to jest właśnie 8' przy mrozach najlepiej ok 5' aby wodomierz nie zamarzł no i żeby nie wychładzało mi mieszkania, bo za tą ścianą jest korytarz otwarty na salon czyli na cały dom w sumie.

• Odpowiedzi 407
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Jaki masz wielki ten garaż ? Trzeba policzyć zapotrzebowanie i dać odpowiedni kaloryfer.

Masz za garażem jeszcze jakieś pomieszczenia albo zejście do piwnicy ?

Ja wiem że chcesz mieć tylko 5 *C ale może kiedyś zmienisz zdanie albo będziesz potrzebował coś zrobic w garażu i na dzien czy dwa dać większą temperaturę. Zawsze lepiej mieć tą możliwość i móc odkręcić bardziej niż nie mieć wcale.

Ocieplić ściane wspólną dając styropian od strony garażu. 5cm wystarczy. Dobrać kaloryfer aby mógł ogrzać cały garaż i dać głowicę termo.

I sobie sterujesz temp. jaką chcesz mieć.

Ja tam mam - a Ty jak zrobisz to już twoja sprawa.

Edytowane przez julo23

Jeszcze się nad Tobą poznęcam :rolleyes:

Czy możesz napisać, czy podałeś stronę producenta czy sprzedawcy? Nie mogę tego nigdzie wypatrzeć!

Jaką należałoby wziąć długość tego niziutkiego odwodnienia, mamy samochody długości 4,3m oraz 5,5m.

I najważniejsze- wytrzeszczam się na Twoją zamontowaną kratkę-jak ją w beton wkleiłeś aby nie ciekło OBOK KRATKI.

Ponadto jak obliczyć zapotrzebowanie na ciepło, garaż 3m x 10,5m, brama garażowa 2,54mx2,25m, trzy okna Vidok Alphaline90 120x90cm wysoko zamontowane; drzwi delta specjal2 do ogrodu oraz jakieś metalowe między spiżarnią.Planuję ocieplać dom styropianem grafit 031 grubości 13 lub 14cm.

Pomieszczenie garażowe jest już odgrodzone od części mieszkalnej 10cm styro grafitowego, więc z ogrzewanych pomieszczeńń ciepła raczej nie będzie.

Może jednak na zapas poprowadzić instalację pod kaloryfer obok ujęcia wody, które jest pośrodku ściany zewnętrznej w garażu. A może lepiej kabel grzewczy?

Dzięki, pozdrawiam

Odwodnienie mam linowe, i zamierzam ją w przyszłości połączyć z jakąś tam co będzie prowadzona w kostce, i podpiąć sie do tej co mam z rynien poprowadzoną wokół domu.

Wylewka jest ze spadkiem ok. 1,5cm od ścian do środka do tych kratek. A pod bramą jest prosto, dało sie więcej kleju i te 2 warstwy płytek przy brami jest prosto a później już ze spadkiem do odwodnienia. Ta kratka odwodnienia ma 6cm wysokości - długo szukałem takiej niskiej by zazwyczaj są wyższe. Pozatym trzeba też ją leciutko ze spadkiem dać

[ATTACH=CONFIG]241707[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]241708[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]241709[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]241710[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]241711[/ATTACH]

Edytowane przez GraMar

Ja kupowałem na jakiejś innej stronce ale teraz nie mogę znaleść a dane spisałem z FV i tak znalazłem tą strone. Jak chcesz to jutro zobacze na budowie na kratce co jest napisane, jak nie zapomne i powiem ci dokładnie jaką długą dałem.

Ja tam cudów nie robiłem z tym osadzeniem kratki, poprostu osadziłem na wylewce.

Zapotrzebowanie energii to mi hydraulik wyliczał na wszystkie pokoje dla kaloryferów. U mnie przy 45 czy tam 50m2 garazu dałem CV22 140cm długi ale później go zamieniłem i dałem do salonu, a z salonu do garazu CV11 140cm długi i też daje radę. Ja tam nie będe wiecej grzać niz 14-15*C

To sie chyba bierze z jakieś tabeli producenta ile generują mocy i sie porównuje do metrażu. Ja bym na twoim miejscu zrobił sobie rurki pod kaloryfer, nawet jak go nie założysz to zawsze mozesz pozniej zmienić zdanie. Lepiej mieć tą alterantywe - na tym etapie jeszcze mozesz to zrobic bez większych kosztów bo później to juz po ptokach jak to mówią.

@rustin, u mnie na tej ścianie wspólnej też idzie woda i rurki do kaloryferów na górę. Przeciez to nie przeszkadza, przykrywa sie tak samo. Styropian, siatka, klej.

Bramy garażowe są bardzo słabo ocieplone a jak są z wyższej pulki to i tak maja szczeliny na prowadzeniach, jeżeli ktoś może wybrać to polecam bramy panelowe(wydaja się bardziej szczelne i zwykle cieplejsze).

Sam mam uchylna i ocieplona styropianem (3cm),a na ścianie pomiędzy schowkiem a garażem 10cm (na suficie tez). Posadzka bez izolacji. Generalnie nie ma problemu z zamarzaniem przyłącza. Jeżeli jest dłużej -15C (co najmniej tydzień) to temperatura spada poniżej zera w garażu. Mam owinięty wodomierz wełna i nie było problemu z zamarzaniem wody - no chyba-ze zapomni się owinąć go wełną po dodaniu dodatkowego zaworu... :), nie mam grzejnika w garażu i nie jest potrzebny, przy mrozach -20C uchylałem drzwi do schowka, żeby trochę ogrzać powietrze- grzejnik powoduje cały czas wychładzanie wody w układzie CO a dużych mrozów z tydzień na rok. Zastanawiałem się czy nie położyć kabli grzejnych w otulinie przylacza. Rury generalnie powinny być łatwo dostępne (awarie i możliwość sprawdzenia przez pracownika wodociągów układu przyłącza itp.

Kaloryfer zawsze można zakręcić. Rozumiem szukanie oszczędności ale jak sie ma np. trochę większy garaż to na pewno zrobi się tam jakiś warsztacik, więc czasami tam się będzie przebywać. Więc ubierać się w kożuchy żeby tam chwile posiedzieć jest dla mnie bezsensu.

Pozatym jak będzie ujemna temperatura to może zawsze wychłodzi nam sie inne pomieszczenie jak będziemy łazić z miejsca na miejsce przez otwieranie drzwi.

Ja nie widzę problemu z tym że tam jest kaloryfer. Ustawiam na * głowicę i zawsze te 8*C mam w garażu. Dla mnie świetna sprawa.

PRzynajmniej mi kosmetyki do auta i inne płyny nie zamarzną - tak jak mam obecnie w garażu.

Pozatym ja przez garaż idę do piwnicy i kotłowni. W piwnicy mam jeszcze 1 pomieszczenie - siłownie z której będę na pewno na codzien korzystał. Więc nie bede musiał się ubierać gdy wyjdę z domu w którym jest ponad 20*C.

Też mam garaż niżej ale to chyba kwestia tylko lepszego wjazdu do garażu a nie wentylacji.

Edytowane przez julo23

Jeszcze jedno pytanie czy przy nie ogrzewanym garażu i ocieplonej ścianie nie wystąpi efekt skraplania i grzyba na ścianie jak ktoś wcześniej pisał

No to przypomnij sobie trochę fizyki z liceum i już odpowiedź będziesz znał. Albo zapytaj tych, którzy w takich domach mieszkają co najmniej po kilkanaście lat, bo tu dominuje hurraoptymizm tych, którzy się dopiero budują albo niedawno się wprowadzili

Nie wiem, co zrobić w Twojej sytuacji. Ja mam garaż bryle, ocieplony i grzeję w nim do 16 stopni, jak całe przyziemie. W Twojej sytuacji na pewno nie możesz doprowadzić do sytuacji, w której ściana garażu będzie nieocieplona i jednocześnie z jednej strony panować będzie temperatura 20 stopni, a z drugiej piętnaście stopni niższa. W takim wypadku musisz ocieplić od wewnątrz, w tym strop, ale za skuteczność tego rozwiązania nie dam głowy.

Jak wentylujecie swoje garaze? ja bede mial wentylacje mechaniczna i do reku nie mozna podpinac garazu. myslalem o jakims wiatraku co by dzialal na czujke ruchu lub otwarcie garazu. tylko boje sie ze w zime jak bedzie duzo sniegu wjezdzac z autem to bedzie wilgotno poprzez slaba wentylacje. dodam ze bede ogrzewal garaz nitka podlogowki i garaz ocieplony z zewn. jak reszta domu 20cm styro. pozdrawiam :)

Nijak nie wentyluje- wystarczy ze przynajmniej 4 razy dziennie otworze bramę garażową i wymiana powietrza zapewniona. Ja mam garaż w bryle bez ogrzewania i jest na plusie a to mi zupełnie wystarcza. Nie potrzebujemy marnować energi na podgrzewanie go- w kotłowni mamy ciepło wiec jakby co to zawsze mozna tam pomajsterkowac ( nie ja tylko maz). Poza tym jakbys nie ocieplil domu to zawsze sa szczeliny przy bramie garazowej- nawet segmentowej- bramy nie sa tak szczelne jak okna.