flisiu 13.02.2014 18:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2014 a kominiarz nie robil problemu przy odbiorze ? przepisy mowia ze trzeba zapewnic wentylacje garazu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adam626 13.02.2014 18:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2014 WM się nie stosuje do garażu, bo zwykle jest tam zimno wiec niepotrzebnie wychładzałoby powietrze. Ja mam w garażu przewidziany wyciąg grawitacyjny. Zrobiony na wszelki wypadek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
koktajl 13.02.2014 21:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2014 Nie robił. Mamy WM w domu, a tam moglibyśmy dać w sumie kratkę w ścianie. Ale w sumie po co? Wjeżdżamy i od razu gasimy samochód. Kominiarz zreszta sam powiedział ze jak otworzymy bramę to juz jest przewentylowane a był to jeden z tych co wszystko posprawdzal. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sursum 13.02.2014 21:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2014 (edytowane) Flisiu,jak masz garaż ogrzewany, to wymogiem prawnym jest, by wymiana powietrza następowała co najmniej 1,5 raza na godzinę. Koktajl,nie wprowadzaj ludzi w błąd. Zapewnienie wentylacji w garażu jest wymogiem prawnym, który wynika z zasad bezpieczeństwa. Jak chcesz się truć to proszę bardzo, ale nie doradzaj tego innym. Miałaś po prostu niedouczonego kominiarza, który nie zna przepisów. Owszem, jeśli garaż jest nieogrzewany, można ograniczyć się do wentylacji za pośrednictwem bramy garażowej, ale wymaga to zamontowania w niej dodatkowego otworu o powierzchni co najmniej 0,04 m2 Edytowane 13 Lutego 2014 przez Sursum Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
flisiu 14.02.2014 09:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2014 No wlasnie przepisy mowia jasno ze musi byc zapewniona conajmniej wentylacja grawitacyjna w garazu. ja nie mam zadnych kominow wentylacyjnych wiec mysle zeby dodac jakis wiatrak z zaluzja w scianie. stosowal ktos takie rozwiazanie? czy odplyw liniowy jest niezbedny ? zastanawiam sie czy przy ogrzewaniu podlogowym jest to w ogole potrzebne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rustin 14.02.2014 09:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2014 Ogrzewanie podłogowe w garażu to chyba przesada. Sursum to jak maja ludzie , większość ich którzy nie ogrzewają garażów ? a tak ma 90% jak zakładam , co każdy ma grzyba? koktajl masz styropian na gruncie? ocieplony garaż od wewnątrz? wspólną ściane lub strop? sam sie zastanawiam jak zrobić odwodnienie jeżeli mam już chudziaka i nie mam możliwości podpięcia go do niczego tzn jakiegoś drenażu czy kanalizy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
koktajl 14.02.2014 09:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2014 Sursum- rozumiem, że taki jest wymóg prawny, ale wymogiem prawnym jest też to że drzwi z łazienki powinny się otwierać na zewnątrz a ciekawe ile domów tak ma czy określoną szerokość schodów czy wysokość barierki? Każdy robi jak chce- ja nikogo do niczego nie namawiam, pisze tylko tak jak jest u mnie. Ale mam jedno pytanie-czym się mam truć w tym garażu? Spalinami których nie ma? Zanim brama zjedzie na dół, samochód jest już wyłączony, a nie mam w zwyczaju trzymać włączonego auta przy zamkniętej bramie.Flisiu- równie dobrze żeby zapewnić wentylacje grawitacyjną możesz sobie zrobić kratę w ścianie- chyba bym musiała być porąbana żeby postawić komin w garażu żeby była wentylacja grawitacyjna. Ja mam jeden komin w domu i jest to komin z kominka bo ogrzewanie mam na pompę ciepła i wentylację mechaniczną. Rustin-mam styropian na gruncie, garaż nie jest ocieplony od wewnątrz. Dom ma mur 42cm z betonu komórkowego i tez nie jest ocieplony. Ściana między garażem, a domem ma 42 cm. Część z garażem jest parterowa (płaski dach) Powierzchnia ogrzewana to 250 m2 (bez garażu) i rachunek za ogrzewanie w granicach 400-450 zł za m-c w domu temp. miedzy 21-22 stopnie C. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darianus 14.02.2014 10:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2014 Szukając oszczędności w budowie domu, pierwsze co zrobiłem, to zrobiłem dwuspadowy dach bez lukarn i wywaliłem garaż z bryły. Robienie domu dla auta, rozwiązanie dla bogatych... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rustin 14.02.2014 10:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2014 dawałeś styropian na gruncie w garażu? dlaczego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
flisiu 14.02.2014 10:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2014 Szukając oszczędności w budowie domu, pierwsze co zrobiłem, to zrobiłem dwuspadowy dach bez lukarn i wywaliłem garaż z bryły. Robienie domu dla auta, rozwiązanie dla bogatych... fajnie ze sie pochwaliles swoja madroscia tylko chyba nikt tutaj sie o to nie pytal... ponawiam pytanie dla tych bogatych co maja garaz w bryle, czy robiliscie odwodnienie liniowe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darianus 14.02.2014 10:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2014 Wylewka betonowa w garażu bez odwodnienia? to chyba pytanie retoryczne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kriis80 14.02.2014 11:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2014 Szukając oszczędności w budowie domu, pierwsze co zrobiłem, to zrobiłem dwuspadowy dach bez lukarn i wywaliłem garaż z bryły. Robienie domu dla auta, rozwiązanie dla bogatych... Właśnie dla oszczędnych, nie wiem czy wiesz ile w niedalekiej przyszłości ma kosztować podatek za garaż wolnostojący lub pomieszczenie gospodarcze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
koktajl 14.02.2014 11:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2014 rustin-dobre pytanie;) to już trzeba je zadać mężowi:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rustin 14.02.2014 11:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2014 to nie jest temat czy garaż jest dla bogatych czy nie i kosztach utrzymania. Jak nie macie to sie nie odzywajcie na ten temat i już. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
koktajl 14.02.2014 11:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2014 Właśnie dla oszczędnych, nie wiem czy wiesz ile w niedalekiej przyszłości ma kosztować podatek za garaż wolnostojący lub pomieszczenie gospodarcze. wszystko pięknie fajnie ale niestety graty trzymać gdzieś trzeba i nie mam na myśli przydasiów, a naprawdę potrzebne rzeczy jak kosiarka, narzędzia ogrodnicze, zapasowe opony, meble ogrodowe, sprzęt sportowy itp. Przepraszam, że tak to ujmę ale np. większość ludzi mieszkających wcześniej na blokach nie ma pojęcia ile rzeczy jest potem potrzebnych gdy ma się własny dom. Jasne, wystarczy dobudować dodatkowe pomieszczenie gospodarcze (większość gotowych projektów bez garażu w bryle ich nie ma tylko kotłownia jest) ale tak wg mnie jak buduje się własny dom to po to aby podnieść sobie komfort życia a tym na pewno jest możliwość zaparkowania samochodu w garażu i przejście bezpośrednio do domu bez np. zmoknięcia. Wtedy też część garażu a przynajmniej ściany można zagospodarować na te wszystkie przedmioty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darianus 14.02.2014 12:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2014 koktajl jak będziesz trzymał graty typu kosiarki meble ogrodowe, rowery w garażu, to na pewno auto się tam nie zmieści i będzie stało pod chmurką Wg mnie dom bez piwnicy z garażem jednostanowiskowych równa się brak miejsca na "graty". Jeśli chodzi o miejsce na samochód to wg mnie najlepiej jest postawić wiatę. Tanio wychodzi, nie trzeba pozwolenia, samochód nie rdzewieje, śniegiem nie zasypie, i nie trzeba robić od razu jak nie ma kasy. No i oczywiście piwnica pod domem na graty, piec i węgiel. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
flisiu 14.02.2014 12:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2014 koktajl jak będziesz trzymał graty typu kosiarki meble ogrodowe, rowery w garażu, to na pewno auto się tam nie zmieści i będzie stało pod chmurką Wg mnie dom bez piwnicy z garażem jednostanowiskowych równa się brak miejsca na "graty". Jeśli chodzi o miejsce na samochód to wg mnie najlepiej jest postawić wiatę. Tanio wychodzi, nie trzeba pozwolenia, samochód nie rdzewieje, śniegiem nie zasypie, i nie trzeba robić od razu jak nie ma kasy. No i oczywiście piwnica pod domem na graty, piec i węgiel. piszesz o oszczednosciach a zachwalasz piwnice i wegiel, masakra... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 14.02.2014 12:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2014 Teoretycznie nie możesz nijak wentylować garażu w bryle budynku- powinieneś mieć kanały wentylacje ( oczywiście nie można ich wpinać do rekuperacji ). Jak masz pozwolenie na zamieszkanie to kominiarz bez wentylacji nie wypisze papierka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darianus 14.02.2014 12:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2014 piszesz o oszczednosciach a zachwalasz piwnice i wegiel, masakra... Piwnica jest ekonomicznie najtańszym sposobem znacznego zwiększenia powierzchni gospodarczej, na pewno tańsza niż budynek gospodarczy. Węgiel typu ekogroszek to najtańsze obecnie ogrzewanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zielony ogród 14.02.2014 13:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2014 Właśnie dla oszczędnych, nie wiem czy wiesz ile w niedalekiej przyszłości ma kosztować podatek za garaż wolnostojący lub pomieszczenie gospodarcze. już niedługo - ale dotyczy to również garaży w bryle: http://podatki.gazetaprawna.pl/artykuly/774909,podatek-od-nieruchomosci-od-garazy-podwyzka-stawek.html na kosiarkę to chyba prościej wybudować coś, co nie ma cech garażu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts