Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Garaż w bryle domu, kto posiada?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 407
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

koktajl jak będziesz trzymał graty typu kosiarki meble ogrodowe, rowery w garażu, to na pewno auto się tam nie zmieści i będzie stało pod chmurką :) Wg mnie dom bez piwnicy z garażem jednostanowiskowych równa się brak miejsca na "graty". Jeśli chodzi o miejsce na samochód to wg mnie najlepiej jest postawić wiatę. Tanio wychodzi, nie trzeba pozwolenia, samochód nie rdzewieje, śniegiem nie zasypie, i nie trzeba robić od razu jak nie ma kasy. No i oczywiście piwnica pod domem na graty, piec i węgiel.

Nikt nigdy by mnie nie przekonał do piwnicy chyba ze warunki gruntowe wymuszlaby ja. Ona tez kosztuje, ja tym bardziej trzeba ogrzewać, myć okna ( teraz w garażu ich nie posiadam), dbać o nia (w sensie większa powierzchnia do sprzątania) i jeszcze łazić po schodach jakby ich miała mało w domu. Jasne garaz tez kosztuje i nie mało ale jak dla mnie jest z niego większy pożytek. Co do gratow w nim- mozna postawić regały na ktorych poukladasz mnóstwo rzeczy, sprzęt sportowy, "trumnę" mozna powiesić pod sufitem. Ja jestem zdecydowanym zwolennikiem garażu w domu i tyle. Mozna wybudować wiate i do tego np kupic sobie auto z webasto- czemu nie? Co sie tyczy wymiarów garażu- czasem sa tak zaprojektowane ze sam samochód ledwo sie mieści, wychodzenie z niego jest karkołomne, nie wspominając o dodatkowych gratach wiec tu wszystko zalezy od samego projektu domu.

. Tanio wychodzi, nie trzeba pozwolenia, samochód nie rdzewieje, śniegiem nie zasypie, i nie trzeba robić od razu jak nie ma kasy. No i oczywiście piwnica pod domem na graty, piec i węgiel.

Czy budujesz dom czy dom z garażem w bryle to zadna różnica przy załatwianiu pozwolenia. Poza tym wiata bądźmy szczerzy nie jest najpiękniejszym elementem domu- zgodzę sie ze sa domy do ktorych w miarę pasuje ale w większości wypadkow wyglada to raczej kiepsko. Jesli ktos ma ogrzewanie gazowe czy na prąd to nie sa mu potrzebne metry w piwnicy na opał czy duży kocioł jesli nie czuje potrzeby jej posiadania. I wtedy moze zamiast wykładać pieniądze na piwnice i wiate wyda ja na garaz.

Jeśli nie planuję się mieszkać w piwnicy ogrzewanie jej nie ma sensu, temperatura nawet zimą nie spada poniżej ok. 8 stopni. Najekonomiczniej byłoby również garaż zrobić w piwnicy, ale dużym minusem jest stromy zjazd zimą. Niestety jak nie ma gazu z sieci, jesteśmy raczej skazani na węgiel.

Mam garaż w bryle budynku i innej opcji sobie nie wyobrażam.Garaż z oknami z bramą garażową otwieraną pilotem,z jednym dużym grzejnikiem z grawitacją powietrza,Odkurzaczem centralnym by nie było go słuchać by łatwiej go czyścić,płytkami najazdowymi by Gosia dobrze celowała, i na ścianie te duże by samochód swobodnie myć ,kratki ściekowe z odprowadzeniem do OCZ EKOL,wspaniały falbanek z ukrytymi skarbami,wieszadła na opony-koła ,wieszakiem na meble ogrodowe,wieszakami na rowery.Jakież to fajne uczucie gdy wracając w zimny np. z opadami z zakupów dzień.Bezkolizyjnie wjeżdżamy na plac przed domem ,na który wpuściła nas z pilota brama dwuskrzydłowa,otwieramy bramę garażową,wjeżdżamy doń zamykamy,otwieramy drzwi do hallu -przejścia do hallu właściwego.Wnosimy zakupy i tak czynimy w stronę odwrotną .Dom od środka zawarowany,ubieramy się ,hallami wchodzimy do garażu,wchodzimy do samochodu,otwieramy najpierw bramę garażową,odpalamy gablotę ,wyjeżdżamy zamykamy, otwieramy bramę wjazdową,wyjeżdżamy i zamykamy.Pędem do roboty bo niedługo 7.00:D.

Taka jest moja opinia na temat garażu w bryle domu.

No właśnie, zaczną kosić i z delikwentów z garażem w bryle. A przecież ten luksus jest często wymuszany przez warunki zabudowy. I można sobie uważać co się chce na temat garażów w bryle...

Ja planuję ocieplać ściany, zrobić wylewkę z odprowadzeniem liniowym i jakiś grzejnik też na pewno będzie.

Niktspecjalny, jestem tego samego zdania i mam podobnie. Jedynie teraz minister może nam napsuć krwi jak zmieni ustawę.

Pozatym nic sie nie zmienia. Przedewszytkim wygoda. Jak nie ma się gdzie odprowadzić odwodnienia linowego z garażu to można je wypuścić przed garaż i później prostopadłą kratką puścić ją na bok w kostce.

Witam

Kto z was posiada garaż w bryle domu? Użytkujecie go jako garaż dla samochodu?

Macie ogrzewany? Ocieplony? Jeżeli tak to jak.

Czytałem , że ogrzewany garaż prowadzi do korozji auta w zimie.

Przepraszam ale nie mieszczę się w tym pierwszym zapytaniu ale w ciapkach i bluzie na falbanku mogę spokojnie robić karmik dla ptaków.Barek też ma i zestaw garażowy gdy kolega przyjdzie z prośbą.Zostałeś moderowany na moją prośbę więc heloł.

ponawiam pytanie dla tych bogatych co maja garaz w bryle, czy robiliscie odwodnienie liniowe?

Ja zrobiłem studzienkę na środku garażu. Studzienka głęboka na jakieś 70cm kwadrat o boku 60cm. A na górze jest przykryta chudziakiem i zamontuję tam kratkę a spadek zrobie do środka. Dlaczego do środka a nie na zewnarz? aby mi samochod nie wyjechał z garażu gdy go zostawię na luzie. POza tym wydaje mi się ze łatwiej bedzie sprzątać zamiatając piach i syf do tej studzienki niż ciągać przez cały garaż i zapychać odpływ liniowy

Niktspecjalny, jestem tego samego zdania i mam podobnie. Jedynie teraz minister może nam napsuć krwi jak zmieni ustawę.

Pozatym nic sie nie zmienia. Przedewszytkim wygoda. Jak nie ma się gdzie odprowadzić odwodnienia linowego z garażu to można je wypuścić przed garaż i później prostopadłą kratką puścić ją na bok w kostce.

Jak robiłem klar pod garażem to myślałem by wyciszyć podłoże pod siebie.Udało mi się łącznie z odwodnieniem z czego jestem zadowolony.

p.s. jak piszę ,że 12 styro i moją wspaniałą fakturą to chyba nie pod chudziakiem.Tam mam inne dobrodziejstwa o których autorowi pisać nie muszę .Wiadomo dlaczego.On to wie....

serdecznie pozdrawiam tych co mają garaż w bryle budynku jak ja.:yes:

p.s nie było do Ciebie.

Ja zrobiłem studzienkę na środku garażu. Studzienka głęboka na jakieś 70cm kwadrat o boku 60cm. A na górze jest przykryta chudziakiem i zamontuję tam kratkę a spadek zrobie do środka. Dlaczego do środka a nie na zewnarz? aby mi samochod nie wyjechał z garażu gdy go zostawię na luzie. POza tym wydaje mi się ze łatwiej bedzie sprzątać zamiatając piach i syf do tej studzienki niż ciągać przez cały garaż i zapychać odpływ liniowy

Ja akurat mam pomieszczenie pod całym garażem więc musiałem wodę odprowadzić na zewnątrz.

Dlatego też ocieplałem podłoże garażu z myślą właśnie tego pomieszczenia pod nim. Teraz jest tam ciepło nawet jak nie grzeje. Bo praktycznie całe pomieszczenie jest w ziemi i ocieplone. W lato za to będzie przyjemnie i chłodno.