Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Garaż w bryle domu, kto posiada?

Recommended Posts

Mam garaż w bryle budynku i innej opcji sobie nie wyobrażam.Garaż z oknami z bramą garażową otwieraną pilotem,z jednym dużym grzejnikiem z grawitacją powietrza,Odkurzaczem centralnym by nie było go słuchać by łatwiej go czyścić,płytkami najazdowymi by Gosia dobrze celowała, i na ścianie te duże by samochód swobodnie myć ,kratki ściekowe z odprowadzeniem do OCZ EKOL,wspaniały falbanek z ukrytymi skarbami,wieszadła na opony-koła ,wieszakiem na meble ogrodowe,wieszakami na rowery.Jakież to fajne uczucie gdy wracając w zimny np. z opadami z zakupów dzień.Bezkolizyjnie wjeżdżamy na plac przed domem ,na który wpuściła nas z pilota brama dwuskrzydłowa,otwieramy bramę garażową,wjeżdżamy doń zamykamy,otwieramy drzwi do hallu -przejścia do hallu właściwego.Wnosimy zakupy i tak czynimy w stronę odwrotną .Dom od środka zawarowany,ubieramy się ,hallami wchodzimy do garażu,wchodzimy do samochodu,otwieramy najpierw bramę garażową,odpalamy gablotę ,wyjeżdżamy zamykamy, otwieramy bramę wjazdową,wyjeżdżamy i zamykamy.Pędem do roboty bo niedługo 7.00:D.

Taka jest moja opinia na temat garażu w bryle domu.

Taaaa on ma garaż ciekawe gdzie czytam wypociny gostka w kilku wątkach i pomarzyć każdy może.

• Odpowiedzi 407
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

niktspecjalny możesz nie zaśmiecać kolejnego tematu swoimi durnymi wpisami? czy masz taka potrzebę pisać jeżeli nikt cię o to nie prosi?

Mylisz się, piszę zgodnie z tematem wątku ,który założyłeś a ,że nie rozumiesz co to jest ocieplenie ścian garażu styropianem 12 cm i fakturą ,to nic na to nie poradzę.Podłoże pod chudziakiem jest wyciszone styro 10 po uprzednim zagęszczeniu.To też mam Ci tłumaczyć jak to jest tak ewidentne ,ponieważ w ciapciach chodzę po płytkach w w/w mrozy panuje temp. stC jak w/w ???Co jeszcze nie zgodne z twoimi oczekiwaniami garażu w byle domu???.Opisałem wyżej jak to mam zrobione.Może ,że płytki na mikso-kreta 50/50 i na ściankach również by fajnie myło się samolot-samochodowy z soli i tłuszczy drogowych???Odwodnienie do oczyszczalni ekologicznej z dwóch studzienek odpływowych.???Sufit na całej powierzchni (już teraz) w garażu w bryle(matko co ja piszę tak dokładnie),docieplony by nie drażnić sypialni ponieważ jest nad nim.Faktura na suficie jak na ścianie elewacji by podtrzymać efekt cieplarniany bo drzwi garażowe maja specjalne szczeliny.Co jeszcze mam napisać???

Jego to już dodałem do ignorowanych bo nic nie kuma jaro4 .Nic nie ma ale szerzy defetyzm.:yes:

p.s zrób tak samo ze mną skoro nie odpowiadają Ci moje konkretne wpisy.Ignoruj i finito.

przepraszam za drugą edycję.Dom mój jest z porothermu.Grubości już pisałem ale to w tym momencie jest zbyteczne bo zaśmiecę wątek autorowi.

Edytowane przez niktspecjalny

Garaż w bryle mam ale jeszcze nie mieszkam i nie użytkuje.

Ma być ogrzewany, do temperatury powyżej punktu rosy kaloryferem.

Ocieplony na zew. styro 15 cm jak reszta domu i ma 5 m wspólnej ściany z domem bez żadnej izolacji.

Pod połową garażu piwnica i na niej 3 cm styro, reszta wylewka na gruncie.

Zrobiłem odpływ liniowy wewnątrz garażu wraz z ociepleniem tuż przed bramą.

https://lh6.googleusercontent.com/-Eygkfu_yXP8/UlGTjVKsW8I/AAAAAAAABKI/DoZSAHkboC4/w737-h553-no/sierpie%25C5%2584+2013-budowa+211.JPG

Na zdjęciu;

-odpływ tuż przed linią bramy z odprowadzeniem wody na zew.

-styrodur na linii bramy i do niego dociska uszczelka drzwi

-za styrodurem część zew. wnęki garażowej będzie wyłożona kostką brukową (kontynuacja podjazdu)

Co zamierzałem uzyskać?

-zmniejszenie mostka termicznego na posadzce w świetle bramy

-odprowadzenie wody wewnątrz, przed bramą (z autopsji wiem że nawet w nieogrzewanym garażu topniejący śnieg spływa z auta pod bramę, ponownie zamarza i blokuje otwarcie bramy)

-estetyka zewnętrzna bramy, kostka dochodzi do samej bramy (pozbywamy się paska wylewki tuż przed bramą)

Podłogę garażu zamierzam pomalować żywicą epoksydową, żeby był łatwo i praktycznie.

Wentylacja będzie grawitacyjna, wspomagana wentylatorkiem z opóżnionym wyłączeniem. Pamiętajmy jednak, żeby robiąc szczelny garaż (a taki musimy zrobić żeby ogrzewanie miało sens), nie zapomnieć o doprowadzeniu powietrza z zewnątrz aby grawitacja działała poprawnie.

W moim garażu za zetkę będzie robić wywiew grawitacyjny z piwnicy z pod garazu a tam powietrze będzie doprowadzone z zetki z kotłowni.

Pozdrawiam!

@Carpenter78, całkiem nieźle masz to zrobione.

A nie boisz się że odwodnienie równoległe do bramy może powodować przymarzanie wody w odpływie albo że woda z samochodu musi przebyć drogę przez całą posadzkę garażu aż do kratki ?

Ja miałem takie obawy i zrobiłem prostopadle do bramy. Fajnie dałeś ten styrodur. Ja o tym nie pomyślałem i ociepliłem tylko posadzkę dosyć dobrze ale przy bramie nie dałem bo bałem sie że jastrych w tym miejscu będzie za cienki i pęknie na progu jak stane autem. Więc mam chyba 30cm przy bramie nieocieploną posadzkę.

A mogłem dac taki cienki styrodur jak ty. Też dałem tak żeby nie mieć wylewki przed bramą.

Jakbym dał do samej bramy sytropian to musiałbym wyjechać wylewką poza bramę a to już nie wygląda zbyt estetycznie na zewnątrz.

Edytowane przez julo23

Witam. Ten cieniutki różowawy pasek między kostką a odpływem to styrodur? A może jest także pod piaskiem i drucianym zbrojeniem?

Jakiej wysokości, firmy masz ten odpływ liniowy?

Jaką żywicę wybrałeś? -Ja zastanawiam się nad lastrikiem.

Dzięki

Zrobiłem odpływ liniowy wewnątrz garażu wraz z ociepleniem tuż przed bramą.

Na zdjęciu;

-odpływ tuż przed linią bramy z odprowadzeniem wody na zew.

-styrodur na linii bramy i do niego dociska uszczelka drzwi

-za styrodurem część zew. wnęki garażowej będzie wyłożona kostką brukową (kontynuacja podjazdu)

Co zamierzałem uzyskać?

-zmniejszenie mostka termicznego na posadzce w świetle bramy

-odprowadzenie wody wewnątrz, przed bramą (z autopsji wiem że nawet w nieogrzewanym garażu topniejący śnieg spływa z auta pod bramę, ponownie zamarza i blokuje otwarcie bramy)

-estetyka zewnętrzna bramy, kostka dochodzi do samej bramy (pozbywamy się paska wylewki tuż przed bramą)

Podłogę garażu zamierzam pomalować żywicą epoksydową, żeby był łatwo i praktycznie.

Pozdrawiam!

mój znajomy ma taki odpływ i jest on zabity piachem z kół.

Natomiast w garażu i tak nie ma wody i nie miałoby co ściekać do niego. Chyba że przy myciu garażu.

Ja dodam jeszcze tylko od siebie ze moi rodzice kiedyś wykafelkowali do połowy ściany i podłogę ( odpływ liniowy oczywiście tez maja) po to aby np umyć auto w garażu zima. Od razu mowie ze ani razu tak sie nie stało ponieważ w garażu musiałoby nic nie byc. Jakos wczesniej o tym nie pomyśleli ze woda moze zamoczyć wszystko wkoło wiec mycie auta w garażu dla mnie jest bez sensu. Ponadto nigdy tez nie zdarzyło nam sie wjechać samochodem do garażu na którym byłoby bardzo duzo śniegu a po jego stopnieniu nie wiadomo jak wielkie kałuże- jesli na samochodzie było naprawdę sporo śniegu to zawsze przynajmniej byle jak staraliśmy sie go zrzucić.

Odpływ liniowy, taki jaki znalazłem lokalnie w hurtowniach (firmy nie pamiętam).

Niski (?...8 cm), z polimerobetonu i kratki ocynkowej.

Początkowo chciałem dać dwa odpływy równoległe do kierunku jazdy,parkowania auta tak aby cały syf z kół od razu spływał do rynienek.

Zrezygnowałem z tego ze względów technicznych raczej trudności, ponieważ odpływy oddzielały by wylewkę i mogły by powodować jej pęknięcie pod ciężarem samochodu.

Dlatego chcąc zachować jednolitą płytę wylewki zastosowałem odpływ liniowy tuż przed bramą garażową, przy okazji postarałem się o zmniejszenie mostka w bramie.

Tutaj najpierw 6 cm twardego styro

sierpie%25C5%2584+2013-budowa+165.JPG

i styrodur na styku bramy

sierpie%25C5%2584+2013-budowa+167.JPG

sierpie%25C5%2584+2013-budowa+176.JPG

przygotowane miejsce na odpływ ułożony na zaprawie

sierpie%25C5%2584+2013-budowa+178.JPG

na styrodur pójdzie jeszcze wyprofilowany kawałek blachy

sierpie%25C5%2584+2013-budowa+212.JPG

Odpływ odprowadzony mam na zew. i będzie prowadzony w ziemi na tył działki z odpowiednim spadkiem, nie wydaje mi się że będzie problem z zamarzaniem.

Bez odpływu przed bramą woda z topniejącego śniegu dopłynie do uszczelki i przy mrozie zamarznie blokując jej otwarcie. Wiem to z doświadczenia i zawsze przed otwarciem bramy musiałem ją kopnąć dołem aby puścił lód.

A na wylewkę myślę użyć tego http://www.noxan.pl/posadzki/podloga-epoksydowa-powloka.html

Pozdrawiam!

Odpływ odprowadzony mam na zew. i będzie prowadzony w ziemi na tył działki z odpowiednim spadkiem, nie wydaje mi się że będzie problem z zamarzaniem.

Bez odpływu przed bramą woda z topniejącego śniegu dopłynie do uszczelki i przy mrozie zamarznie blokując jej otwarcie. Wiem to z doświadczenia i zawsze przed otwarciem bramy musiałem ją kopnąć dołem aby puścił lód.

A na wylewkę myślę użyć tego http://www.noxan.pl/posadzki/podloga-epoksydowa-powloka.html

Pozdrawiam!

Kilka uwag. Pas pod uszczelką powinno się wykonać odrobinę wyżej od reszty podłogi. Ma powstać tzw "próg". Woda nie wpłynie pod dolny profil z zewnątrz ani z wewnątrz. O tym gdzie woda z samochodu ma się podziać( jest jej czasem na prawde dużo, a przy dwóch autach już mnóstwo) trzeba już myśleć na etapie zagęszczania gruntu pod chudziak. Zakopana w piachu porządna stalowa beczka 30-50l bez dna, może nawet lepiej plastikowa, osadzona na geowłókninie i żwirze, z rurą fi 50 doprowadzoną do kratki lub odwodnienia, załatwia całkowicie sprawę. Nie ma zapachów z kanalizy, nie zamarza i nie ma kłopotów z resztkami olejowymi i paliwowymi potrafiącymi zabić oczyszczalnię ekologiczna lub biologiczną. Waracając do tematu pasa pod bramą. Musi być wykonany na prawdę dokładnie i w eleganckim poziomie. Inaczej faktycznie ma się gdzie zbierać topniejący nawiany śnieg lub zamarznięta deszczówka.

Ja zrobiłem w ten sposób, że na chudziaku ułożyłem 10 cm styropianu "garażowego" a na środku dałem kratkę odpływową. Rozsączenie wody -w gruncie. Na to poszła solidnie zazbrojona wylewka. Na zewnątrz mam 10 cm styropianu, 1 grzejnik, ciepła brama i went. grawitacyjna . Przez ścianę graniczy z kotłownią. Reszta domu ma 20 cm grafitowego i went. mech. Wprowadziłem się pod koniec stycznia i na razie w garażu mam skład mebli etc, ale już się cieszę z wygody, którą będę miał wkrótce. Mam możliwość wpuszczenia powietrza wyrzucanego z domu właśnie do garażu , ponieważ wyrzutnia jest na jego ścianie.

Izolację ściany fundamentowej zabezpieczyłem przykręcając pod posadzką bardzo grubą blachę.

Compi, zapodaj jakiś rysunek z tym progiem bo nie kumam.

Rustin, garaż mam ocieplony tylko od zew. tak jak dom 15 cm styro.

A pod posadzką mam 3 cm styro na połowie garażu, na stropie piwnicy. Druga połowa grunt piaszczysty.

Jeśli masz chudziak to możesz go wyciąć gdzie potrzeba.

Pozdrawiam!