cyprinus 18.02.2014 17:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2014 Odpowiadając na wczorajsze pytanie : na chudziaku mam rozłożone rury prowadzące do kratki odpływowej na środku garażu. I wszędzie, gdzie nie ma rur - 10 cm twardego styropianu. Odwodnienie przechodzi pod grubą blachą zabezpieczającą ocieplenie pionowe ścian fundamentowych. I na tym wszystkim jest 6-8 cm solidnie zazbrojonej posadzki, wyprofilowanej ze spadkiem do środka (koperta). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rustin 18.02.2014 17:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2014 masz może jakieś fotki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 18.02.2014 18:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2014 Po co fotki to ewidentne co jest napisane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
julo23 18.02.2014 18:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2014 Zauważyłem że te kratki odpływowe - tj. odwodnienie liniowe - czy jak tam je zwał, jak się je poskłada to nie mają w środku spadku. Więc woda minimalnie zawsze będzie w niej zalegać i co jakiś czas chyba trzeba ją wypłukać szlaufem. Wydaje mi się że powinny być raczej tak pomyślane żeby miały spadek i powinno się je składać wg numeracji 1,2,3,4 nachylenia. Szkoda że producenci tego nie wiedzą... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cyprinus 18.02.2014 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2014 Spadek możesz sobie zrobić montując pod odpowiednim nachyleniem. Zamontowałem swoją na środku, bo przeczytałem na Forum, że robiąc spadek w stronę bramy i montując tam odpływy liniowe, trzeba potem często je czyścić z ziemi wwożonej kołami aut. A ja nie szukam sobie roboty... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rustin 18.02.2014 19:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2014 no ok ale jak na chudziaku to zrobić gdy posadzka nie będzie miała styropianu i wylewka będzie ok 10-15cm? przecież nie da rady upchnąć kratki i rury , trzeba kłuć w chudziaku tak czy siak jeżeli sie chce odpływ prawda?jeszcze pytanie co masz zrobione z tą rurą jak wychodzi już z domu? do czegoś podłączona? na jakiej głębokości ona wychodzi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cyprinus 18.02.2014 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2014 No to niestety musisz odchudzić chudziaka ... Na tyle, żeby nad rurami była wystarczająco mocna wylewka. Wytnij bruzdę.Ja nadsypałem prawie metr żwiru na podjazd, więc do rury wychodzącej z garażu podłączyłem rurę rozsączającą , kilka metrów długości. Powinno zadziałać bez problemu, rura jest poniżej 50 cm od powierzchni podjazdu, więc ściekająca woda nie powinna zamarzać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Carpenter78 18.02.2014 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2014 A pod wylewkę na podłodze w garażu nie dajesz folii? Nie, bo chcę aby ewentualne przecieki wsiąkały swobodnie w piasek. Folii nie dałem w końcowym pasie tuż przed bramą. Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pieknyromek 18.02.2014 21:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2014 Niktspecjalny - jeśli nie zauważyłeś ja napisałem o myciu auta w garażu. Anessa nic nie pisze że od 30lat myje auto w garażu. Specjalistom od wentylacji nie jestem ale zdaję sobie sprawę że wilgoć można z pomieszczenia odprowadzić tylko po co ją dostarczać w taki sposób. Może "kumuluje" to nie najlepsze słowo ale jednak myjąc samochód w garażu dostarczasz do tego pomieszczenia wilgoć moim zdaniem niepotrzebnie(i wcale nie w najmniejszej ilości). Nie znaczy to oczywiście automatycznie że nie uda się jej odprowadzić i że od razu wszystko musi grzybem zarosnąć.Inna sprawa że jak już wyżej stwierdzono wiele osób ma różne inne rzeczy w garażu, regały i półki zostawione rzeczami którym wilgoć bądź opryskanie wodą może zaszkodzić. Sam mam takie rzeczy więc tylko z tego powodu nie wyobrażam sobie aby mógł auto w garażu umyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
compi 18.02.2014 21:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2014 no ok ale jak na chudziaku to zrobić gdy posadzka nie będzie miała styropianu i wylewka będzie ok 10-15cm? przecież nie da rady upchnąć kratki i rury , trzeba kłuć w chudziaku tak czy siak jeżeli sie chce odpływ prawda? ..... A myślałem że tylko ja to widzę w taki sposób. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 19.02.2014 06:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2014 Niktspecjalny - jeśli nie zauważyłeś ja napisałem o myciu auta w garażu. Anessa nic nie pisze że od 30lat myje auto w garażu. Specjalistom od wentylacji nie jestem ale zdaję sobie sprawę że wilgoć można z pomieszczenia odprowadzić tylko po co ją dostarczać w taki sposób. Może "kumuluje" to nie najlepsze słowo ale jednak myjąc samochód w garażu dostarczasz do tego pomieszczenia wilgoć moim zdaniem niepotrzebnie(i wcale nie w najmniejszej ilości). Nie znaczy to oczywiście automatycznie że nie uda się jej odprowadzić i że od razu wszystko musi grzybem zarosnąć. Inna sprawa że jak już wyżej stwierdzono wiele osób ma różne inne rzeczy w garażu, regały i półki zostawione rzeczami którym wilgoć bądź opryskanie wodą może zaszkodzić. Sam mam takie rzeczy więc tylko z tego powodu nie wyobrażam sobie aby mógł auto w garażu umyć. Masz w tym dużo racji i ja tego tak zupełnie nie neguję.Jak wcześniej pisałem także mam w garażu dużo rzeczy,półek ,szafek itd.Także napisałem jak myję auto i z jaką częstotliwością i dlaczego.Nie mam się czego obawiać w czasie mycia bo myjkę ustawiam i jej dyszę by nie myć ścian a spłukać auto po uprzednim polaniu moim sprawdzonym mało pieniącym detergentem.Ściany garażowe są ceramiczne pokryte tynkiem zmywalnym tak jak na elewacji budynku.Jaki mi muchy ob....ją elewację to myjka i wygląda jak nowa.Widzisz w tym problem?Do wprawy w myciu samochodu w garażu przy 20 stopniowym mrozie bo samochód miast być czarny jest siwy to chyba zaleta takiego mycia. mimo tego ,że gdzieś się tam chlapnie ciepłą wodą mając na uwadze ,że nic to ścianom,podłogom,sufitom nie zrobi.Pisałem także ,że samochód w garażu myję nie zbyt często. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 19.02.2014 06:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2014 A myślałem że tylko ja to widzę w taki sposób. cominusiuniuńciu co Ty skarbie widzisz ,że nie można na chudziaka położyć styropianu?Zanim jednak do tego przystąpimy można go ciąć na rożne sposoby bo zapomniano o osprzęcie kanalizacyjnym?Za zbroić,zalać ,dokonać oględzin pod względem spadków,dobrze rozwiązać spadki w garaży i wyprowadzić je w odpowiednie miejsce to najpoprawniejsze jeżeli chodzi o sam teren w okół niego.Należy pamiętać przy tym jaką bramę będziemy montować by to przedsięwzięcie nie kolidowało z późniejszym montażem.Tu chodzi mi między innymi o wylewkę ,ławę w świetle garażu,tą na dole. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rustin 19.02.2014 13:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2014 niktspecjalny nie wiem jak inni ale ja wogólę nie rozumiem co ty to piszesz.Zostaje mi tylko skuć chudziak i położyć rury tylko co z tą wodą ? robić wyprowadzenie z domu ale jak i gdzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 19.02.2014 14:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2014 niktspecjalny nie wiem jak inni ale ja wogólę nie rozumiem co ty to piszesz. Zostaje mi tylko skuć chudziak i położyć rury tylko co z tą wodą ? robić wyprowadzenie z domu ale jak i gdzie Przecież Ci napisałem nie skuć ale zryć na o rurowanie.Jeśli wysokość garażu nie koliduje z ułożeniem drugiej warstwy .zbrojonej wylewki to tak zrób.Zobacz gdzie masz najlepsze spadki w około niego i tam się przekuj.Pisałem też o ławie przed garażem o czym nie można zapomnieć.zapomnieć. Wyobraź sobie dziurę w jezdni ja ją mam ale z każdej ściany po skosach trójkątnych.Woda w czasie mycia spływa do dwóch studzienek odpływowych.Odwodnienie liniowe mam przed garażem .Czyli jak np. pada deszcz a chcę mimo wszystko umyć samochód w garażu to otwieram drzwi garażowe i na ostro jadę z wodą bo nadmiar w razie "W" spłynie do liniówki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
compi 19.02.2014 17:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2014 Niktuś, to teoria! Jeśli pion kan ma mocno oddalony od docelowego wpustu pod kratkę to to nie będzie rycie bruzd tylko demolka tego chudziaka. Już wolałbym wykopać dół w jednym miejscu garażu, taki metr na metr i zastosować mój patent z beczką bez dna. Przynajmniej tanio skutecznie. Styropianu nikt rozsądny w nieogrzewanym garażu nie kładzie. Sam to zrobiłem i żałuję, że nie leży na ścianach wewnętrznych, odgradzających dom. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 19.02.2014 17:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2014 Fakt beczka bez dna to ciekawe rozwiązanie Kurcze nie wpadłem na coś takiego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rustin 19.02.2014 17:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2014 ale po co pion kan jak ma być wylot na dwór?z tą beczką ciekawe ale czy ktoś to próbował czy to tylko teoria? nawet myślałem wstawić kratkę z jakimś zbiornikiem takim ze z 5l i w zimie jak sie zapełni od śniegu wyciągać i wylewać. ale nie wiem jak by to zrobić i z czego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cyprinus 19.02.2014 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2014 Dlaczego nie rozsączysz tego w gruncie ? Taki sam efekt i działanie jak beczka bez dna, tylko problemów z zamarzaniem mniej. Schodzisz drenem poniżej 50 cm i po temacie. Chyba, że masz wyżej wodę gruntową. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rustin 19.02.2014 20:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2014 ogólnie woda gruntowa jest u mnie wysoko , ale mam fundamenty z ławą ok 1,4m jak dobrze pamiętam i zasyp piasku jest z 40-50cm do tego fundamenty ocieplone i folia kubełkowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
compi 19.02.2014 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2014 Rozsączanie też jest ok, ale jak się ma już chudziak.... Rustin, beczki mam i w garażu i w kotłowni. Nie chciałem podpinać się pod kanalizę, bo często pojawia się smród w tych pomieszczeniach ze względu na wysychające syfony. Dodatkowo nie chciałem odprowadzać wody spod samochodu do biooczyszczalni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts