rustin 19.02.2014 21:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2014 A jakby tak zrobić otwór z szerokości 30cm , potem świdrem jakimś zrobić otwór taki z 1,5m i w to włożyć zwykłą rurę jakąś kanalizacyjną to ta woda by wsiąkała? Jak tam na dole jest powiedzmy jakaś glina czy co tam jest na takiej głębokości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
compi 19.02.2014 21:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2014 Pisałem już, że fachowo żwirek, geowłóknina i na to beka. Ale tak jak piszesz też będzie ok. Tylko rurę drenarską owiń geowłókniną. Nie zabije się piachem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rustin 19.02.2014 22:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2014 w moim przypadku jeżeli już robić to chyba jedyne rozwiązanie? Ale czy ta woda będzie wsiąkać i czy za parę lat się nie zapcha ta rura? przecież tam też będzie piach się dostawał wwieziony przez samochód. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 20.02.2014 05:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2014 Niktuś, to teoria! Jeśli pion kan ma mocno oddalony od docelowego wpustu pod kratkę to to nie będzie rycie bruzd tylko demolka tego chudziaka. Już wolałbym wykopać dół w jednym miejscu garażu, taki metr na metr i zastosować mój patent z beczką bez dna. Przynajmniej tanio skutecznie. Styropianu nikt rozsądny w nieogrzewanym garażu nie kładzie. Sam to zrobiłem i żałuję, że nie leży na ścianach wewnętrznych, odgradzających dom. Pomysł ciekawy ale kuźwa szkoda mi tego chudziaka.Tanio tak ale czy skutecznie?Nie widziałem tego bo mam inaczej u siebie i jestem zadowolony.Tyle ,że ja już myślałem o odprowadzeniach jak robiłem odwodnienie całego budynku.Zrobiłem jeden myk ale też i zabezpieczyłem się .Coś w stylu Twojej beczki ale bez beczki:D.Nie mogę tego tu opisać bo Wiesz dlaczego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
panfotograf 20.02.2014 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2014 Nie, bo chcę aby ewentualne przecieki wsiąkały swobodnie w piasek. Folii nie dałem w końcowym pasie tuż przed bramą. Pozdrawiam! A nie boisz się że wilgoć z gruntu będzie ci wchodzić w tę wylewkę? Jeśli mokra wylewka będzie zimą zamarzać ? Ewentualne przecieki z garażu wyschną szczelinami którymi się dostały. Natomiast permanentna wilgoć (która być może będzie pod wylewką) może być później trudna do powstrzymania. Oczywiście są to rozważania teoretyczne. Ja bym bez folii żadnej wylewki nie położył Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pieknyromek 20.02.2014 22:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2014 Ściany garażowe są ceramiczne pokryte tynkiem zmywalnym tak jak na elewacji budynku.Jaki mi muchy ob....ją elewację to myjka i wygląda jak nowa.Widzisz w tym problem? Chyba że tak. Podejrzewam jednak że zdecydowana większość posiadaczy garaży ma w nich ściany pokryte tynkiem cementowym lub gipsowym które już tak obojętny na wilgoć nie jest. A to może się jednak grzybem skończyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
julo23 21.02.2014 05:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2014 Ja bym tego chudziaka nie niszczył, kupiłbym odpływy niskie te po 6cm i zrobił z minimalnym spadkiem albo wcale. Zawsze można myjąc spłukać kratkę wężem. Ja tak zrobiłem dając odwodnienie na środku między stanowiskami dla samochodów w kierunku bramy. Posadzka ma spadek do środka w strone kratki. Pod garażem mam pomieszczenie. Pewnie zawsze można było to zrobić lepiej... ale myśle że jest OK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rustin 21.02.2014 08:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2014 julo23 ale dokładnie jakie byś kupił odpływy i kratki i jak zrobił bo nie rozumiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 21.02.2014 11:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2014 Chyba że tak. Podejrzewam jednak że zdecydowana większość posiadaczy garaży ma w nich ściany pokryte tynkiem cementowym lub gipsowym które już tak obojętny na wilgoć nie jest. A to może się jednak grzybem skończyć. Święta prawda i się z Tobą zgadzam.5 sezon kilkanaście myć auta i nic się nie dzieje.Nie pamiętam nazwy tego zmywalnego tynku ,jeśli to komuś by było potrzebne poszukam faktury lub podpytam w mojej hurtowni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
julo23 21.02.2014 18:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2014 (edytowane) Nie wiem jaką będziesz robił wylewkę w tym garażu. Jak jastrych to pewnie z 7 czy tam 8 cm na pewno będzie. Więc nie robił bym nic z tym chudziakiem. Dałbym folię na niego i jastrych a przez środek kratkę odpływową tą niską co ma 6cm wysokości i osadziłbym na jastrychu i wyprowadził odpływ na zewnątrz. Do wylewki pewnie będziesz brał kogoś ale odpływ jesteś sobie bez problemu sam ułożyć, a koszt to 21zł za mb. Odpływ dać tak żeby jak najmniej najeżdzać na niego kołem auta. Ja mam 2 stanowiska w garażu więc dałem po środku samochodów. Wjedzając na prosto i wyjeżdzając prosto - żadne z aut nie najedzie kołem na kratkę. Nie zamierzam myć auta w garażu więc myśle że to wystarczy w zupełności. W zime na pewno będę korzystał z myjni Karcher recznych - opłukam na szybko auto za 5zł o tyle. Oczywiście przy odwilżach bo w mrozy nie mam zwyczaju mycia auta. A na codzień w cieplejsze dni to do mycia mam wyprowadzoną wodę w garażu na węża i mycie przywiduje przed garażem. Edytowane 21 Lutego 2014 przez julo23 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Carpenter78 21.02.2014 21:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2014 A nie boisz się że wilgoć z gruntu będzie ci wchodzić w tę wylewkę? Jeśli mokra wylewka będzie zimą zamarzać ? Ewentualne przecieki z garażu wyschną szczelinami którymi się dostały. Natomiast permanentna wilgoć (która być może będzie pod wylewką) może być później trudna do powstrzymania. Oczywiście są to rozważania teoretyczne. Ja bym bez folii żadnej wylewki nie położył W piwnicy mam folię pod chudziakiem i kiedy w trakcie budowy przez klatkę schodową napadało deszczu schło baardzo długo. Dlatego w garażu w końcowej fazie spadku wylewki zostawiłem miejsce na wsiąkanie w razie ewentualnych przecieków. A grunt mam piaszczysty i suchy jak pieprz. Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rustin 22.02.2014 09:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2014 julo23 nie wiem jeszcze jaka będzie wylewka, będzie jej ok 10cm albo i więcej bo nie będę dawał styro. Myślałem o pomalowaniu posadzki czymś a dopiero kiedyś może jakieś płytki. Czy z miksokreta taka posadzka będzie ok ? Garaż mam jedno stanowiskowy. Więc nie problem dać tak by nie najeżdżać. Ale jak zrobić to wyjście na dwór? trzeba się przy końcu garążu kolankiem jakimś 90' przebić w dół tak? Na jaką głębokość? i znowu kolanko 90' i na zewnątrz? czy to się nie daje tak głęboko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
santoszwp.pl 23.02.2014 16:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2014 A ja mam styro eps200, odpływ liniowy z siatką i kratką na większe nieczystości z delikatnym spadkiem - i jest git Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rustin 23.02.2014 17:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2014 a odpływa jak masz? gdzie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
julo23 24.02.2014 19:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2014 julo23 nie wiem jeszcze jaka będzie wylewka, będzie jej ok 10cm albo i więcej bo nie będę dawał styro. Myślałem o pomalowaniu posadzki czymś a dopiero kiedyś może jakieś płytki. Czy z miksokreta taka posadzka będzie ok ? Garaż mam jedno stanowiskowy. Więc nie problem dać tak by nie najeżdżać. Ale jak zrobić to wyjście na dwór? trzeba się przy końcu garążu kolankiem jakimś 90' przebić w dół tak? Na jaką głębokość? i znowu kolanko 90' i na zewnątrz? czy to się nie daje tak głęboko. Kolego ja dałem prosto odwodnienie linowe, rurkę odpływową przykrył jastrych i wyszła pod bramą, gdzie dalej dopiero dam kolanko w prawo do boku budynku. I to wszystko. Z tym że dawałem styropian i folie. Ale ty jak nie potrzebujesz ocieplać to od razu jastrych i zatopisz sobie w tym odwodnienie liniowe i dasz od razu rurkę pcv i ją połączysz z odwodnieniem linowym. @[email protected] Ja dawałem ten styropian http://www.paneltech.pl/styropian_eps_034_parking_standard.php Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rustin 24.02.2014 20:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2014 styropiany nie daję bo to bez sensu, masz fotkę jak wychodzi u ciebie ta rurka z garażu? Nie będzie zamarzać w zimie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
julo23 25.02.2014 05:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2014 Może i bez sensu - każdy ma inną sytuację. U mnie akurat było to bardzo wskazane. Fotkę zrobie przy okazji. Na codzien nie przebywam w miejscu budowy. A czy będzie zamarzać ? Zobaczymy. Raczej nie przewiduje tam duże ilości wody tylko śladowe ilości z rozstopionego śniegu z kół i podwozia auta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 25.02.2014 06:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2014 Jeśli pozwolicie jedno pytanie do Tych ,którzy są przeciwnikami mycia auta w garażu.Jest zima ,błoto poślizgowe,które oblepia samochód.Mróz na dworze a my wjeżdżamy do środka.Spada z auta ten syf z ulicy na płytki.Co wtedy robicie jak wam się trochę uzbiera?Jeździcie po muldach?Zmiatacie jak wyschnie?Ja jestem praktykiem i powiem Wam ,że wygląda to bardzo nieciekawie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 25.02.2014 11:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2014 Ja osobiscie sobie takiego mycia nie wyobrazam. Moze ze wzgledu na wielkosc pomieszczenia. Jak jestem na myjni recznej to nie wylada to zachecajaco. Wszedzie biale plytki az po sufit. Ciezko mi sobie wyobrazic takowe mycie. Ale chetnue poznam fajny oatent. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
julo23 25.02.2014 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2014 (edytowane) Jeśli pozwolicie jedno pytanie do Tych ,którzy są przeciwnikami mycia auta w garażu.Jest zima ,błoto poślizgowe,które oblepia samochód.Mróz na dworze a my wjeżdżamy do środka.Spada z auta ten syf z ulicy na płytki.Co wtedy robicie jak wam się trochę uzbiera?Jeździcie po muldach?Zmiatacie jak wyschnie?Ja jestem praktykiem i powiem Wam ,że wygląda to bardzo nieciekawie. Więc co proponujesz ? Jak sobie radzisz ? Ja odpływ mam, a czy będę mył w garażu to się okaże bo musze to wypraktykować. Tylko musiałbym wypłytkować jeszcze ściany. Póki co tego nie planowałem ze względu wykańczanie innych pomieszczeń. Edytowane 25 Lutego 2014 przez julo23 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts