Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Sprzedaz dzia?ki budowlanej a VAT

DorotaM

Recommended Posts

Z tego co mi sie ostatnio obiło o uszy to nie do końca jest tak jak pisze BK ponieważ zgodnie z nowa ustawa Vat grunt jest rowniez towarem i jako taki w tej chwili podlega również opodatkowaniu tym podatkiem. Jednak chyba narazie nawet w us nie wiedza jak to bedzie wygladało w praktyce. Najlepej zwrócic się do us na piśmie z prośbą o interrpretację tego przepisu albo jeszcze troche poczekać ąaż ukażą się jakieś przepisy wykonawcze go tego.

Sprzedaję dzialkę i byłam w urzędzie. Oto co mi powiedzieli. Wg nowej ustawy obowiązującej od 1 maja osoba fizyczna sprzedająca 1 działkę budowlaną nie płaci 22% Vat od sprzedaży. Ale jeśli ta sama osoba ma juz 2 lub więcej działek, to urząd może, ale nie musi nałożyć na sprzedaż 22% Vat. Vat będzie wtedy, gdy ilość sprzedanych działek i częstotliwość sprzedaży będzie wskazywała na handel ziemią przynoszący duże zyski. Bardzo precyzyjne, czyż nie? :evil: :evil: :evil: Na moje pytania: jaka musi być ta częstotliwość, ile działek trzeba sprzedać? usłyszałam."To będzie rozpatrywane indywidualnie" Czyli wszystko zależy od urzędasa i jego interpretacji przepisów. Mało tego, napisałam pismo o wydanie Tej opini na piśmie (tak na wszelki wypadek) i dowiedziałam się, że opinie prawne na piśmie może otrzymać tylko płatnik Vat, a nie osoba fizyczna.

Reasumując, jeśli masz jedną działkę, śpij spokojnie (ja śpię), ale jeśli masz więcej i chcesz je teraz sprzedać, to idź do urzędu i awanturuj się o opinię na piśmie, żeby potem po sprzedaży nie okazało się,że za np. drugą działkę musisz zapłacic Vat. Świństwo, prawda? :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil:

Jest dokładnie tak jak pisze bobo30, z tym, że pisemną interpretację może dostać każdy, kto wykaże, że ma interes prawny. Ale nie liczyłabym na to że nawet na piśmie powiedzą od ilu działek w jakich odstępach czasu, to już jest działalność gospodarcza (taka dla potrzeb VAT-u, a nie taka potocznie rozumiana, z wpisem do działalności itp). Sami nie wiedzą i nikt nie wie. I faktycznie trzeba rozpatrywać każdy przypadek indywidualnie, biorąc pod uwagę wszystkie okoliczności i czynniki towarzyszące sprzedaży. Opodatkowane VAT-em są tylko działki budowlane i przeznaczone pod zabudowę w planach zagospodarowania. Inne są zwolnione.

bobo30

to jest link do kodeksu postępowania administracyjnego.

http://www.idn.org.pl/sonnszz/kodeks.htm

KAŻDY ma prawo do opinii na piśmie.

Powołaj się na przepisy kpa.

Idź do urzędu, zakup znaczek skarbowy za 5 złotych, przyklej do pisma, każ sobie potwierdzić na kopii - w ciągu ustawowego terminu MUSZĄ odpowiedzieć.

np zacytuj:

[Zasada pogłębiania zaufania obywateli] Organy administracji publicznej obowiązane są prowadzić postępowanie w taki sposób, aby pogłębiać zaufanie obywateli do organów Państwa oraz świadomość i kulturę prawną obywateli. :D

Art. 9. [Zasada informowania stron] Organy administracji publicznej są obowiązane do należytego i wyczerpującego informowania stron o okolicznościach faktycznych i prawnych, które mogą mieć wpływ na ustalenie ich praw i obowiązków będących przedmiotem postępowania administracyjnego. Organy czuwają nad tym, aby strony i inne osoby uczestniczące w postępowaniu nie poniosły szkody z powodu nieznajomości prawa, i w tym celu udzielają im niezbędnych wyjaśnień i wskazówek.

BK - US jest organem podatkowym. I dlatego w sprawach należności podatkowych Skarbu Państwa stosuje przepisy Ordynacji. Kpa stosuje odpowiednio tam gdzie przepisy Ordynacji czegoś nie regulują oraz, jak pisałam poprzednio, w postępowaniu egzekucyjnym. Urząd Miasta w zakresie podatków też stosuje przepisy Ordynacji, a we wszystkich sprawach administracyjnych - kpa.

A taki przypadek. U mnie jest taka spółdzielnia rolnicza "Ogrodnik" i sprzedaje działki budowlane po przekształceniu z rolnych na budowlane. Dzisiaj dzwoniłem popytać o ceny i prezes na końcu rzucił, że jest jedno ale że do podanej ceny należy doliczyć 22% VAT bo nowe przepisy weszły. Zatem gdybym miał u niego kupić ziemię to faktycznie powinienem zapłacić ten VAT czy nie?. Bo w takim układzie od razu odechciało mi się jego działki 1530m2 narazie media gdzieś tam są. już prawie mają projekty na przyłącza itp. za 70.000 zł + plus ten VAT to wydaje mi się dużo. Co wy na to?.

to on powinien ten VAT zapłacić chyba?! Niech go sobie dolicza. W końcu to on prowadzi działalność sprzedaży działek a nie ty.

Bez przesady - kupujący płaci podatek cywilno prawny i jeszcze VAT?

Wiem ze pewnie faktycznie to zejdzie na kupujących ale przecież to on powinien go odprowadzać.

NO i to mi tak z tym vatem dziwne sie wydawało bo jak zapytałem czy cena jest ostateczna to mówi że możemy ponegocjować właśnie odnośnie tego vatu żeby cos utargować żebym ewntualnie mniej zapłacił. I to mi sie jakos tak wydaje że on che żebym mu ten vat "zafundował" a on mi wspaniałomyslnie opuści żeby wyszło mniej. Lichwą mi tu jedzie.

:evil: