DorotaM 19.05.2004 07:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2004 Czy jeżeli sprzedaję działke budowlaną jako osoba fizyczna- nie mam działalności gospodarczej to VAT od sprzedazy takiej działki mnie nie dotyczy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BK 19.05.2004 08:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2004 Nie ma żadnego Vatu - tylko od taksy notarialnej ok. 100-200 zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ilona75 19.05.2004 11:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2004 Z tego co mi sie ostatnio obiło o uszy to nie do końca jest tak jak pisze BK ponieważ zgodnie z nowa ustawa Vat grunt jest rowniez towarem i jako taki w tej chwili podlega również opodatkowaniu tym podatkiem. Jednak chyba narazie nawet w us nie wiedza jak to bedzie wygladało w praktyce. Najlepej zwrócic się do us na piśmie z prośbą o interrpretację tego przepisu albo jeszcze troche poczekać ąaż ukażą się jakieś przepisy wykonawcze go tego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobo30 19.05.2004 14:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2004 Sprzedaję dzialkę i byłam w urzędzie. Oto co mi powiedzieli. Wg nowej ustawy obowiązującej od 1 maja osoba fizyczna sprzedająca 1 działkę budowlaną nie płaci 22% Vat od sprzedaży. Ale jeśli ta sama osoba ma juz 2 lub więcej działek, to urząd może, ale nie musi nałożyć na sprzedaż 22% Vat. Vat będzie wtedy, gdy ilość sprzedanych działek i częstotliwość sprzedaży będzie wskazywała na handel ziemią przynoszący duże zyski. Bardzo precyzyjne, czyż nie? Na moje pytania: jaka musi być ta częstotliwość, ile działek trzeba sprzedać? usłyszałam."To będzie rozpatrywane indywidualnie" Czyli wszystko zależy od urzędasa i jego interpretacji przepisów. Mało tego, napisałam pismo o wydanie Tej opini na piśmie (tak na wszelki wypadek) i dowiedziałam się, że opinie prawne na piśmie może otrzymać tylko płatnik Vat, a nie osoba fizyczna. Reasumując, jeśli masz jedną działkę, śpij spokojnie (ja śpię), ale jeśli masz więcej i chcesz je teraz sprzedać, to idź do urzędu i awanturuj się o opinię na piśmie, żeby potem po sprzedaży nie okazało się,że za np. drugą działkę musisz zapłacic Vat. Świństwo, prawda? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mww 19.05.2004 15:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2004 Jest dokładnie tak jak pisze bobo30, z tym, że pisemną interpretację może dostać każdy, kto wykaże, że ma interes prawny. Ale nie liczyłabym na to że nawet na piśmie powiedzą od ilu działek w jakich odstępach czasu, to już jest działalność gospodarcza (taka dla potrzeb VAT-u, a nie taka potocznie rozumiana, z wpisem do działalności itp). Sami nie wiedzą i nikt nie wie. I faktycznie trzeba rozpatrywać każdy przypadek indywidualnie, biorąc pod uwagę wszystkie okoliczności i czynniki towarzyszące sprzedaży. Opodatkowane VAT-em są tylko działki budowlane i przeznaczone pod zabudowę w planach zagospodarowania. Inne są zwolnione. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BK 20.05.2004 13:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2004 bobo30to jest link do kodeksu postępowania administracyjnego.http://www.idn.org.pl/sonnszz/kodeks.htm KAŻDY ma prawo do opinii na piśmie.Powołaj się na przepisy kpa.Idź do urzędu, zakup znaczek skarbowy za 5 złotych, przyklej do pisma, każ sobie potwierdzić na kopii - w ciągu ustawowego terminu MUSZĄ odpowiedzieć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BK 20.05.2004 14:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2004 np zacytuj: [Zasada pogłębiania zaufania obywateli] Organy administracji publicznej obowiązane są prowadzić postępowanie w taki sposób, aby pogłębiać zaufanie obywateli do organów Państwa oraz świadomość i kulturę prawną obywateli. Art. 9. [Zasada informowania stron] Organy administracji publicznej są obowiązane do należytego i wyczerpującego informowania stron o okolicznościach faktycznych i prawnych, które mogą mieć wpływ na ustalenie ich praw i obowiązków będących przedmiotem postępowania administracyjnego. Organy czuwają nad tym, aby strony i inne osoby uczestniczące w postępowaniu nie poniosły szkody z powodu nieznajomości prawa, i w tym celu udzielają im niezbędnych wyjaśnień i wskazówek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mww 20.05.2004 15:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2004 BK - mała poprawka. US stosuje przepisy Ordynacji podatkowej, a kpa tylko posiłkowo i do egzekucji. W Ordynacji zasady te brzmią trochę inaczej, ale wychodzi na to samo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BK 22.05.2004 14:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2004 a ja myślałam że jak każdy urząd państwowy, US też MUSI stosować się do kpa?Czy to tak nie jest?Ordynacja ordynacją ale w końcu US to urząd? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mww 24.05.2004 16:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2004 BK - US jest organem podatkowym. I dlatego w sprawach należności podatkowych Skarbu Państwa stosuje przepisy Ordynacji. Kpa stosuje odpowiednio tam gdzie przepisy Ordynacji czegoś nie regulują oraz, jak pisałam poprzednio, w postępowaniu egzekucyjnym. Urząd Miasta w zakresie podatków też stosuje przepisy Ordynacji, a we wszystkich sprawach administracyjnych - kpa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maro74 26.05.2004 12:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2004 A taki przypadek. U mnie jest taka spółdzielnia rolnicza "Ogrodnik" i sprzedaje działki budowlane po przekształceniu z rolnych na budowlane. Dzisiaj dzwoniłem popytać o ceny i prezes na końcu rzucił, że jest jedno ale że do podanej ceny należy doliczyć 22% VAT bo nowe przepisy weszły. Zatem gdybym miał u niego kupić ziemię to faktycznie powinienem zapłacić ten VAT czy nie?. Bo w takim układzie od razu odechciało mi się jego działki 1530m2 narazie media gdzieś tam są. już prawie mają projekty na przyłącza itp. za 70.000 zł + plus ten VAT to wydaje mi się dużo. Co wy na to?. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BK 26.05.2004 15:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2004 to on powinien ten VAT zapłacić chyba?! Niech go sobie dolicza. W końcu to on prowadzi działalność sprzedaży działek a nie ty.Bez przesady - kupujący płaci podatek cywilno prawny i jeszcze VAT?Wiem ze pewnie faktycznie to zejdzie na kupujących ale przecież to on powinien go odprowadzać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maro74 26.05.2004 17:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2004 NO i to mi tak z tym vatem dziwne sie wydawało bo jak zapytałem czy cena jest ostateczna to mówi że możemy ponegocjować właśnie odnośnie tego vatu żeby cos utargować żebym ewntualnie mniej zapłacił. I to mi sie jakos tak wydaje że on che żebym mu ten vat "zafundował" a on mi wspaniałomyslnie opuści żeby wyszło mniej. Lichwą mi tu jedzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts