Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

monika&bartek - ja bym poczekała i wybrała dobrego i sprawdzonego ...

U mnie na dzis domek wygląda tak.... mam nadzieję, że za tydzień będzie taki jak u Ciebie Wiolla :)...

20140407_155421.jpg 20140410_090707.jpg

Kejt_R ja też nie wiem jak jeszcze jedno (mam nadzieje ostatnie) lato w blokowisku wytrzymać ... ale powodzenia i wytrwałosci sobie i Tobie życzę

Edytowane przez sylwus115
  • Odpowiedzi 944
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

monika&bartek - ja bym poczekała i wybrała dobrego i sprawdzonego ...

U mnie na dzis domek wygląda tak.... mam nadzieję, że za tydzień będzie taki jak u Ciebie Wiolla :)...

[ATTACH=CONFIG]254038[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]254039[/ATTACH]

Kejt_R ja też nie wiem jak jeszcze jedno (mam nadzieje ostatnie) lato w blokowisku wytrzymać ... ale powodzenia i wytrwałosci sobie i Tobie życzę

Za tydzień może nie, ale za 2-3 na pewno :) U mnie taki stan jaki mam jest po 3 tygodniach od wejścia ekipy na plac :) A co do mieszkania w blokowisku, to może nie mieszkam w typowym bloku bo jest nas tylko 6 rodzin, ale mieszkam z teściową więc doskwiera mi to z potrójną siłą :p także również czekam z niecierpliwością na własny wymarzony domek :) Obiecałam znajomym że jak tylko położą mi dachówkę na dach to robię pierwszego grila :p

Witam wszystkich i gratuluję rozpoczęcia budowy :-) My z mężem jak dobrze pójdzie to ruszamy w połowie czerwca, już nie możemy się doczekać na naszego Tyberiusza :-) :lol2:
Za tydzień może nie, ale za 2-3 na pewno :) U mnie taki stan jaki mam jest po 3 tygodniach od wejścia ekipy na plac :) A co do mieszkania w blokowisku, to może nie mieszkam w typowym bloku bo jest nas tylko 6 rodzin, ale mieszkam z teściową więc doskwiera mi to z potrójną siłą :p także również czekam z niecierpliwością na własny wymarzony domek :) Obiecałam znajomym że jak tylko położą mi dachówkę na dach to robię pierwszego grila :p

No właśnie mąż mnie wczoraj z błędu wyprowadził...., że jeszcze parę rzeczy do zrobienia zostało :):rolleyes: hehe

No mieszkanie z teściową to też niezłe wyzwanie ...

Geguss do czerwca już niedaleko !!!

Edytowane przez sylwus115

U nas walczą dzielnie. Dzisiaj mają w planie zalewanie nadproży na parterze.

Tutaj mała uwaga do budujących z betonu komórkowego.

Sprawdzcie w jakim systemie będziecie mieli stawiane ściany - Ytong, H+H, Solbet czy inny. Chodzi o to, że każdy system ma gotowe nadproża (zbrojony beton komórkowy) który jest moim zdaniem fajnym rozwiązaniem które niweluje kwestie mostka termicznego nad oknem.

Jest jednak małe ale - okazało się, że np. SOLBET ma gotowe nadproża do max otworu 180 centymetrów. Dłuższych po prostu nie produkują. My większość okien mamy 2 metry i już trzeba robić tradycyjnie - czy to L-ki, czy to nadproże w 100% wylewane.

Ytong, H+H mają gamę nadpoży większą i można zamówić takie element o wiele dłuższy, ale systemy nie są pomiędzy soba kompatybilne - tzn. mają inne wymiary (szerokość wysokość) i tzw. "pupa". Gdybym to wiedział, to projektant na etapie projektu dałby max okna 1,8 szerokie, ale zmusiłbym wykonawcę do innego systemu. Teraz mleko się rozlało - przemyślcie to już teraz.

IMG-20140410-00096.jpgIMG-20140410-00097.jpgIMG-20140410-00098.jpgIMG-20140410-00099.jpg

u nas mury parteru silka ale nadproza ytong, bardzo nam się dobrze nimi budowało, jeszcze na poddasze trzeba dokupić :)

Na piętrze u nas wejdzie firmowy SOLBET, ale niestety parter kiszka. SOLBET ma wysokość 24 cm , Ytong 25 cm i do widzenia.

Lapeno no bardzo ładnie to u Ciebie wygląda !

U mnie też był taki problem, dlatego 2 nadproża zrobiliśmy lane, a kolejne 2 kupiłem w betoniarni L na konkretny wymiar :)

Teraz panowie się męczą z szałowaniem wieńca na ścianie szczytowej - to dopiero jest gimnastyka !

Witam wszystkich,

My wystartowaliśmy w marcu br. budujemy mały domek, użyt. pow. 88m2 przerobiony projekt http://pi1.tcdn.pl/wd/p/27/Dom-przy-Imbirowej-3-xc_big.jpg "Dom przy Imbirowej 3"

Z racji dobrej pogody prace szybko nabrały tempa, i tak w tej chwili jesteśmy już przy kładzeniu dachówki.

A tutaj kilka zdjęć 011.jpg20140313_111024.jpg20140313_111116.jpg20140321_094754.jpg20140321_094927.jpg

Jeśli ma ktoś pytania chętnie pomogę (jeśli będę potrafił)

Pozdrawiam

Ja przy narożnym mam normalną belkę wiązaną i zalewaną na budowie, a jakiej wielkości to okno ?

Okno w węższej części ma 90cm w szerszej 160cm. Dzisiaj zajadę i zobaczę czy już coś z tym zrobili, bo rano widziałam że zbrojenia już szykują na dalsze etapy ale okno dalej bez nadproża, zresztą te długie balkonowe też, więc może będą zalewać.

Witajcie,

Tak sobie czytam i czytam i doszłam do wniosku, że trzeba sie przedstawić :welcome: :yes:

Mamy zamiar budować w maju - mam taką nadzieję....

A budujemy domek Mania B paliwo stałe, pracowni Horyzont moja mania.jpg

Pozwolenie już jest :D i wredny sąsiad też :mad:

Pozdrawiam wszystkich

Witam wszystkich

Pozwolenie już jest i wredny sąsiad też

slomka - łączę się w bólu. :D

Urwanie głowy mam. Zaglądam tu codziennie, ale na napisanie już czasu brak.

Budowa ruszyła. Doły wykopane, ławy zalane, bloczki fundamentowe się układają.

Poza tym podpisaliśmy umowę o wykonanie całej instalacji centralnego ogrzewania i wod-kan.

Nie mamy jeszcze nagranego elektryka. Nawet nie mamy pomysłu skąd go wytrzasnąć. :/

Cześć wszystkim budującym. Od dwóch tygodni jesteśmy właścicielami działki pod Wrocławiem i powoli, luźno zaczynamy myśleć o własnych czterech kątach. Póki co zastanawiamy się nad technologią i poznajemy tajniki murowania, szkieletu, prefabrykatów i ogólnie wszystkiego z czego można dom zbudować. Szukając projektów odpowiednich na naszą działkę trafiłam na ten:

http://lk-projekt.pl/lkand674-produkt-818.html

I się zakochałam. :wiggle: Cóż, wszystko przed nami. Powodzenia bociany!! :D

witam

wejdź na stronę Domy z wizją, tam jest wiele domów w podobnym stylu.

Ten dom, który pokazałaś, jest jak kopia projektu Doskonały.

Edytowane przez wierka
witam

wejdź na stronę Domy z wizją, tam jest wiele domów w podobnym stylu.

Ten dom, który pokazałaś, jest jak kopia projektu Doskonały.

Dzięki, rzeczywiście prawie taki sam, trochę układ pomieszczeń inny, ale idea ta sama! A "Z charakterem" jaki piękny, tylko, aż na tyle charakteru nie mam, żeby robić szklaną ścianę w sypialni ;) W każdym razie jest w czym wybierać! :D

Czy ktos moglby mnie utwierdzic w przekonaniu albo poprawic jesli sie myle, otoz kominy systemowe dymowe wykonuje sie przed wylaniem stropow?

wiolka, albo murujesz je od razu, albo zostawiasz dziure w stropie. Polecam to pierwsze rozwiązanie:)

Czy ktos moglby mnie utwierdzic w przekonaniu albo poprawic jesli sie myle, otoz kominy systemowe dymowe wykonuje sie przed wylaniem stropow?

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?215421-Komin-czy-strop-co-pierwsze

Można przd i po systemowe bezpieczniej po stropie żeby nie uszkodziły się przy zbrojeniu.