Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Bocianki 2014 - Planujesz budowę w tym roku? Ten dział jest dla Ciebie

Recommended Posts

• Odpowiedzi 944
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

DO m*kasia

Nam adaptować będzie ta pracownia http://swiat-projektow.pl/ Bardzo miła Pani, znosi nasze telefony i e-maile o każdą pierdołę:confused: cena za adaptacje to z tego co pamiętam 2200 zł, załatwionego też mamy dzięki nim geodete i geologa... ale my na razie czekamy na projekt.

Edytowane przez domi2014

Domek wygląda super. :)

masz rację, te relingi, zwłaszcza nad głównym wejściem, nie wyglądają interesująco.

w jakim stylu masz zamiar zrobić barierki??

NIe wiem jeszcze co zrobimy. Zostało nam jeszcze trochę czasu.

Dzisiaj wybieraliśmy dachówkę. Będzie taka:

http://dach.roben.pl/produkt/monzaplus-2/monzaplus-trentino-angobowana/

Lapeno - he he fajne to, nie ma jeszcze domu, a Wy wybieracie dachówkę. :)

Ja też już 'wybrałam' dachówkę, o taką

http://www.budmar.pl/img/_prod/12/1257/piano_schieferschwarz_20110214_1894819831.jpg

wybierałam już rynny, drewno na elewację, płytki, podłogi i nawet farby do malowania wnętrz. :) :)

kgbkoc gratuluję i czekamy na pierwsze zdjęcia :)

Hejka!

Ja poszłam za radą Wierki i w Sweet Home3D właśnie przerysowałam mury i ustawiam, mebluję, wyznaczam ergonomiczne rozwiązania ( już wiem,że spiżarkę przeoraganizuję;))

Moze się komus przyda- fajna stronka na temat ergomonii w różnych pomieszczeniach, oraz ciekawostko odnośnie np. wysokosci mebli w kuchni:)

W tytule ergonomia kuchni, lecz w praktyce w całym domku, spiżarka, jadalnia etc.

Ergomonia łazienkowa

http://www.budmar.pl/img/_prod/12/1257/piano_schieferschwarz_20110214_1894819831.jpg

wybierałam już rynny, drewno na elewację, płytki, podłogi i nawet farby do malowania wnętrz. :) :)

Haha, ja też już wybrałam dachówkę, podobną do tej, tylko kładzioną na przemian i jeśli się uda to jaśniejszy odcień :D

Strasznie nie lubię tych tradycyjnych z farfoclem z jednej strony, wolałabym już marsylkę.

Oprócz tego mam pomysł na podłogi, resztę zostawiam na później.

Idka- my właśnie robiliśmy podobnie jak pisze Kejt_R- porównywaliśmy poniesione przez ludzi koszty za dom podobny do naszego. Udało nam się znaleźć dziewczynę, która wybudowała dom na bazie naszego projektu- tzn wersję wcześniejszą, ale zbliżoną do naszej, zaprosiła nas do siebie, zobaczyliśmy budowę. Jej SSZ kosztował 145 tyś, ale buduje w kieleckim, jednak cenowo taniej niż w Krakowie, więc musimy założyć większą kwotę,z tym że odchodzi nam kominek, dach mamy dużo prostszy, więc może w 150 tyś SSZ się zmieścimy. Nasz domek jest mały- niecałe 102 m2 użytkowej, 164 z pom gosp i garażem. Powodzenia.

Wierka- u nas też duży ruch przy ulicy- mieszkam akurat 7 m od niej... masakra i jest tak jak piszesz 15 lat temu a teraz to przeskok... dlatego działka na której się budujemy jest bardzooo daleko od gł drogi, będzie ciszej... ufff

Dużo piszecie, ja nie siedzę regularnie na forum, ale w wolnej chwili śledzę:)

Piękne dachówki, my jeszcze się nie zdecydowaliśmy...

Dla tych co rozpoczynają wykopy- udanej pogody życzę i szybkich prac, bez niespodzianek pod powierzchnią:) i relacji zdjęciowych jestem głodna!

Edytowane przez AggaM

Jak tak czytam wasze przeboje to się cieszę, że nie mam sąsiadów obok. Z tej strony której budujemy będziemy pierwszym domem. Co do mediów, słup mamy w granicy działki więc z podłączeniem prądu nie było problemu, gorzej woda, nie ma skąd pociągnąć i robimy odwiert pod drogą. Na szczęście już czekamy na projekt przyłącza i będziemy działać. Niestety wszystko musieliśmy załatwić przed budową właśnie ze względu na to, że nie będziemy mieć sąsiadów z naszej strony drogi

m*kasia nam tyle nasz architekt powiedział, że to za samą adaptację, ale to niestety zupełnie inny region niż Twój. Do tego dochodzi kupno projektu więc cenowo wcale tak tanio nie wychodzi

Lapeno bardzo ciekawy projekt. Macie już pomysł co zrobić z tymi relingami?

_PAK_ świetny projekt wybraliście! Powodzenia w budowaniu no i dużo cierpliwości

wierka eh ale masz sąsiada. Trzymam kciuki żeby wszystko poszło sprawnie i sąsiad dał się jednak przekonać do polubownego załatwienia sprawy. Oby obeszło się bez sądu

kgbkoc powodzenia i pogody :)

Hejka!

Ja poszłam za radą Wierki i w Sweet Home3D właśnie przerysowałam mury i ustawiam, mebluję, wyznaczam ergonomiczne rozwiązania ( już wiem,że spiżarkę przeoraganizuję;))

Moze się komus przyda- fajna stronka na temat ergomonii w różnych pomieszczeniach, oraz ciekawostko odnośnie np. wysokosci mebli w kuchni:)

W tytule ergonomia kuchni, lecz w praktyce w całym domku, spiżarka, jadalnia etc.

Ergomonia łazienkowa

Bardzo interesujące artykuły o ergonomii. Niestety po lekturze okazało się, że dla lepszej ergonomii projektowanej kuchni powinnam zostać mańkutem :D :)))))

Dzięki!

Dachówka fajna, ale w tym domku jeszcze fajniejsze jest wyjście na ogród. :lol2::lol2:

Lapeno tez będę miał identyczna dachówkę tylko czarna :)

Dzisiaj nawet rozmawiałem o niej z moja ekipa i mam tylko nadzieje ze nie będzie ona widoczna ze stratosfery jak mocno słonce przyświeci :lol2:

Tez chciałem taką grafitową płaską z BRAAS'a ale wycena mnie zabiła...

Długo poszukiwałam dachówki płaskiej, której cena nie spowoduje u mnie zeza rozbieżnego. Znalazłam, francuską Imerys HP10. Wydajność 10 sztuk / m2, dlatego cenowo wychodzi lepiej od innych tego typu. Czytałam dobre opinie na jej temat, nawet tu gdzieś na forum. A najlepszą cenę dotychczas wyśledziłam na Allegro.

Konkretniej cenowo będę się orientować bliżej czasu zakupu, ale wstępnie nie wygląda to tragicznie w porównaniu z innymi dachówkami.

Tu Idka - pozdrawiamy forumowiczów! Dzięki z góry za rady...

Zazdroszczę tym, którzy mieli czas się przygotować do budowy. My podjęliśmy decyzję pod wpływem impulsu poprzedzonego depresją... Teraz widzę, jak bardzo jesteście do przodu z wiedzą na temat budowy. nie wiem, czy uda nam się nadążyć, bo mam wrażenie, że truchtamy w miejscu. Dlatego też z góry dziękuję za cierpliwość w tłumaczeniu "oczywistychoczywistości".

Witam :)

A my przeglądaliśmy dzisiaj ponownie projekty i zamiast Domu w jabłonkach do gustu przypadł nam Noelia http://www.domplan.pl/Noelia_Mirror/Noelia.html

Coś musimy wzgędnie wybrać, żeby na czymś bazować przy rozmowach z projektantami :p

Fajny taki na trzy strony świata, bardzo "pakowny". Ja bym zmniejszyła nieco kąt nachylenia dachu i podniosła ściankę kolankową. Można by zawalczyć jeszcze o wejście do gabinetu na parterze. Góra wykorzystana na maksa :)

Zwarta bryła prawie na planie kwadratu to świetny pomysł. Mój będzie podobnego kształtu.

Tu Idka - pozdrawiamy forumowiczów! Dzięki z góry za rady...

Zazdroszczę tym, którzy mieli czas się przygotować do budowy. My podjęliśmy decyzję pod wpływem impulsu poprzedzonego depresją... Teraz widzę, jak bardzo jesteście do przodu z wiedzą na temat budowy. nie wiem, czy uda nam się nadążyć, bo mam wrażenie, że truchtamy w miejscu. Dlatego też z góry dziękuję za cierpliwość w tłumaczeniu "oczywistychoczywistości".

Idka, spokojnie. Moje przygotowania to głównie czytanie różnych wątków na tym forum od jakichś 3 miesięcy, więc i Wy nadążycie. Zaczęłam od genialnego wątku pt "czego nie zrobilibyście ..." (http://forum.muratordom.pl/showthread.php?18808-Czego-w-urz%C4%85dzaniu-domu-nie-zrobiliby%C5%9Bcie-ponownie&highlight=czego+zrobiliby%C5%9Bcie) i kilku innych, które wydały mi się ważne. Ale też trochę po macoszemu, jak to laik.

Im dalej w las tym więcej drzew, ale jestem dobrej myśli.

No to u nas odpada, bo wcześniej jak za 5,6 a może 7 lat się nie wprowadzimy. Zatem podpinamy gaz przed zamiarem wprowadzenia się. Zatem jak to wygląda z zaprojektowaniem przyłącza do gazu? A jak sprawa wygląd z prądem i wodą? Zielona jestem :o

No to narazie gaz sobie darujcie. Zainteresujecie się na ok dwa lata przed wprowadzeniem. Z prądem gorzej bo do budowy będzie potrzebny ale płacić rachunki za przyłącze budowlane to wyjdzie mega drogo. Może macie jakiegoś sąsiada blisko żeby od niego pociągnąć prąd na podliczniku i się rozliczać. Najlepiej zapytajcie o warunki w ZE obsługującym ten rejon. O wodociąg trzeba spytać w Urzędzie Gminy. Tam gdzie się będziecie budować jest MPZP czy trzeba występować o WZ ?

Edytowane przez Dziekanows
literówka

Fajny taki na trzy strony świata, bardzo "pakowny". Ja bym zmniejszyła nieco kąt nachylenia dachu i podniosła ściankę kolankową. Można by zawalczyć jeszcze o wejście do gabinetu na parterze. Góra wykorzystana na maksa :)

Zwarta bryła prawie na planie kwadratu to świetny pomysł. Mój będzie podobnego kształtu.

Czytałam juz trochę o tym projekcie i 90% budujących podnosi ściankę kolankową właśnie, my szukamy czegoś na wzór...projeky robimy indywidualnie :rolleyes:

A domek na kształt kwadratu bo mamy wąską działkę, szeroka na 20m i długą ale ze spadem ku tyłowi.