monikabartek 04.03.2014 19:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2014 idka u nas taka sama sytuacja jak Borówki14 więc nie pomogę no ale mniej więcej wiecie jak duży macie dom więc może uda Wam się uzyskać jakąś kwotę w przybliżeniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
domi2014 04.03.2014 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2014 idka u nas taka sama sytuacja jak Borówki14 więc nie pomogę no ale mniej więcej wiecie jak duży macie dom więc może uda Wam się uzyskać jakąś kwotę w przybliżeniu Monika&Bartek Z tego co zauważyłam, to mamy baardzo podobne projekty, jeśli chodzi o metraż i rzuty, to nie wiele się różnią... i chciałam się dwiedzieć ile macie zaplanowany koszt SSO? bo jesteście trochę przed nami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_PAK_ 04.03.2014 21:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2014 Witam, przeczytałem wszystko i chciałem się przywitać ponieważ również w tym roku startuję z budową pierwszego domu.... Na obecną chwilę: - działka - Kraków/Rajsko- jest Witamy kolejnego małopolana Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AggaM 04.03.2014 21:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2014 I .. miałam popisać, zdążyłam przeczytać i ... młody się obudził... Lar_2- super idą Wam prace! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monikabartek 04.03.2014 21:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2014 domi u nas wygląda to tak: materiały: 58 000 dach materiały 22 000 zrobienie fundamentów 3 000 murarz (piwnice, kominy, parter i poddasze) 26 000 beton 205 zł/ kubik z vatem usługowym ale nie mam pojęcia ile nam wyjdzie, to już będziemy z majstrem dogadywać na bieżąco robocizna za dach ? nie orientowaliśmy się dokładnie ile nam wyjdzie, poza tym nie wiemy czy damy radę w tym roku go zrobić więc póki co nie oglądaliśmy cen oglądałam Wasze wstępne projekty i moim zdaniem z tych 3 wybraliście najładniejszy Rozkład pomieszczeń bardzo podobny do naszych jak daleko u Was z załatwianiem spraw? Czekacie już na PnB? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
P-6 04.03.2014 21:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2014 LART co do dachu to wysyłam na priv wycenę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
domi2014 04.03.2014 22:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2014 domi u nas wygląda to tak: materiały: 58 000 dach materiały 22 000 zrobienie fundamentów 3 000 murarz (piwnice, kominy, parter i poddasze) 26 000 beton 205 zł/ kubik z vatem usługowym ale nie mam pojęcia ile nam wyjdzie, to już będziemy z majstrem dogadywać na bieżąco robocizna za dach ? nie orientowaliśmy się dokładnie ile nam wyjdzie, poza tym nie wiemy czy damy radę w tym roku go zrobić więc póki co nie oglądaliśmy cen oglądałam Wasze wstępne projekty i moim zdaniem z tych 3 wybraliście najładniejszy Rozkład pomieszczeń bardzo podobny do naszych jak daleko u Was z załatwianiem spraw? Czekacie już na PnB? My dopiero dostaliśmy projekt wczoraj (5 tyg czekałam:mad: ) w piątek dajemy do adaptacji a w międzyczasie chcemy załatwić ekipę, już mamy wstępne wyceny teraz musimy się zastanowić kogo wybrać ja marzę o tym żeby w tym roku mieć całe sso ale nie napalam się... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monikabartek 04.03.2014 22:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2014 domi jeśli pieniądze macie na koncie to firma budowlana bez problemu powinna wyrobić się z sso w tym roku, nawet jeśli pnb dostaniecie na za 2 miesiące. Jak u Was to cenowo wygląda skoro już macie rozeznanie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojak65 05.03.2014 10:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2014 Ja do konca roku mam plan sie wprowadzic a wy tu "marzycie" o SSO Problemem jest to ze chyba zima wraca i nie mozna murowac... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monikabartek 05.03.2014 11:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2014 Wojak jak ktoś byduje z oszczędności i bez kredytu to trudno mówić o postawieniu domu i wprowadzeniu się w ciągu roku. Mało kogo stać na na to w dzisiejszych czasach. Nic nie słyszałam o tym żeby zima wracała a wręcz przeciwnie, że temperatura ma podskoczyć do nawet 18 stopni. Mam nadzieję że się mylisz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lucjus 05.03.2014 11:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2014 My już zaczęliśmy 03.03 punktualnie-ekipa 10 murarzy, w tydzień dojdą chyba do nadporoży:rolleyes: Ale my już zaczeliśmy w tamtym roku,więc fundamenty,piwnica juz były.Zastanawiam się, czy nasz beton nie bardzo drogi-wprawdzie z pompką,na pewno fachowcom łatwiej i szybciej ale za 1m3 330 zł?strasznie nas to kosztuje-a jeszcze cały strop.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Blue_Pauli 05.03.2014 11:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2014 No to i ja się dołączę Jak dobrze pójdzie, zaczynamy za dwa tygodnie. Albo nawet szybciej, bo papierologia za nami, geodeta już czeka na zielone światło. Dom z pracowni LK-projekt, z porothermu, z rekuperacją i .... trochę się boję, bo idziemy na żywioł, tzn budowa systemem gospodarczym, bez generalnego wykonawcy. Liczę na to, że wspólnymi siłami się uda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
domi2014 05.03.2014 12:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2014 domi jeśli pieniądze macie na koncie to firma budowlana bez problemu powinna wyrobić się z sso w tym roku, nawet jeśli pnb dostaniecie na za 2 miesiące. Jak u Was to cenowo wygląda skoro już macie rozeznanie? My na razie, mamy wstępne wyceny które są strasznie rozbieżne, bo mamy wycenę zSSO za 35k ale mamy też za 70...bez materiałów (bo nad tym w ogóle nie myśleliśmy) więc musimy wypośrodkować, ale że dopiero w poniedziałek dostaliśmy plany to teraz zajmiemy się tym tak na poważnie:) Aha jedna ekipa wyceniła nam całą budowę z materiałem i to ok 150-165k... ale nic nas nie interesuje przy budowie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojak65 05.03.2014 13:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2014 Wojak jak ktoś byduje z oszczędności i bez kredytu to trudno mówić o postawieniu domu i wprowadzeniu się w ciągu roku. Mało kogo stać na na to w dzisiejszych czasach. Nic nie słyszałam o tym żeby zima wracała a wręcz przeciwnie, że temperatura ma podskoczyć do nawet 18 stopni. Mam nadzieję że się mylisz Jak patrze ne prognozy pogody to nigdzie nie widze tych 18 stopni no moze od 18 marca Co do budowy, to sam wolalbym budowac dluzej a bez kredytu ale to dopiero w dzisiejszych czasach to malo mozliwe ...(oczywiscie mowie tu o jakims rzosadnym czasie np. do 3 lat) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lapeno 05.03.2014 13:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2014 Co tu dużo pisać - zaczyna się dziać. Rozpoczęcie zgłoszone, geodeta wytyczył dom. :wave: Od przyszłego tygodnia wchodzi ciężki sprzęt na działkę. Nie ma odwrotu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AggaM 05.03.2014 14:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2014 (edytowane) Lapeno to nic tylko się cieszyć! I pogody życzyć Wam! WOjak65- dokłądnie, też bym tak wolała, ale chcieć to nie zawsze móc. W końcu odebrałam warunki przyłącza gazu- rany, ile to trwało- od kilku miesięcy czekałam na zmianę warunków, bo w międzyczasie wybudowali rurociąg w naszej drodze i będę miała krótszy przyłącz, ale niestety, to że w listopadzie rury zostały położone nie oznaczało że koń roku będzie już wszystko naniesione na planach, bez czego nie chcieli mi wydać zmienionych warunków. I tak sobie poczekałam, styczeń i cały luty.. i jeszcze wczoraj dzwonię do gazowni, a Pan mówi- oo tak, kojarzę Panią, będzie to do godziny.. więc czekam, z synkiem pojechałam na zakupy, młody marudził jak nie wiem co. Po godzinie dzwonię a facet- oj jeszcze kierownika nie ma... do pół godzinki, może do godzinki.. więc wbiłam się do jego biura i czekałam, udało się 20 min i warunki gotowe...tak byłam szczęśliwa, że w auto i do projektanta owe warunki zawiozłam, nawet ich nie czytając.. oby tam już wszystko było ok... i składamy o PnB. Edytowane 5 Marca 2014 przez AggaM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ALABASTROWA 06.03.2014 10:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2014 Witam kochani,udało się załatwić nowego architekta i to nie musiałam długo szukać,stwierdziłam,ze zadzwonię do mojego geodety i on może mi poradzi kogoś i załatwił. Ale mam następne zmartwienie,bo chcemy brać kredyt i masakra ,byłam u doradcy finansowego,wszystko jest ok,rata nie taka straszna,tylko masakryczne odsetki,myślałam,ze będzie ich mniej,a tu,miałabym drugi dom w stanie surowym:( I nie wiem co teraz zrobimy,mąż się załamał.Kurcze cały czas pod górkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ALABASTROWA 06.03.2014 10:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2014 Lapeno-super,oj chciałabym już być na tym etapie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysiek2K 06.03.2014 12:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2014 Witajcie, ja również planuję w tym roku rozpocząć. Działka jest, do wniosku o pnb potrzeba jeszcze warunków na kanalizację. Projekt w 99% to Dom w gaurach (N) z archonu. Pozdrawiam i powodzenia wszystkim!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
makak 06.03.2014 15:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2014 Witajcie , ja również sie przywitam. Budowę rozpoczynamy lada dzień, zgłoszone już do INB, jutro geodeta wytyczy, koparka juz ziemie wstepnie wybrała pod piwnice. Plan domku to złocisty z muratora nieznacznie powiększony w technologi murowanej. Plany na ten rok SSO lub jak sie udaSSZ, bedziemy budowac sposobem gospodarczym. A jak ktoś narzeka ze dlugo dokumentacje zbiera to pociesze my papierkologie robilismy przeszło 2 lata dobrze ze nas na nic nie goniło bo by było wiele wiecej nerwów. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts