Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Bocianki 2014 - Planujesz budowę w tym roku? Ten dział jest dla Ciebie

Recommended Posts

• Odpowiedzi 944
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

idka u nas taka sama sytuacja jak Borówki14 więc nie pomogę :(

no ale mniej więcej wiecie jak duży macie dom więc może uda Wam się uzyskać jakąś kwotę w przybliżeniu

Monika&Bartek Z tego co zauważyłam, to mamy baardzo podobne projekty, jeśli chodzi o metraż i rzuty, to nie wiele się różnią... i chciałam się dwiedzieć ile macie zaplanowany koszt SSO? bo jesteście trochę przed nami?

domi u nas wygląda to tak:

materiały: 58 000

dach materiały 22 000

zrobienie fundamentów 3 000

murarz (piwnice, kominy, parter i poddasze) 26 000

beton 205 zł/ kubik z vatem usługowym ale nie mam pojęcia ile nam wyjdzie, to już będziemy z majstrem dogadywać na bieżąco

robocizna za dach ? nie orientowaliśmy się dokładnie ile nam wyjdzie, poza tym nie wiemy czy damy radę w tym roku go zrobić więc póki co nie oglądaliśmy cen

oglądałam Wasze wstępne projekty i moim zdaniem z tych 3 wybraliście najładniejszy ;) Rozkład pomieszczeń bardzo podobny do naszych :D jak daleko u Was z załatwianiem spraw? Czekacie już na PnB?

domi u nas wygląda to tak:

materiały: 58 000

dach materiały 22 000

zrobienie fundamentów 3 000

murarz (piwnice, kominy, parter i poddasze) 26 000

beton 205 zł/ kubik z vatem usługowym ale nie mam pojęcia ile nam wyjdzie, to już będziemy z majstrem dogadywać na bieżąco

robocizna za dach ? nie orientowaliśmy się dokładnie ile nam wyjdzie, poza tym nie wiemy czy damy radę w tym roku go zrobić więc póki co nie oglądaliśmy cen

oglądałam Wasze wstępne projekty i moim zdaniem z tych 3 wybraliście najładniejszy ;) Rozkład pomieszczeń bardzo podobny do naszych :D jak daleko u Was z załatwianiem spraw? Czekacie już na PnB?

My dopiero dostaliśmy projekt wczoraj (5 tyg czekałam:mad: ) w piątek dajemy do adaptacji a w międzyczasie chcemy załatwić ekipę, już mamy wstępne wyceny teraz musimy się zastanowić kogo wybrać :) ja marzę o tym żeby w tym roku mieć całe sso ale nie napalam się...

Wojak jak ktoś byduje z oszczędności i bez kredytu to trudno mówić o postawieniu domu i wprowadzeniu się w ciągu roku. Mało kogo stać na na to w dzisiejszych czasach.

Nic nie słyszałam o tym żeby zima wracała a wręcz przeciwnie, że temperatura ma podskoczyć do nawet 18 stopni. Mam nadzieję że się mylisz :)

My już zaczęliśmy 03.03 punktualnie-ekipa 10 murarzy, w tydzień dojdą chyba do nadporoży:rolleyes: Ale my już zaczeliśmy w tamtym roku,więc fundamenty,piwnica juz były.

Zastanawiam się, czy nasz beton nie bardzo drogi-wprawdzie z pompką,na pewno fachowcom łatwiej i szybciej ale za 1m3 330 zł?strasznie nas to kosztuje-a jeszcze cały strop..

No to i ja się dołączę:)

Jak dobrze pójdzie, zaczynamy za dwa tygodnie. Albo nawet szybciej, bo papierologia za nami, geodeta już czeka na zielone światło.

Dom z pracowni LK-projekt, z porothermu, z rekuperacją i .... trochę się boję, bo idziemy na żywioł, tzn budowa systemem gospodarczym, bez generalnego wykonawcy. Liczę na to, że wspólnymi siłami się uda :)

domi jeśli pieniądze macie na koncie to firma budowlana bez problemu powinna wyrobić się z sso w tym roku, nawet jeśli pnb dostaniecie na za 2 miesiące. Jak u Was to cenowo wygląda skoro już macie rozeznanie?

My na razie, mamy wstępne wyceny które są strasznie rozbieżne, bo mamy wycenę zSSO za 35k ale mamy też za 70...bez materiałów (bo nad tym w ogóle nie myśleliśmy) więc musimy wypośrodkować, ale że dopiero w poniedziałek dostaliśmy plany to teraz zajmiemy się tym tak na poważnie:)

Aha jedna ekipa wyceniła nam całą budowę z materiałem i to ok 150-165k... ale nic nas nie interesuje przy budowie.

Wojak jak ktoś byduje z oszczędności i bez kredytu to trudno mówić o postawieniu domu i wprowadzeniu się w ciągu roku. Mało kogo stać na na to w dzisiejszych czasach.

Nic nie słyszałam o tym żeby zima wracała a wręcz przeciwnie, że temperatura ma podskoczyć do nawet 18 stopni. Mam nadzieję że się mylisz :)

Jak patrze ne prognozy pogody to nigdzie nie widze tych 18 stopni ;) no moze od 18 marca

Co do budowy, to sam wolalbym budowac dluzej a bez kredytu ale to dopiero w dzisiejszych czasach to malo mozliwe ...(oczywiscie mowie tu o jakims rzosadnym czasie np. do 3 lat)

Lapeno to nic tylko się cieszyć! I pogody życzyć Wam!

WOjak65- dokłądnie, też bym tak wolała, ale chcieć to nie zawsze móc.

W końcu odebrałam warunki przyłącza gazu- rany, ile to trwało- od kilku miesięcy czekałam na zmianę warunków, bo w międzyczasie wybudowali rurociąg w naszej drodze i będę miała krótszy przyłącz, ale niestety, to że w listopadzie rury zostały położone nie oznaczało że koń roku będzie już wszystko naniesione na planach, bez czego nie chcieli mi wydać zmienionych warunków. I tak sobie poczekałam, styczeń i cały luty.. i jeszcze wczoraj dzwonię do gazowni, a Pan mówi- oo tak, kojarzę Panią, będzie to do godziny.. więc czekam, z synkiem pojechałam na zakupy, młody marudził jak nie wiem co. Po godzinie dzwonię a facet- oj jeszcze kierownika nie ma... do pół godzinki, może do godzinki.. więc wbiłam się do jego biura i czekałam, udało się 20 min i warunki gotowe...tak byłam szczęśliwa, że w auto i do projektanta owe warunki zawiozłam, nawet ich nie czytając.. oby tam już wszystko było ok... i składamy o PnB.

Edytowane przez AggaM

Witam kochani,udało się załatwić nowego architekta i to nie musiałam długo szukać,stwierdziłam,ze zadzwonię do mojego geodety i on może mi poradzi kogoś i załatwił. Ale mam następne zmartwienie,bo chcemy brać kredyt i masakra ,byłam u doradcy finansowego,wszystko jest ok,rata nie taka straszna,tylko masakryczne odsetki,myślałam,ze będzie ich mniej,a tu,miałabym drugi dom w stanie surowym:( I nie wiem co teraz zrobimy,mąż się załamał.Kurcze cały czas pod górkę:cry:

Witajcie , ja również sie przywitam. Budowę rozpoczynamy lada dzień, zgłoszone już do INB, jutro geodeta wytyczy, koparka juz ziemie wstepnie wybrała pod piwnice. Plan domku to złocisty z muratora nieznacznie powiększony w technologi murowanej. Plany na ten rok SSO lub jak sie udaSSZ, bedziemy budowac sposobem gospodarczym. A jak ktoś narzeka ze dlugo dokumentacje zbiera to pociesze my papierkologie robilismy przeszło 2 lata dobrze ze nas na nic nie goniło bo by było wiele wiecej nerwów.

Pozdrawiam