justysia1985 07.03.2014 10:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2014 Witam,z góry przepraszam że tutaj ale bardzo potrzebuję porady,Jesteśmy z męzem w trakcie załatwiania miejscowego planu zagospodarowaniadla naszej działki i jednocześnie jesteśmy w trakcie wybierania projektu.Nie oszukując się funduszy nie mamy za ogromnych dlatego chcielibyśmy zdecydować się na coś w miarę ekonomicznego i taniego w budowie stąd pytanie do Was.Czy moglibyście mi doradzić który z projektów jest najtańszy w budowie ??? http://z500.pl/projekt/187/Z210,przytulny-dom-z-dodatkowym-pokojem-na-parterze-i-wygodnymi-schodami-na-poddasze.html http://z500.pl/projekt/724/Z273_a,powiekszona-wersja-projektu-z273-z-kotlownia-na-ekogroszek.html http://extradom.pl/projekt-domu-dom-przy-bukowej-5-KRK1284 Chciałabym się dowiedzieć czy taniej jest zrobić mniejszy fundament i dach i zagospodarować poddasze czy może taniej jest "pozostaćna dole i góry "nie ruszać" ??? Z góry dziękuję wszystkim za odpowiedzi.Serdecznie gratuluję postępów w budowach i życzę wytrwałości w spełnianiu marzeńPozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nulka5 07.03.2014 12:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2014 Witam wszystkie Bocianki 2014 bardzo serdecznie! Już od jakiegoś czasu podczytuję pojedyncze wątki forum muratora i to jest tak ogromna skarbnica wiedzy, że nawet nie wiem, od czego zaczynać czytać Zawsze z Mężem marzyliśmy o własnym domu. I przyszedł ten moment, kiedy zdecydowaliśmy się na budowę. Obawy są ogromne, ale też cel sam w sobie cudowny - spełnienie naszych marzeń... Jesteśmy na etapie kupna działki (wybraliśmy już miejsce, staramy się sprawdzić wszelkie "udogodnienia" i "nieudogodnienia" ). Wybraliśmy projekt Galilea Mała z pracowni Domplan. Marzy mi się, by w tym roku mieć przynajmniej SSO, jak nie SSZ. Ale czas pokaże Wszyscy ściągają mnie z chmur, bo ja to bym chciała z końcem roku się wprowadzać Ale już mi kilka osób przetłumaczyło, że raczej nie da rady. Więc obstawiam przyszły rok Muszę zacząć szukać porządnego wykonawcy i kierownika budowy. Może nie będzie tak źle i strasznie z tą budową? W każdym razie pozdrawiam wszystkich bardzo serdecznie i życzę pięknej pogody Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lapeno 07.03.2014 12:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2014 Marzy mi się, by w tym roku mieć przynajmniej SSO, jak nie SSZ. Ale czas pokaże Wszyscy ściągają mnie z chmur, bo ja to bym chciała z końcem roku się wprowadzać Ale już mi kilka osób przetłumaczyło, że raczej nie da rady. Więc obstawiam przyszły rok Muszę zacząć szukać porządnego wykonawcy i kierownika budowy. Może nie będzie tak źle i strasznie z tą budową? W sumie jakbyś zaczynała teraz z budową, to plan na koniec roku jest możliwy do zrealizowania (osobiście mam taką nadzieję). Przed wami jeszcze dużo papierologii i tutaj leży pies pogrzebany - niestety takie realia w PL. Życzę powodzenia i wytrwałości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kejt_R 07.03.2014 12:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2014 Kejt! To prawda, postaramy się spłacić kredyt wcześniej... U Ciebie robota wre? Zgodnie z Twoją sugestią czytałam jako nocną lekturę dzienniki budowy. Och, kiedy u nas coś się ruszy:no: Idka, ja jeszcze mieszam w projekcie, ostatni szlif do ideału A potem składam wniosek o Pnb i później to już poleci. Też mnie ruszył zapał wraz z pierwszym słonkiem. A dzienniki czytaj, są pouczające. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nulka5 07.03.2014 12:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2014 W sumie jakbyś zaczynała teraz z budową, to plan na koniec roku jest możliwy do zrealizowania (osobiście mam taką nadzieję). Przed wami jeszcze dużo papierologii i tutaj leży pies pogrzebany - niestety takie realia w PL. Życzę powodzenia i wytrwałości. Właśnie wiem, że czeka nas dużo papierologii, ale mam nadzieję, że nie będzie tak źle Dobrze, że już się nie nastawiam tak mocno na ten rok, bo emocje już troszkę opadły i dzięki temu nie będziemy działać "na wariata". Choć teraz Mężowi włączył się "wariat" z kupnem działki. Jakby się udało mieć SSZ w tym roku, to byłoby ekstra! Pewnie dużo zależy od tej właśnie papierologii i wyboru wykonawcy. Tym też się troszkę martwię, jakiego tu wybrać, żeby był porządny. A Ty na jakim etapie teraz jesteś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojak65 07.03.2014 12:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2014 Zaczniesz budowie kiedy tylko dasz rade, a i z czasem zobaczysz jak daleko "dojdziecie", gorzej jak ktos ma tak jak ja, ze musi sie do konca roku wprowadzic Lapeno - pozdro !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lapeno 07.03.2014 12:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2014 Lapeno - wyceną za WM mnie zabiłes, ja szacowałem sie zmieścić w 15k (plan jest zrobienia tego samodzielnie) Podłogówka 20k ? za ile m ? Ja bede mial na ok 100m i tez az 20 000 nie zakladam Oj widze ze bedziemy mieli problem z dopieciem budzetu...a juz i tak wczoraj Pani w banku powiedzialem zeby dorzucila jeszcze 20 000 PLN R&K a ty co pierwszy dom dla wroga az tak ci juz daje popalic ? Sprawdziłem dokładnie - bo z emocji można pozajączkować kwoty. Ostatnia oferta jest taka: - odwierty: 15K + VAT - instalacja ogrzewnia podłogowego - 21K + VAT (moja folia i styropian) - instalacja kotłowni: 35K + VAT RAZEM 71,5K + VAT (jeszcze jakieś 1K na materiały pomocnicze). - wentylacja mechaniczna z reku - 23,6K + VAT Ma ktoś wolną stówkę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nulka5 07.03.2014 12:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2014 Zaczniesz budowie kiedy tylko dasz rade, a i z czasem zobaczysz jak daleko "dojdziecie", gorzej jak ktos ma tak jak ja, ze musi sie do konca roku wprowadzic Ojej, a to dlaczego musisz się do końca roku wprowadzić? I w jakim mniej więcej punkcie budowy jesteś na dzień dzisiejszy? No tak zaczniemy, kiedy będziemy mogli, ale też wolałabym i lepiej byłoby gdybyśmy się mogli wprowadzić jak najszybciej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
domi2014 07.03.2014 15:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2014 Dziś zanosimy projekt do adaptacji.. mamy mnóstwo zmian.Jednak rezygnujemy z wentylacji mechanicznej (WSZYSCY dookoła mnie przekonują że nie warto) ale tak w głębi duszy to ja bym chciała... ale M nie, więc idę na kolejny kompromis... odbije sobie później:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kejt_R 07.03.2014 16:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2014 Witam, z góry przepraszam że tutaj ale bardzo potrzebuję porady, Jesteśmy z męzem w trakcie załatwiania miejscowego planu zagospodarowania dla naszej działki i jednocześnie jesteśmy w trakcie wybierania projektu. Nie oszukując się funduszy nie mamy za ogromnych dlatego chcielibyśmy zdecydować się na coś w miarę ekonomicznego i taniego w budowie stąd pytanie do Was. Czy moglibyście mi doradzić który z projektów jest najtańszy w budowie ??? http://z500.pl/projekt/187/Z210,przytulny-dom-z-dodatkowym-pokojem-na-parterze-i-wygodnymi-schodami-na-poddasze.html http://z500.pl/projekt/724/Z273_a,powiekszona-wersja-projektu-z273-z-kotlownia-na-ekogroszek.html http://extradom.pl/projekt-domu-dom-przy-bukowej-5-KRK1284 Chciałabym się dowiedzieć czy taniej jest zrobić mniejszy fundament i dach i zagospodarować poddasze czy może taniej jest "pozostać na dole i góry "nie ruszać" ??? Z góry dziękuję wszystkim za odpowiedzi. Serdecznie gratuluję postępów w budowach i życzę wytrwałości w spełnianiu marzeń Pozdrawiam Pierwszy i trzeci chyba tańsze są , ale środkowy ładniejszy. Co do kosztowności zdania są podzielone nawet między weteranami budowlanymi. Na pewno tańszy jest dach dwuspadowy, w parterowym domu nie trzeba lać stropu, więc chyba taniej wychodzi. Natomiast co do eksploatacji, podobno dom z poddaszem, ale o mniejszej powierzchni zabudowy (bardziej zwarty) jest bardziej energooszczędny, więc tańszy. Nie wiem czy pomogłam, też jestem laikiem Powodzenia w wyborze! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monikabartek 07.03.2014 16:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2014 Pierwszy i trzeci chyba tańsze są , ale środkowy ładniejszy. Co do kosztowności zdania są podzielone nawet między weteranami budowlanymi. Na pewno tańszy jest dach dwuspadowy, w parterowym domu nie trzeba lać stropu, więc chyba taniej wychodzi. Natomiast co do eksploatacji, podobno dom z poddaszem, ale o mniejszej powierzchni zabudowy (bardziej zwarty) jest bardziej energooszczędny, więc tańszy. Nie wiem czy pomogłam, też jestem laikiem Powodzenia w wyborze! w parterówce nie trzeba lać stropu, ale dach ma dużo większą powierzchnię więc więźba, dachówka i robocizna jest z kolei większa. Przynajmniej na mój kobiecy rozum P.S. justysia środkowy projekt najładniejszy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nulka5 07.03.2014 17:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2014 (...) Na pewno tańszy jest dach dwuspadowy, w parterowym domu nie trzeba lać stropu, więc chyba taniej wychodzi. Natomiast co do eksploatacji, podobno dom z poddaszem, ale o mniejszej powierzchni zabudowy (bardziej zwarty) jest bardziej energooszczędny, więc tańszy. w parterówce nie trzeba lać stropu, ale dach ma dużo większą powierzchnię więc więźba, dachówka i robocizna jest z kolei większa. Przynajmniej na mój kobiecy rozum Zgadzam się z przedmówczyniami Na pewno prosty (czyt. dwuspadowy) dach o mniejszej powierzchni jest tańszy i bardziej "zwarty" dom jest tańszy w eksploatacji. Natomiast przy parterówce nie trzeba lać stropu, ale ogrzanie większej powierzchni w jednym poziomie będzie (prawdopodobnie) droższe I tu i tu plusy i minusy - jak zawsze i we wszystkim Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MadziulaPM 07.03.2014 17:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2014 justysia1985 zdecydowanie dwuspadowy z użytkowym poddaszem, na jak najmniejszej powierzchni zabudowy, maksymalnie prostokątny- zwarta bryła- najtaniej wychodzi- to mówiłam ja, żona budowlańca - dekarza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 08.03.2014 11:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2014 justysia1985 zdecydowanie dwuspadowy z użytkowym poddaszem, na jak najmniejszej powierzchni zabudowy, maksymalnie prostokątny- zwarta bryła- najtaniej wychodzi- to mówiłam ja, żona budowlańca - dekarza to nie do konca tak jest! wykonanie domu parterowego a z poddaszem uzytkowym to kolosalne roznice 1. stop - beton, stal, robocizna to ladnych 20-30 tys lekka reka , do tego dochodza jeszcze schody betonowe + trepy lub np drewnione samonosne - kolejne lacznie 6-8 tys 2. zwiekszenie fundamentow i dachu moze zrownowazyc oszczednosc z pkt 1 3. najtansze moim zdaniem sa male i zwarte parterowki bez stropu - dach 2 spadowy , sufit podwieszny zabawa z kosztami zaczyna sie gdy mamy 3-4 kominy w projekcie, 2 lazienki + WC itp... tak naprawde samo wybudowanie domu w stanie deweloperskim jest stosunkowo tanie i proste - najlatwiej poplynac na wykonczeniu ... lepsze płytki, lepsze panele, ladniejsza bateria, inna wanna itp najczesciej popelniane bledy to - podoba sie projekt a nie zwraca sie uwagi na koszt wykonania , koszt jego utrzymania / eksploatacji na etapie adaptacji wiele osob martwi sie tym gdzie jakie okno przesunac i placi za ta zmiene - a jest to zmiena nieistotna - wystarczy podpis kierownika budowy z DB zamiast zastanowic sie czym beda ogrzewac i ile ich to bedzie kosztowac np zmiena istotna dla budowy domu sa jego wymiary - dopuszcza sie 5 cm roznicy - czyli nie mozna w nowo budowanym domu dac dowolnej grubosci izolaci - to trzeba wiedziec przed uzyskaniem PnB dla nieco odwazniejszych - budujacych w sposob przemyslany od strony nakladow do spodziewanych kosztow polecam watek [h=3]Kompletny system grzewczy do 15 tyś zł , rachunki do 3 tyś za CO i CWU do 150 m2[/h]dlaczego ? poniewaz wielu inwestorow buduje "tanio" dom , nastepnie kupuje do niego rozne systemy grzewcze od 25 do nawet 70 czy 100 tys zl i np rachunki za sezon grzewczy ma pow 2-2,5 tys zl + CWU lacznie dajac niejednokrotnie pow 3 tys zl za sezon.... drog do celu / szczescia jest wiele .... kazdy niech szuka swojej ... POWODZENIA PS. wszytskiego NAJ dla wszystkich inwestorek .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Blue_Pauli 08.03.2014 12:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2014 Witam, Czy moglibyście mi doradzić który z projektów jest najtańszy w budowie ??? http://z500.pl/projekt/187/Z210,przytulny-dom-z-dodatkowym-pokojem-na-parterze-i-wygodnymi-schodami-na-poddasze.html http://z500.pl/projekt/724/Z273_a,powiekszona-wersja-projektu-z273-z-kotlownia-na-ekogroszek.html http://extradom.pl/projekt-domu-dom-przy-bukowej-5-KRK1284 Pozdrawiam Z cenami nie pomogę, ale na "urodę" to moim zdaniem ten trzeci projekt:) Tak jakoś "szlachetniej" wygląda:) I w razie potrzeby z czterech mniejszych pokoików można zrobić trzy przyzwoitej wielkości, R&K, inwestorki dziękują za wsparcie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojak65 08.03.2014 13:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2014 Wszystkiego dobrego dla wszystkich budujących kobiet !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marek-marek 08.03.2014 13:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2014 Pilnujcie i geodetów i kierownika budowy. Ja tego nie robiłem i teraz mam duży kłopot! Niestety wszystkich trzeba sprawdzać... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MadziulaPM 08.03.2014 14:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2014 Wojak, K&R inwestorki dziękują Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monikabartek 08.03.2014 14:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2014 dziękujemy bardzo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nulka5 08.03.2014 14:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2014 PS. wszytskiego NAJ dla wszystkich inwestorek .... Wszystkiego dobrego dla wszystkich budujących kobiet !!! Dziękujemy bardzo!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts