Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Bocianki 2014 - Planujesz budowę w tym roku? Ten dział jest dla Ciebie

Recommended Posts

Witam,

z góry przepraszam że tutaj ale bardzo potrzebuję porady,

Jesteśmy z męzem w trakcie załatwiania miejscowego planu zagospodarowania

dla naszej działki i jednocześnie jesteśmy w trakcie wybierania projektu.

Nie oszukując się funduszy nie mamy za ogromnych dlatego chcielibyśmy zdecydować się na coś

w miarę ekonomicznego i taniego w budowie stąd pytanie do Was.

Czy moglibyście mi doradzić który z projektów jest najtańszy w budowie ???

http://z500.pl/projekt/187/Z210,przytulny-dom-z-dodatkowym-pokojem-na-parterze-i-wygodnymi-schodami-na-poddasze.html

http://z500.pl/projekt/724/Z273_a,powiekszona-wersja-projektu-z273-z-kotlownia-na-ekogroszek.html

http://extradom.pl/projekt-domu-dom-przy-bukowej-5-KRK1284

Chciałabym się dowiedzieć czy taniej jest zrobić mniejszy fundament i dach i zagospodarować poddasze czy może taniej jest "pozostać

na dole i góry "nie ruszać" ???

Z góry dziękuję wszystkim za odpowiedzi.

Serdecznie gratuluję postępów w budowach i życzę wytrwałości w spełnianiu marzeń

Pozdrawiam

• Odpowiedzi 944
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam wszystkie Bocianki 2014 bardzo serdecznie! :)

Już od jakiegoś czasu podczytuję pojedyncze wątki forum muratora i to jest tak ogromna skarbnica wiedzy, że nawet nie wiem, od czego zaczynać czytać :)

Zawsze z Mężem marzyliśmy o własnym domu. I przyszedł ten moment, kiedy zdecydowaliśmy się na budowę. Obawy są ogromne, ale też cel sam w sobie cudowny - spełnienie naszych marzeń... :)

Jesteśmy na etapie kupna działki (wybraliśmy już miejsce, staramy się sprawdzić wszelkie "udogodnienia" i "nieudogodnienia" ;) ). Wybraliśmy projekt Galilea Mała z pracowni Domplan.

Marzy mi się, by w tym roku mieć przynajmniej SSO, jak nie SSZ. Ale czas pokaże :) Wszyscy ściągają mnie z chmur, bo ja to bym chciała z końcem roku się wprowadzać ;) Ale już mi kilka osób przetłumaczyło, że raczej nie da rady. Więc obstawiam przyszły rok ;)

Muszę zacząć szukać porządnego wykonawcy i kierownika budowy. Może nie będzie tak źle i strasznie z tą budową? ;)

W każdym razie pozdrawiam wszystkich bardzo serdecznie i życzę pięknej pogody :)

Marzy mi się, by w tym roku mieć przynajmniej SSO, jak nie SSZ. Ale czas pokaże :) Wszyscy ściągają mnie z chmur, bo ja to bym chciała z końcem roku się wprowadzać ;) Ale już mi kilka osób przetłumaczyło, że raczej nie da rady. Więc obstawiam przyszły rok ;)

Muszę zacząć szukać porządnego wykonawcy i kierownika budowy. Może nie będzie tak źle i strasznie z tą budową? ;)

W sumie jakbyś zaczynała teraz z budową, to plan na koniec roku jest możliwy do zrealizowania (osobiście mam taką nadzieję). Przed wami jeszcze dużo papierologii i tutaj leży pies pogrzebany - niestety takie realia w PL. Życzę powodzenia i wytrwałości. :wave:

Kejt!

To prawda, postaramy się spłacić kredyt wcześniej...

U Ciebie robota wre? Zgodnie z Twoją sugestią czytałam jako nocną lekturę :) dzienniki budowy. Och, kiedy u nas coś się ruszy:no:

Idka, ja jeszcze mieszam w projekcie, ostatni szlif do ideału ;) A potem składam wniosek o Pnb i później to już poleci. Też mnie ruszył zapał wraz z pierwszym słonkiem. A dzienniki czytaj, są pouczające.

W sumie jakbyś zaczynała teraz z budową, to plan na koniec roku jest możliwy do zrealizowania (osobiście mam taką nadzieję). Przed wami jeszcze dużo papierologii i tutaj leży pies pogrzebany - niestety takie realia w PL. Życzę powodzenia i wytrwałości. :wave:

Właśnie wiem, że czeka nas dużo papierologii, ale mam nadzieję, że nie będzie tak źle :)

Dobrze, że już się nie nastawiam tak mocno na ten rok, bo emocje już troszkę opadły i dzięki temu nie będziemy działać "na wariata". Choć teraz Mężowi włączył się "wariat" z kupnem działki.

Jakby się udało mieć SSZ w tym roku, to byłoby ekstra! Pewnie dużo zależy od tej właśnie papierologii i wyboru wykonawcy. Tym też się troszkę martwię, jakiego tu wybrać, żeby był porządny.

A Ty na jakim etapie teraz jesteś? :)

Lapeno - wyceną za WM mnie zabiłes, ja szacowałem sie zmieścić w 15k (plan jest zrobienia tego samodzielnie)

Podłogówka 20k ? za ile m ? Ja bede mial na ok 100m i tez az 20 000 nie zakladam :) Oj widze ze bedziemy mieli problem z dopieciem budzetu...a juz i tak wczoraj Pani w banku powiedzialem zeby dorzucila jeszcze 20 000 PLN :)

R&K a ty co pierwszy dom dla wroga az tak ci juz daje popalic ? ;)

Sprawdziłem dokładnie - bo z emocji można pozajączkować kwoty.

Ostatnia oferta jest taka:

- odwierty: 15K + VAT

- instalacja ogrzewnia podłogowego - 21K + VAT (moja folia i styropian)

- instalacja kotłowni: 35K + VAT

RAZEM 71,5K + VAT (jeszcze jakieś 1K na materiały pomocnicze).

- wentylacja mechaniczna z reku - 23,6K + VAT

Ma ktoś wolną stówkę? :no::sick:

Zaczniesz budowie kiedy tylko dasz rade, a i z czasem zobaczysz jak daleko "dojdziecie", gorzej jak ktos ma tak jak ja, ze musi sie do konca roku wprowadzic :)

Ojej, a to dlaczego musisz się do końca roku wprowadzić? I w jakim mniej więcej punkcie budowy jesteś na dzień dzisiejszy?

No tak zaczniemy, kiedy będziemy mogli, ale też wolałabym i lepiej byłoby gdybyśmy się mogli wprowadzić jak najszybciej... :)

Witam,

z góry przepraszam że tutaj ale bardzo potrzebuję porady,

Jesteśmy z męzem w trakcie załatwiania miejscowego planu zagospodarowania

dla naszej działki i jednocześnie jesteśmy w trakcie wybierania projektu.

Nie oszukując się funduszy nie mamy za ogromnych dlatego chcielibyśmy zdecydować się na coś

w miarę ekonomicznego i taniego w budowie stąd pytanie do Was.

Czy moglibyście mi doradzić który z projektów jest najtańszy w budowie ???

http://z500.pl/projekt/187/Z210,przytulny-dom-z-dodatkowym-pokojem-na-parterze-i-wygodnymi-schodami-na-poddasze.html

http://z500.pl/projekt/724/Z273_a,powiekszona-wersja-projektu-z273-z-kotlownia-na-ekogroszek.html

http://extradom.pl/projekt-domu-dom-przy-bukowej-5-KRK1284

Chciałabym się dowiedzieć czy taniej jest zrobić mniejszy fundament i dach i zagospodarować poddasze czy może taniej jest "pozostać

na dole i góry "nie ruszać" ???

Z góry dziękuję wszystkim za odpowiedzi.

Serdecznie gratuluję postępów w budowach i życzę wytrwałości w spełnianiu marzeń

Pozdrawiam

Pierwszy i trzeci chyba tańsze są , ale środkowy ładniejszy. Co do kosztowności zdania są podzielone nawet między weteranami budowlanymi. Na pewno tańszy jest dach dwuspadowy, w parterowym domu nie trzeba lać stropu, więc chyba taniej wychodzi. Natomiast co do eksploatacji, podobno dom z poddaszem, ale o mniejszej powierzchni zabudowy (bardziej zwarty) jest bardziej energooszczędny, więc tańszy. Nie wiem czy pomogłam, też jestem laikiem :) Powodzenia w wyborze!

Pierwszy i trzeci chyba tańsze są , ale środkowy ładniejszy. Co do kosztowności zdania są podzielone nawet między weteranami budowlanymi. Na pewno tańszy jest dach dwuspadowy, w parterowym domu nie trzeba lać stropu, więc chyba taniej wychodzi. Natomiast co do eksploatacji, podobno dom z poddaszem, ale o mniejszej powierzchni zabudowy (bardziej zwarty) jest bardziej energooszczędny, więc tańszy. Nie wiem czy pomogłam, też jestem laikiem :) Powodzenia w wyborze!

w parterówce nie trzeba lać stropu, ale dach ma dużo większą powierzchnię więc więźba, dachówka i robocizna jest z kolei większa. Przynajmniej na mój kobiecy rozum ;)

P.S. justysia środkowy projekt najładniejszy :D

(...) Na pewno tańszy jest dach dwuspadowy, w parterowym domu nie trzeba lać stropu, więc chyba taniej wychodzi. Natomiast co do eksploatacji, podobno dom z poddaszem, ale o mniejszej powierzchni zabudowy (bardziej zwarty) jest bardziej energooszczędny, więc tańszy.

w parterówce nie trzeba lać stropu, ale dach ma dużo większą powierzchnię więc więźba, dachówka i robocizna jest z kolei większa. Przynajmniej na mój kobiecy rozum ;)

Zgadzam się z przedmówczyniami :) Na pewno prosty (czyt. dwuspadowy) dach o mniejszej powierzchni jest tańszy i bardziej "zwarty" dom jest tańszy w eksploatacji.

Natomiast przy parterówce nie trzeba lać stropu, ale ogrzanie większej powierzchni w jednym poziomie będzie (prawdopodobnie) droższe :) I tu i tu plusy i minusy - jak zawsze i we wszystkim :)

justysia1985 zdecydowanie dwuspadowy z użytkowym poddaszem, na jak najmniejszej powierzchni zabudowy, maksymalnie prostokątny- zwarta bryła- najtaniej wychodzi- to mówiłam ja, żona budowlańca - dekarza ;)

to nie do konca tak jest!

wykonanie domu parterowego a z poddaszem uzytkowym to kolosalne roznice

1. stop - beton, stal, robocizna to ladnych 20-30 tys lekka reka , do tego dochodza jeszcze schody betonowe + trepy lub np drewnione samonosne - kolejne lacznie 6-8 tys

2. zwiekszenie fundamentow i dachu moze zrownowazyc oszczednosc z pkt 1

3. najtansze moim zdaniem sa male i zwarte parterowki bez stropu - dach 2 spadowy , sufit podwieszny

zabawa z kosztami zaczyna sie gdy mamy 3-4 kominy w projekcie, 2 lazienki + WC itp...

tak naprawde samo wybudowanie domu w stanie deweloperskim jest stosunkowo tanie i proste - najlatwiej poplynac na wykonczeniu ... lepsze płytki, lepsze panele, ladniejsza bateria, inna wanna itp

najczesciej popelniane bledy to - podoba sie projekt a nie zwraca sie uwagi na koszt wykonania , koszt jego utrzymania / eksploatacji

na etapie adaptacji wiele osob martwi sie tym gdzie jakie okno przesunac i placi za ta zmiene - a jest to zmiena nieistotna - wystarczy podpis kierownika budowy z DB zamiast zastanowic sie czym beda ogrzewac i ile ich to bedzie kosztowac

np zmiena istotna dla budowy domu sa jego wymiary - dopuszcza sie 5 cm roznicy - czyli nie mozna w nowo budowanym domu dac dowolnej grubosci izolaci - to trzeba wiedziec przed uzyskaniem PnB

dla nieco odwazniejszych - budujacych w sposob przemyslany od strony nakladow do spodziewanych kosztow polecam watek

[h=3]Kompletny system grzewczy do 15 tyś zł , rachunki do 3 tyś za CO i CWU do 150 m2[/h]dlaczego ? poniewaz wielu inwestorow buduje "tanio" dom , nastepnie kupuje do niego rozne systemy grzewcze od 25 do nawet 70 czy 100 tys zl

i np rachunki za sezon grzewczy ma pow 2-2,5 tys zl + CWU lacznie dajac niejednokrotnie pow 3 tys zl za sezon....

drog do celu / szczescia jest wiele .... kazdy niech szuka swojej ...

POWODZENIA ;)

PS. wszytskiego NAJ dla wszystkich inwestorek ....

Z cenami nie pomogę, ale na "urodę" to moim zdaniem ten trzeci projekt:) Tak jakoś "szlachetniej" wygląda:)

I w razie potrzeby z czterech mniejszych pokoików można zrobić trzy przyzwoitej wielkości,

R&K, inwestorki dziękują za wsparcie :)