justysia1985 08.03.2014 17:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2014 Ogromnie wszystkim dziękuję za liczne odpowiedzi. Co prawa dalej jestem "w lesie" ale to już coś że mam z kim w tej kwesti "zagadać". Przejrzałam już kilka dzienników budowy i mam jeszcze większy mętlik w głowie niż wcześniej Na tę chwilę zastanawiamy się jednak nad projektem indywidualnym ale czy aby napewno trafimy na architekta który Nam doradzi tani i zarazem w późniejszym czasie ekonomiczny projekt domu to nie wiem ale czas Nas goni a ja coraz bardziej tym wszystkim przerażona Dołączam się do podziękowań za życzenia i sama również życzę wszystkim wszystkiego dobrego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wierka 08.03.2014 18:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2014 (edytowane) Witam wszystkich, Oj dużo napisaliście, aż chce się czytać. Widzę, że poruszany był temat banków. Ktoś, już nie pamiętam kto (a nie chce mi się wracać i szukać wpisu), napisał o bankach - ZŁODZIEJE. hmmm.... zapytam się tak, czy jest tu ktoś kto pracuje za FREE? Czy istnieje na tym świecie firma produkcyjna, usługowa, która swoje usługi świadczy za darmo? Czy jest tu ktoś, komu bank coś ukradł?? tu warto najpierw zastanowić się kim jest złodziej i co oznacza kradzież. Nie znam banku, który zabrałby pieniądze swojemu klientowi. Jeśli je pobiera to jest to zapłata za usługi, które świadczy i zawsze bank informuje klienta o tym ile coś kosztuje. Nikt nie ma obowiązku korzystać z usług banku, każda umowa z bankiem jest umową dobrowolną. A że klienci nie czytają umów, taryf prowizji.. to do kogo pretensje??? fakt, czasem jest drogo.... ale co u nas dzisiaj jest tanie? prąd drogi, chleb drogi, cegła droga... taki mamy klimat I proszę nie odpowiadać na moje pytania, nie chcę wszczynać przepychanki słownej.. tylko warto czasem się zastanowić zanim kogoś/coś się osądzi. Podpisała - ZŁODZIEJKA z kilkunastoletnim stażem. Witam, z góry przepraszam że tutaj ale bardzo potrzebuję porady, Jesteśmy z męzem w trakcie załatwiania miejscowego planu zagospodarowania dla naszej działki i jednocześnie jesteśmy w trakcie wybierania projektu. Nie oszukując się funduszy nie mamy za ogromnych dlatego chcielibyśmy zdecydować się na coś w miarę ekonomicznego i taniego w budowie stąd pytanie do Was. Czy moglibyście mi doradzić który z projektów jest najtańszy w budowie ??? http://z500.pl/projekt/187/Z210,przytulny-dom-z-dodatkowym-pokojem-na-parterze-i-wygodnymi-schodami-na-poddasze.html http://z500.pl/projekt/724/Z273_a,powiekszona-wersja-projektu-z273-z-kotlownia-na-ekogroszek.html http://extradom.pl/projekt-domu-dom-przy-bukowej-5-KRK1284 Chciałabym się dowiedzieć czy taniej jest zrobić mniejszy fundament i dach i zagospodarować poddasze czy może taniej jest "pozostać na dole i góry "nie ruszać" ??? Z góry dziękuję wszystkim za odpowiedzi. Serdecznie gratuluję postępów w budowach i życzę wytrwałości w spełnianiu marzeń Pozdrawiam nie wiem, który domek droższy, który tańszy.. tylko właśnie co jest ważniejsze - droższy w budowie, czy w utrzymaniu?? Warto przyjrzeć się tym domkom pod kątem użytkowym. W jakiej obecnie mieszkasz powierzchni? czego brakuje Ci w obecnym mieszkaniu? co dla Ciebie jest ważne w nowym? I nie sugeruj się wizualizacjami. na wszystkich wizualkach pomieszczenia wyglądają na dużo większe niż są w rzeczywistości. Pierwszy dom. http://z500.pl/projekt/187/Z210,przytulny-dom-z-dodatkowym-pokojem-na-parterze-i-wygodnymi-schodami-na-poddasze/dane-ogolne.html Maleńki. Bardzo. Powierzchnia 98 m2, biorąc pod uwagę, że dom ma pewne pomieszczenia, których mieszkanie w blokach nie ma - kotłownia, schody, dwie łazienki, to ten dom można porównywać średniej wielkości mieszkania w blokach. Na poddaszu połowa powierzchni to pomieszczenia ze stropem poniżej 190 cm. Ok. 1,4 m od ściany to wszystko jest niżej niż 1,90. Z pełną wysokością zostaje Ci kolejne 1,5 -2 m szerokości pokoi. Wanna pod skosem - nie wyobrażam sobie korzystania z niej. Ile macie wzrostu? Tu na forum można przeczytać jak niektórzy narzekają, bo nie mają jak ustawić wanny, bo sufit za nisko, bo nie da się stanąć w wannie. Nieustawne miejsce, niekomfortowe, nie wykorzystywane. Bardzo mały salon. Kuchnia mikroskopijna (nawet na wizualce to widać, to co dopiero w realu). Drugi dom http://z500.pl/projekt/724/Z273_a,powiekszona-wersja-projektu-z273-z-kotlownia-na-ekogroszek.html Ma dach czterospadowy - więc droższy w budowie. Powierzchnia porównywalna, ale nie ma schodów, no i salon zdecydowanie większy, wszystkie pomieszczenia w pełnej wysokości. Pokoje o wymiarach około 3x4. już klaustrofibia nie grozi. Ale tu są tylko trzy sypialnie. W przypadku przeciętnej rodziny 2+2, przyjmowanie gości kończy się spaniem ich na kanapie w salonie. Podoba mi się ten domek. Trzeci dom. http://extradom.pl/projekt-domu-dom-przy-bukowej-5-KRK1284 Salon i kuchnia świetne. Jest spiżarnia. Na rzutach jest błąd w wymiarach - jedna ściana salonu 845. a w rzeczywistości długość tej ściany to około 495 cm. W łazience można wstawić normalną wannę, pod ścianą z oknem, może wygospodarowało się miejsce na prysznic. Pokoi 4, ale bardzo małe - 2,5 m, 2,7, 2,9 m szerokości. Jak w blokach. Jednak jeśli nie potrzeba czterech sypialni to łatwo można zrobić z tego większe pokoje. Ja, wybierałabym pomiędzy drugim i trzecim domem. Trzeci będzie chyba tańszy w budowie. Edytowane 8 Marca 2014 przez wierka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
justysia1985 08.03.2014 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2014 wierka ogromnie dziękuję za tak obszerną odpowiedź pomogłaś mi bardzo - zniechęciłaś mnie do 1 projektu chociaż mąż już wcześniej marudził bo jest stolarzem (jego koniki to kuchnie) i marzy o dużej przestrzennej kuchni to jednak ja stawiałam na ten projekt ze względu na małą pow. fundament. Jednak Twój opis o skosach ... brrr ... dobrze tak kogoś mądrego poczytać Zostają jednak parterowe .... no i teraz kwestia który tańszy w utrzymaniu ? ogrzaniu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wierka 08.03.2014 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2014 he he Justysia, ja myślę, że oba będą miały podobne koszty utrzymania. Czy tanio, czy drogo go ogrzewać to będzie zależne od materiału na ściany, ocieplenia, parametrów okien. jak masz usytuowane kierunki świata na działce? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wierka 08.03.2014 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2014 Co do zniechęcenia do 1.projektu. Lubię domy z poddaszem, lubię schody. Nie lubię parterowych. A jednak z tych trzech domów w tym pierwszym nie chciałabym mieszkać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
justysia1985 08.03.2014 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2014 jak masz usytuowane kierunki świata na działce? :confused: bardzo mi wstyd ale nie mam pojęcia co Ci napisać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wierka 08.03.2014 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2014 to jest baaardzo ważne.bo jeśli okaże się, że masz wjazd na działkę od południa, to takie projekty (z salonem z tyłu domu, od "ogrodu") nie będą odpowiednie. Wtedy w salonie będziesz miała ciemno i ponuro (północ). Albo sypialnia od południa - przez cały dzień będzie słońce Ci grzać. Żadna to przyjemność iść do łóżka w tak nagrzanym pokoju. w przypadku tych dwóch projektów domów, zastanawiałam się jakie przewagi znaleźć, bo kuchnie są po dwóch różnych stronach. Zanim podejmiesz decyzję który projekt, to szybko nadrób zaległości, szkoda by było potem płakać, że tu za ciemno, ponuro, a tam za gorąco. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
justysia1985 08.03.2014 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2014 hmmm ... jeżeli chodzi o projekt to ten z 4spadowym dachem to chcemy w odbiciu lustrzanymzależy Nam na tym żeby część z tarasem była po prawej stronie (z lewej mamy niefajnych sąsiadów) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wierka 08.03.2014 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2014 nie patrz na sąsiadów, tylko na słońce.. od sąsiadów w razie czego oddzielisz się dużym płotem. ja też mam niefajnych sąsiadów, czeka mnie wojna z nimi.. i już myślę jakie rośliny posadzić, by szybko utworzyły żywopłot. bym nie musiała ich oglądać. I też salon mam po przeciwnej do sąsiadów stronie.. ale na szczęście u mnie jest to południowy zachód. więc idealnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kejt_R 08.03.2014 21:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2014 Wierka, bardzo mi przykro, że utożsamiasz się z tymi szacownymi instytucjami. Jako częściowe uzasadnienie mojego poglądu na świat finansjery wklejam filmik poglądowy dla zainteresowanych. https://www.youtube.com/watch?v=6QBQiOcxlas#t=1503 I proszę nie odpowiadać, żeby nie wszczynać przepychanek słownych...etc. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
domi2014 09.03.2014 16:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2014 Mam takie głupie pytanie, ale mam nadzieje że mi podpowiecie.Kilka ekip chce żeby przesłać im na e-mail projekt, ale dostaliśmy go w wersji papierowej. Jak wy to robiliście(, ja chcę fotki porobić) i co dokładnie wysłać? Dzięki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 09.03.2014 17:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2014 Skanujesz lub aparatem robisz fotke np wtel i zgrywasz na komputer Pogladowym projektem w werrji elektronicznej dysponuje biusro w ktorym kupilas projektMaja tez do kazdego projektu zestawienie materialowMozna samemu calkiem dokladna wycene zrobic, np banki wymagaja kosztorysu z podzialem na transze/etapy robot, warto samemu to zrobic- wiele to ulatwia, czlowiek nagle wie "co i jak" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_PAK_ 09.03.2014 18:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2014 Witajcie My dzisiaj korzystaliśmy ze słoneczka i wybraliśmy się działeczkę Tutaj właściciel robi oględziny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
domi2014 09.03.2014 18:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2014 Tutaj właściciel robi oględziny [ATTACH=CONFIG]247162[/ATTACH] Tzn, Zaznacza teren? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_PAK_ 09.03.2014 18:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2014 Tzn, Zaznacza teren? Hehehe...aż tak nie wczuł się w rolę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KIMKO 09.03.2014 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2014 Witam, my również planujemy rozpoczęcie budowy w tym roku. Na razie jesteśmy na etapie załatwiania formalności i poszukiwania ekipy. Jesteśmy na początku drogi, ale pozytywnie nastawieni... oby tak zostało. Nieduży domek, prościutki projekt. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AggaM 09.03.2014 22:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2014 (edytowane) Witam i ja nowych forumowiczów. Słoneczko świeci, oby tak dalej, niech się ludziska budują. Zaglądam tutaj i serce rośnie, jak niektórym idą prace! U nas na razie cisza, nadal trwa papierologia... gdybym liczyła czas wszystkich załatwianych dokumentów to chyba już z 2,5 roku będzie, z tym że nie liczę załatwiania WZ - prawie 2 lata/ bo to już miałam zrobione chwilę temu, a co było a nie jest... a poważnie, nie sądziłam, że tyle tego wszystkiego jest... Słyszałam, że dopiero trzeci dom - jeśli już dwa zbudowałeś- jest niemal bezbłędny:) ale nie chciałabym aż tak tego sprawdzać... Również dziękuję za życzenia Panom budującym! Domi- kserowałam rzut parteru/poddasza, rzut fundamentów, schodów- schody żel-bet., dachu, więźby dachowej, przekrój domu i chyba tyle. Murarzom, którym to pokazywałam wystarczyło, aby określić ile wezmą za wybudowanie takiego domu. I najlepiej skan- jak nie masz, to w punkcie ksero zapytaj czy skanują.Jak Twój aparat zrobi dobre zdjęcie, to też ok, ale skan zwykle lepszy jest jeśli chodzi o dokumenty. Justysia- Co do domków tańszych/droższych- podoba mi się nr 3- ale osobiście gdy wybieraliśmy nasz projekt- zapisaliśmy sobie co musi być w naszym domu, jak chcemy mieć położone sypialnie, salon- pod wzgl słońca, i podeszliśmy do tego realnie- w miarę - bo przecież nie mamy kasy na 100% budowy i tutaj pojawiają się pewne ograniczenia, ale do przeżycia. Architekt powie Wam czy dom nie generuje sporych strat ciepła- czy może jest ekonomiczny pod tym względem- ewentualnie jak ich uniknąć- nasz nam to powiedział. Co do materiałów jakich użyjecie do budowy domu, czytajcie, porównujcie, pytajcie znajomych którzy budują, powoli do wszystkiego dojdziecie... Samo forum tutaj to na prawdę niesamowita skarbnica wiedzy,... powodzenia! Edytowane 9 Marca 2014 przez AggaM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasiekkk 10.03.2014 12:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2014 U nas rano koparka zebrała humus, a geodeci wytyczyli domek. Rano kopiemy ławy i zalewamy- zbrojenie już czeka:) W końcu "coś" będzie widać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lapeno 10.03.2014 13:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2014 U nas rano koparka zebrała humus, a geodeci wytyczyli domek. Rano kopiemy ławy i zalewamy- zbrojenie już czeka:) W końcu "coś" będzie widać :wiggle: No to jedziemy podobnie. Dzisiaj szaleje u nas kopara, pewnie jutro szalowanie, zbrojenie i lanie. Muszę zdążyć wrzucić grosiki na szczęście przed zalaniem. :rolleyes: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sredniaq 10.03.2014 15:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2014 Mam pytanie do tych, którzy już budują. Czy posiadacie kosztorys inwestorski? Chodzi o szacowane koszty. jakie są różnice w kwocie z kosztorysu w stosunku do realnych kosztów? Chcę zrobić sobie taki kosztorys, który w miarę oszacuje koszt budowy poszczególnych etapów i jak ma się to później do rzeczywistości. W szczególności interesują mnie kwoty, stawki i ceny materiałów dla woj. małopolskiego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts