Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Bocianki 2014 - Planujesz budowę w tym roku? Ten dział jest dla Ciebie

Recommended Posts

u nas geodeta wytyczył dziś domek :wiggle::wiggle::wiggle::wiggle::wiggle:

niestety koparka wbrew wcześniejszym założeniom nie wkroczy jutro tylko dopiero w piątek. W każdym razie jest postęp.

kgbkoc pięknie sie patrzy na takie zdjęcia, super!

justysia kurcze szkoda, że musieliście zmienić projekt. Nie dałoby się starego ciut zwężyć? CO do nowych projektów to zdecydowaine z91!

• Odpowiedzi 944
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Dziękuję wszystkim za odpowiedź.

Nie, nie szukam tylko z jednej pracowni :)

ale ta jakoś tak najbardziej mi leży puki co :)

ale po dzisiejszym dniu jestem już tak podłamana, że już nie wiem czy cokolwiek mi się innego podoba :( niż nasz "stary" projekt

Justysia, nie desperuj, to bardzo sensowny projekt (z91), serio!

Coś dla zrelaksowania:

ale po dzisiejszym dniu jestem już tak podłamana, że już nie wiem czy cokolwiek mi się innego podoba :( niż nasz "stary" projekt

Głowa do góry! :hug:

Jest mnóstwo projektów. Może poszukaj z innych pracowni czegoś podobnego albo zamów sobie katalogi do domu (jeśli jeszcze masz czas na czekanie i wybieranie) i na spokojnie je poprzeglądaj...

Ale tak, jak pisze Kejt_R - ten projekt Z91 jest bardzo fajny! :) :yes:

u nas geodeta wytyczył dziś domek :wiggle::wiggle::wiggle::wiggle::wiggle:

Eee no to rewelacja! :D Postępy, postępy, postępy! :)

Oby taka pogoda dopisywała jak najdłużej! :)

Coś dla zrelaksowania:

Dobra nutka na polepszenie nastroju! :) :yes:

Ja dzisiaj muszę usiąść do tematu dokumentów potrzebnych do uzyskania pnb. Macie może taki wątek "pod ręką" lub konkretny już spis wymaganych dokumentów do pnb? Muszę się już tym wszystkim powoli zająć. Codziennie mały krok do przodu :)

A Wy jakie planujecie zmiany?

Jak dla mnie może praktycznie zostac bez zmian, tylko ten kominek, no i okna do zmian to na pewno...

My planujemy projekt robić indywiualnie, szukamy tylko inspiracji i wzorca dla architekta, żeby zrozumiał o co nam chodzi ;)

Czekam na wizję waszych zmian :)

A u nas też dziś byli geodeci :) ale w celu wyznaczeniu punktów do mapy do celów projektowych :)

Edytowane przez _PAK_

Witam wszystkich

To znowu ja :) :/

znowu potrzebuję Waszej pomocy ...

dziś odebraliśmy warunki zabudowy :/ i okazało się, że elewacja frontowa nie może mieć wiecej niż 14 m

w domu "przy bukowej" na 15,18 m :( :(

stąd moje pytanie

który lepszy, ładniejszy, tańszy ?

Jak myślicie ? Przepraszam za ciągłe "napastowanie" Was

http://z500.pl/projekt/41/Z41,projekt-domu-parterowego-na-mala-dzialke-prosty-funkcjonalny-i-tani-w-budowie/dane-ogolne.html

http://z500.pl/projekt/589/Z191,funkcjonalny-parterowy-dom-z-dachem-dwuspadowym-oraz-opcja-adaptacji-poddasza.html

http://z500.pl/projekt/88/Z91,maly-dom-parterowy-z-dachem-dwuspadowym-3-sypialniami-i-duza-kuchnia.html

http://z500.pl/projekt/213/Z241,dom-parterowy-z-dachem-dwuspadowym-tani-w-budowie-i-eksploatacji/dane-ogolne.html

justysia

http://z500.pl/projekt/41/Z41,projekt-domu-parterowego-na-mala-dzialke-prosty-funkcjonalny-i-tani-w-budowie/dane-ogolne.html

Pomieszczenie gospodarcze w samym środku mieszkania. Czym będziecie ogrzewać? paliwo stałe? ciężko będzie. Nie wyobrażam sobie tego bałaganu. Chyba, że kotłownię zrobicie na zewnątrz, doklejoną do domu z garażem. Ale jeśli dostawicie garaż i kotłownię do domu nie macie możliwości zrobienia wejścia do domu bezpośrednio z garażu i kotłowni. Dla jednych to plus, dla innych minus.

zimą, by wziąć z garażu zapomniany np. telefon, albo dołożyć do pieca, trzeba biec na dwór. brrr

Łazienka bez okna.

Salon, nie widzę tu wymiarów, ale wygląda na wąski.

Pokoje przyzwoitych wielkości.

http://z500.pl/projekt/589/Z191,funkcjonalny-parterowy-dom-z-dachem-dwuspadowym-oraz-opcja-adaptacji-poddasza.html

maleńka kuchnia, a pisałaś, że marzy Ci się przestronna. Tu co prawda jest spiżarka, ale to nie zmienia faktu, że kuchnia mała.

okna z wszystkich stron świata, nie dostawisz do domu garażu.

Mały.

http://z500.pl/projekt/88/Z91,maly-dom-parterowy-z-dachem-dwuspadowym-3-sypialniami-i-duza-kuchnia.html

świetna kuchnia, duży salon, pokoje też nie za małe.

ale tu jest znów ta kotłownia w samym środku domu. Ja rozumiem, że to jest oszczędność kosztów, bo jeden komin do kominka i pieca. ale nie wyobrażam sobie tu wnosić opału.

W zdjęciach realizacji inwestorzy zrobili zmianę okien w salonie. drzwi tarasowe zastąpili normalnym oknem, a w ścianie z boku wstawili dodatkowo okna tarasowe. dobre rozwiązanie, bo w projektowym układzie jest tv na wprost okien tarasowych, w ciągu komunikacyjnym, przenosząc tv na ścianę po lewej stronie nie da się przestawić kanapy, bo zasłoni dostęp do okien tarasowych.

http://z500.pl/projekt/213/Z241,dom-parterowy-z-dachem-dwuspadowym-tani-w-budowie-i-eksploatacji/dane-ogolne.html

przede wszystkim ZA MAŁY

salon razem z kuchnią ma 30 metrów. jak nieduże metrażowo mieszkanie w blokach.

Wejście do kuchni tylko przez salon lub przez pomieszczenie gospodarcze, które jest kotłownią, bo nie ma tam innego pomieszczenia.

jeśli ta kotłownia w centrum domu Ci nie przeszkadza to ja bym wybrała Z91... ale tak naprawdę szukałabym dalej.

Czekam na wizję waszych zmian :)

Załączam obrazek z naszymi na razie wymyślonymi zmianami. Nie konsultowaliśmy tego jeszcze z architektem, więc nie wiemy, czy w ogóle da się tak zrobić, ale chcielibyśmy coś takiego mniej więcej:

- duża kuchnia i duży salon z jadalnią

- mała spiżarka przy kuchni

- wejście z tej strony co w Noelii

Uwaga obrazek jest mocno "roboczy", proszę nie zwracać uwagi na niedociągnięte ściany czy ewentualne dziury w nich, czy też za małe bądź za duże meble/wyposażenie ;)

dół zmiana.jpg

Dlatego zrezygnowaliśmy z pokoju gościnnego/gabinetu. Choć ciągle się nad tym zastanawiam, czy jest sens z tego rezygnować...

No i zastanawiamy się czy zrobić drzwi z wiatrołapu do garażu, czy je tam usunąć...?

A jeśli chodzi o kominek w naszych projektach pierwotnych/ oryginalnych, to architekt powiedział, że fajnie właśnie będzie... A Alkam w wątku Galilea 2m wrzucił takie oto wizualizacje tak ustawionego kominka - może to Wam jakoś pomoże? :)

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=244689&d=1393237605

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=244688&d=1393237603

nulka5 no ładne te wizualizacje ładne :) pewnie juz by się chciało mieć domek w takim stanie.

Co do tego braku pokoju na parterze to ja osobiście jestem trochę sceptyczny ale jak wiadomo niektórzy mogą mieć inne zdanie.

U mnie wejście do garażu od strony domu bedzie zamurowane, niestety ale wiem że nie da sie całkowicie wyeliminować smrodu spalin przez takie wejście

U mnie wejście do garażu od strony domu bedzie zamurowane, niestety ale wiem że nie da sie całkowicie wyeliminować smrodu spalin przez takie wejście

a males już tak ?

ja mam u siebie i niczego takiego nie ma... a autem wjeżdam do garazu tylem

wygoda ... rozpakoywanie auta po podrozy, po zaupach .... bezcenne

Co do tego braku pokoju na parterze to ja osobiście jestem trochę sceptyczny ale jak wiadomo niektórzy mogą mieć inne zdanie.

ja pokój dla gości mam na górze :) ale na dole mam swoją własną Master Bedroom :D

tak, masz rację, gdy garaż jest bezpośrednio połączony z domem zapaszki mogą się mieszać. Dlatego najlepszym rozwiązaniem jest "śluza" pomiędzy garażem a domem. Ja mam kotłownię/pomieszczenie gospodarcze.

albo fajnym rozwiązaniem jest zrobienie wejścia do garażu na zewnątrz, ale tuż przy wejściu do domu, np. tak jak w tym projekcie.

http://img.extradom.pl/extradom/projekt%20domu/9866/render/parter_big/resize%24860-860-1

Edytowane przez wierka

To i ja się przywitam.

Będziemy budować dom według projektu Tytan z pracowni Domowe klimaty. Wprowadziliśmy pewne zmiany w projekcie min. w całości go podpiwniczyliśmy, zlikwidowaliśmy " doklejony" do domu garaż ( garaż na dwa samochody będzie w piwnicy), podnieśliśmy o 1 m ścianę kolanową na strychu żeby można było z niego korzystać bez utrudnień.

W przyszłym tygodniu przychodzi geodeta wytyczyć dom. Na razie budujemy pomieszczenie gospodarcze.

Mam nadzieję,k że w tym roku zrobimy SSZ, a może coś jeszcze. Czas i finanse pokarzą. Już nie mogę się doczekać końca, ale to jeszcze długo potrwa.

Pozdrawiam wszystkich bocianków.

a males już tak ?

ja mam u siebie i niczego takiego nie ma... a autem wjeżdam do garazu tylem

wygoda ... rozpakoywanie auta po podrozy, po zaupach .... bezcenne

mój brat ma bezpośrednie połączenie garażu z wiatrołapem. czuć delikatnie w wiatrołapie zapach smarów. Dalej już nie czuć.

ALE! w garażu mojego brata zamiast samochodu stoją 3-4 motory, przy których brat z jego synem spędzają tam długie godziny.

Myślę, że gdy używa się garażu w standardowy sposób i są zamontowane porządne drzwi to nie powinno to być uciążliwe. a wygoda - jest niewspółmiernie większą korzyścią.

Osobiście tak nie miałem (bo to dopiero mój 1szy dom ;) ale u 2 znajomych przy "nie maniu" takiej śluzy o jakiej pisze wierka niestety czuć spaliny, nawet przy b.dobrych drzwiach - oczywiście mówię tu tylko o sytuacji kiedy zaraz po odpaleniu/zgaszeniu samochodu w garażu otwieramy drzwi do domu.

Oczywiście nie rozpatruję tu wyższości takich drzwi bądź nie, to już każdego wybór z osobna, ale bocianki 2014 muszą wiedzieć o każdej niedogodności/udogodnieniu każdego rozwiązania

bena witaj. Życzę powodzenia i trzymam kciuki za SSZ

wojak u nas będą podwójne drzwi między domem a garażem. (taka mini śluza) Jak R&K wspominiał drzwi łączące te dwa pomieszczenia to świetne rozwiązanie.

Mnie by chyba wkurzały podwójne drzwi na przykład przy przenoszeniu większej ilości zakupów z samochodu do spiżarki/kuchni. Tak samo niewygodne jak ciasny wiatrołap + dwie pary drzwi...

przed chwilą wróciłam z działki. ułożyliśmy płyty chodnikowe, jutro przywożą garaż. Nareszcie będzie widać, że mamy zamiar coś budować.

W drodze powrotnej wpadłam do brata. I akurat trafiłam na 'warsztat' w garażu. W całym domu śmierdziało spalinami. Bratowa chodziła wściekła na swoich mężczyzn, że jej śmierdzi, a oni mówią że pachnie!

Jak nie ma możliwości zrobienia śluzy, to już wolę drzwi na zewnątrz. :/

Kejt masz rację, podwójne drzwi przy dużych zakupach mogą być wkurzające... ale uwierz mi, takie zapachy wkurzać będą Cię bardziej.

lart - zazdroszczę postępów na budowie. Ładna Isia. ;)

lart pięknie to u Ciebie wygląda, zazdroszczę ;)

Kejt dla mnie średnio uciążliwe bo przecież jeśli nie masz krzywego domu i dzrzwi się same nie zamykają to po prostu przechodzisz z garażu do domu przez mały wiatrołap (dokładne zdjęcia projektu mam na profilu no ale ile ludzi tyle opinii

nulka5 no ładne te wizualizacje ładne :) pewnie juz by się chciało mieć domek w takim stanie.

Jasne, że już bym chciała mieć dom w takim stanie i na takim etapie, ale spokooojnie :) Ostatnio doszłąm do wniosku, że ta budowa będzie również wielką przygodą i mam nadzieję wynieść z niej jak najwięcej radości i nauki, oby pozytywnej i jak najmniej nerwowej :)

A jeśli chodzi o pokój, to właśnie się zastanawiam ciągle... Mąż od razu z niego zrezygnował na rzecz większego salonu, ale ja staram się patrzeć "w przód" i przewidzieć, czy takie pomieszczenie nam się bardzo przyda... W sumie zawsze też można z czasem postawić tam ściankę działową, nie? ;)

To i ja się przywitam.

Witamy, witamy! :welcome:

Oby udało Wam się postawić SSZ! Też bardzo bym chciała dojść w tym roku do SZZ :) Czas pokaże :)

Myślę, że gdy używa się garażu w standardowy sposób i są zamontowane porządne drzwi to nie powinno to być uciążliwe. a wygoda - jest niewspółmiernie większą korzyścią.

Najbardziej to przeraża mnie latanie do garażu, gdy na dworze śnieg, mróz czy plucha... Wtedy na pewno takie drzwi bezpośrednio z domu się doceni. :)

Oczywiście nie rozpatruję tu wyższości takich drzwi bądź nie, to już każdego wybór z osobna, ale bocianki 2014 muszą wiedzieć o każdej niedogodności/udogodnieniu każdego rozwiązania

Dokładnie! :) Zgadzam się z Tobą i dziękuję bardzo, że o tym wspomniałeś :) Trzeba rozważyć wszystkie "za i przeciw", a już na pewno trzeba wiedzieć "co w trawie piszczy" przy jednych czy drugich rozwiązaniach :)

Witam, dawno mnie nie było na forum dla uaktualnienia postępów kolejne zdjęcie :)

- http://zapodaj.net/c0c3c73d2fdd4.jpg.html

- http://zapodaj.net/dbac43f533df9.jpg.html

strop zalewaliśmy tydzień temu, jutro lecimy ze ścianą kolankową, szczytową, wieniec i lejemy :)

Ale super!!!!!! :) To Wy już jesteście daleko daleko do przodu! :) Kiedy zaczęliście budowę? :)

przed chwilą wróciłam z działki. ułożyliśmy płyty chodnikowe, jutro przywożą garaż. Nareszcie będzie widać, że mamy zamiar coś budować.

W drodze powrotnej wpadłam do brata. I akurat trafiłam na 'warsztat' w garażu. W całym domu śmierdziało spalinami. Bratowa chodziła wściekła na swoich mężczyzn, że jej śmierdzi, a oni mówią że pachnie!

Jak nie ma możliwości zrobienia śluzy, to już wolę drzwi na zewnątrz. :/

No to na pewno może być uciążliwe, takie zapachy.

Edytowane przez nulka5

lart pięknie to u Ciebie wygląda, zazdroszczę ;)

Kejt dla mnie średnio uciążliwe bo przecież jeśli nie masz krzywego domu i dzrzwi się same nie zamykają to po prostu przechodzisz z garażu do domu przez mały wiatrołap (dokładne zdjęcia projektu mam na profilu no ale ile ludzi tyle opinii

obejrzałam sobie Twój projekt, widzę, że i stół bilardowy znalazł swoje miejsce w projekcie. :rolleyes:

W tym pokoju nad garażem masz dwa okna w dachu i jedno w szczycie. Jakie będzie duże?

Mam tak samo. Moje okno ma wymiary 120X120 i wychodzi na północ.

I zastanawiam się ile tam potrzeba okien by było odpowiednio jasno. Boję się, że będzie tam ponuro.

Niespotykane rozwiązanie garażu. Nie widziałam tak nigdzie, fajnie.

Edytowane przez wierka