Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Bocianki 2014 - Planujesz budowę w tym roku? Ten dział jest dla Ciebie

Recommended Posts

Witam Ja również zaczynam budować się w tym roku jak urząd pozwoli (ta nasza polska biurokracja).Mam już działkę i kupiony projekt z226+

Teraz walczę o wycinkę drzew z działki.Mam pytanie odnośnie materiału na budowę domu i jestem w kropce czy wybrać ytong czy termalice z tego co wyszukałem w necie to jest ten sam beton komórkowy tylko termalica jest produkcji polskiej a ytong niemieckiej.Z tego co się dowiedziałem to termalica jest

tańsza od ytonga i cieplejsza,ale mieszkam w zachodniopomorskim a materiał jest produkowany i sprzedawany w Kielcach i koszty transportu są dość drogie. Czy ma ktoś doświadczenie w budowaniu z ytonga lub termalici. bo nie mogę się zdecydować.

• Odpowiedzi 944
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

he he chyba tutaj nikt nie ma doświadczenia w budowaniu . :)

dziś odebrałam pozwolenie na budowę.

czekałam dwa miesiące na listonosza, a dziś już zirytowana czekaniem zadzwoniłam do Starostwa

i okazało się, że pozwolenie już dawno czeka na odbiór. :D :D

data wydania pozwolenia - 23.12.2013. Kurcze, szok. Wniosek złożony 02 grudnia, 23 -go już decyzja była. :D

ja, trochę na krzywy ryj, dopisuje sie do tej grupy, mimo że pozwolenie na budowę wydano w 2012 roku, a roboty ruszyły w czerwcu 2013 roku to szlo to tak strasznie wolno że dopiero w tym roku 2014 praca nad naszym domem robi się konkretna, jeszcze nawet nie mamy więźby dachowej, ale mimo zimy cośtam na budowie sie dzieje. Dom wg projektu indywidualnego typu dworek, na płycie fundamentowej, ściany z Silki Tempo, strop wylewany. Dach ma być z dachówki ceramicznej karpiówki w koronke a ścianki poddasza z ytonga..

Witam. Ja również rozpoczynam budowę w 2014. Pogoda na razie ok, to może od marca (jak zima nie przyjdzie). Pozwolenie wydane w listopadzie 2013, ekipa wybrana, kredyt załatwiony. Dziś jedziemy do projektanta i kierownika budowy w jednym, bo chcemy zgłosić rozpoczęcie robót. A nasz kier-bud (złota babka) nam wszystko w urzędach załatwia. Budujemy według projektu indywidualnego maleńki, podpiwniczony domek(docelowo dla moich rodziców).

Mam pytanko: Gdzie kupujecie/kupiliście deski (calówki do fundamentów) i bloczki betonowe? Ktoś porównywał ceny?