Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Bocianki 2014 - Planujesz budowę w tym roku? Ten dział jest dla Ciebie

Recommended Posts

• Odpowiedzi 944
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

no błyskawicznie. :)

Tylko ile to kasy kosztuje.... opłacić taką rzeszę ludzi. i ile zabiera czasu przygotowanie wszystkich elementów. :)

Chwilę interesowaliśmy się budową domów z prefabrykatów. Właśnie tak to wygląda jak na filmie no może nie 3,5 godziny, a deklarowali że wybudują dom pod klucz w 6 tygodni. Ale na realizację budowy trzeba czekać 4-5 miesięcy, bo tyle trwa proces przygotowania wszystkich elementów.

Organizacja, kooperacja. logistyka... Fajnie się ogląda jak mróweczki pracują, budowa rośnie prawie jak osady w grze pt. Settlers.

Wierka, z prefabrykatów podobno i w 3 dni zbudują, łącznie z wykończeniem typu kafelki. Ja nie rozważałam takiej możliwości w ogóle, mnie się takie domy kojarzą z amerykańską architekturą kartonową albo wielką płytą betonową z czasów głębokiej komuny. Pewnie nie mam racji, bo wszystko zależy od materiałów, systemu itd, ale takie mam pierwsze skojarzenia odnośnie domków "z klocków" .

Zobaczcie jaki doskonały patent na budowanie :D

świetne, chciałabym w takim tempie postawić dom :D no ale jakoś nie przekonuje mnie jakość. Znajomi mają taki dom, może to wina materiałów, ale na dole słychać że na piętrze przesuwa się krzesło :/

obejrzałam sobie Twój projekt, widzę, że i stół bilardowy znalazł swoje miejsce w projekcie. :rolleyes:

W tym pokoju nad garażem masz dwa okna w dachu i jedno w szczycie. Jakie będzie duże?

Mam tak samo. Moje okno ma wymiary 120X120 i wychodzi na północ.

I zastanawiam się ile tam potrzeba okien by było odpowiednio jasno. Boję się, że będzie tam ponuro.

Niespotykane rozwiązanie garażu. Nie widziałam tak nigdzie, fajnie.

okna mają 100 x 100 cm, nawet jeśli będzie ciemno to to pokój tzw barowy, świątynia męża o wystroju jak w pubie. Przewidziany bilard, dar, piłkarzyki itd więc mało światła jest wskazane. zależało nam na podwójnym garażu przy domu, a szkoda nam było nad nim robić taras skoro mamy ogród. Kolejny pokój tez niepotrzebny więc mąż ma go sobie przysposobić :D

Organizacja, kooperacja. logistyka... Fajnie się ogląda jak mróweczki pracują, budowa rośnie prawie jak osady w grze pt. Settlers.

Wierka, z prefabrykatów podobno i w 3 dni zbudują, łącznie z wykończeniem typu kafelki. Ja nie rozważałam takiej możliwości w ogóle, mnie się takie domy kojarzą z amerykańską architekturą kartonową albo wielką płytą betonową z czasów głębokiej komuny. Pewnie nie mam racji, bo wszystko zależy od materiałów, systemu itd, ale takie mam pierwsze skojarzenia odnośnie domków "z klocków" .

Nie wiem czy zbudują w trzy dni. Ale ja też nie chciałabym mieszkać w takim domu, chyba nie uwierzyłabym w to, że ten dom się nie rozwali.

Dla mnie szybko jest przeciwieństwem dokładności.

świetne, chciałabym w takim tempie postawić dom :D no ale jakoś nie przekonuje mnie jakość. Znajomi mają taki dom, może to wina materiałów, ale na dole słychać że na piętrze przesuwa się krzesło :/

pewnie za słabo mają wyciszony strop. A może mają drewniany? kiedyś byłam w takim domu, to każdy szmer z góry było słychać na dole.

okna mają 100 x 100 cm, nawet jeśli będzie ciemno to to pokój tzw barowy, świątynia męża o wystroju jak w pubie. Przewidziany bilard, dar, piłkarzyki itd więc mało światła jest wskazane. zależało nam na podwójnym garażu przy domu, a szkoda nam było nad nim robić taras skoro mamy ogród. Kolejny pokój tez niepotrzebny więc mąż ma go sobie przysposobić :D

to tak jak u mnie. Pokój dodatkowy. Zdecydowaliśmy, że to będzie salon zabaw. Czyli konsole do gier, projektor, kino domowe i stół do tenisa. :)

ale to na wieczór. więc wystrój też klubowy, barowy powinien być. jednak mi zamarzyło się, by w dzień można było tam pobiegać na bieżni i trochę poćwiczyć. Stąd te rozważania o ilości światła.

Zostawimy tak jak jest w planie, jak się okaże, że za ciemno, i mi to przeszkadzać będzie, to sobie dokupię jeszcze jedno okno dachowe. I będzie dobrze. :)

zapytałam, bo zastanawiałam się jaką motywację macie, większość wykorzystuje takie pomieszczenie do przechowywania sprzętów ogrodowych.

Ale jak będziecie mieć domek to ten aspekt wyeliminowany :)

justysia - nie przejmuj się mętlikiem w głowie. Coś Cię nurtuje to pisz, rozmawiaj, poznawaj wszystkie spojrzenia.. im większy mętlik, tym więcej wiemy. Tylko nie mając wiedzy nie mamy wątpliwości.

Bardzo Wam dziękuję za wszystkie odpowiedzi :)

wierka dziękuję szczególnie za szczególowe opisy :)

mam już całkowity mętlik w głowie :/

a Nasz "architekt" na urlopie, nie mam się jak go poradzić :rolleyes:

ech...

Ja miałam wybrany projekt przez kilka lat (mój wymarzony) jednak udało się znaleźć ludzi którzy akurat go wybudowali i czar prysł... na rysunkach wszystko wygląda ładnie... wtedy gorączkowo zaczęliśmy szukać... w nocy prawie nie spałam... spisaliśmy na kartce , co chcemy mieć w domu na pewno, a co będzie fajnym dodatkiem... i tak drogą dedukcji najpierw mieliśmy z 50 domów, potem 10..3.. i został Tytus:) więc się nie łam! Jest tego tyle ż na pewno coś znajdziecie!

Patrząc na rzut parteru domi2014 kołacze mi się myśl, że w wielu projektach występują niewspółmiernie małe kuchnie, spiżarnie&pomieszczenia gospodarcze w stosunku do salonów i jadalni. Wydaje mi się, że troszkę większe kuchnie byłyby wygodniejsze, a solidna spiżarka niezbędna, o ile projekt nie przewiduje piwnicy. Jeśli w projekcie jest sensowna jadalnia, to salon zazwyczaj służy do posiedzenia przy kominku lub oglądania TV, a więc wielkie gabaryty salonu w moim odczuciu są przesadzone. To wszystko okaże się oczywiście podczas użytkowania. Ja sporo gotuję, dlatego nie wyobrażam sobie ciasnoty w kuchni, zwłaszcza jeśli jej kosztem miałabym obok nie do końca wykorzystany metraż w salonie. Edytowane przez Kejt_R

Patrząc na rzut parteru domi2014 kołacze mi się myśl, że wszystkie te projekty mają niewspółmiernie małe kuchnie, spiżarnie&pomieszczenia gospodarcze w stosunku do salonów i jadalni. Wydaje mi się, że troszkę większe kuchnie byłyby wygodniejsze, a solidna spiżarka niezbędna, o ile projekt nie przewiduje piwnicy. Jeśli w projekcie jest sensowna jadalnia, to salon zazwyczaj służy do posiedzenia przy kominku lub oglądania TV, a więc wielkie gabaryty salonu w moim odczuciu są przesadzone. To wszystko okaże się oczywiście podczas użytkowania. Ja sporo gotuję, dlatego nie wyobrażam sobie ciasnoty w kuchni, zwłaszcza jeśli jej kosztem miałabym obok nie do końca wykorzystany metraż w salonie.

Mój parter wygląda tak:

https://drive.google.com/file/d/0BwKMszEcHbUJM3llak9iUnpGWkxrR0lIVXk1TGwxNS1HUDQ0/edit?usp=sharing

Ja też ostatnio przeglądając wiele projektów (w sumie całe mnóstwo ;) ) doszłam do wniosku, że prawie wszystkie mają kuchnię 8-10m :confused: Sama może nie gotuję baaardzo dużo, choć uwielbiam gotować i na pewno będę gotować sporo, zapewne z czasem coraz więcej ;) Ale zastanawiam się jak kobiety mogą odnaleźć się w kuchniach 8m? Przecież to tak maleńkie, że 2 osoby w takiej kuchni to już tłum ;)

A biorąc pod uwagę to, że kuchnia najczęściej jest sercem domu, w niej się przesiaduje podczas przygotowywanie posiłków, pije kawę, plotkuje, gotuje, je... To sama doszłam do wniosku, że naszą 10m kuchnię w projekcie musimy powiększyć przynajmniej do 14-16 m... Mam nadzieję, że się uda :) Oczywiście kosztem pomniejszenia jadalni z salonem.

Ale zgadzam się z Tobą Kejt całkowicie :)

U Ciebie jak duża jest kuchnia?

Moja kuchnia będzie właśnie w granicach 16 m2, dokładnie jeszcze nie wiem, projekt się wykańcza. I u mnie też wszyscy się schodzą w kuchni, nie tylko na posiłki, ale też gromadzą się w pobliżu ekspresu popijając kawę. Nawet niektórzy goście pchają się zwyczajowo do kuchni. Dlatego musi w niej być miejsce do wygodnej pracy oraz przyjemny kącik do siedzenia.

Witam ponownie :)

Dziś w lepszym humorze bo (chyba) mamy projekt.

Podoba się i mi i męzowi, dzwoniłam już do biura bo chcemy go o metr wydłużyć i poszerzyć

no i lekko zmienić rozmieszczenie.

http://www.domoweklimaty.pl/pl/projects/category/project_category_id/1/slug/projekt-domu-mini-nf40/project/3077

Co do wielkości kuchni to uwierzcie że moja obecna ma -5-6m2 :) jest maleńka

a mieszczę w niej piekarnik, mikrofalę, płytkę, zmywarkę, pralkę i lodówkę :)

szafek w związku z tym nie mam prawie wcale :rolleyes:;)

dlatego wizja 10 m kuchni ze spiżarką napawa mnie nie lada optymizmem :)

bena78 dziękuję :)

bo nawet nie wiedziałam o istnieniu Domowych Klimatów, a jestem z Białegostoku :)

już wstępnie się umówiliśmy na spotkanie :)

I u mnie też wszyscy się schodzą w kuchni, nie tylko na posiłki, ale też gromadzą się w pobliżu ekspresu popijając kawę. Nawet niektórzy goście pchają się zwyczajowo do kuchni. Dlatego musi w niej być miejsce do wygodnej pracy oraz przyjemny kącik do siedzenia.

Dokładnie tak. Ludzie po prostu zawsze lgną do kuchni (tym bardziej ładnie, gustownie i praktycznie zrobionej i lubią w niej być. Dla mnie, tak jak napisałam wcześniej, kuchnia jest sercem domu i nie wyobrażam sobie jej na 8 m :)

Dziś w lepszym humorze bo (chyba) mamy projekt.

(...)

Co do wielkości kuchni to uwierzcie że moja obecna ma -5-6m2 :) jest maleńka

a mieszczę w niej piekarnik, mikrofalę, płytkę, zmywarkę, pralkę i lodówkę :)

szafek w związku z tym nie mam prawie wcale :rolleyes:;)

dlatego wizja 10 m kuchni ze spiżarką napawa mnie nie lada optymizmem :)

To świetnie, że humorek już dopisuje dzisiaj :) Oby tak dalej :)

Co do kuchni, to ja wiem, że mogą być one mniejsze i większe (sama w mieszkaniu rodzinnym miałam ok 9 m i dlatego tak pragnę większej kuchni) :)

Więc jeśli teraz przy wyborze projektu mogę mieć wpływ na jej wielkość - bez wahania wolę zrezygnować z części salonu itd. na rzecz większej kuchni. Po prostu wiem, jak to z tymi kuchniami bywa w życiu rodzinno-imprezowo-spotkaniowym ;)

Edytowane przez nulka5