Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Bocianki 2014 - Planujesz budowę w tym roku? Ten dział jest dla Ciebie

Recommended Posts

• Odpowiedzi 944
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam wszystkich budujących i planujących budowę. Od wczoraj jestem właścicielką działki :lol2:. Możemy więc z mężem zaczynać budowanie- marzymy o tym już od kilku lat.

Projektu jeszcze nie wybraliśmy - ale ogólnie parterówka z poddaszem do ewent. późniejszej adaptacji. Kształt prostokąta, dach dwuspadowy. Jedyne szaleństwo to zadaszony taras i daszek nad wejściem.

Na razie złożyliśmy wniosek o wypis z MPZP. Teraz chyba trzeba zaprosić na działkę geodetę, żeby wytyczył granice działki? W sumie to nie wiem jakie następne kroki poczynić- może podpowiecie? - mam się zwrócić o warunki przyłączy i o mapkę do celów projektowych? Czytam i czytam i jakoś różnie to u różnych forumowiczów z tą kolejnością działań jest.

Witamy :)

My byliśmy się radzić projektanta...złożony wniosek o wypis i wyrys z MPZP, geodeta na działce już był robic pomiary do mapy do celów projektowych, teraz czekanie na nią, a w między czasie badanie geotechniczne, potem z tym do projektanta (my będziemy robic projeky indywidualnie)

idka- witaj moja imienniczko :welcome: będę wdzięczna za tą listę. Mój mail [email protected]

PAK jak już odbiorę wypis z MPZP to też się udam do architekta, mam poleconą osobę która jednocześnie jest kierownikiem budowy.

Na razie siedzę i przeglądam projekty. Oczywiście nasz wymarzony dom mamy już rozrysowany od dawna. Tylko trochę duży nam wyszedł na papierze 17m x 10m. Pewnie trzeba go będzie trochę "odchudzić". Ciekawe ile będzie kosztował projekt indywidualny - pewnie niedługo się dowiem. Z tego co przeczytałam to są bardzo duże rozbieżności w cenach w zależności od regionu. Na pewno najtaniej byłoby znaleźć gotowca. Układ pomieszczeń podoba mi się w tym projekcie http://www.horyzont.com/projekty/156-madzia-wersja-a-bez-garazu.html#rzuty!/typ-lustro tylko nakombinowane tam jest za dużo z tą kotłownią i spiżarnią.

idka- witaj moja imienniczko :welcome: będę wdzięczna za tą listę. Mój mail [email protected]

PAK jak już odbiorę wypis z MPZP to też się udam do architekta, mam poleconą osobę która jednocześnie jest kierownikiem budowy.

Na razie siedzę i przeglądam projekty. Oczywiście nasz wymarzony dom mamy już rozrysowany od dawna. Tylko trochę duży nam wyszedł na papierze 17m x 10m. Pewnie trzeba go będzie trochę "odchudzić". Ciekawe ile będzie kosztował projekt indywidualny - pewnie niedługo się dowiem. Z tego co przeczytałam to są bardzo duże rozbieżności w cenach w zależności od regionu. Na pewno najtaniej byłoby znaleźć gotowca. Układ pomieszczeń podoba mi się w tym projekcie http://www.horyzont.com/projekty/156-madzia-wersja-a-bez-garazu.html#rzuty!/typ-lustro tylko nakombinowane tam jest za dużo z tą kotłownią i spiżarnią.

Dokłądnie, jak macie poleconego to ona Was pokieruje, my zdecydujemy sie na małżeństwo projektantów, dużym plusem jest to, że załatwiają PnB. Pytałam orientacyjnie o cenę, to mnie zbyła, że oni liczą sobie jak za projekty katalogowe...wiec do końca nie wiem co na czeka :(

m*kasia- to ze mną też coś jest nie tak:) skoro nasz dom jest nie zbyt duży, nie mówiąc o kuchni, ale jak tu ktoś słusznie zauważył to ma być Twój dom, Taki jaki chcesz, o jakim marzysz. Ja zawsze marzyłam o małym, prostym w bryle domu i taki mam zamiar zbudować z mężem:) Teraz też mieszkam w domu, ale bardzo starym- mamy jakieś 75 m2, parterówka ale na 3 dorosłych + 2 małych dzieci to troszkę mało miejsca, zwłaszcza że to dom po przeróbkach a wiadomo jak z przeróbkami, jedno się uda drugie nie...

Monika&*Bartek- z tym podziałem obowiązków to ja bym tak nie szalała:) u mnie akurat jak na razie M odbiera różne dokumenty albo je załatwia, a ja rozmawiam z budowlańcami, architektem, geodetą, załatwiam gruz na działkę etc, także różnie to bywa :):) ważne że do przodu:):)

Wojak, u nas gazownia zrobienie przyłącza 11 m oszacowąła na 2 300 zł, mogę poszukać wykonawcy prywatnie rzecz jasna, ale na to mam jeszcze troszkę czasu.

Lea28, Lemonka77- witam i ja:)

Wierka- powodzenia w pertraktacjach z sąsiadami !:) Co do dachówki- z mężem podobne argumenty mamy za dachówką. PS> I nie dla mnie otwarta kuchnia....

Domi2014- czekaliśmy jakieś 3 tyg czy 4... 600 zł nas kosztowały.A czemu Ty nie zmienisz geodety?

Idka- napisałam do Ciebie na priv prośbę.

Tygryska- superQ!!!!

Cormac- a czy za drugą mapę płaciliście tyle samo? Jak Was geodeta potraktował w tej kwestii?

U nas trwa teraz uzgadnianie projektu w ZUDP w geodezji. Architekt mnie uświadomił, że to moze potrwać 2 tyg,a może i 3 tyg... w międzyczasie muszę do geodetki podjechać, aby naniosła na mapę syt wys odcinek drogi, przylegającą do naszej działki, którą zdążyliśmy w międzyczasie utwardzić + wykreślić z mapy nielegalnie postawioną przez sąsiada wiatę, także proszę o kciuki &&&&& aby to szybko nam poszło i po naszej myśli.

Kilka dni mnie tu nie było, a tu proszę- fundamenty juz są, blaszaczki, płyty chodnikowe:)

Brawo!! Brawo!!

:)

Kochani, poproszę o radę - kombinuję z układem pomieszczeń- uśmiecham się o wasze wskazówki i pomysły:)

Jednak chyba czeka nas szukanie architekta, no nic to:)

KLIK

z góry bardzo dziękuję!!

Dzięki Lemonko:)

Jeszcze tylko tak myślę, czy jakoś go nie "odchudzić" ;) Wykombinowałam jeszcze jak umieścić zsyp z poddasza do pralni - będą frunęły same ubranka w dół:) Niestety raczej w naszej sypialni bedzie musiała byc "szafeczka z dziureczką" a w łazience na dole będzie szafeczna na ubranka:)

Lemonko, pewnie nieźle powiększyliście domek skoro wyszło wam 17x10 :) Masz jakieś rysunki/ rzuty?? ciekawa jestem ich bardzo:)

Polecam- za Wierką rozrysowanie sobie wszystkiego w Sweet Home 3D- wszystko się raptem rozjaśnia;)

Wiesz w oryginale na takiej mniejszej przestrzeni fajnie wymyślona ta spiżarka + kotłownia- o ile nie brudzące źródło ciepła będzie by do spiżarki nie dostawał się dym.

PARTER.jpg

poddasze.jpg

piwnica.jpg

Zrobiłam (chyba) tak pisałyście - screen ekranu i wkleiłam. I co? Te mrówki na górze to jest zapis? "Ogarniam" wiele rzeczy, ale komputer to nie na moje nerwy...

Jak ktoś jest w stanie to otworzyć, to suuper ....Chciałam prosić o ocenę projektu naszego domu...

[ATTACH=CONFIG]248680[/ATTACH]

[ATTACH=CONFIG]248681[/ATTACH]

[ATTACH=CONFIG]248682[/ATTACH]

Zrobiłam (chyba) tak pisałyście - screen ekranu i wkleiłam. I co? Te mrówki na górze to jest zapis? "Ogarniam" wiele rzeczy, ale komputer to nie na moje nerwy...

Jak ktoś jest w stanie to otworzyć, to suuper ....Chciałam prosić o ocenę projektu naszego domu...

Dodam jeszcze, że:

- mamy czworo dzieci. Najstarsza córka mieszka osobno i dąsa się, że juuuż dlaa niej nieee maaa miejjjsca w tyyym doomu :no:

- salon i ogród jest od południa, tam też będzie weranda,

- wjazd do garażu od północy, lecz stoi tam wieelkie drzewo, które trzeba będzie ominąć..

- nad garażem jest w planach mieszkanko dla mojej mamy, która mieszka sama 350 km od nas ...

- na dole jest magazynek na sprzęt grający, bo jesteśmy muzykami.

Jak jeszcze mi się przypomni cuś, to dam znać.

Wczoraj miały być prace na działce i co? Pogoda nie dopisała a mąż miał montować wc na działce :( Widzę, że część z Was ma poroblmy z ziemią czy gazem, u nas z wodociągami, ale bocianki przecież damy radę. Teraz trochę pod górę zeby potem było już z górki :D

wierka czyli Wasi sąsiedzi w końcu poszli po rozum do głowy. Najważniejsze, że dotarło do nich że problem jest i trzeba go rozwiązać. Oby poszło sprawnie. Co do kuchni to też lubię bałaganić, ale zakładam, że skoro będę mieć zmywarkę to naczynia na bieżąco będą tam lądować i będzie względnie czysto :D

domi nie pamiętam dokładnie ale chyba jakieś 2 /3 tygodnie i mapki były u nas. Zapłaciliśmy 300 zł

lemonka gratuluję zakupy działki! :) Z kolejnością nie pomogę bo my działkę mieliśmy i musieliśmy podzielić najpierw więc przygodę z geodetą zaczęlismy na dlugo przed budową

PAK a kiedy kupiliście działkę? Dostaliście KW czy tylko info o wpisie?

idka widzę, że macie podpiwniczony cały dom, sporo dodatkowego miejsca, my zdecydowaliśmy się na podpiwniczenie tylko garażu. Trochę małe te zdjęcia. Na plus na pewno duża przestronna kuchnia i salon. Moim zdaniem projekt bardzo fajny, zastanawia mnie tylko pokój na piętrze z samym komputerem. Dzieciaki moga mieć sprzęt u siebie, ja bym tam zrobiła garderobę ;)