wierka 16.03.2014 10:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2014 wierka pompa została dobrana do budynku. Mamy bardzo dużo przeszkleń. Fakt jest troche przewymiarowana, ale tylko troche Rozmawialiśmy z kilkoma firmami, nikt nie zapropnował nam mniejszej niż 14kw. Duża pompa = wyższa cena. Czasami ze względu na koszta samej pompy instalatorzy proponują inwestorom mniejsze pompy, a potem pompa nie wyrabia i zaczyna się dogrzewanie grzałkami czyli prądem. Nasz instalator montuje pompy od 20 lat. Byłam i oglądałam jego pompy sprzed 18 i 10 lat. Działają, właściciele są zadowoleni. Fajne jest to, że robi nam kompleksowo odwierty, pompę , podłogówkę i wylewki po. (To ostatnie to akurat firma z nim wspólpracująca) daje gwarancję na całość i nie ma problemu z przerzucaniem odpowiedzialności. R&K tak mamy policzone OZC. To nie jest tak, że łykamy wszytsko co nam wcisną Kubaturę mamy ok 940m3 i 105 m2 przeszkleń. No i bryła nie jest zwarta. Hmmm nie wiem co o tym myśleć. Zanim zawężyliśmy grono wykonawców to dostaliśmy wstępne oferty od około 10 firm. Wszystkie firmy podały pompy o takiej samej mocy. Nie sądzę by podawali by ograniczać moje koszty, bo niektóre ceny były z kosmosu, a ja też we wstępnych rozmowach nie mówiłam, że chcę tanio. Zdecydowaliśmy się na firmę doświadczoną, mającą swoje oddziały na terenie całej Polski. Firma będzie robić nam całą instalację pompy, odwierty, ogrzewanie podłogowe, wentylację i całą instalację wod - kan. Okna mam duże, zwłaszcza w salonie. ale w całym domu nie jest aż tak dużo powierzchni szklanych jak u Ciebie. Bryła też nie jest aż tak zwarta. Z czego wynika taka różnica w dobranej mocy?? Martwię się tym... Jeśli w rzeczywistości Ty masz mocno przewymiarowaną pompę, to pal licho. wydasz więcej pieniędzy, ale nie będzie miało to wpływu na Twój brak komfortu. Jeśli ja mam dobraną za słabą pompę, będę marzła zimą.. i to już nie jest takie fajne. Muszę jeszcze z kimś o tym podyskutować. z ciekawości ile taki kompletny system mniej więcej ma Was kosztowac? i jak wyszlo OZC? Poszło na priw. też bym chciała wiedzieć. prześlesz mi info?? Poniżej 30 m musisz mieć zgodę urzędu na odwierty. I projekt prac geologicznych. Niektórzy instalatorzy wiercą bez , ale wtedy warto mieć spoko sąsiadów, którzy tego nie zgłoszą. Pisałam o zgodzie na wiercenie powyżej 100 zgodnie z wymogami Instytutu Górniczego. Podziwiam ludzi, którzy oszczędzają na projekcie i zgodach, instalując urządzenia warte kilkadziesiąt tysięcy. a potem dziwią się, że coś im źle dobrali. Dla mnie za duże ryzyko. Ostatnio moja firma instalowała pompę w domu o powierzchni użytkowej 450 m2. W tym domu ma mieszkać trzyosobowa rodzina. Już po podpisaniu umowy, inwestor prosił by zrobić tak instalację, by można było odłączać ogrzewanie na całym piętrze, aby trochę zaoszczędzić na kosztach użytkowania domu. wierka, trzymam w takim razie kciuki za rozwiązanie problemu. Czasami po dobroci się nie da i trzeba walczyć o swoje dziękuję, mam nadzieję, że do sądu nie będę musiała iść. W sumie to nie wiem jakie następne kroki poczynić- może podpowiecie? - mam się zwrócić o warunki przyłączy i o mapkę do celów projektowych? Czytam i czytam i jakoś różnie to u różnych forumowiczów z tą kolejnością działań jest. Mój pierwszy krok to nawiązanie kontaktu z kierownikiem budowy/architektem. Ona mnie pokierowała z wszystkimi formalnościami. A propo PC, czy znacie może firmę Tazo, która produkuje i zakłada własne pompy. Oni są gdxieś z okolic Łowicza? Nic nie słyszałam o tej firmie. Wpisałam w wyszukiwarkę, nie mają swojej strony internetowej. Ryzykowne inwestowanie bez pewności co do jakości. Pytałam orientacyjnie o cenę, to mnie zbyła, że oni liczą sobie jak za projekty katalogowe...wiec do końca nie wiem co na czeka czyli pewnie w granicach 3-4 tys zł. Kochani, poproszę o radę - kombinuję z układem pomieszczeń- uśmiecham się o wasze wskazówki i pomysły:) z góry bardzo dziękuję!! Odpisałam w Twoim wątku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wierka 16.03.2014 10:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2014 Dodam jeszcze, że: - mamy czworo dzieci. Najstarsza córka mieszka osobno i dąsa się, że juuuż dlaa niej nieee maaa miejjjsca w tyyym doomu - salon i ogród jest od południa, tam też będzie weranda, - wjazd do garażu od północy, lecz stoi tam wieelkie drzewo, które trzeba będzie ominąć.. - nad garażem jest w planach mieszkanko dla mojej mamy, która mieszka sama 350 km od nas ... - na dole jest magazynek na sprzęt grający, bo jesteśmy muzykami. Jak jeszcze mi się przypomni cuś, to dam znać. Wysłałam Ci na priw wiadomość. Warto pomyśleć nad mieszkankiem dla Mamy na dole. Starsze osoby często mają kłopot z wchodzeniem po schodach. Może z czasem okazać się, że Mama zostanie 'uwięziona' na górze. Wczoraj miały być prace na działce i co? Pogoda nie dopisała a mąż miał montować wc na działce Widzę, że część z Was ma poroblmy z ziemią czy gazem, u nas z wodociągami, ale bocianki przecież damy radę. Teraz trochę pod górę zeby potem było już z górki My nie mogliśmy odłożyć prac montażowych na inny termin, bo baliśmy się, że garaż pofrunie razem z wiatrem. Ale już jest przykotwiczony do podłoża, żadna wichura już mu niestraszna. ...chyba.... wierka czyli Wasi sąsiedzi w końcu poszli po rozum do głowy. Najważniejsze, że dotarło do nich że problem jest i trzeba go rozwiązać. Oby poszło sprawnie. no wiesz, w liście byłam konkretna. Napisałam jasno czego oczekuję, dlaczego nie zgadzam się na pozostawienie tej sprawy bez żadnych działań. Napisałam też, że jeśli nie załatwią tego w określonym terminie podejmę działania wymuszające skuteczne usunięcie ogrodzenia. Może zrozumieli, że nie jestem tylko blondynką. Co do kuchni to też lubię bałaganić, ale zakładam, że skoro będę mieć zmywarkę to naczynia na bieżąco będą tam lądować i będzie względnie czysto O naiwna Kobieto :rolleyes::rolleyes: mam zmywarkę i taki sam bałagan jak za czasów gdy zmywarki nie było, a nawet większy, bo wcześniej jak była jedna czy dwie rzeczy do zmywania to zmywałam od razu, a teraz nie zmywam, bo przecież jest zmywarka. a że zmywarka akurat jest pełna świeżo umytych naczyń, to brudnych nie ma gdzie włożyć.. powinnam mieć w domu dwie zmywarki. używałabym ich na zmianę. :wiggle: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monikabartek 16.03.2014 11:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2014 wierka my na razie radzimy sobie bez zmywarki, stwierdziliśmy, że na te 3 lata póki mieszkamy u rodziców nie opłaca nam się remontować obecnej kuchni więc zmywarka napawa mnie optymizmem no ale skoro mówisz, że przydałyby się dwie to musze to przedyskutować z mężem Ja też trochę obawiam sie o garaż, bo wiało mocno, liczę na to, ze stoi choć jest zakotwiczony. Muszę po południu chyba jechać na inspekcję Trzymam kciuki za spór o płot Wiadomo, że z kobietami się nie zadziera czy ktoś decyduje się na ogrzewanie piecem C.O czy wszyscy już poszli w PC? Kurcze teraz mam dylemat, ale jakos nie mogę sobie wyobrazić innej opcji u nas skoro mąż jest górnikiem i odpadłoby nam kupowanie opału... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lemonka77 16.03.2014 11:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2014 (edytowane) idka dzięki za listę. Gdzieś w połowie przestałam czytać- kurcze połowy spraw nie ogarniam. Muszę się sporo doszkolić. Forum od rana do nocy trzeba studiować. Duży będziesz miała dom,ale też dużo was, więc musi być przestrzeń. Trzy kondygnacje - piwnicy zazdroszczę- fajna sprawa. Z tego co udało mi się dojrzeć to kuchnia duża będzie, ja też chcę dużą kuchnię z miejscem na stół. . Projekt próbuję w programie jakimś narysować ale szczerze to mi nie wychodzi. Sweet Home nie mogę ściągnąć- jakiś błąd u mnie jest w oprogramowaniu kompa. Jutro kupię papier milimetrowy i narysuję. Będę miała konkretny papier do rozmowy z architektem. Monika&bartek nam pogoda też pokrzyżowała szyki. Mieliśmy sprzątać na działce, wymierzać ogrodzenie. No ale na pogodę wpływu nie mamy, trzeba poczekać z pracami. Wierka faktycznie musisz jeszcze nad tą pompą pomyśleć. Co do sąsiadów to nie zazdroszczę - chociaż ja sama też nie mam szczęścia do ludzi. Teraz mieszkam w bloku i już nerwowo nie wyrabiam. W domu zamontuję dźwiękoszczelne okna i drzwi. Mam nadzieję, że dogadacie się w sprawie płotu. A Ciebie interesuje tylko rozbiórka czy np korekta na dalszym odcinku działki? edit. monika&bartek jeśli masz dostęp do opału to w ogóle się nie zastanawiaj- po co masz płacić za coś co możesz mieć za free? My planujemy ogrzewanie gazowe + moze jakiś piec na wszystko. PC to dla mnie za droga impreza. Edytowane 16 Marca 2014 przez lemonka77 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wierka 16.03.2014 11:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2014 na dzień dzisiejszy interesuje mnie tylko rozebranie płotu. Płot wchodzi mi w działkę do 1,5 m. To dużo. zwłaszcza, że jest to w miejscu gdzie będzie stał mój dom, po co mi korekta szerokości działki za domem, gdzie moje podwórko za domem ma 350 metrów długości?? jesienią, gdy po raz pierwszy rozmawialiśmy, byłabym skłonna dogadać się może o pozostawienie płotu. Ale sąsiedzi wtedy mnie olali. Nie kiwnęli palcem by to wyjaśnić. Podejrzewam, że pomyśleli, że pogadam sobie i mi przejdzie. W rozmowach byli aroganccy, z góry założyli, że to ja mam źle mapę sporządzoną i oni mają to w d... Oni mają dobrze i koniec rozmowy. kurcze, siedzę w domu sama, moi mężczyźni są na turnieju piłki nożnej (mój starszy syn gra w piłkę). przygotowałam obiad i od forum oderwać się nie mogę. monika&bartek zmywarka to zbawienie. uwalnia mnóstwo czasu. Ale niestety człowiek robi się coraz bardziej leniwy. tak więc dla leniwców dwie zmywarki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojak65 16.03.2014 12:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2014 Pogoda do bani...ale od środy ma podobno już być ładnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BorÓwki14 16.03.2014 12:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2014 jesienią, gdy po raz pierwszy rozmawialiśmy, byłabym skłonna dogadać się może o pozostawienie płotu. Ale sąsiedzi wtedy mnie olali. Nie kiwnęli palcem by to wyjaśnić. Podejrzewam, że pomyśleli, że pogadam sobie i mi przejdzie. W rozmowach byli aroganccy, z góry założyli, że to ja mam źle mapę sporządzoną i oni mają to w d... Oni mają dobrze i koniec rozmowy. wierka, między Wami "miłości" już nie będzie mam nadzieje, że nie jesteś pod żadnym względem od nich już uzależniona (podciągniecie wody/gazy..cokolwiek). Jeżeli nie, to w sumie nie ma się co martwić, wyjaśnij i weź to co jest Twoje i koniec tematu. Fajny sąsiad, to nieczęste zjawisko, niestety.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BorÓwki14 16.03.2014 12:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2014 Pogoda do bani...ale od środy ma podobno już być ładnie i dlatego wszyscy na FM siedzą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kejt_R 16.03.2014 12:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2014 wierka my na razie radzimy sobie bez zmywarki, stwierdziliśmy, że na te 3 lata póki mieszkamy u rodziców nie opłaca nam się remontować obecnej kuchni więc zmywarka napawa mnie optymizmem no ale skoro mówisz, że przydałyby się dwie to musze to przedyskutować z mężem Ja też trochę obawiam sie o garaż, bo wiało mocno, liczę na to, ze stoi choć jest zakotwiczony. Muszę po południu chyba jechać na inspekcję Trzymam kciuki za spór o płot Wiadomo, że z kobietami się nie zadziera czy ktoś decyduje się na ogrzewanie piecem C.O czy wszyscy już poszli w PC? Kurcze teraz mam dylemat, ale jakos nie mogę sobie wyobrazić innej opcji u nas skoro mąż jest górnikiem i odpadłoby nam kupowanie opału... Monika, my będziemy mieli piec na grochy, pellet i drewno. Na razie żadnych nowinek nie wprowadzamy, żadnych solarów ani PC. Najpierw trzeba zaobserować, czy te PC zdążą się zwrócić, zanim padną PC zawsze można zrobić, z czasem potanieją, wejdzie na rynek coś nowego... Więc może za 10 lat jak już sił nie stanie, coś się wymyśli... Co do zmywarki, to Wierka prawdę pisze, jest większy bałagan, bo każdy podrzuca gary gdziekolwiek, przecież zmywarka pozmywa... Ja w ogóle nie lubię całkiem otwartych kuchni, chociaż cząstkowe ścianki się przydają. Przecież kuchnia nie jest na wystawę, tylko po to, żeby tam specjały produkować. Nie należę do osób, których pasją jest ganianie ze szmatą, wolę inne zajęcia, na przykład szaleństwa w ogrodzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wierka 16.03.2014 12:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2014 wierka, między Wami "miłości" już nie będzie mam nadzieje, że nie jesteś pod żadnym względem od nich już uzależniona (podciągniecie wody/gazy..cokolwiek). Jeżeli nie, to w sumie nie ma się co martwić, wyjaśnij i weź to co jest Twoje i koniec tematu. Fajny sąsiad, to nieczęste zjawisko, niestety.. Miłości nie było i nie będzie. Ale raczej złośliwości nie będzie. Mimo wszystko jesteśmy ludźmi na poziomie. Niestety to moja kuzynka. Mało tego, obecnie mieszkamy na tym samym osiedlu, w odległości 500 metrów. Przez 15 lat, jak tu mieszkam, nie odwiedziłyśmy siebie ani razu. Mamy dzieci w bardzo różnym wieku, więc nie grozi nam zaprzyjaźnienie się. I wcale tego nie chcę. Jak tylko będzie woda, kupuję tuje i sadzę wzdłuż płotu, by jak najszybciej się odgrodzić. Za dwa tygodnie będą robić przyłącze wody. Prąd wg umowy mamy mieć do października, ale powinni w maju zrobić. W razie czego mamy agregat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
idka 16.03.2014 12:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2014 no , spróbowałam, walczyłam, ale ciężko było... gdzieś przeczytałam, że bierze się indywidualne projekty, żeby stworzyć dom marzeń. A potem wychodzi, że działka za wąska, a to drzewo rośnie, a to strony świata, a to przewód kominowy i... No, ale powstała pierwsza przymiarka. jeżeli ktoś życzliwy mógłby się pochylić nad projektem i zauważyć coś, czego my nie dostrzegamy - bylibyśmy wdzięczni... http://naforum.zapodaj.net/4297178e4094.png.html http://zapodaj.net/74d3d9d5011b3.png.html http://zapodaj.net/1ad6bad2b7042.png.html Zapomniałam napisać, że będzie też zsyp do pralni... Moniko! My będziemy mieli piec - na eko groszek (zapodaje sam raz na tydzień) i w razie czego drugi otwór dowszystkiego (mąż mówi, że na stare meble, które ja chomikuję - bo się da przemalować- odnowić -podekupażować ) Taaak, nie wyobrażam sobie życia bez zmywarki!!! Wierko, masz rację, trzeba to przemyśleć. Wejście do mieszkanka nad garażem jest z półpiętra,.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lemonka77 16.03.2014 12:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2014 Tak jest czas na dokształcanie:rolleyes: Wierka u mnie na mapie syt-wys też widzę, że ogrodzenie sąsiada trochę zachodzi na moją działkę Jak poczytałam o Twoich perypetiach to poleciałam zobaczyć jak to u mnie wygląda. Nie wiem tak na oko ile centymetrów ale jak będzie u mnie geodeta to na pewno zmierzy. Zmywarek dwóch to chyba nie potrzebuję ale dwie lodówki na bank chcę mieć. Ciągle mało mi miejsca w tej którą mam obecnie. Tez w kuchni nie mam sterylnie więc kuchnię robię częściowo zamkniętą. znalazłam taki wątek o papierologii - może się komuś przyda http://forum.muratordom.pl/showthread.php?148558-kolejnosc-papierologi&p=6385576#post6385576 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kejt_R 16.03.2014 13:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2014 Idka, parter wygląda bardzo dobrze. Natomiast na piętrze to już za drobno dla mnie. Mamę dałabym na parter, ale z drugiej strony są takie zarąbiste krzesełka-windy schodowe Fajną masz rodzinkę i te instrumenty...zazdroszczę klimatu. Mój najstarszy mnie straszy, że się szybko wyprowadzi )) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
idka 16.03.2014 13:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2014 Agga! Nie widzę od Ciebie żadnej wiadomości... Napisz na maila [email protected] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
idka 16.03.2014 13:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2014 Natomiast na piętrze to już za drobno dla mnie...Tyle u nas drobnicy, więc i pomieszczeń dużo. Ale najbardziej się cieszę z garderoby da górze. Choć na dole też poprosiłam o to, aby w wiatrołapie były tylko wieszaki dla gości, a dla nas przesuwane drzwi i garderoba na wszystkie kurtki i buty - a duuuużo tego! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
idka 16.03.2014 13:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2014 [ idka widzę, że macie podpiwniczony cały dom, sporo dodatkowego miejsca, my zdecydowaliśmy się na podpiwniczenie tylko garażu. Trochę małe te zdjęcia. Na plus na pewno duża przestronna kuchnia i salon. Moim zdaniem projekt bardzo fajny, zastanawia mnie tylko pokój na piętrze z samym komputerem. Dzieciaki moga mieć sprzęt u siebie, ja bym tam zrobiła garderobę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lemonka77 16.03.2014 13:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2014 Idka teraz dobrze widać rzuty. Parter jest świetny - jest spiżarka, schowek pod schodami. No super wykorzystana przestrzeń. I pomieszczenie przy wejściu - lubię skośne ściany i mi się bardzo podoba. Na poddaszu jest zagęszczenie ale taka wielkość pokoi jako sypialnie jest okej, pewnie i tak głównie na dole będziecie przebywać. Trochę w łazience na górze może być ciasno - bo jest skos i wanna pod skosem - może być trudno wygodnie z niej korzystać. No ale jest wygodna łazienka z prysznicem na dole i tak przy kilku osobach będziecie korzystać z obu łazienek intensywnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BorÓwki14 16.03.2014 13:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2014 wierka, z rodziną to tylko na zdjęciach! daj koniecznie znać jak sprawa będzie się toczyć dalej.. będzie dobrze Zmywarka w domu musi być! Ja żyję obecnie bez i dostaje szału jedna mi wystarczy, choć pewnie później zmienię zdanie . A co do lodówki, to pewnie trzeba będzie w spiżarce jaką extra zamrażare umieścić...ale to później, zdecydowanie później... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kejt_R 16.03.2014 13:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2014 Natomiast na piętrze to już za drobno dla mnie... Tyle u nas drobnicy, więc i pomieszczeń dużo. Ale najbardziej się cieszę z garderoby da górze. Choć na dole też poprosiłam o to, aby w wiatrołapie były tylko wieszaki dla gości, a dla nas przesuwane drzwi i garderoba na wszystkie kurtki i buty - a duuuużo tego! Idka, spoko, ja mam trójcę, to wiem o co kaman )) Tylko już wyrośnięte bardziej, więc może obuwia mniej ale za to większe rozmiarami ))) Domek wydaje się być ok, w razie czego piwnica Ci wynagrodzi wszelkie braki. Ja bym może odrobinę górną łazienkę powiększyła, kosztem sypialni. Wszelkie garderoby i pomieszczenia typu pralnie, schowki, spiżarnie - bardzo się przydają i nie wyobrażam sobie domu bez tego rodzaju pomieszczeń. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
idka 16.03.2014 13:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2014 Nie wiem, jak wrzucić wasze cytaty... z czasem się może nauczę) Moniko, nie przewidujemy pokoju z komputerem - są cztery pokoje, garderoba i łazienka. (Moje młode dzieci nie mają w ogóle komputera, jestem przeciwniczką, aby dzieci, aż do gimnazjum, marnowały czas przed komputerami i telewizorami)... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts