Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Bocianki 2014 - Planujesz budowę w tym roku? Ten dział jest dla Ciebie

Recommended Posts

Idka a jeszcze tak patrze na ten Twój pater i myślę, że ja zamieniłabym miejscami łazienkę na parterze ze spiżarką. Prysznic jest na ścianie wspólnej z salonem. Będzie słychać w salonie jak się ktoś myje. Ale ja ogólnie mam fobię na punkcie odgłosów - wynik mieszkania w bloku z mega głośnymi sąsiadami.

• Odpowiedzi 944
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Nie wiem, jak wrzucić wasze cytaty...:( z czasem się może nauczę)

Moniko, nie przewidujemy pokoju z komputerem - są cztery pokoje, garderoba i łazienka. (Moje młode dzieci nie mają w ogóle komputera, jestem przeciwniczką, aby dzieci, aż do gimnazjum, marnowały czas przed komputerami i telewizorami)...

Pod każdą wypowiedzią po prawej stronie jest opcja "odpowiedz z cytatem", klikasz, pojawia się cytat w okienku dolnym i pod spodem dopisujesz swój tekst

Lemonka, Kejt! Dzięki za rady. Macie rację, zapytam, czy można trochę powiększyć łazienkę na górze...

Mam jeszcze jedną prośbę - większość domów i wystrojów wnętrz, to kierunek nowoczesny.

Ja kocham starocie, bibeloty - " przedmioty z duszą".. Jak zobaczycie gdzieś fajne stronki, pokazujące piękne domy na wsi - wyślijcie proszę linki...:rolleyes:

Nasz dom nie będzie typowym domem wiejskim, ale troszkę stylizowanym (charakter werandy, otoczenie, mała architektura). Spróbuję wstawić zdjęcia podobnej werandy, jaką będziemy mieć (nasza będzie na środku boku domu) i domu, który odpowiada mi kolorystycznie...

Jak uważacie, czy te kolory domu, dachu, elewacji, będą pasować do wiejskiego klimatu, czy niezbyt?

http://zapodaj.net/b4e9999d84dae.jpg.html

http://zapodaj.net/41d619bf3b1a1.jpg.html

Idka a jeszcze tak patrze na ten Twój pater i myślę, że ja zamieniłabym miejscami łazienkę na parterze ze spiżarką. Prysznic jest na ścianie wspólnej z salonem. Będzie słychać w salonie jak się ktoś myje. Ale ja ogólnie mam fobię na punkcie odgłosów - wynik mieszkania w bloku z mega głośnymi sąsiadami.

Chyba się nie da zamienić (mąż przeciw), bo bliżej będzie nosić z samochodu zakupy do spiżarki. A nie da się jakoś wyciszyć tej ścianki pomiędzy łazienką a salonem?...

Zniknęłam na chwilę, a tu tyle czytania. :) :) oj widać, że pogoda paskudna. :)

idka jednak udało się wrzucić większe zdjęcia. :) gratuluję.

kuchnia i salon/jadalnia daleko od siebie. Ale przy takim kształcie domu (wygląda, że jest szeroki) domu trudno byłoby chyba to bliżej siebie ułożyć.

TV umieszczony w ciągu komunikacyjnym, ktoś będzie chciał wyjść na taras, będzie przemykał pomiędzy tv, a oglądającym.

Bardzo daleko od kanapy. Zmierz tą odległość, bo może to tylko moje złudzenie. Wygląda, że aby dobrze się oglądało to potrzebujecie TV co najmniej 60 cali.

Na górze małe pokoje, rozumiem jednak ilość pokoi to ogranicza. Ale jeśli jesteście w stanie powiększyć dom to nawet metr bardzo poprawi komfort mieszkania.

A jak się nie da, to pomyśl nad poszerzeniem łazienki kosztem sypialni.

Dach będzie dwuspadowy? może niezłym rozwiązaniem by powiększyć przestrzeń w łazience jest zrobienie lukarny. wtedy w łazience miałabyś pełną wysokość.

to mieszkanko dla Twojej mamy, aby było na parterze to musiałabyś tu rewolucję w domu zrobić.

Wierka u mnie na mapie syt-wys też widzę, że ogrodzenie sąsiada trochę zachodzi na moją działkę :o Jak poczytałam o Twoich perypetiach to poleciałam zobaczyć jak to u mnie wygląda. Nie wiem tak na oko ile centymetrów ale jak będzie u mnie geodeta to na pewno zmierzy.

Tak, geodeta wymierzy Ci dokładnie, jeśli to jest kwestia 20-30 cm to nawet nie ma co drzeć kotów z sąsiadami, ale o więcej to szkoda odpuścić.

tym bardziej, że po 20 latach zgodnie z prawem przechodzi to na własność sąsiada przez 'zasiedzenie'.

Idka, parter wygląda bardzo dobrze. Natomiast na piętrze to już za drobno dla mnie. Mamę dałabym na parter, ale z drugiej strony są takie zarąbiste krzesełka-windy schodowe ;)

gdzieś tu na forum czytałam, że taka winda kosztuje kilkadziesiąt tysięcy zł.

Nasz dom nie będzie typowym domem wiejskim, ale troszkę stylizowanym (charakter werandy, otoczenie, mała architektura). Spróbuję wstawić zdjęcia podobnej werandy, jaką będziemy mieć (nasza będzie na środku boku domu) i domu, który odpowiada mi kolorystycznie...

Jak uważacie, czy te kolory domu, dachu, elewacji, będą pasować do wiejskiego klimatu, czy niezbyt?

http://zapodaj.net/b4e9999d84dae.jpg.html

wg mnie pasują. :)

Dzięki Wierka za podpowiedzi... pokoje małe, ale jak dla nas są ok. I tak powierzchnia mieszkalna ok. 140 metrów to jest ogrom. do tej pory mieliśmy w szóstkę 73 m.

Do przemyślenia tv, ale na tym etapie nie będę się nad tym zastanawiać, bo i tak nie oglądam tego chłamu...Gdzieś tam się go najwyżej powiesi.

Lukarna w łazience - super pomysł.

A nie chcemy powiększać domu teraz dla mamy na parterze, bo na razie nie możemy jej przekonać do pozostawienia swojej ukochanej działeczki w świnoujściu i przeprowadzki do pyrlandii

"Od wieczora do północy jestem na tak, od północy do rana na nie..." - żartuje moja mamuśka...

uf...juz się bałam, że wszyscy bawią się w PC. Trochę mi ulżyło ;)

wierka Twój nowy avatar to przyszły dom? ;) Z rodziną najlepiej to jednak wychodzi się na zdjęciu. Ważne, że podjęli w końcu jakiekolwiek kroki żeby wyjaśnić sprawę płota. Zazdroszczę że tak szybko będziecie mieć wodę. My z wodociągami walczymy od sierpnia i dalej nie mamy projektu przyłącza wody :/

idka źle popatrzyłam na projekt, teraz widzę, że na górze to łazienka a nie pokój, wcześniej małe obrazki mnie zmyliły. Wolny pokój na piętrze to garderoba? pierwsza elewacja chyba bardziej by pasowała, za to bardziej podoba mi się druga

lemonka też nie mieszczę się w standardowej kuchni bo uwielbiam gotować, ale zmiast 2 lodówek chcę tą: http://www.ceneo.pl/25762835 moje marzenie. Świnka skarbonka już stoi i zbieram do niej pieniążki na to cacko :p

czy jest szansa na trochę konstruktywnej krytyki naszego projektu? W sumie już budujemy, ale małe zmiany możemy wprowadzać

image(1).jpgimage(2).jpg

wierka Twój nowy avatar to przyszły dom? ;) [/ATTACH]

taaak :D w końcu mój mąż często mówi na mnie Czarownico!

Zazdroszczę że tak szybko będziecie mieć wodę. My z wodociągami walczymy od sierpnia i dalej nie mamy projektu przyłącza wody :/

nie tak szybko.. formalności załatwialiśmy od maja. Ale niekwestionowanym plusem jest to, że zleciliśmy podłączenie wody firmie, której właścicielem jest osoba odpowiedzialna w Urzędzie Gminy za odbiór przyłącza. :)

ale zmiast 2 lodówek chcę tą: http://www.ceneo.pl/25762835 moje marzenie. Świnka skarbonka już stoi i zbieram do niej pieniążki na to cacko :p

[/ATTACH]

ale lodówka!!! Boska!

czy jest szansa na trochę konstruktywnej krytyki naszego projektu? W sumie już budujemy, ale małe zmiany możemy wprowadzać

[ATTACH=CONFIG]248772[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]248773[/ATTACH]

dla mnie domek bez zarzutu. ;)

uporządkowane pomieszczenia. Fajne.

Patrzę na okna dachowe. w pokoju nr 6 okno jest bezpośrednio nad łóżkiem. Może da się przesunąć okno bardziej na środek pokoju? (trzeba będzie razem z oknem w pokoju nr 5, aby symetrycznie było).

jeśli okno pozostanie tak jak jest teraz i łóżko w tym miejscu to:

- w słoneczną pogodę może razić w oczy o poranku

- deszcz padający w okno tuż nad głową może skutecznie wybudzać ze snu

co jest na parterze w wc za muszlą??

wierka za muszą jest miejsce na postawienie pralki i suszarki, ale chyba zrezygnujemy z tej ścianki. O oknach nie pomyślałam, muszę przedyskutować z mężem.

PAK my mieliśmy 2 działki w tej samej KW, jedną sprzedaliśmy i po miesiącu z sądu dostaliśmy całkiem nowy wypis z KW z której wykreślono sprzedaną nieruchomość, a kupujący pocztą mieli dostać ich wypis z KW. Wcześniej nie dostaliśmy żadnego zawiadomienia, a skoro tylko go dopiero dostałeś to wg mnie powinni dosłać Ci jeszcze wypis z KW

idka dzięki za listę:).

monika&bartek jeśli masz dostęp do opału to w ogóle się nie zastanawiaj- po co masz płacić za coś co możesz mieć za free? My planujemy ogrzewanie gazowe + moze jakiś piec na wszystko. PC to dla mnie za droga impreza.

Ja też poproszę o listę, zawsze może się przydać ;)

U nas podone założenie, gazowe + normalny mały piec w razie W

PAK my mieliśmy 2 działki w tej samej KW, jedną sprzedaliśmy i po miesiącu z sądu dostaliśmy całkiem nowy wypis z KW z której wykreślono sprzedaną nieruchomość, a kupujący pocztą mieli dostać ich wypis z KW. Wcześniej nie dostaliśmy żadnego zawiadomienia, a skoro tylko go dopiero dostałeś to wg mnie powinni dosłać Ci jeszcze wypis z KW

Nasz też została odłączona z większej działki i pisze o odłączeniu i założeniu dla naszej części nowej KW ...osobno dostałam ja i osobno mój mąż...teraz to już sama nie wiem...

wierka za muszą jest miejsce na postawienie pralki i suszarki, ale chyba zrezygnujemy z tej ścianki.

ja bym to wyrzuciła. Ile tam jest miejsca? Będziesz biegać z praniem po całym mieszkaniu, aby je przynieść i potem powiesić? gdzie będziesz wieszać?

masz piwnicę, dobrze widzę? dużą? tam możesz mieć pralnię z prawdziwego zdarzenia.

albo wygospodarować miejsce gdzieś na górze?

Cześć :) my też zaczynamy w tym roku, jesteśmy na etapie wyboru wykonawcy do SSO. Nasz projekt jest projektem gotowym (Garda od Lipińskich), ale "przerobionym" przez nas do tego stopnia, że powstała zupełnie nowa wersja tego domu (Garda II).

Co do pralni, tak na szybko - odradzam pralnię w piwnicy. Takie rozwiązanie mam teraz i bieganie z praniem dwa piętra (najpierw brudnym, potem czystym) jest bardzo uciążliwe. Osobiście dla mnie najlepszym rozwiązaniem jest pralnia tam, gdzie są sypialnie i łazienki (tam się rozbiera i ubiera, a dystrybucja czystych rzeczy jest dużo prostsza). Oczywiście jeżeli suszy się pranie na suszarkach tradycyjnych, to jeżeli mamy pralnię na piętrze, a suszarkę w ogrodzie, jest nieco trudniej niż mając pralnię na parterze. Ja jednak używam wyłącznie suszarki elektrycznej, więc dla mnie takie rozwiązane (pralnia w pobliżu łazienek i sypialni) jest dużo lepsze. Więcej o tym pisałam w dzienniku, zapraszam :)