Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Bocianki 2014 - Planujesz budowę w tym roku? Ten dział jest dla Ciebie

Recommended Posts

witaj Dominika :)

Już gdzieś na forum Cię 'widziałam' i czytałam :)

Cześć :)

Co do pralni, tak na szybko - odradzam pralnię w piwnicy. Takie rozwiązanie mam teraz i bieganie z praniem dwa piętra (najpierw brudnym, potem czystym) jest bardzo uciążliwe. Osobiście dla mnie najlepszym rozwiązaniem jest pralnia tam, gdzie są sypialnie i łazienki (tam się rozbiera i ubiera, a dystrybucja czystych rzeczy jest dużo prostsza). Oczywiście jeżeli suszy się pranie na suszarkach tradycyjnych, to jeżeli mamy pralnię na piętrze, a suszarkę w ogrodzie, jest nieco trudniej niż mając pralnię na parterze. Ja jednak używam wyłącznie suszarki elektrycznej, więc dla mnie takie rozwiązane (pralnia w pobliżu łazienek i sypialni) jest dużo lepsze. Więcej o tym pisałam w dzienniku, zapraszam :)

tak, tak najlepiej aby pralnia była przy sypialniach. ale tu projekcie moniki nie ma miejsca na górze, a dom już się buduje, więc z przeróbkami tak bardzo szaleć nie można. Choć ja pewnie, wydzieliłabym małą powierzchnię z pokoju nad garażem. Nie wielki koszt zmian w instalacji wod kan, bo można wpiąć się w pion obsługujący łazienkę.

• Odpowiedzi 944
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Cześć Dominiko! Zmartwiłyście mnie trochę z tą pralnią... ja sobie wyobrażałam tak, że rozbieramy się w łazience, zsypem rzeczy spadają do pralni, do kosza, tam jest pralnia i suszarnia. latem pokonuję kilka stopni na parter i wywieszam na słońcu. Zimą suszarnia (oddzielona ścianką od pralni) jest wentylowana i ogrzewana. Niestety na poddaszu mamy tak mały metraż, że wstawienie pralki i suszenie rzeczy byłoby trudne. Ale dyskusja jest ważna, może zmienimy koncepcję...

PAK no to wydaje mi się, że przyjdzie Wam jeszcze wypis z ksiąg wieczystych. Przynajmniej w naszym przypadku ak wyszło.

Wierka ścianka na 90% idzie do likwidacji bo ani to ładne ani użyteczne. Albo zrobimy pod zabudowę coś ładnego w dużej łazience na piętrze (skłaniam się ku tej opcji bo miejsca tam sporo) albo ewentualnie w piwnicy, ale że piwnice mamy tylko pod garażem, a cześć idzie na pomieszczenie na piec i opał to szkoda mi miejsca. Na chwilę obecną to miejsce na moje przetwory ;)

domi-nikka u nas (właściwie u rodziców ;)) jest pralnia w piwnicy i dla mnie jakoś szczególnie to nie jest uciążliwe. No ale może to przez to, że zajmujemy parter i biegam tylko przez 1 piętro. W domu marzy mi się suszarka więc myślę, że osobne pomieszczenie na pranie nie będzie konieczne

idka lista nie wyświetla mi się dobrze. mogę prosić tą listę na PW?

wojak bo wszystkie kobiety myślą baaaardzo do przodu. Przecież trzeba wiedzieć gdzie i co będzie stało :p a że pogoda nie dopisuje to gdybamy tutaj :p

Panie i Panowie daliście czadu - kilka stron do przeczytania. Nie próżnujecie :yes:

...

Okna mam duże, zwłaszcza w salonie. ale w całym domu nie jest aż tak dużo powierzchni szklanych jak u Ciebie. Bryła też nie jest aż tak zwarta.

Z czego wynika taka różnica w dobranej mocy??

Martwię się tym... Jeśli w rzeczywistości Ty masz mocno przewymiarowaną pompę, to pal licho. ;) wydasz więcej pieniędzy, ale nie będzie miało to wpływu na Twój brak komfortu.

Jeśli ja mam dobraną za słabą pompę, będę marzła zimą.. i to już nie jest takie fajne. :(

.....

Nie wiem jaki masz dom. Byłam u Ciebie w dzienniku, wrzuć może powierzchnię i kubaturę, bo nigdzie nie widziałam tych info. Jaką pompę Ci proponują?

Nasz salon to akwarium 3 sciany są ze szkła z małymi słupami betonu pomiędzy. Z tego powodu też chcieliśmy większą pompę. Wiem jest OZC, ale tak naprawdę, jak ktoś spierniczy nam ocieplenie, albo dach to całe wyliczynia na nic nam się nie zdadzą.

Będziecie grzać w garażu? Bo my tak i to zwiększa nam powierzchnię do 250 m podłogówki. Porozmawiaj z instalatorem, a nami się nie sugeruj. My wyszliśmy z założenia, że wolimy przewymiarować trochę pompę, by w razie 'W' mieć z czego dorzucić do pieca.

Cormac- a czy za drugą mapę płaciliście tyle samo? Jak Was geodeta potraktował w tej kwestii?

Chyba płaciliśmy mniej. Druga kosztowała nas 750. Zależało nam na czasie ( co teraz brzmi śmiesznie, skoro pierwsza mapa zdążyła się nam przetreminować :lol2:) i zleciliśmy to dużej firmie. Drugą mapę w tej samej firmie zlecał i odbierał architekt, mówił, że coś utargował.

Edytowane przez cormac
Literówki

o matko, trochę czasu mnie tutaj nie było i nie nadążam z czytaniem! Ja już za dwa dni zaczynam roboty, więc musiałam wszystko dopiąć na ostatni guzik. Jeszcze w sobotę leciałam przywiązać moją tymczasową bramę bo przez te wiatry bujała się w prawo i lewo :) Wodociągi ostatecznie zakończyły budowę przyłącza do mojej działki, stanęła też rozdzielnica budowlana ( licznik mają zamontować w tym tygodniu). Jestem strasznie zestresowana jak to wszystko będzie wyglądało.

Mam jeszcze takie pytanko, może ktoś się będzie orientował. Jak wygląda sytuacją gdy w trakcie budowy zdecydowalibyśmy się na zamontowanie kolektorów słonecznych do CWU? Czy muszę to jakoś zgłaszać w starostwie, albo (co gorsza) zmieniać pozwolenie na budowę? Chciałabym skorzystać z tych dopłat do kolektorów i nie wiem jak to teraz ugryźć żeby miało ręce i nogi :/

Czyżby już zmienili czas ? :yes:

Tutaj wszystko jest do przodu...czas goni :p

PAK no to wydaje mi się, że przyjdzie Wam jeszcze wypis z ksiąg wieczystych. Przynajmniej w naszym przypadku ak wyszło.

Poczekamy zobaczymy, w każdym razie numer księgi już mam więc moge zgłosić do podatków w gminie :p

Ale to jutro i od razu wypis i wyryz z MPZP

wiollka po co chcesz teraz instalować kolektory ?

potrzebna ci bedzie ciepla woda podczas budowy ? :)

Zrób sobie teraz tylko "wyjście" pod nie na dachu i zamontujesz po odbiorze budynku

No właśnie chodzi o to że nie wiem jak to ugryźć. Czy lepiej od razu podczas budowy montować. Mam ekipę na cały stan deweloperski i wycenili mi też kolektory, które mogliby zamontować już w trakcie. Czy tak jak piszesz zrobić całość, odebrać budynek i domontować kolektory?

Poczekamy zobaczymy, w każdym razie numer księgi już mam więc moge zgłosić do podatków w gminie :p

Ale to jutro i od razu wypis i wyryz z MPZP

Do mnie przyszło tylko zawiadomienie, a księgi wieczyste są teraz elektroniczne więc możesz sobie na necie wszystko zobaczyć po numerze księgi. nawet w banku przy kredycie sobie sami z internetu ściągali.

No właśnie chodzi o to że nie wiem jak to ugryźć. Czy lepiej od razu podczas budowy montować. Mam ekipę na cały stan deweloperski i wycenili mi też kolektory, które mogliby zamontować już w trakcie. Czy tak jak piszesz zrobić całość, odebrać budynek i domontować kolektory?

No to już twoja decyzja :) niewiele pomożemy,

żeby to tylko takie problemy były na budowie :D

U mnie już się zaczęły pierwsze, macher który liczył materiał na ściany "zapomniał" o "połówkach" pustaków...teraz nie dość że muszę sobie dodatkowo domówić brakujące i zapłacić to jeszcze mi zostanie tych co nie potrzeba...fachowcy

Czasem dobrze jest postudiować materiały z projektem przed budową do kolacji :)

Nasz salon to akwarium 3 sciany są ze szkła z małymi słupami betonu pomiędzy. Z tego powodu też chcieliśmy większą pompę. Wiem jest OZC, ale tak naprawdę, jak ktoś spierniczy nam ocieplenie, albo dach to całe wyliczynia na nic nam się nie zdadzą.

Będziecie grzać w garażu? Bo my tak i to zwiększa nam powierzchnię do 250 m podłogówki. Porozmawiaj z instalatorem, a nami się nie sugeruj. My wyszliśmy z założenia, że wolimy przewymiarować trochę pompę, by w razie 'W' mieć z czego dorzucić do pieca.

każdy tego się boi - nie to żebym się czepiał... bardziej jako pewne przedstawienie możliwość wszystkim bocianom jak wygląda prawidłowe podejśce do budowy

po 1. OZC - program do wyliczenia obciążenia cieplnego budynku w skrajnych warunkach czyli -20*C

to w razie W jak się mówi dotyczy sytuacji gdzie temp jest niższa np. -25 (ile jest takich dni w roku ??? rok temu 10, w tym roku 0 ) lub ewentualne zle wykonanie izolacji (ocieplenia) przez zarudnioną ekipe

2. wliczenia OZC pozwalają dobrać np. długość pętli w wodnym ogrzewaniu podłogwy oraz moc żródła cepła (pompa ciepla, piec "śmieciuch" czy np. kable grzewcze)

3. przy wyborze sposobu ogrzewania dom ja osobiście uwzględniałbym koszt całej tzw"kotłowni" w przypadku pieca na wszystko to i tylko piec , ale i komin, pompki, zbiorniki , kaloryfery lub rurki do WOP

podobnie w przypadku pompy ciepla - sumarycznie kompletny układ grzewczy zazwyczaj kosztuje 20-35 tys zł

moje ogrzewanie jest tj kable grzewcze to hardcorowy (skrajny przypadek) gdzie instalacja kosztuje poniżej 10 tys zł (rekordzista na FM wydał na cały układ coś koło 3,5 tys zł ) - można też niewiele drożej wykonać WOP w oparciu o piec elektryczy Kospel (1-2 tys zł) a w przyszlsci podpiąć cokolwiek np. PC

teraz może trochę liczb

OZC kosztuje ok 200-350 zł

np. dom o pow 120 m2 z zapotrzebowaniem na poziomie 50 kWh rocznie zużywa 6000 kWh prądu

instalacja do takiego domu nie przeracza 8 tys w przypadku kabli i 25 tys w przypadku pieca oraz pompy (najtańsza powietrze woda)

rachunki roczne (za sezon grzewczy) za CO wnosić będą

- kable grzewcze 6000*0,32=1920zł (grzanie w taniej taryfie 13-15 i 22-6 taryfa G12 ) lub ok 3400 w taryfie G11

- piec na wszystko - strzelam 1200-1500 zł - trzeba chodzic , pilnować podkłądać, czyścic .... można też spalić "wszystko" i mieć zapach w domu i najbliższym otoczeniu

- PC z tzw COP=2,5 = 2400 kWh - rachunki za sezon od 800 do 1300 zł w zależności od taryfy

różnica w inwestycji

25 tys- 8 tys = 17 tys

różnica(czas zwrotu inwestycji) w skrajnych przypadkach na rachunkach ok 15 lat

ZAZNACZAM !!

to tylko przykład - każdy powinien przeliczyć to konkretnie na swoim przypadku i podjąć najlepszą dla siebie decyzję - jest wiele dróg do szczęścia

ważne by budować ŚWIADOMIE !!! a nie bo kolega tak ma, bo ekipa polecała, bo instalator .... oni za Was rachunków płacić nie będą !!

Do mnie przyszło tylko zawiadomienie, a księgi wieczyste są teraz elektroniczne więc możesz sobie na necie wszystko zobaczyć po numerze księgi. nawet w banku przy kredycie sobie sami z internetu ściągali.
Dzieki za informacje, czyli wielce prawdopodobne, że u nas też tak będzie.

Idka- poszło, mail wysłany, zawisł u mnie na skrzynce...

Cormac- 750 zł to mniej? no no.. ale ważne że mniej., Jutro jadę do geodety, dzieciaczki mi się rozłożyły i nie było kiedy dziś wyskoczyć... zobaczymy co mi powie,... PS. Moja mapa wysok. kosztowała 600 zł. ale wiem, ze są nawet takie za 1000-1200. Cormac- a co do przeterminowania mapy- hah- ja mam z datą 12.2013- też mi się z mapą śpieszyło a nie sądziłam, ze tyle będą trwać formalności... a tu lipa- od października się bujamy z papierami...mimo, że miałam WZ-kę, także nic mnie nie zdziwi...

My będziemy ogrzewać gazem, ale mamy zamiar zbudować komin z dodatkowym wylotem w razie W gdyby Rosja zakręciła kurek i można by znów podłączyć piec na paliwo stałe.. Mam nadzieję, że nas nie zjedzą opłaty- porównywaliśmy już kwoty jakie płącą znajomi. Niestety, ale Kraków już za nas zdecydował tzn radni- "nieporadni" - w Krakowie tylko gaz albo MPC... co do palenia w piecu meblami- ktoś o tym wspominał- hmmm sąsiad opala czym popadnie, smród okropny, okna się nie da otworzyć jak akurat pali w piecu tym wszystkim... maskara. Teraz w naszym domu mamy piec węglowy i palimy tylko węglem. Fakt też idzie w powietrze, ale wierzcie mi jak się pali lakierowanym drewnem to jakaś masakra... ok, to sobie popisałam...

Dwie zmywarki- mmm a na taki pomysł to nie wpadłam:):) ale zgadzam sie z tym bałaganem nawet jeśli masz zmywarkę ;-P

Edytowane przez AggaM

My będziemy ogrzewać gazem, ale mamy zamiar zbudować komin z dodatkowym wylotem w razie W gdyby Rosja zakręciła kurek i można by znów podłączyć piec na paliwo stałe.. Mam nadzieję, że nas nie zjedzą opłaty- porównywaliśmy już kwoty jakie płącą znajomi. Niestety, ale Kraków już za nas zdecydował tzn radni- "nieporadni" - w Krakowie tylko gaz alchbo MPC... co do palenia w piecu meblami- ktoś o tym wspominał- hmmm sąsiad opala czym popadnie, smród okropny, okna się nie da otworzyć jak akurat pali w piecu tym wszystkim... maskara. Teraz w naszym domu mamy piec węglowy i palimy tylko węglem. Fakt też idzie w powietrze, ale wierzcie mi jak się pali lakierowanym drewnem to jakaś masakra... ok, to sobie popisałam...

poszukaj wpisów miloszenko , spotkaj sie z nim, porozmawiaj .... z pewnoscia pomoze bardziej niz "porownywanie sie do rachunków znajomy"

PODKREŚLAM i powtarzac bede do znudzenia - bez OZC ani rusz!!! 1m3 to konkretna liczna kWh .... wszytsko da sie przeliczyc

a nie gdybac i wrozyc z fusów