Dreamerx 18.03.2014 06:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2014 czy ktoś rozważa pompę ciepła na poważnie? Szukam uzytkowników pompy sofath caliane - ni cholery nie mogę się dogrzebać opinii o niej na necie a zastanawiamy się wśród innych opcji też nad nią. zna ktoś,słyszał? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MonikaZgierz 18.03.2014 11:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2014 Witam.Z uwagi na fakt, iż w chwili obecnej jestem bardziej leżąca niż mobilna, to moim jedynym narzędziem pracy jest komputer i telefon. Mąż ma piątek wolny, więc wszystko związane z budową umawiam na piątek. W piątek przyjedzie geodeta wyznaczyć domek, piasek no i oczywiście materiały budowlane na ławy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojak65 18.03.2014 14:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2014 Monika u mnie też w piątek bedzie sądny dzień, przyjedzie piach, 20 palet silikatów i klej Wolne w pracy już zaklepane będzie można przywitać pierwszy ważny transport na budowie. No i mam nadzieję że od poniedziałku ogień !!! (o ile mój majster czegoś nie wymyśli) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
geburstak 18.03.2014 14:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2014 Witam jesteśmy tez na etapie stawiania pakamery na działce, pozwolenie jest w kwietniu ruszamy projekt Anulka z garażem, ale nie mamy prądu i wody ale dobrych sąsiadów. Okolice Iławy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nulka5 18.03.2014 15:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2014 Jejku, kilka dni mnie nie było, a tu tyyyyyle czytania?! Witam wszystkie Bocianki, które podczas tych kilku dni do nas dołączyły Powodzenia na budowie i samego słońca życzę czy jest szansa na trochę konstruktywnej krytyki naszego projektu? W sumie już budujemy, ale małe zmiany możemy wprowadzać [ATTACH=CONFIG]248772[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]248773[/ATTACH] Moim zdaniem wszystko na miejscu, wygodne rozmieszczenie - nawet ciut podobnie, jak u nas, więc mi się podoba Cześć my też zaczynamy w tym roku, jesteśmy na etapie wyboru wykonawcy do SSO. Nasz projekt jest projektem gotowym (Garda od Lipińskich), ale "przerobionym" przez nas do tego stopnia, że powstała zupełnie nowa wersja tego domu (Garda II). Co do pralni, tak na szybko - odradzam pralnię w piwnicy. Takie rozwiązanie mam teraz i bieganie z praniem dwa piętra (najpierw brudnym, potem czystym) jest bardzo uciążliwe. Osobiście dla mnie najlepszym rozwiązaniem jest pralnia tam, gdzie są sypialnie i łazienki (tam się rozbiera i ubiera, a dystrybucja czystych rzeczy jest dużo prostsza). Oczywiście jeżeli suszy się pranie na suszarkach tradycyjnych, to jeżeli mamy pralnię na piętrze, a suszarkę w ogrodzie, jest nieco trudniej niż mając pralnię na parterze. Ja jednak używam wyłącznie suszarki elektrycznej, więc dla mnie takie rozwiązane (pralnia w pobliżu łazienek i sypialni) jest dużo lepsze. Więcej o tym pisałam w dzienniku, zapraszam A jak właśnie ta elektryczna suszarka? Nie gniotą się mocno ubrania? Oj dziewczyny widzę że nawet w weekend nie przestajecie budować Lodówki wybrane, pralnia zagospodarowana, dobrze się takim optymizmem zarazić od was na kolejne ciężkie miesiące życia Ciężkie miesiące życia?!?! A nie super ciekawa, emocjonująca przygoda życia? Dobre nastawienie to połowa sukcesu! Monika u mnie też w piątek bedzie sądny dzień, przyjedzie piach, 20 palet silikatów i klej Wolne w pracy już zaklepane będzie można przywitać pierwszy ważny transport na budowie. No i mam nadzieję że od poniedziałku ogień !!! (o ile mój majster czegoś nie wymyśli) Nie wymyśli, nie wymyśli! A etap już super! Zazdroszczę i życzę powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lapeno 18.03.2014 17:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2014 PODKREŚLAM i powtarzac bede do znudzenia - bez OZC ani rusz!!! 1m3 to konkretna liczna kWh .... wszytsko da sie przeliczyc a nie gdybac i wrozyc z fusów Kogo pytać, gdzie się zwrócić o zrobienie OZC? Pytam poważnie o poważne osoby. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
justysia1985 18.03.2014 17:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2014 Witam wszystkich ruch tu na wątku zrobił się niesamowity u Nas zamiast wiosny zrobiła się zima i wszelkie ambicje Nas opuściły a mieliśmy sadzić tuje wokół całej działki ... budującym strasznie zazdraszczam ! pięknej pogody życzę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wierka 18.03.2014 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2014 Witam wszystkich )) Cześć Dominiko! Zmartwiłyście mnie trochę z tą pralnią... ja sobie wyobrażałam tak, że rozbieramy się w łazience, zsypem rzeczy spadają do pralni, do kosza, tam jest pralnia i suszarnia. latem pokonuję kilka stopni na parter i wywieszam na słońcu. Zimą suszarnia (oddzielona ścianką od pralni) jest wentylowana i ogrzewana. Niestety na poddaszu mamy tak mały metraż, że wstawienie pralki i suszenie rzeczy byłoby trudne. Ale dyskusja jest ważna, może zmienimy koncepcję... i wg mnie to bardzo dobre rozwiązanie. jest zsyp w łazience, jest suszarnia obok pralni. czego chcieć więcej?? Wolę nosić suche pranie na górę, niż mieć za ciasno na górze. Najgorzej gdy mokre pranie z pralni na dole, trzeba by było nosić na górę na strych. Nie wiem jaki masz dom. Byłam u Ciebie w dzienniku, wrzuć może powierzchnię i kubaturę, bo nigdzie nie widziałam tych info. Jaką pompę Ci proponują? Nasz salon to akwarium 3 sciany są ze szkła z małymi słupami betonu pomiędzy. Z tego powodu też chcieliśmy większą pompę. Wiem jest OZC, ale tak naprawdę, jak ktoś spierniczy nam ocieplenie, albo dach to całe wyliczynia na nic nam się nie zdadzą. Będziecie grzać w garażu? Bo my tak i to zwiększa nam powierzchnię do 250 m podłogówki. Porozmawiaj z instalatorem, a nami się nie sugeruj. My wyszliśmy z założenia, że wolimy przewymiarować trochę pompę, by w razie 'W' mieć z czego dorzucić do pieca. Mój dom, to klasyczny dom, z dużymi oknami w salonie. Muszę się zmobilizować i coś powklejać.. ale jakoś tu spędzam większość czasu. Wolę z Wami dyskutować. Powierzchnię domu całkowitą mam: - 146 m2 na parterze - 113 m2 na piętrze razem 259 m2 kubatura 912 m3 okna mają powierzchnię 60m2, he he duuużo mniej niż u Ciebie. tak, garażu nie będziemy ogrzewać, czyli powierzchnia ogrzewana 220 m2. trochę mniej tego niż u Ciebie, ale moc pompy u nas to 10kW. i niby też jest odrobinę przewymiarowana. :/ Za dwa tygodnie będę rozmawiać z instalatorem, muszę to rozgryźć. U mnie już się zaczęły pierwsze, macher który liczył materiał na ściany "zapomniał" o "połówkach" pustaków...teraz nie dość że muszę sobie dodatkowo domówić brakujące i zapłacić to jeszcze mi zostanie tych co nie potrzeba...fachowcy Czasem dobrze jest postudiować materiały z projektem przed budową do kolacji o i już pierwsze kłopoty. :/ Może uda Ci się zwrócić niepotrzebne pustaki.. a może jakiś sąsiad kupi??? po 1. OZC - program do wyliczenia obciążenia cieplnego budynku w skrajnych warunkach czyli -20*C OZC - to charaktrystyka energetyczna budynku? Wynikiem tych wyliczeń jest roczny wskaźnik zapotrzebowania na energię? jeśli tak, to ja coś takiego mam wyliczone. Ale na to wpływ ma wentylacja, w projekcie mam wentylację grawitacyjną, a będę miała mechaniczną. Więc te moje wskaźniki są na razie są do d.... czy ktoś rozważa pompę ciepła na poważnie? Szukam uzytkowników pompy sofath caliane - ni cholery nie mogę się dogrzebać opinii o niej na necie a zastanawiamy się wśród innych opcji też nad nią. zna ktoś,słyszał? ja!! Ale o tej pompie nic nie słyszałam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kgbkoc 18.03.2014 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2014 czy ktoś rozważa pompę ciepła na poważnie? Szukam uzytkowników pompy sofath caliane - ni cholery nie mogę się dogrzebać opinii o niej na necie a zastanawiamy się wśród innych opcji też nad nią. zna ktoś,słyszał? My na 99% bierzemy firmę Tazo. Kilka osób w rodzinie już ją ma i są zadowoleni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 18.03.2014 23:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2014 OZC - to charaktrystyka energetyczna budynku? Wynikiem tych wyliczeń jest roczny wskaźnik zapotrzebowania na energię? jeśli tak, to ja coś takiego mam wyliczone. Ale na to wpływ ma wentylacja, w projekcie mam wentylację grawitacyjną, a będę miała mechaniczną. Więc te moje wskaźniki są na razie są do d.... OZC to nie jest charakterystyka energetyczna budynku, ozc jest podstawą do wykonania tej charakterystyki. W charakterystyce nie ma podanego zapotrzebowania na ciepło Eu i projektowego obciązenia cieplanego budynku. Tak faktycznie charakterystyka jest tylko konieczna do uzyskania PNB i powinna byc wykonana do uzgodnionych wartosci ocieplenia, parametrów okien, rodzaju wentylacji, lokalizacji itd. a nie do projektowanych gdyz te na ogół sie róznią od parametrów rzeczywistych. W zasadzie bardzo rzadko zdarza sie ze to co jest w projekcie odnosnie izolacji jest wykonane, zwykle są mniejsze i wieksze zmiany i ozc powinno je uzwzględnic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dreamerx 19.03.2014 05:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2014 My na 99% bierzemy firmę Tazo. Kilka osób w rodzinie już ją ma i są zadowoleni. Hm, Tazo - jakie ma dolne i górne źródło (czynnik roboczy) wasza pompa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dreamerx 19.03.2014 05:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2014 a tak w ogóle to podzielić się chciałem wykopaniem promocji. wprawdzie w naszym przypadku to jest zaczynanie budowy od d*** strony ale kupiliśmy okna. a info istotne dla forumowiczów - pewna firma z opolskiego (podam nazwę na priv coby nie szerzyć reklamy niepotrzebnej) sprzedaje w promocji zimowej okna pasywne w cenie standardu - warunek jest by okno było dwustronnie kolorowe.A nasz pośpiech bo oferta jest do końca marca. Dla jasności nie pracuję ani nie mam zysku z tej firmy - po prostu oszczędziłem trochę i podsuwam opcję wśród innych dostępnych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_PAK_ 19.03.2014 08:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2014 a tak w ogóle to podzielić się chciałem wykopaniem promocji. wprawdzie w naszym przypadku to jest zaczynanie budowy od d*** strony ale kupiliśmy okna. a info istotne dla forumowiczów - pewna firma z opolskiego (podam nazwę na priv coby nie szerzyć reklamy niepotrzebnej) sprzedaje w promocji zimowej okna pasywne w cenie standardu - warunek jest by okno było dwustronnie kolorowe.A nasz pośpiech bo oferta jest do końca marca. Dla jasności nie pracuję ani nie mam zysku z tej firmy - po prostu oszczędziłem trochę i podsuwam opcję wśród innych dostępnych. Każda taka informacja jest cenna, z naszych wyliczeń wychodzi, że może do końca 2016 zrobimy SSO, więc dopiero wiosna 2017 to okna i drzwi...w naszym przypadku byłoby to straszne wybieganie w przyszłość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_PAK_ 19.03.2014 08:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2014 Odebrałam wypis i wyrys z MPZP, zgłosiłam nasze "pole" do podatków...heheh całe 20zł/rokTeraz badanie geotechniczne, czekamy na mapkę i uderzamy do projektantów.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 19.03.2014 09:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2014 Kogo pytać, gdzie się zwrócić o zrobienie OZC? Pytam poważnie o poważne osoby. OZC liczą oby wykonujące audyt energetyczny , wystawiające świdectwa energetyczne mi liczyl Andrzej - asolt -jego wpis masz powyżej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lemonka77 19.03.2014 10:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2014 PAK widzę, że niedługo będe na Twoim etapie- we wtorek odbieram wypis z MPZP. Kto robi badanie geotechniczne? Z góry przepraszam za pytanie o sprawy oczywiste. Czekacie na mapkę do celów projektowych teraz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
idka 19.03.2014 11:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2014 PAK widzę, że niedługo będe na Twoim etapie- we wtorek odbieram wypis z MPZP. Kto robi badanie geotechniczne? Z góry przepraszam za pytanie o sprawy oczywiste. Czekacie na mapkę do celów projektowych teraz? My mieliśmy zamiar robić, bo chcieliśmy mieć piwnicę. nasz architekt powiedział, że szkoda kasy. takim specjalnym "wiertłem" do robienia dziur podczas sadzenia lasu zrobiliśmy dziurę na dwa metry, wody nie było, więc robimy piwnicę...wiemy też, że ziemia sucha, piaszczysta, żadnego torfu i większych niespodzianek nie powinno być. ale może popełniamy błąd... u nas mapka sytuacyjna to kwestia 5 dni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lemonka77 19.03.2014 11:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2014 Dzięki Idka za odpowiedź. Więc nie jest to badanie konieczne- to dobrze. U nas piwnicy nie będzie ale w budynku, który juz stoi na działce jest duża piwnica i jest tam sucho. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nulka5 19.03.2014 11:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2014 Dzięki Idka za odpowiedź. Więc nie jest to badanie konieczne- to dobrze. My jesteśmy na podobnym etapie Na pewno nie jest potrzebne to badanie gruntu? Jak to wygląda? Wolę się upewnić... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojak65 19.03.2014 16:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2014 Badanie gruntu oczywiście nie jest obowiązkowe, natomiast jeśli się planuje piwnicę - wskazane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts