monikabartek 19.03.2014 18:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2014 Czy Wam też pogoda krzyżuje plany? Wczoraj kopara wykopała fundamenty a dziś przyszła ulewa i nie wiadomo czy nie trzeba będzie poprawiać. Jutro mieliśmy szałować ławy ale chyba nic z tego. My mamy piwnice ale nie robimy badań geologicznych. Kiedyś to były teoretycznie pola uprawne, a w praktyce są to grunty VI klasy - piach więc u nas nie ma na szczęście strachu wojak może spróbuj komuś gdzieś odsprzedać albo może hurtownia materiałów zamieni Ci pustaki? Upomniałabym sie o majstra o jakiś upust, w końcu teraz musisz nadpłacać geburstak witaj i powodzenia. W końcu ktoś kto nie ma przebojów z sąsiadami PAk przebijam Cię z podatkiem, u mnie jest uwaga 0,00 zł do zapłaty P.S. Czy ktoś wie gdzie muszę złożyć wniosek o dofinansowanie POŚ finansowanej ze środków z UE? Dzwoniłam do mojej gminy ale oni się tym podobno nie zajmują Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_PAK_ 19.03.2014 21:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2014 PAK widzę, że niedługo będe na Twoim etapie- we wtorek odbieram wypis z MPZP. Kto robi badanie geotechniczne? Z góry przepraszam za pytanie o sprawy oczywiste. Czekacie na mapkę do celów projektowych teraz? Tak na mapkę do celów projektowych, Badanie geotechniczne wykonuje geolog, ale ono nie jest obowiązkowe, nam zlecili je projektanci. U nas w regionie są tereny osuwiskowe, więc zawsze lepiej mieć takie badanie wykonane, być może u nas tj na sąsiednich działkach co budują się nowe domy było ono już wykonywane, więc wystarczy opinia P.S. Nie przepraszaj, ja tez laik w tych sprawach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_PAK_ 19.03.2014 21:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2014 Badanie gruntu oczywiście nie jest obowiązkowe, natomiast jeśli się planuje piwnicę - wskazane Dokładnie U nas może być ewentualność częściowego podpiwniczenia, bo mamy nierówności na działce więc dlatego też to badanie nam zlecili. Oczywiście mam nadzieję, że wystarczy zniwelować teren, tu zepchnąć, tam podsypać i bez żadnych piwnic się obejdzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_PAK_ 19.03.2014 21:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2014 Czy Wam też pogoda krzyżuje plany? Wczoraj kopara wykopała fundamenty a dziś przyszła ulewa i nie wiadomo czy nie trzeba będzie poprawiać. Jutro mieliśmy szałować ławy ale chyba nic z tego. My mamy piwnice ale nie robimy badań geologicznych. Kiedyś to były teoretycznie pola uprawne, a w praktyce są to grunty VI klasy - piach więc u nas nie ma na szczęście strachu PAk przebijam Cię z podatkiem, u mnie jest uwaga 0,00 zł do zapłaty U nas dzisiaj nawet gradem dawało nieźle Jak tego dokonaliście, że podatek macie zerowy? Ze względu na klasę gruntu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monikabartek 19.03.2014 21:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2014 U nas dzisiaj nawet gradem dawało nieźle Jak tego dokonaliście, że podatek macie zerowy? Ze względu na klasę gruntu? tak, właśnie ze względu na klasę gruntu. No ale 20 zł rocznie to też nie taka straszna kwota Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_PAK_ 19.03.2014 21:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2014 (edytowane) tak, właśnie ze względu na klasę gruntu. No ale 20 zł rocznie to też nie taka straszna kwota Ja nie narzekam, wręcz byłam w szoku, że tak mało Edytowane 19 Marca 2014 przez _PAK_ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiollka86 20.03.2014 07:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2014 Ja już zaczęłam wczoraj roboty ziemne. pogoda w kratkę, ale tragedii nie było. Jedynie przelotny deszczyk od czasu do czasu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bena78 20.03.2014 08:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2014 Witam.U nas też już się coś rusza pomału. Geodeta wytyczył domek ( a zasadniczo tylko 2 punkty, resztę wytyczy mąż) . Pakamera (a zasadniczo 3 szt) stoi już na działce, pustaki kupione pod sam koniec zeszłego roku, żwir i piasek zakupiony. Teraz z racji pogody w " kratkę" budujemy pomieszczenie gospodarcze. Co do badania gruntu, to mimo, że będziemy mieć dom w całości podpiwniczony, to badania nie robiliśmy- według nas jest to nie potrzebne w naszym przypadku. Woleliśmy wykopać sobie "studnie" aby ewentualna woda miała gdzie spływać. Okazało się że wody brak ( z tym się liczyliśmy a nawet byliśmy tego pewni) i będzie tam miejsce na deszczówkę. Oby pogoda była super i dała większe możliwości na budowę wymarzonego domku- tego życzę wszystkim bociankom. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jukata 20.03.2014 08:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2014 Cześć. Również zaczynam w tym roku, mam nadzieje że uda się z końcem marca. Projekt Szpak z pracowni MG Projekty. Właśnie załatwiamy kredyt, poza tym inne kwestie już załatwione, tylko zakup mauzera na wodę, podłączenie prądu, postawienie szopki na jakieś narzędzia i ustawienie sławojki. Zamówienie materiałów. Mam nadzieję że nie będzie tak strasznie jak myślę. Budujemy w woj. dolnośląskim, 60 km od Wrocławia. Pozdrawiam. Hej, witam wszystkich - ja tez startuje w tym roku z projektem Szpak z mg projekt zaczynamy w okolicach kwietnia - nie moge się doczekac, ale jestem tez przerażona! Budowa w okolicy Tarnobrzega - musi być dobrze - pozdrawiam wszystkich startujacych:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nulka5 20.03.2014 08:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2014 U nas dzisiaj tak piękna pogoda, że jak się wychodzi na balkon to nie czuć w ogóle różnicy temperatur. Słońce świeci, ptaki śpiewają, nic tylko budować!!! A my dopiero na etapie papierów i załatwiania pnb No ale co się odwlecze... Życzę tak pięknej pogody już cały czas! PAk przebijam Cię z podatkiem, u mnie jest uwaga 0,00 zł do zapłaty My też tak mamy Mamy super ekstra klasę gruntu dzięki której nie płacimy podatku Ja nie narzekam, wręcz byłam w szoku, że tak mało Obyśmy byli zawsze tylko tak POZYTYWNIE zaskakiwani podczas naszych budów Tego Wam, sobie i wszystkim Bociankom życzę Ja już zaczęłam wczoraj roboty ziemne. pogoda w kratkę, ale tragedii nie było. Jedynie przelotny deszczyk od czasu do czasu. Super! Zazdroszczę i życzę powodzenia Witam. U nas też już się coś rusza pomału. Geodeta wytyczył domek ( a zasadniczo tylko 2 punkty, resztę wytyczy mąż) . Pakamera (a zasadniczo 3 szt) stoi już na działce, pustaki kupione pod sam koniec zeszłego roku, żwir i piasek zakupiony. Teraz z racji pogody w " kratkę" budujemy pomieszczenie gospodarcze. Co do badania gruntu, to mimo, że będziemy mieć dom w całości podpiwniczony, to badania nie robiliśmy- według nas jest to nie potrzebne w naszym przypadku. Woleliśmy wykopać sobie "studnie" aby ewentualna woda miała gdzie spływać. Okazało się że wody brak ( z tym się liczyliśmy a nawet byliśmy tego pewni) i będzie tam miejsce na deszczówkę. Oby pogoda była super i dała większe możliwości na budowę wymarzonego domku- tego życzę wszystkim bociankom. No to pięknie, wszystko gotowe, można zaczynać i startować, tylko pogoda niech się poprawi. Tego Wam życzę! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monikabartek 20.03.2014 08:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2014 Nasza działka zgodnie z przewidywaniami to sam piach, piach i jeszcze raz piach. Przynajmniej odpadnie nam konieczność jego zakupu Wiolka to jesteśmy na podobnym etapie u nas praca wre, panowie na budowie poprawiają wykop po wczorajszej ulewie i szałują ławy Jukata życzę powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiollka86 20.03.2014 08:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2014 Nasza działka zgodnie z przewidywaniami to sam piach, piach i jeszcze raz piach. Przynajmniej odpadnie nam konieczność jego zakupu Wiolka to jesteśmy na podobnym etapie u nas praca wre, panowie na budowie poprawiają wykop po wczorajszej ulewie i szałują ławy [ATTACH=CONFIG]249533[/ATTACH] Aż tak u was padało? W sumie niedaleko macie do mnie, a nas jakoś oszczędziła ulewa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monikabartek 20.03.2014 08:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2014 Wiola rano była krótka ale mocna ulewa z gradem plus padało całą poprzedbią noc więc siłą rzeczy trzebabyło poprawić. Ważne że dziś jest pogoda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiollka86 20.03.2014 08:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2014 Wiola rano była krótka ale mocna ulewa z gradem plus padało całą poprzedbią noc więc siłą rzeczy trzebabyło poprawić. Ważne że dziś jest pogoda No u nas też pięknie słoneczko świeci więc pewnie chłopaki robią co należy Po pracy pojadę oczywiście zobaczyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nulka5 20.03.2014 08:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2014 Nasza działka zgodnie z przewidywaniami to sam piach, piach i jeszcze raz piach. Przynajmniej odpadnie nam konieczność jego zakupu No tak, piach się przyda U nas nie wiem, czy jest sam piach, ale w każdym razie jakaś słaba ta klasa naszej działki Choć miejsce urocze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BorÓwki14 20.03.2014 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2014 Badanie geotechniczne wykonuje geolog, ale ono nie jest obowiązkowe, nam zlecili je projektanci. U nas w regionie są tereny osuwiskowe, więc zawsze lepiej mieć takie badanie wykonane, być może u nas tj na sąsiednich działkach co budują się nowe domy było ono już wykonywane, więc wystarczy opinia A u nas badanie było obowiązkowe, narzucone przez powiat (ze wzl. na Kopalnie). Wiec domyślam się, że nieobowiązkowe jest nie we wszystkich powiatach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kejt_R 20.03.2014 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2014 Ja zrobiłam badanie dla spokojności własnej, nawet jeśli będzie niepotrzebne to wolę mieć. Te 500 zeta to nie majątek, wiem na czym buduję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wierka 20.03.2014 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2014 witajcie Juupi!! mam pierwszy mały sukces w walce z sąsiadami. Dziś zadzwonił sąsiad, przyznał, że płot jest źle postawiony. Prosił abyśmy przyjechali na działkę, sprawdzić wbite nowe kołki, wyznaczające granice i potwierdzić, że akceptujemy granice w tym miejscu. Bardzo się cieszę, że jednak wyszło 'na nasze'. teraz tylko dopilnować, by płot zmienił swoje umieszczenie. W sobotę geodeta przyjeżdża wytyczyć dom, (przy okazji sprawdzi te kołki czy są dobrze) a w przyszłym tygodniu mają przyjść robić fundamenty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kejt_R 21.03.2014 05:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2014 witajcie Juupi!! mam pierwszy mały sukces w walce z sąsiadami. Dziś zadzwonił sąsiad, przyznał, że płot jest źle postawiony. Prosił abyśmy przyjechali na działkę, sprawdzić wbite nowe kołki, wyznaczające granice i potwierdzić, że akceptujemy granice w tym miejscu. Bardzo się cieszę, że jednak wyszło 'na nasze'. teraz tylko dopilnować, by płot zmienił swoje umieszczenie. W sobotę geodeta przyjeżdża wytyczyć dom, (przy okazji sprawdzi te kołki czy są dobrze) a w przyszłym tygodniu mają przyjść robić fundamenty. Wierka, gratuluję! Jednak dało się po luCku porozumieć O kurczę, inwestycja rusza na poważnie, powodzenia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
idka 21.03.2014 06:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2014 Kejt, budujesz już od 5 rano? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts