Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Bocianki 2014 - Planujesz budowę w tym roku? Ten dział jest dla Ciebie

Recommended Posts

Czy Wam też pogoda krzyżuje plany? Wczoraj kopara wykopała fundamenty a dziś przyszła ulewa i nie wiadomo czy nie trzeba będzie poprawiać. Jutro mieliśmy szałować ławy ale chyba nic z tego.

My mamy piwnice ale nie robimy badań geologicznych. Kiedyś to były teoretycznie pola uprawne, a w praktyce są to grunty VI klasy - piach więc u nas nie ma na szczęście strachu :)

wojak może spróbuj komuś gdzieś odsprzedać albo może hurtownia materiałów zamieni Ci pustaki? Upomniałabym sie o majstra o jakiś upust, w końcu teraz musisz nadpłacać

geburstak witaj i powodzenia. W końcu ktoś kto nie ma przebojów z sąsiadami ;)

PAk przebijam Cię z podatkiem, u mnie jest uwaga 0,00 zł do zapłaty ;)

P.S. Czy ktoś wie gdzie muszę złożyć wniosek o dofinansowanie POŚ finansowanej ze środków z UE? Dzwoniłam do mojej gminy ale oni się tym podobno nie zajmują

• Odpowiedzi 944
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

PAK widzę, że niedługo będe na Twoim etapie- we wtorek odbieram wypis z MPZP. Kto robi badanie geotechniczne? Z góry przepraszam za pytanie o sprawy oczywiste. Czekacie na mapkę do celów projektowych teraz?
Tak na mapkę do celów projektowych, Badanie geotechniczne wykonuje geolog, ale ono nie jest obowiązkowe, nam zlecili je projektanci. U nas w regionie są tereny osuwiskowe, więc zawsze lepiej mieć takie badanie wykonane, być może u nas tj na sąsiednich działkach co budują się nowe domy było ono już wykonywane, więc wystarczy opinia :rolleyes:

P.S. Nie przepraszaj, ja tez laik w tych sprawach :p

Badanie gruntu oczywiście nie jest obowiązkowe, natomiast jeśli się planuje piwnicę - wskazane
Dokładnie :) U nas może być ewentualność częściowego podpiwniczenia, bo mamy nierówności na działce :rolleyes: więc dlatego też to badanie nam zlecili. Oczywiście mam nadzieję, że wystarczy zniwelować teren, tu zepchnąć, tam podsypać i bez żadnych piwnic się obejdzie.

Czy Wam też pogoda krzyżuje plany? Wczoraj kopara wykopała fundamenty a dziś przyszła ulewa i nie wiadomo czy nie trzeba będzie poprawiać. Jutro mieliśmy szałować ławy ale chyba nic z tego.

My mamy piwnice ale nie robimy badań geologicznych. Kiedyś to były teoretycznie pola uprawne, a w praktyce są to grunty VI klasy - piach więc u nas nie ma na szczęście strachu :)

U nas dzisiaj nawet gradem dawało nieźle :o

Jak tego dokonaliście, że podatek macie zerowy? Ze względu na klasę gruntu?

Witam.

U nas też już się coś rusza pomału. Geodeta wytyczył domek ( a zasadniczo tylko 2 punkty, resztę wytyczy mąż) . Pakamera (a zasadniczo 3 szt) stoi już na działce, pustaki kupione pod sam koniec zeszłego roku, żwir i piasek zakupiony. Teraz z racji pogody w " kratkę" budujemy pomieszczenie gospodarcze. Co do badania gruntu, to mimo, że będziemy mieć dom w całości podpiwniczony, to badania nie robiliśmy- według nas jest to nie potrzebne w naszym przypadku. Woleliśmy wykopać sobie "studnie" aby ewentualna woda miała gdzie spływać. Okazało się że wody brak ( z tym się liczyliśmy a nawet byliśmy tego pewni) i będzie tam miejsce na deszczówkę.

Oby pogoda była super i dała większe możliwości na budowę wymarzonego domku- tego życzę wszystkim bociankom.

Cześć. Również zaczynam w tym roku, mam nadzieje że uda się z końcem marca. Projekt Szpak z pracowni MG Projekty. Właśnie załatwiamy kredyt, poza tym inne kwestie już załatwione, tylko zakup mauzera na wodę, podłączenie prądu, postawienie szopki na jakieś narzędzia i ustawienie sławojki. Zamówienie materiałów. Mam nadzieję że nie będzie tak strasznie jak myślę. Budujemy w woj. dolnośląskim, 60 km od Wrocławia. Pozdrawiam.

Hej,

witam wszystkich - ja tez startuje w tym roku z projektem Szpak z mg projekt :) zaczynamy w okolicach kwietnia - nie moge się doczekac, ale jestem tez przerażona! Budowa w okolicy Tarnobrzega - musi być dobrze - pozdrawiam wszystkich startujacych:)

U nas dzisiaj tak piękna pogoda, że jak się wychodzi na balkon to nie czuć w ogóle różnicy temperatur. Słońce świeci, ptaki śpiewają, nic tylko budować!!! :) A my dopiero na etapie papierów i załatwiania pnb :( No ale co się odwlecze...

Życzę tak pięknej pogody już cały czas! :)

My też tak mamy :D Mamy super ekstra klasę gruntu ;) dzięki której nie płacimy podatku :D

Ja nie narzekam, wręcz byłam w szoku, że tak mało :p

Obyśmy byli zawsze tylko tak POZYTYWNIE zaskakiwani podczas naszych budów :D Tego Wam, sobie i wszystkim Bociankom życzę :)

Ja już zaczęłam wczoraj roboty ziemne. pogoda w kratkę, ale tragedii nie było. Jedynie przelotny deszczyk od czasu do czasu.

Super! Zazdroszczę i życzę powodzenia :)

Witam.

U nas też już się coś rusza pomału. Geodeta wytyczył domek ( a zasadniczo tylko 2 punkty, resztę wytyczy mąż) . Pakamera (a zasadniczo 3 szt) stoi już na działce, pustaki kupione pod sam koniec zeszłego roku, żwir i piasek zakupiony. Teraz z racji pogody w " kratkę" budujemy pomieszczenie gospodarcze. Co do badania gruntu, to mimo, że będziemy mieć dom w całości podpiwniczony, to badania nie robiliśmy- według nas jest to nie potrzebne w naszym przypadku. Woleliśmy wykopać sobie "studnie" aby ewentualna woda miała gdzie spływać. Okazało się że wody brak ( z tym się liczyliśmy a nawet byliśmy tego pewni) i będzie tam miejsce na deszczówkę.

Oby pogoda była super i dała większe możliwości na budowę wymarzonego domku- tego życzę wszystkim bociankom.

No to pięknie, wszystko gotowe, można zaczynać i startować, tylko pogoda niech się poprawi. Tego Wam życzę!:)

Nasza działka zgodnie z przewidywaniami to sam piach, piach i jeszcze raz piach. Przynajmniej odpadnie nam konieczność jego zakupu :)

Wiolka to jesteśmy na podobnym etapie :) u nas praca wre, panowie na budowie poprawiają wykop po wczorajszej ulewie i szałują ławy :D

Jukata życzę powodzenia :)

image.jpg

Nasza działka zgodnie z przewidywaniami to sam piach, piach i jeszcze raz piach. Przynajmniej odpadnie nam konieczność jego zakupu :)

Wiolka to jesteśmy na podobnym etapie :) u nas praca wre, panowie na budowie poprawiają wykop po wczorajszej ulewie i szałują ławy :D

[ATTACH=CONFIG]249533[/ATTACH]

Aż tak u was padało? W sumie niedaleko macie do mnie, a nas jakoś oszczędziła ulewa :)

Badanie geotechniczne wykonuje geolog, ale ono nie jest obowiązkowe, nam zlecili je projektanci. U nas w regionie są tereny osuwiskowe, więc zawsze lepiej mieć takie badanie wykonane, być może u nas tj na sąsiednich działkach co budują się nowe domy było ono już wykonywane, więc wystarczy opinia :rolleyes:

A u nas badanie było obowiązkowe, narzucone przez powiat (ze wzl. na Kopalnie). Wiec domyślam się, że nieobowiązkowe jest nie we wszystkich powiatach.

witajcie

Juupi!! mam pierwszy mały sukces w walce z sąsiadami. Dziś zadzwonił sąsiad, przyznał, że płot jest źle postawiony.

Prosił abyśmy przyjechali na działkę, sprawdzić wbite nowe kołki, wyznaczające granice i potwierdzić, że akceptujemy granice w tym miejscu. :)

Bardzo się cieszę, że jednak wyszło 'na nasze'. :) teraz tylko dopilnować, by płot zmienił swoje umieszczenie.

W sobotę geodeta przyjeżdża wytyczyć dom, (przy okazji sprawdzi te kołki czy są dobrze) a w przyszłym tygodniu mają przyjść robić fundamenty.

witajcie

Juupi!! mam pierwszy mały sukces w walce z sąsiadami. Dziś zadzwonił sąsiad, przyznał, że płot jest źle postawiony.

Prosił abyśmy przyjechali na działkę, sprawdzić wbite nowe kołki, wyznaczające granice i potwierdzić, że akceptujemy granice w tym miejscu. :)

Bardzo się cieszę, że jednak wyszło 'na nasze'. :) teraz tylko dopilnować, by płot zmienił swoje umieszczenie.

W sobotę geodeta przyjeżdża wytyczyć dom, (przy okazji sprawdzi te kołki czy są dobrze) a w przyszłym tygodniu mają przyjść robić fundamenty.

Wierka, gratuluję! Jednak dało się po luCku porozumieć :D

O kurczę, inwestycja rusza na poważnie, powodzenia!