Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Bocianki 2014 - Planujesz budowę w tym roku? Ten dział jest dla Ciebie

Recommended Posts

Cześć

Ja też mam nadzieję, że rozpoczniemy budowę w tym roku, jednak obawiam się, że sporo czasu pochłoną formalności związane z tym przedsięwzięciem. Podejrzewam, że z tego powodu będzie to druga połowa roku :/

Ja będę budować z silikatów, a ogrzewanie to podłogówka z pompą ciepła.

pompa ciepła z podłogówką.

Ja też chciałbym pompę ciepła, lecz po przeczytaniu dodatku muratora o pompach mój entuzjazm opadł z powodu cen :/ Zobaczymy jak będzie w praktyce, bo jeszcze nie mam nawet projektu, prawdopodobnie będzie indywidualny wg. autorskiego pomysłu :) Wybraliście już konkretne urządzenia? Chętnie posłucham też o prognozowanych kosztach instalacji, bo to dla mnie ważny temat. Pozdrawiam budujących.

C

• Odpowiedzi 944
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ja też chciałbym pompę ciepła, lecz po przeczytaniu dodatku muratora o pompach mój entuzjazm opadł z powodu cen :/ Zobaczymy jak będzie w praktyce, bo jeszcze nie mam nawet projektu, prawdopodobnie będzie indywidualny wg. autorskiego pomysłu :) Wybraliście już konkretne urządzenia? Chętnie posłucham też o prognozowanych kosztach instalacji, bo to dla mnie ważny temat. Pozdrawiam budujących.

C

koszty są, ale jakie są potem koszty użytkowania :) i przede wszystkim jaaaka wygoda.

Ja już mam wycenę kompletnej instalacji, w sumie pięć opcji od dwóch firm. Ceny od 60 tys do 78 tys zł netto.

Witam

My mamy zamiar ruszyć z budową w czerwcu. Pozwolenie już jest. Budujemy Lucia DCB88 z pracowni Lipińscy w lubuskim. Szukamy właśnie wykonawców.

Jak zamierzacie uzyskać prąd na budowę? Tymczasowy budowlany, z agregatu czy od sąsiadów? bo my się wciąż zastanawiamy co będzie korzystniejsze.

my budujemy z siliaktow pisz,dzialowki tez,dachowka betonowa,dom bedzie grzany kablami,prad powinnysmy miec od razu docelowy tylo trzeba bedzie zmienic moc na czas budowy na mniejsza-tak nam powiedzieli w pge,mamy juz skrzynke na dzialce,jakby nie bylo pradu to jechalabym chyba na agregacie przynajmniej do ssz.likwidujemy kominy,okna dachowe i wentylacja mechaniczan z reku.w przyszlosci panele pv,przynajmniej takie mamy zalozenia,mam nadzieje ze sie uda.pozwolenie juz mamy,materialy na fundament i sciany zakupione,czekamy az zima odpusci a u nas trzyma na Mazurach.pozdrawiam wszystkich

Witam wszystkich, my też z mężem ruszamy z budową naszego domku od marca / kwietnia. Czekamy na pozwolenie. Całą dokumentację załatwia za nas projektant, który zrobił nam również indywidualny projekt domu. Budujemy średniej wielkości domek z poddaszem użytkowym, do tego garaż wolnostojący. Działkę mieliśmy od rodziców męża więc ten wydatek nas ominął ale czeka niestety dużo innych :). Boję się trochę tej budowy ale jednocześnie marzę o własnym domku więc będę chętnie was podczytywać i dzielić się naszymi spostrzeżeniami :). Pozdrawiam z Kieleckiego!

Widzę, że dużo tu projektów indywidualnych. My też budujemy wg własnego. zobaczymy co z tego wyjdzie, czy nie jakiś gargamel. :p

Witam

Jak zamierzacie uzyskać prąd na budowę? Tymczasowy budowlany, z agregatu czy od sąsiadów? bo my się wciąż zastanawiamy co będzie korzystniejsze.

Mam nadzieję, że będę miała własny prąd.... od sąsiada nie pożyczę, bo ... szykuje mi się wojna sąsiedzka o płot. :(

Dzień dobry Wszystkim!

My zaczynamy jak tylko pogoda pozwoli. Myślenie o władnym domu zaczęło się w sierpniu 2013. Najpierw była opcja szkieletu z Ibudhaus, ale we wrześniu, po przeczytaniu kilku tematów na forum zrezygnowaliśmy. Pierwsze dokumenty składaliśmy w październiku. Mieliśmy budować Dom przy Cyprysowej 9, ale nasz architekt stwierdził, że przy ilości zmian, jakie chcieliśmy i przy szkodach górniczych, nie opłaca się go kupować. Mamy zatem projekt indywidualny, ale w 80% jak Cyprys właśnie. Pozwolenie mieliśmy 31 grudnia 2013 r. :) Teraz czekamy na kasę i pogodę. Budujemy na Cisówce w Jastrzębiu - pozdrowienia na Bocianków 2014 :D

Ja również się przywitam :welcome:

Do realizacji na ten rok SSO. PnB już mamy, jesteśmy w trakcie szukania ekipy i kolejnych formalności.

Domek podobny do Praktycznego 4 Domów z Wizją, jednak chcieliśmy zbyt wiele zmian więc zdecydowaliśmy się na indywidualny.

Powierzchnia użytkowa 250m2 (razem z garażem). Ogrzewanie gazowe (zastanawiam się nad wsparciem systemu solarami lub powietrzną pompą ciepła poza sezonem czyli od kwietnia do września). Materiał na ściany silikaty a dach - ceramika albo blacha na rąbek.

Budujemy w okolicy Kielc. Pozdrowienia dla Was :)

Witam Odważnych :)

Również mamy zamiar budować w tym roku wg projektu indywidualnego ( dom z poddaszem bez podpiwniczenia), który jest własnie w fazie końcowej. Projekt indywidualny w końcu zamówiliśmy u znajomej - będzie kosztował ok. 3,5 tys (najtańszy projekt jaki udało nam się "ugadać" miał kosztować 7 tys). Gotowy projekt z przeróbkami wypadał drożej, u Lipińskich dwukrotnie. Nie wiem jak długo potrwa uzyskanie pozwolenia na budowę, od tego będzie zależał moment startu. Ekipę jakąś mamy już na oku, nawet wstępnie umówioną, ale mam wątpliwości czy zdążymy z papierologią urzędniczą. Prąd chcielibyśmy pożyczyć od sąsiada, podłączając własny licznik, ponieważ zwykły prąd jest tańszy od budowlanego. Prawdopodobnie będziemy budować z betonu na klej. W ogrzewaniu mamy zamiar pożenić ogień i wodę, czyli piec na paliwo stałe z podłogówką w całym domu.

Życzę powodzenia wszystkim i proszę o trzymanie kciuków, abyśmy do czerwca zdążyli zastartować :)

Edytowane przez Kejt_R