sredniaq 12.02.2014 14:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2014 Cześć Ja też mam nadzieję, że rozpoczniemy budowę w tym roku, jednak obawiam się, że sporo czasu pochłoną formalności związane z tym przedsięwzięciem. Podejrzewam, że z tego powodu będzie to druga połowa roku :/ Ja będę budować z silikatów, a ogrzewanie to podłogówka z pompą ciepła. pompa ciepła z podłogówką. Ja też chciałbym pompę ciepła, lecz po przeczytaniu dodatku muratora o pompach mój entuzjazm opadł z powodu cen :/ Zobaczymy jak będzie w praktyce, bo jeszcze nie mam nawet projektu, prawdopodobnie będzie indywidualny wg. autorskiego pomysłu Wybraliście już konkretne urządzenia? Chętnie posłucham też o prognozowanych kosztach instalacji, bo to dla mnie ważny temat. Pozdrawiam budujących. C Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ula77 12.02.2014 17:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2014 witam jacek,my tez bedziemy budowac Z226,mam nadzieje ze bedziemy mogli wymieniac sie doswiadczeniami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wierka 12.02.2014 17:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2014 Ja też chciałbym pompę ciepła, lecz po przeczytaniu dodatku muratora o pompach mój entuzjazm opadł z powodu cen :/ Zobaczymy jak będzie w praktyce, bo jeszcze nie mam nawet projektu, prawdopodobnie będzie indywidualny wg. autorskiego pomysłu Wybraliście już konkretne urządzenia? Chętnie posłucham też o prognozowanych kosztach instalacji, bo to dla mnie ważny temat. Pozdrawiam budujących. C koszty są, ale jakie są potem koszty użytkowania i przede wszystkim jaaaka wygoda. Ja już mam wycenę kompletnej instalacji, w sumie pięć opcji od dwóch firm. Ceny od 60 tys do 78 tys zł netto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kgbkoc 12.02.2014 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2014 Wiera A jaki duży dom budujecie i ile kw pompa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wierka 12.02.2014 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2014 (edytowane) no tak, najważniejszych informacji nie podałam. dom - 190 m2 powierzchni użytkowej + 42 m2 garaż i kotłownia (razem 260 m2 po podłogach), kubatura 912 m3 garaż , kotłownia nie będą ogrzewane pompa - 9,6 lub 10 kW Edytowane 15 Lutego 2014 przez wierka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
domi2014 12.02.2014 21:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2014 WItam, Dołączam do bocianków:) Budujemy Tytusa III z pracowni DObre Domy, teraz czekamy na plany (5 tyg) bo to nowy projekt i muszą wszystko przygotować... Ale nie próżnujmy, mamy już warunki na wszystko, geodeta już był na pomiarze i tylko ten projekt.... jeszcze 3 tyg.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pilka 12.02.2014 21:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2014 WitamMy mamy zamiar ruszyć z budową w czerwcu. Pozwolenie już jest. Budujemy Lucia DCB88 z pracowni Lipińscy w lubuskim. Szukamy właśnie wykonawców. Jak zamierzacie uzyskać prąd na budowę? Tymczasowy budowlany, z agregatu czy od sąsiadów? bo my się wciąż zastanawiamy co będzie korzystniejsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
semcio 13.02.2014 08:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2014 Witam,my również zaczynamy w marcu. Będzie to project Prosty 1 z pracowni "domy z Wizją" z garażem poszerzonym o jedno stanowisko.Ogrzewanie PC + podłogówka + reku. Budujemy w Trzebnicy w woj. dolnośląskim. Pozwolenie jest, teraz walczę, żeby zdążyć z prądem i wodą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ula77 13.02.2014 08:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2014 my budujemy z siliaktow pisz,dzialowki tez,dachowka betonowa,dom bedzie grzany kablami,prad powinnysmy miec od razu docelowy tylo trzeba bedzie zmienic moc na czas budowy na mniejsza-tak nam powiedzieli w pge,mamy juz skrzynke na dzialce,jakby nie bylo pradu to jechalabym chyba na agregacie przynajmniej do ssz.likwidujemy kominy,okna dachowe i wentylacja mechaniczan z reku.w przyszlosci panele pv,przynajmniej takie mamy zalozenia,mam nadzieje ze sie uda.pozwolenie juz mamy,materialy na fundament i sciany zakupione,czekamy az zima odpusci a u nas trzyma na Mazurach.pozdrawiam wszystkich Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agnieszka200 13.02.2014 09:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2014 Witam wszystkich, my też z mężem ruszamy z budową naszego domku od marca / kwietnia. Czekamy na pozwolenie. Całą dokumentację załatwia za nas projektant, który zrobił nam również indywidualny projekt domu. Budujemy średniej wielkości domek z poddaszem użytkowym, do tego garaż wolnostojący. Działkę mieliśmy od rodziców męża więc ten wydatek nas ominął ale czeka niestety dużo innych . Boję się trochę tej budowy ale jednocześnie marzę o własnym domku więc będę chętnie was podczytywać i dzielić się naszymi spostrzeżeniami . Pozdrawiam z Kieleckiego! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dkgitara 13.02.2014 16:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2014 my tez zaczynamy za jakies 2 tygodnie.Dom Przy Kolorowej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monikabartek 13.02.2014 18:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2014 dołączam i ja! zaczynamy wiosną, pozwolenie jest, prąd jest, woda w trakcie Budujemy na śląsku, projekt własny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wierka 13.02.2014 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2014 Widzę, że dużo tu projektów indywidualnych. My też budujemy wg własnego. zobaczymy co z tego wyjdzie, czy nie jakiś gargamel. Witam Jak zamierzacie uzyskać prąd na budowę? Tymczasowy budowlany, z agregatu czy od sąsiadów? bo my się wciąż zastanawiamy co będzie korzystniejsze. Mam nadzieję, że będę miała własny prąd.... od sąsiada nie pożyczę, bo ... szykuje mi się wojna sąsiedzka o płot. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojak65 13.02.2014 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2014 Ja też się dołączam do Waszego grona Bocianków 2014, co prawda fundamenty zrobiłem we wrześniu ale już cała reszta planowana jest na 2014 ! Życzę Wszystkim nadejścia szybkiej wiosny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monikabartek 13.02.2014 21:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2014 wierka u nas prąd tymczasowy na budowę bo mamy tylko jednego sąsiada (po przeciwnej stronie drogi). W okolicy dopiero wszyscy powoli się budują, mało zamieszkanych domów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stoplakowa 14.02.2014 07:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2014 Dzień dobry Wszystkim! My zaczynamy jak tylko pogoda pozwoli. Myślenie o władnym domu zaczęło się w sierpniu 2013. Najpierw była opcja szkieletu z Ibudhaus, ale we wrześniu, po przeczytaniu kilku tematów na forum zrezygnowaliśmy. Pierwsze dokumenty składaliśmy w październiku. Mieliśmy budować Dom przy Cyprysowej 9, ale nasz architekt stwierdził, że przy ilości zmian, jakie chcieliśmy i przy szkodach górniczych, nie opłaca się go kupować. Mamy zatem projekt indywidualny, ale w 80% jak Cyprys właśnie. Pozwolenie mieliśmy 31 grudnia 2013 r. Teraz czekamy na kasę i pogodę. Budujemy na Cisówce w Jastrzębiu - pozdrowienia na Bocianków 2014 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek_80 14.02.2014 10:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2014 Ja również się przywitam Do realizacji na ten rok SSO. PnB już mamy, jesteśmy w trakcie szukania ekipy i kolejnych formalności. Domek podobny do Praktycznego 4 Domów z Wizją, jednak chcieliśmy zbyt wiele zmian więc zdecydowaliśmy się na indywidualny. Powierzchnia użytkowa 250m2 (razem z garażem). Ogrzewanie gazowe (zastanawiam się nad wsparciem systemu solarami lub powietrzną pompą ciepła poza sezonem czyli od kwietnia do września). Materiał na ściany silikaty a dach - ceramika albo blacha na rąbek. Budujemy w okolicy Kielc. Pozdrowienia dla Was Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lea28 14.02.2014 14:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2014 Mam prosbe do Bociankow ktorzy maja projekty indywidualne prosze powiedzcie ile kosztowaly was te projekty .My chcemy budowac Seattle od Lipinskich i niestety jest tyle zmian ze zastanawiamy sie nad indywidualnym dzieki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maja3m 14.02.2014 14:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2014 Ja po znajomości dam 5 tyś, tylko trochę to trwa bo robiony jest po godzinach:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kejt_R 14.02.2014 15:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2014 (edytowane) Witam Odważnych Również mamy zamiar budować w tym roku wg projektu indywidualnego ( dom z poddaszem bez podpiwniczenia), który jest własnie w fazie końcowej. Projekt indywidualny w końcu zamówiliśmy u znajomej - będzie kosztował ok. 3,5 tys (najtańszy projekt jaki udało nam się "ugadać" miał kosztować 7 tys). Gotowy projekt z przeróbkami wypadał drożej, u Lipińskich dwukrotnie. Nie wiem jak długo potrwa uzyskanie pozwolenia na budowę, od tego będzie zależał moment startu. Ekipę jakąś mamy już na oku, nawet wstępnie umówioną, ale mam wątpliwości czy zdążymy z papierologią urzędniczą. Prąd chcielibyśmy pożyczyć od sąsiada, podłączając własny licznik, ponieważ zwykły prąd jest tańszy od budowlanego. Prawdopodobnie będziemy budować z betonu na klej. W ogrzewaniu mamy zamiar pożenić ogień i wodę, czyli piec na paliwo stałe z podłogówką w całym domu. Życzę powodzenia wszystkim i proszę o trzymanie kciuków, abyśmy do czerwca zdążyli zastartować Edytowane 14 Lutego 2014 przez Kejt_R Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts