Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Bocianki 2014 - Planujesz budowę w tym roku? Ten dział jest dla Ciebie

Recommended Posts

• Odpowiedzi 944
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

A ja się witam po dłuższej przerwie. Nie pisałam, bo musieliśmy odreagować zamieszanie przy podpisywaniu umowy przedwstępnej. Jak na inwestycję zycia przystało - kosztowało nas to juz sporo nerwów, a to dopiero pocxatek - najgorsza zabawa będzie przy ubiegabniu się o kredyt.

Trochę Wam zazdroszcze, że sami jesteście sobie sterem, żeglarzem i okretem. Nasz dom buduje deweloper i w budowę w zasadzie ingerowac nie mogliśmy - nawet w grubość styropianu, bo wszystko ponoć wymierzone co do milimetra i nadzór budowalny móglby krecić nosem ...

Pozostają mi tylko wnętrza więc raczej zaktywizuję się bardziej za parę miesięcy jak dom już będzie skończony i zaczniemy interesowac się schodami, podłogami, kominkami itp.

Ale podczytywac będę na pewno.

Na razie wyżywam się na moim blogu :)

Pozdrawiam wszystkich :)

Ile czasu czekaliście po złożeniu projektu na pozwolenie na budowę? jeśli gmina życzy sobie poprawki, czy to znaczy, że projektant popełnił jakiś błąd? czy czekaliście na uprawomocnienie, czy od razu rozpoczeliście prace? czy dokumenty o kredyt można składać od razu po uzyskaniu pozwolenia, czy też trzeba czekać na uprawomocnienie?

uuuufff, ale pytań się kotłuje... może znajdziecie chwilę na odpowiedź? dzięki z góry.

Ile czasu czekaliście po złożeniu projektu na pozwolenie na budowę?

Dwa tygodnie.

jeśli gmina życzy sobie poprawki, czy to znaczy, że projektant popełnił jakiś błąd?

Gmina nie ingeruje w projekt. Jeśli są wymagane poprawki, to znaczy, że są błędy formalne, np. coś nie zostało dopełnione, brakuje jakiegoś papierka czy podpisu.

czy czekaliście na uprawomocnienie, czy od razu rozpoczeliście prace? czy dokumenty o kredyt można składać od razu po uzyskaniu pozwolenia, czy też trzeba czekać na uprawomocnienie?

uuuufff, ale pytań się kotłuje... może znajdziecie chwilę na odpowiedź? dzięki [

bez uprawomocnienia nie masz prawa nic robić. To jest czas na odwołanie się od decyzji. Po upłynięciu wymaganego czasu musisz iść do gminy po pieczątkę, że decyzja jest prawomocna.

Bez pieczątki PnB jest właściwie nieważne, bank nie przyjmie wniosku o kredyt.

Bez pieczątki i ZGŁOSZENIA rozpoczęcia robót nie możesz nawet wbić łopaty. :)

Ile czasu czekaliście po złożeniu projektu na pozwolenie na budowę? jeśli gmina życzy sobie poprawki, czy to znaczy, że projektant popełnił jakiś błąd? czy czekaliście na uprawomocnienie, czy od razu rozpoczeliście prace? czy dokumenty o kredyt można składać od razu po uzyskaniu pozwolenia, czy też trzeba czekać na uprawomocnienie?

uuuufff, ale pytań się kotłuje... może znajdziecie chwilę na odpowiedź? dzięki z góry.

idka

1.na PnB czekaliśmy 5 miesięcy (z uzgodnieniami i poprawkami)

2. projektant mógł oczywiście popełnić błędy, ale generalnie zawsze są uwagi do projekty (my mieliśmy listę na 20pkt!)

3. od uzyskania PnB, decyzja się uprawomocnia po 14 dniach (jeżeli nikt nie odwołał się od tej decyzji). Musisz zgłosić się do urzędu po pieczątkę. po uprawomocnieniu, możesz dopiero zgłosić rozpoczęcie prac budowlanych, min czas zgłoszenia jest na 7 dni przed rozpoczęciem prac

My czekaliśmy do uzyskania wszelkich pozwoleń.

idka nam pozwolenie wydano po 2 miesiącach.

Gmina ma 65 dni na rozpatrzenie. Jeżeli dostajesz listę poprawek masz najcześciej 7 dni na poprawienie.

U nas było to tak, że projekt po złożeniu przeleżał ponad miesiąc w sekretariacie, zanim jakikolwiek inspektor mu się przyjrzał. Po tym czasie dostaliśmy listę z duperelami, które zostały poprawione w przeciągu kilku dni.

Jeżeli się nie wyrobisz z poprawkami w wyznaczonym terminie, to koniec zabierasz projekt, poprawiasz i zaczynasz od nowa liczą ci do 65 dni. Dlatego warto wiedzieć, że można zawiesić procedurę pozwolenia na budowę, na spokojnie zrobić poprawki i wznowić , wtedy leci ci czas do tych 65 dni od dnia złożenia projektu.

Czekasz na uprawomocnienie, bez tego nie można nic legalnie zrobić. Dostajesz pieczątkę, rejestrujesz też dziennik . Do rejestracji musisz mieć wybranego kierownika budowy , by podać jego numer uprawnień budowlanych i oświadczenie od niego , że przyjmuje obowiązki kierbuda. Na koniec zgłosić rozpoczęcie robót w nadzorze budowlanym na co najmniej 7 dni przed ich rozpoczęciem.

Ja na samo pozwolenie od złożenia wniosku w starostwie czekałam 3 dni robocze :p Adaptacje i inne formalności zaczęłam załatwiać w maju. W sumie od zakupu projektu do pozwolenia na budowę 5 miesięcy. 7 dni przed rozpoczęciem budowy zgłosiłam w Inspektoracie Nadzoru budowlanego a po dziennik budowy poszłam na drugi dzień. Wszystko od ręki załatwione.

Witam Forumowiczów,

my także zaczynamy. Formalności załatwiliśmy w ubiegłym roku. Trwało to około 6 miesięcy niestety. Projekt tez już jest gotowy. Teraz załatwiamy kredyt i ekipę. Mam nadzieję, że w kwietniu uda się zacząć pełną parą.

Budujemy według projektu indywidualnego...ale robionego dla naszych znajomych. Znajomi się zbudowali, wprowadzili jakiś rok temu i byli na tyle uprzejmi, że udostępnili nam swój projekt. Wprowadziliśmy jedynie kosmetyczne zmiany. Projektant dostosował go nam do działki. Koszt - 3.500 zł.

Domek z poddaszem 140 m2 pow. użytkowej + 21 m2 garażu.

Mamy kupione bloczki fundamentowe,deski calówki, bloczki na ściany działowe i nośne, stal zbrojeniową , więźbę dachową, pokrycie dachowe, i komin systemowy.

To tyle na początek...

Projekt indywidualny - parterówka - bez piwnicy i bez użytkowego poddasza - ale poddasze będzie naszym strychem ( ponad 60 pełnych metrów na graty) - nasza stodoła :wiggle:

140 metrów + garaż ze składzikiem 29 metrów

Witajcie Bocianki 2014

od razu kieruję pytanie, ..

jak się kształtuje koszt projektu indywidualnego, ja planuję dom ok 120 m.

Zauważyłam, że bardzo wiele osób decyduje się na takie rozwiązanie,

ja usłyszałam dotychczas 2 oferty, 8.000, i 10000 zł

Projekt indywidualny - parterówka - bez piwnicy i bez użytkowego poddasza - ale poddasze będzie naszym strychem ( ponad 60 pełnych metrów na graty) - nasza stodoła :wiggle:

140 metrów + garaż ze składzikiem 29 metrów

Witajcie Bocianki 2014

od razu kieruję pytanie, ..

jak się kształtuje koszt projektu indywidualnego, ja planuję dom ok 120 m.

Zauważyłam, że bardzo wiele osób decyduje się na takie rozwiązanie,

ja usłyszałam dotychczas 2 oferty, 8.000, i 10000 zł

jak dumaliśmy cz indywidualny czy gotowy to ceny krążyły od 50 do 100 zł za m2 projektowanej powierzchni.

Pamiętaj tylko że nawet przy zakupie indywidualnego potem musi ci go architekt adaptować, zaprojektować przyłącza, drogę itd. więc zapłacisz dodatkową kasę. generalnie opłaca się indywidualny przy nietypowych wymiarach działki lub specjalnych wymaganiach brać.

hej 8k~10k to za dużo moim zdaniem,

ja ze względu na nietypowy kształt działki mam projekt indywidualny, 70m parter 55m poddasze, i niestety bez garażu,

Coś na wzór projektu "Dom przy sielskiej 4" i za indywidualny płacę 5k

To cena z projektami branżowymi? Uzgodnienie zjazdu, konstrukcja, kanaliza?

Edytowane przez cormac

Forumowicze, dzięki za odpowiedź... Mam nadzieję, że będziemy czekać max. miesiąc... Potem uprawomocnienie dwa tygodnie, potem kredyt ok. dwóch tygodni i można działać :) Wychodzi koniec maja.

Mam kolejne pytanie - niestety nie znamy żadnych firm budowlanych. Pytałam ludzi, którzy budowali się niedawno, kogo polecają. Mam namiary, ale to jest polecenie od jednej osoby... jak sprawdzić, czy budowlańcy są dobrzy? Jak patrzę na budowach, to dla mnie wszystkie są ok. po prostu na tym się nie znam!

W grę wchodzi też wybór jednej firmy, która wybuduje nam wszystko (dostaniemy upust, gdyż mój dorosły syn w niej pracuje). I tu pytanie - jeżeli się zdecydujemy na jedną firmę, to lepiej wziąć ich kierownika budowy, czy kogoś innego, kto kontrolowałby ich wykonanie?

Dziękuję za podpowiedzi...

Jeżeli piszecie o cenach projektów indywidualnych podawajcie też informacje jaki zakres obejmuje projekt. Nam jeden architekt zaproponował 2000 za projekt indywidualny ale bez zadnych instalacji. Niektórzy też taniej liczą adaptację własnego projektu itp. Wszystko to dopiero złoży się na koszt projektu.

U nas skończyło się na projekcie gotowym (na szczęście) za 2200, dodatkowo 1500 netto adaptacja i do tego koszt drobnych przeróbek. Tej ostatniej wartości jeszcze nie znam.

btw, czekam na adaptację i za 2 tyg składam wniosek o pnb :)

Dwa tygodnie.

Gmina nie ingeruje w projekt. Jeśli są wymagane poprawki, to znaczy, że są błędy formalne, np. coś nie zostało dopełnione, brakuje jakiegoś papierka czy podpisu.

bez uprawomocnienia nie masz prawa nic robić. To jest czas na odwołanie się od decyzji. Po upłynięciu wymaganego czasu musisz iść do gminy po pieczątkę, że decyzja jest prawomocna.

Bez pieczątki PnB jest właściwie nieważne, bank nie przyjmie wniosku o kredyt.

Bez pieczątki i ZGŁOSZENIA rozpoczęcia robót nie możesz nawet wbić łopaty. :)

Małe sprostowanie.

To że banki wymagają potwierdzenia uprawomocnienia się decyzji PNB to nie znaczy, że bez pieczątki nie możesz rozpocząć robót.

Warunki uprawomocnienia decyzji administracyjnej uregulowano w kpa i nie ma tam mowy o żadnej pieczątce.

hej 8k~10k to za dużo moim zdaniem,

ja ze względu na nietypowy kształt działki mam projekt indywidualny, 70m parter 55m poddasze, i niestety bez garażu,

Coś na wzór projektu "Dom przy sielskiej 4" i za indywidualny płacę 5k

Projekt indywidualny kosztuje, chyba że płacisz za skopiowanie jakiegos gotowca + małe zmiany.

Ja płaciłem 12kzł. 100% oryginalny projekt, skrojony do działki jak garnitur na zamówienie.

W w-wie ceny min. 10kzł w górę.

Cena za architekturę, konstrukcję i formalności urzędowe. Bez branżówki.