Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Bocianki 2014 - Planujesz budowę w tym roku? Ten dział jest dla Ciebie

Recommended Posts

Mamy kupione bloczki fundamentowe,deski calówki, bloczki na ściany działowe i nośne, stal zbrojeniową , więźbę dachową, pokrycie dachowe, i komin systemowy.

To tyle na początek...

Dobrze zgaduję że zakupy zrobione przed nowym rokiem w celu odzyskania vat-u? Jeśli tak to dostaliście zwrot za komin systemowy?-bo słyszałam różne wersje czy się należy czy nie.

• Odpowiedzi 944
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Dobrze zgaduję że zakupy zrobione przed nowym rokiem w celu odzyskania vat-u? Jeśli tak to dostaliście zwrot za komin systemowy?-bo słyszałam różne wersje czy się należy czy nie.

Jeszcze nie dostaliśmy zwrotu za nic :). Czekamy. Wezwali nas do US, żeby wnieść poprawki do wniosku. Jutro dowiemy się, jakie błędy popełniliśmy. Za komin powinniśmy dostać zwrot. Potwierdzone z 2 wiarygodnych źródeł.

Jutro dam znać.

Projekt indywidualny kosztuje, chyba że płacisz za skopiowanie jakiegos gotowca + małe zmiany.

Ja płaciłem 12kzł. 100% oryginalny projekt, skrojony do działki jak garnitur na zamówienie.

W w-wie ceny min. 10kzł w górę.

Cena za architekturę, konstrukcję i formalności urzędowe. Bez branżówki.

I głównie za lokalizację. :) Warszawa - i wszystko jasne. :)

Mam projekt w pełni indywidualny.

Skrojony do swoich gustów i potrzeb.

cena 5200 zł Razem z projektami instalacji zewnętrznych i wewnętrznych (tylko bez instalacji elektr wewnątrz budynku - nie byłam w stanie na etapie projektowania domu podjąć konkretnych decyzji)

Pozdrawiam wszystkich.

To cena z projektami branżowymi? Uzgodnienie zjazdu, konstrukcja, kanaliza?

Witajcie ponownie,

tak od początku,...planujemy budowę w lubelskim 2 km od świdnika (tego do śmigłowców sokół). Jesteśmy na etapie czekania na działkę. Plan zagospodarowania uchwala się już od roku, niestety potem musimy podzielić działkę więc trochę czasu to jednak zajmie. Szczęściem jest to że na działce jest skrzynka elektryczna (domek letniskowy z prądem), gaz podłączony do garażu, i studnia. Mam nadzieję, że papierologię to stanowczo skróci.

Plan ma być zatwierdzony w ciągu miesiąca.

co do ceny to ma być ze wszystkimi dokumentami i adaptacją itp, i otrzymuję gotowe pozwolenie na budowę,

nasze marzenia to:

kuchnia min 12 m.. teraz mam tyle w bloku, jest ok, koniecznie zamknięta

salon do 30 m

obowiązkowa garderoba 5-6 m.

łazienka 6-7 m z oknem,

3 pokoje, (jeden większy dla syna, a jeden mniejszy do 10 m gościnno-gabinetowy

ogrzewanie gazowe więc kotłownia nie musi być duża i chcielibyśmy w następnym etapie poddasze na cele hobbystyczno rozrywkowe (np bilard ;))

podoba mi się coś takiego

http://www.archipelag.pl/projekty-domow/flori-iii/

http://www.archipelag.pl/projekty-domow/flori-iii/

http://www.tooba.pl/projekt-domu-Szafran/a,s_pd,idp,19272.html

nie wykluczam też takiego stylu

http://www.kreodom.pl/portal/projekt/Bob-II-Wolnostojacy-Parterowy-45122338_30_7800_2_100:120_2_2_2_2_56.html .. z elewacją z kamienia w wiejskim stylu ;)

do tego wjazd mamy od południa i chcemy od zachodu mieć taraz zadaszony.

pozdrawiam

Witam, my również w tym roku rozpoczynamy a właściwie to już się rozpoczęła budowa naszego własnego domku. Budujemy sami z pomocą rodziny więc praca powoli idzie do przodu. Jesteśmy na etapie bloczków fundamentowych a ja już myślę o kominach i stąd moje pytanie jaki komin waszym zdaniem lepszy, tradycyjny murowany czy gotowy a jeśli gotowy to jakiej firmy? Piec na eko-groszek tak wstępnie.

W wielu miejscach czytałam o cenach projektów indywidualnych i zaczynam się zastanawiać dlaczego nasz wziął od nas tak mało. 3000zł to cena za projekt plus cała papierologia na jego głowie my dostaliśmy projekt już z uprawomocnionym pozwoleniem na budowę, dziennikiem budowy i tablicą informacyjną

W wielu miejscach czytałam o cenach projektów indywidualnych i zaczynam się zastanawiać dlaczego nasz wziął od nas tak mało. 3000zł to cena za projekt plus cała papierologia na jego głowie my dostaliśmy projekt już z uprawomocnionym pozwoleniem na budowę, dziennikiem budowy i tablicą informacyjną

My tez byliśmy sie pytać wstępnie o projekt...mieliśmy katalog ze sobą, ale Ci projektanci robią tylko projekty indywidualne, pytając o cenę kobieta powiedziała że oni mają projekty w cenach katalogowych...a co do papierologi, sama zasugerowała, że ona się zajmie załatwieniem PnB, bo ona już wie co i jak i nie bierze od nas za to zadnych opłat...zobaczymy jak wyjdzie w praktyce...póki co czekamu na mapę do celów projektowych...do tygodnia ma być ;)

Jeżeli piszecie o cenach projektów indywidualnych podawajcie też informacje jaki zakres obejmuje projekt. Nam jeden architekt zaproponował 2000 za projekt indywidualny ale bez zadnych instalacji. Niektórzy też taniej liczą adaptację własnego projektu itp. Wszystko to dopiero złoży się na koszt projektu.

cena 4900 za wszystko, projekt bez gotowca.

A ja cały czas myślałem, że ja mam tanio :-(

Co prawda projektu jeszcze nie mam ale wstępnie mam ustaloną cenę na około 6,5 tyś.

Projekt indywidualny ok. 115m2 parterówka, cała papierologia na głowie projektanta, wszystkie instalacje mają być w projekcie, na taki koszt wpływa też projekt zjazdu z działki na drogę wojewódzką.

Zapłaciłem na razie tylko 450 zł za mapkę do celów projektowych.

Pomóżcie Bociany ze stażem!

jeżeli mielibyśmy jedną firmę wykonawczą, to lepiej wziąć "skądinąd" kierownika budowy, żeby ich sprawdzał, czy nie ma takiej potrzeby?

kierbud odpowiada zgodnie z litera praway

dzis sa takie czasy ze znajomosci nie pomoga jesli da d....

za to lokalni kierownicy znaja osoby w nadzorze ....

JWujek - najlepsze są .... domy bez kominów ;)

Coś mi się nie wydaje aby to była prawda.