kasiekkk 26.03.2014 18:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2014 Mamy kupione bloczki fundamentowe,deski calówki, bloczki na ściany działowe i nośne, stal zbrojeniową , więźbę dachową, pokrycie dachowe, i komin systemowy. To tyle na początek... Dobrze zgaduję że zakupy zrobione przed nowym rokiem w celu odzyskania vat-u? Jeśli tak to dostaliście zwrot za komin systemowy?-bo słyszałam różne wersje czy się należy czy nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Paulinabp 26.03.2014 19:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2014 Dobrze zgaduję że zakupy zrobione przed nowym rokiem w celu odzyskania vat-u? Jeśli tak to dostaliście zwrot za komin systemowy?-bo słyszałam różne wersje czy się należy czy nie. Jeszcze nie dostaliśmy zwrotu za nic . Czekamy. Wezwali nas do US, żeby wnieść poprawki do wniosku. Jutro dowiemy się, jakie błędy popełniliśmy. Za komin powinniśmy dostać zwrot. Potwierdzone z 2 wiarygodnych źródeł. Jutro dam znać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
idka 26.03.2014 19:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2014 (edytowane) [u nas projekt cena 4900 za wszystko, projekt bez gotowca. Edytowane 27 Marca 2014 przez idka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wierka 26.03.2014 21:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2014 Projekt indywidualny kosztuje, chyba że płacisz za skopiowanie jakiegos gotowca + małe zmiany. Ja płaciłem 12kzł. 100% oryginalny projekt, skrojony do działki jak garnitur na zamówienie. W w-wie ceny min. 10kzł w górę. Cena za architekturę, konstrukcję i formalności urzędowe. Bez branżówki. I głównie za lokalizację. Warszawa - i wszystko jasne. Mam projekt w pełni indywidualny. Skrojony do swoich gustów i potrzeb. cena 5200 zł Razem z projektami instalacji zewnętrznych i wewnętrznych (tylko bez instalacji elektr wewnątrz budynku - nie byłam w stanie na etapie projektowania domu podjąć konkretnych decyzji) Pozdrawiam wszystkich. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
120mna14a 26.03.2014 22:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2014 To cena z projektami branżowymi? Uzgodnienie zjazdu, konstrukcja, kanaliza? Witajcie ponownie, tak od początku,...planujemy budowę w lubelskim 2 km od świdnika (tego do śmigłowców sokół). Jesteśmy na etapie czekania na działkę. Plan zagospodarowania uchwala się już od roku, niestety potem musimy podzielić działkę więc trochę czasu to jednak zajmie. Szczęściem jest to że na działce jest skrzynka elektryczna (domek letniskowy z prądem), gaz podłączony do garażu, i studnia. Mam nadzieję, że papierologię to stanowczo skróci. Plan ma być zatwierdzony w ciągu miesiąca. co do ceny to ma być ze wszystkimi dokumentami i adaptacją itp, i otrzymuję gotowe pozwolenie na budowę, nasze marzenia to: kuchnia min 12 m.. teraz mam tyle w bloku, jest ok, koniecznie zamknięta salon do 30 m obowiązkowa garderoba 5-6 m. łazienka 6-7 m z oknem, 3 pokoje, (jeden większy dla syna, a jeden mniejszy do 10 m gościnno-gabinetowy ogrzewanie gazowe więc kotłownia nie musi być duża i chcielibyśmy w następnym etapie poddasze na cele hobbystyczno rozrywkowe (np bilard ) podoba mi się coś takiego http://www.archipelag.pl/projekty-domow/flori-iii/ http://www.archipelag.pl/projekty-domow/flori-iii/ http://www.tooba.pl/projekt-domu-Szafran/a,s_pd,idp,19272.html nie wykluczam też takiego stylu http://www.kreodom.pl/portal/projekt/Bob-II-Wolnostojacy-Parterowy-45122338_30_7800_2_100:120_2_2_2_2_56.html .. z elewacją z kamienia w wiejskim stylu do tego wjazd mamy od południa i chcemy od zachodu mieć taraz zadaszony. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JWujek 27.03.2014 11:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2014 Witam, my również w tym roku rozpoczynamy a właściwie to już się rozpoczęła budowa naszego własnego domku. Budujemy sami z pomocą rodziny więc praca powoli idzie do przodu. Jesteśmy na etapie bloczków fundamentowych a ja już myślę o kominach i stąd moje pytanie jaki komin waszym zdaniem lepszy, tradycyjny murowany czy gotowy a jeśli gotowy to jakiej firmy? Piec na eko-groszek tak wstępnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JWujek 27.03.2014 12:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2014 W wielu miejscach czytałam o cenach projektów indywidualnych i zaczynam się zastanawiać dlaczego nasz wziął od nas tak mało. 3000zł to cena za projekt plus cała papierologia na jego głowie my dostaliśmy projekt już z uprawomocnionym pozwoleniem na budowę, dziennikiem budowy i tablicą informacyjną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_PAK_ 27.03.2014 17:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2014 W wielu miejscach czytałam o cenach projektów indywidualnych i zaczynam się zastanawiać dlaczego nasz wziął od nas tak mało. 3000zł to cena za projekt plus cała papierologia na jego głowie my dostaliśmy projekt już z uprawomocnionym pozwoleniem na budowę, dziennikiem budowy i tablicą informacyjną My tez byliśmy sie pytać wstępnie o projekt...mieliśmy katalog ze sobą, ale Ci projektanci robią tylko projekty indywidualne, pytając o cenę kobieta powiedziała że oni mają projekty w cenach katalogowych...a co do papierologi, sama zasugerowała, że ona się zajmie załatwieniem PnB, bo ona już wie co i jak i nie bierze od nas za to zadnych opłat...zobaczymy jak wyjdzie w praktyce...póki co czekamu na mapę do celów projektowych...do tygodnia ma być Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gabione 27.03.2014 18:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2014 Jeżeli piszecie o cenach projektów indywidualnych podawajcie też informacje jaki zakres obejmuje projekt. Nam jeden architekt zaproponował 2000 za projekt indywidualny ale bez zadnych instalacji. Niektórzy też taniej liczą adaptację własnego projektu itp. Wszystko to dopiero złoży się na koszt projektu. cena 4900 za wszystko, projekt bez gotowca. A ja cały czas myślałem, że ja mam tanio Co prawda projektu jeszcze nie mam ale wstępnie mam ustaloną cenę na około 6,5 tyś. Projekt indywidualny ok. 115m2 parterówka, cała papierologia na głowie projektanta, wszystkie instalacje mają być w projekcie, na taki koszt wpływa też projekt zjazdu z działki na drogę wojewódzką. Zapłaciłem na razie tylko 450 zł za mapkę do celów projektowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
idka 27.03.2014 18:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2014 Pomóżcie Bociany ze stażem! jeżeli mielibyśmy jedną firmę wykonawczą, to lepiej wziąć "skądinąd" kierownika budowy, żeby ich sprawdzał, czy nie ma takiej potrzeby? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Paulinabp 27.03.2014 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2014 Jeśli tak to dostaliście zwrot za komin systemowy?-bo słyszałam różne wersje czy się należy czy nie. Dostaliśmy zwrot za wszystko, również za komin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 27.03.2014 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2014 Pomóżcie Bociany ze stażem! jeżeli mielibyśmy jedną firmę wykonawczą, to lepiej wziąć "skądinąd" kierownika budowy, żeby ich sprawdzał, czy nie ma takiej potrzeby? kierbud odpowiada zgodnie z litera praway dzis sa takie czasy ze znajomosci nie pomoga jesli da d.... za to lokalni kierownicy znaja osoby w nadzorze .... JWujek - najlepsze są .... domy bez kominów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojak65 27.03.2014 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2014 RK zgadzam się Ja ze swoich 4 zostawiłem 1 - dla "ciepła domowego ogniska" (mam nadzieje ze nie przeklnę tej WM) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 27.03.2014 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2014 WM lepsza od WG prosty/ tani GWC Rurowy najlepszy do WM - o ile warunki gruntowe pozwalaja WMG z GWC - tylko dla zaawansowanych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 27.03.2014 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2014 I dla wierzących w wyższość WMG z GWC nad WM z reku i GWC Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gabione 27.03.2014 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2014 W wielu miejscach czytałam o cenach projektów indywidualnych i zaczynam się zastanawiać dlaczego nasz wziął od nas tak mało. 3000zł to cena za projekt plus cała papierologia na jego głowie my dostaliśmy projekt już z uprawomocnionym pozwoleniem na budowę, dziennikiem budowy i tablicą informacyjną Coś mi się nie wydaje aby to była prawda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JWujek 27.03.2014 21:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2014 Dlaczego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JWujek 27.03.2014 21:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2014 Coś mi się nie wydaje aby to była prawda. Dlaczego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JWujek 27.03.2014 21:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2014 gabione 500 zł cena za mapke do celów projektowych, coś około 60 zł cena jakaś inna mapka, 2400 zł projekt dom 154 m2 zabudowy, 128 m2 użytkowej dach dwuspadowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JWujek 27.03.2014 21:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2014 JWujek - najlepsze są .... domy bez kominów Bez komina to na pewno była by to stodoła,na komin musi być Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts