Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Bocianki 2014 - Planujesz budowę w tym roku? Ten dział jest dla Ciebie

Recommended Posts

No coż lokalizacja na pewno ma wpływ na cenę projektu. Ale wydaje mi się, że sporo zależy też od innych czynników. Im bardziej ''pojechana'' wizja architekta , ciekawa bryła tym wyższe koszty konstrukcji :)

Najważniejsze jest to , by każdy był zadwolony z wyboru i wprowadzał jak najmniej zmian póżniej. Łatwo to powiedziec, a trudniej wykonac. My po etapie fundamentów już wprowadzaliśmy poprawki.

Muszę się pochwalic, że po miesiącu murowania i lania betonu na parterze, jutro przyjeżdza nam strop z filigranów nad częśc mieszkalną. Garaż będzie robiony w drugim etapie za tydzień/dwa.

• Odpowiedzi 944
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam

Dostałam wypis i wyrys z miejscowego planu. Można się na mojej działce budować. Ale postanowiliśmy wydzielić działkę mniejszą na której będzie stał dom - będzie zabezpieczeniem kredytu więc lepiej żeby nie była za duża. Pozostała część będzie wolna. Czekam na geodetę - ma dokonać podziału, wznowić granice obecnej działki i potem zrobić mapkę do celów projektowych. Byłam w gminie po zaświadczenie że działka posiada dostęp do drogi. Złożyłam wniosek o warunki przyłącza wody- ale będzie je trzeba odanawiać po podziale działki. Dlatego na razie nie idę po warunki do gazowni i prądowni. Teraz tylko czekać mi zostaje na tego geodetę- oby jak najszybciej się ze wszystkim uporał.

Podoba mi się projekt Z98 z pracowni Z500 ale wprowadziłabym tam troszke zmian. Proszę zerknijcie jak wam się to widzi?

http://z500.pl/projekt/651/Z98_h_PLUS,wersja-projektu-z-podniesiona-scianka-kolankowa.html

i moje zmiany Z98_rzut mój.jpg

Edytowane przez lemonka77

Witam się po dłuższej przerwie. U nas powoli do przodu. WC stoi, panowie zbroją dom, koło wtorku/środy zalewamy ławy :) Poza tym alleluja doczekaliśmy się w końcu po prawie pół roku zmagań z pwik projektu przyłącza wody. Aktualnie leżakuje sobie w starostwie, dzwonić za miesiąc...

wierka super, że sąsiad w końcu przyznał się do tego, że płot stoi w złym miejscu. Oby raz dwa zniknął teraz z waszej działki

leśnapani powtarzaj sobie że skoro problemy są teraz to potem pójdzie z górki

idka wniosek złożony 17.11 a pozwolenie 30.12. Szwagierka należy pod sąsiednie starostwo, składali wnoiosekw tym samym czasie co my i czekali tylko 2 tygodnie. MOże wasz architekt poleci dobrego kierownika budowy? Albo sam ma na to papiery? U nas tak jest

120mna14a my za projekt powiedzmy, że indywidualny zapłaciliśmy 4000. Pokazaliśy naszemu architektowi "nasz" w katalogu, parę rzeczy nam nie pasowało więc nakresił podobny, na wzór katalogowego

lemonka zmiany ogólnie ok, jedynie średnio mi sie widzi ta mini toaleta

P.S ktoś wie jak można sprawdzić subskrypcję obserwowanych dzienników budowy? szukam szukam i nie mogę znaleźć

Witam,

jak dobrze pójdzie to w połowie czerwca również ruszymy z budową naszego lekko zmodyfikowanego Tyberiusza. Mamy już pozwolenie na budowę i umówionego wykonawcę. Załatwiamy formalności kredytowe i jednocześnie wydzielamy mniejszą działkę pod budowę domu gdyż bez podziału bank przejmie całe 1.8 ha które posiadamy a tego nie chcemy. Geodeta walczy z czasem a my czekamy z wypełnionymi wnioskami :)

http://extradom.pl/projekt-domu-tyberiusz-WRW1010

Pozdrawiam.

Edytowane przez Geguss

No i się zaczęło !!!

Dzisiaj o 7 rano przyjechali na budowę, co prawda było ich tylko 3 a miało być 5 ale są :)

Jak narazie to narzekają że bloczki za małe, że będzie dużo cięcia, że rysunki mało czytelne - więc to chyba oznaka że sezon można uznać za rozpoczęty.

Powodzenia!!!

NAM DZISIAJ MÓJ BRAT ODBIERZE MAPKĘ :lol2:

Witam,

jak dobrze pójdzie to w połowie czerwca również ruszymy z budową naszego lekko zmodyfikowanego Tyberiusza. Mamy już pozwolenie na budowę i umówionego wykonawcę. Załatwiamy formalności kredytowe i jednocześnie wydzielamy mniejszą działkę pod budowę domu gdyż bez podziału bank przejmie całe 1.8 ha które posiadamy a tego nie chcemy. Geodeta walczy z czasem a my czekamy z wypełnionymi wnioskami :)

http://extradom.pl/projekt-domu-tyberiusz-WRW1010

Pozdrawiam.

Witam serdecznie, wspomnieliście że zaczynacie formalności kredytowe, może mogłabym pomóc sprawdzić wszystkie oferty dla Państwa. Firma Murator pomaga bez dodatkowych opłat swoim klientom w znalezieniu ofert , mamy do dyspozycji większość banków dostępnych na rynku.Zapraszam

Szanowni Państwo, jak widzę wielu z was dopiero odbiera pozwolenia na budowę, co oznacza , że dokumenty do rozpoczęcia budowy kompletne. Z chęcią pomogę w zapoznaniu się z ofertami kredytów hipotecznych na rynku i rozwianiu wielu wątpliwości. Warto zwrócić uwagę na fakt, że Murator dzięki specjalnej ofercie z Eurobankiem może zaproponować Państwu bardzo atrakcyjną ofertę na budowę domu. Pomagamy również w całej procedurze uzyskania kredytu. Zapraszam do dyskusji z chęcią pomogę.

Witam serdecznie, wspomnieliście że zaczynacie formalności kredytowe, może mogłabym pomóc sprawdzić wszystkie oferty dla Państwa. Firma Murator pomaga bez dodatkowych opłat swoim klientom w znalezieniu ofert , mamy do dyspozycji większość banków dostępnych na rynku.Zapraszam

Witam,

dziękujemy za zaoferowaną pomoc lecz w chwili obecnej korzystamy już z usług zaprzyjaźnionego doradcy. Gdybyśmy jednak kiedyś ponownie potrzebowali pomocy chętnie odświeżymy temat.

Pozdrawiam.

Edytowane przez Geguss

witajcie

U nas postępy.

wniosek o kredyt złożony. :)

dom wytyczony.

przyłącze wody - zrobione.

teraz już tylko czekamy na firmę budowlaną i fundamenty.

w poniedziałek mają kopać.

Martwię się .. co mi urośnie na tej działce?

Na głębokość metra mam sam żwir i piach.

Wierka, ale fajnie Ci. Mogłabyś powiedzieć jak to z przyłączem wody było w sensie wykonawstwa/cen ? Z roślinnością Ci nie pomogę, ale Elfir ma wONtek na forum, z pewnością coś podpowie.

Wierka, ale fajnie Ci. Mogłabyś powiedzieć jak to z przyłączem wody było w sensie wykonawstwa/cen ? Z roślinnością Ci nie pomogę, ale Elfir ma wONtek na forum, z pewnością coś podpowie.

Projekt przyłącza 600 zł.

Wykonanie 5700 zł.

Cena obejmowała przeprowadzenie wody pod ulica, a następnie pociągnięcie rur przez 65 m w głąb działki.

W tej cenie mieliśmy tez załatwienie wszystkich formalności. Teraz zostało mi podpisanie umowy z gmina na dostarczanie wody i montaż wodomierza.

Roślinki - dzięki Kejt za info o Elfir. Widze na forum Jej aktywność w ogrodowych wątkach. Ale na razie nie zaprzątam dobie głowy tym. Nam za mała podzielnośc uwagi, albo za mało czasu na zajmowanie sie wieloma tematami na raz. ;)

Jeszcze w weekend podczas wypadu do Warszawy skradziono nam aparat fotograficzny. :((((

geguss witaj i powodzenia :) Projekt domu bardzo ładny, układ pomieszczeń funkcjonalny

Początkowo miała to być Arkadia ale plan zagospodarowania przestrzennego nie akceptował równoległego do drogi ułożenia kalenicy tego domu więc ostateczny wybór padł na Tyberiusza. Przeglądając zdjęcia wybudowanych już domów postanowiliśmy wybrany projekt lekko zmodyfikować. Podstawową zmianą było powiększenie pomieszczenia gospodarczego (kotłowni) w celu wstawienia tam kotła na paliwo stałe z podajnikiem, zmieniliśmy także wyjście na taras i powiększyliśmy wiatrołap (kosztem pokoju). Na poddaszu dodaliśmy kilka okien a strych stał się pomieszczeniem użytkowym.

parter.jpgpoddasze.jpg

Edytowane przez Geguss