Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Bocianki 2014 - Planujesz budowę w tym roku? Ten dział jest dla Ciebie

Recommended Posts

• Odpowiedzi 944
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ile czasu czekaliście po złożeniu projektu na pozwolenie na budowę? jeśli gmina życzy sobie poprawki, czy to znaczy, że projektant popełnił jakiś błąd? czy czekaliście na uprawomocnienie, czy od razu rozpoczeliście prace? czy dokumenty o kredyt można składać od razu po uzyskaniu pozwolenia, czy też trzeba czekać na uprawomocnienie?

uuuufff, ale pytań się kotłuje... może znajdziecie chwilę na odpowiedź? dzięki z góry.

Witam serdecznie, Jeśli posiadacie Państwo już pozwolenie na budowę a nie jest uprawomocnione, w większości banków nie jest to przeszkodą do złożenia wniosku kredytowego. Sama formalność pod tytułem " uprawomocnienie " może być jako warunek do podpisania umowy lub uruchomienia środków. Wszystko zależy od banku i dobrych chęci doradcy. W razie dalszych pytań czy wątpliwości służę pomocą.

Wszyscy budują, nie mają czzasu tu zaglądać?

Pomocy-ocieplenie stropu majster wyliczył na 10 tys!!!!(20cm styropian +beton Mixokret-strych nieużytkowy,tylko na pudełka i inne ''klamoty'')-nie wiem czy nas nie robią na szaro,może ktos cos podpowie?

Trochę prywaty,jeśli ktoś chce wygodny parterowy domek z duuużym salonem i kuchnia, POLECAM NASZE jONAGOLDY Z aRCHONU-ZWŁĄSZCZA ,ŻE DOSYC LATWO MOŻNA ROBIĆ RÓŻNE PRZERÓBKI BEZ ZMIANY BRYŁY DOMU A NAWET PODPIWNICZENIE:)

Wszyscy budują, nie mają czzasu tu zaglądać?

Pomocy-ocieplenie stropu majster wyliczył na 10 tys!!!!(20cm styropian +beton Mixokret-strych nieużytkowy,tylko na pudełka i inne ''klamoty'')-nie wiem czy nas nie robią na szaro,może ktos cos podpowie?

Trochę prywaty,jeśli ktoś chce wygodny parterowy domek z duuużym salonem i kuchnia, POLECAM NASZE jONAGOLDY Z aRCHONU-ZWŁĄSZCZA ,ŻE DOSYC LATWO MOŻNA ROBIĆ RÓŻNE PRZERÓBKI BEZ ZMIANY BRYŁY DOMU A NAWET PODPIWNICZENIE:)

Kwota wydaje sie byc realna, zwlaszcza ze to duza powierzchnia z tego co widzialam. Ja za strop nad garazem 17m2 mam wycene 2900netto

W jaki sposób zapytać kilka firm o wycenę robocizny - całość (do dachu) i dach osobno, czy rozbijać to na etapy np :

Wycena

wykopy + chudziak ....................zł

zbrojenie, szalowanie betonowanie -..............

ściany fundamentowe.............

izolacje pionowe, poziome ........

kanaliza pcv............

wrzucenie, zagęszczenie piasku ............

podbeton ............

piwnica

ściany parteru

ściany parteru

schody

podciagi, słupy

kominy

wieniec

strop

ściany pietra

ściany pietra

slupy

wieniec

strop nad pietrem

więźba

pokrycie dachowe

.........................Może macie jakieś inne propozycje? Chciałabym, aby zapytanie było w miarę ujednolicone, abyśmy mogli porównac. Byłabym wdzięczna za szybką odpowiedź, bo jutro jestem umówiona na wysłanie projektu... Dziękuję z góry.

W jaki sposób zapytać kilka firm o wycenę robocizny - całość (do dachu) i dach osobno, czy rozbijać to na etapy np :

Wycena

.........................Może macie jakieś inne propozycje? Chciałabym, aby zapytanie było w miarę ujednolicone, abyśmy mogli porównac. Byłabym wdzięczna za szybką odpowiedź, bo jutro jestem umówiona na wysłanie projektu... Dziękuję z góry.

Idka, nie wiem czy pomogę, ale ja patrzę bardziej całościowo. Bo z tym rozbijaniem, to się sama zakręcisz. No chyba, że chcesz, żeby każdy kawałek ktoś inny budował. Jesli ma to być jedna firma do stanu surowego, to wystarczy rozbić na mury i dach. Firmy wyceniają na podstawie projektu, więc mają pojęcie odnośnie stopnia skomplikowania budynku itd. Niech firmy określą, co jest ujęte w cenie. Będziesz miała z grubsza porównanie.

Jeszcze możesz zahaczyć o system zakupów, jakie rabaty mogą zaoferować w związku z kupnem materiałów w zaprzyjaźnionych hurtowniach i o kierownika budowy, to też warte porównania.

Edytowane przez Kejt_R

Niby proste pytanie a jednak nie tak bardzo proste, cenę najlepiej jak by podał całościową ale poszczególne etapy muszą być dokladnie przez niego rozpisane (niekoniecznie z cenami), bo np,

- co to jest izolacja pionowa, pozioma ? - dla wykonawcy prosto jest położyć folię i będzie ale juz nie koniecznie dać papę lub jakiś Izohan :)

- ściany fundamentowe - z bloczków, lane ?

- kanalizacja PCV - ma być cała rozprowadzona pod chudziakiem dokładnie już pod dane urządzenie ? czy tylko 1 "wylot" a potem niech się już hudraulik matrwi...

Itd...:)

Więc jak widzisz niech poda cenę za całość ale dokładnie za to czego ty oczekujesz, żeby później nie było niedomówień albo ew. "Pani tu trzeba dopłacić bo to drożej"

postaraj się rozbić na etapy i później dokładnie przeanalizuj z wykonawcami co wchodzi w skład etapu w ich rozumieniu - bo przy budowie może sie okazać że na przykład fundament pod schody lub taras oni nie wliczali i trzeba dopłacić, lub np. rozłożenie rur kanalizacyjnych w fundamencie też nie było objęte.

Także rozbicie to jedno, a rozmowa z wykonawcą co rozumie przez dany etap to drugie.

Uf. Tak - my też szukamy wykonawcy ;)

No niestety znaleźć dobrego wykonawcę to duży wyczyn !

Ja naszczeście chyba znalazłem (jak narazie mineły dopiero 3 dni:) ale tylko do SSO, a później kastingi na kolejnych

Szukając firm do budowy, domyślam się , że Pan jest już na etapie załatwiania kompletu dokumentów. Czy przeglądał Pan oferty kredytowe?

Dzięki Bocianki za podpowiedzi - bezcenne!

Czyli podsumowując - mają podać cenę za całość etapu , wybieramy wykonawcę i przed podpisaniem umowy mają wypisać, co wchodzi w tę cenę. Dajemy to kierownikowi budowy, który sprawdza, czy wszystko jest tam wliczone i można przystąpić do podpisania umowy, w której są zawarte podpunkty, wydzielone przez budowlańców. czy tak jest ok?

Poprawcie w razie czego. Ilu firmom równolegle dawaliście projekty do wyceny?

wierka u nas sam piach więc nie jesteś sama z obawami czy coś w ogóle urośnie. Gratuluję rozpoczęcia robót, przyłącza wody (tego akurat zazdroszczę :p) i złożenia wniosku o kredyt

wiolka fajnie to u Was wygląda :)

idka my orientowaliśmy się etapmi: murowanie piwnic, parteru, poddasza i kominów, wieniec i dach razem

u nas w końcu zalane ławy :wiggle:

Dzięki Bocianki za podpowiedzi - bezcenne!

Czyli podsumowując - mają podać cenę za całość etapu , wybieramy wykonawcę i przed podpisaniem umowy mają wypisać, co wchodzi w tę cenę. Dajemy to kierownikowi budowy, który sprawdza, czy wszystko jest tam wliczone i można przystąpić do podpisania umowy, w której są zawarte podpunkty, wydzielone przez budowlańców. czy tak jest ok?

Poprawcie w razie czego. Ilu firmom równolegle dawaliście projekty do wyceny?

My dalismy projekt do wyceny 10 firmom. Ceny wahają się między 35tys. a 50 tys. więc jest na czym oszczedzić. Z waznych rzeczy które firmy nie wliczają najczęśniej:

-taras i schody - ale warto przemyśleć czy nie zrobić samemu (jest taniej tylko nie zrobicie kafelek - z tym ze kafelki i tak popekają po paru latach wiec od razu lepiej robic drewno albo kostkę)

- bednarka - odgromnicza instalacja - powinna być zrobione

-koparka - zawsze warto pytać czy jest w cenie

- obicie płytami osb (w zależności od konstrukcji dachu i stropu)

Poza tym warto kierować się rozsądkiem - my odrzuciliśmy na start np. firmę która chciała 3 tysie za wykop i wylanie ław fundamentowych, z tym że koparka po naszej stronie i beton (czyli zamawiamy koparkę ściągającą humus za którą płacimy sami, oni dokopują w pół dnia za 3tysiące 80m ławy łopatami i za to biorą 3tysiące, my zamawiamy beton b20 z pompą za który płacimy osobno - suma sumarum 4 h pracy za 3 000 to ewidentna próba naciągnięcia). Jeżeli coś wyda wam się przesadzone - pytajcie, czytajcie i porównujcie z innymi firmami.

Poza tym warto kierować się rozsądkiem - my odrzuciliśmy na start np. firmę która chciała 3 tysie za wykop i wylanie ław fundamentowych, z tym że koparka po naszej stronie i beton (czyli zamawiamy koparkę ściągającą humus za którą płacimy sami, oni dokopują w pół dnia za 3tysiące 80m ławy łopatami i za to biorą 3tysiące, my zamawiamy beton b20 z pompą za który płacimy osobno - suma sumarum 4 h pracy za 3 000 to ewidentna próba naciągnięcia). Jeżeli coś wyda wam się przesadzone - pytajcie, czytajcie i porównujcie z innymi firmami.

no tak a szalunek, zbrojenie to samo się zrobi? no chyba , że lejesz beton prosto w wykop bez zbrojenia to przepraszam moja uwaga jest nie na miejscu

no tak a szalunek, zbrojenie to samo się zrobi? no chyba , że lejesz beton prosto w wykop bez zbrojenia to przepraszam moja uwaga jest nie na miejscu

szalunek sam się nie zrobi. Zbrojenie kupowane skręcone, kwestia umieszczenia w ławie, szalunek potraktowałem jako oczywistą oczywistość. Chcesz mi powiedzieć że 3 tys. za pół dnia roboty dla 3 osób to jest uczciwa cena???

Akurat firma o której piszę przeskoczyła średnią konkurencję o 15 tysięcy w wycenie (w stosunku do najtańszej nawet więcej) więc ciągle uważam, że rozsądkowa analiza prac i wartości tychże pozwoli znacznie ograniczyć wydawanie pieniędzy na firmę która postanawia ogolić inwestora jak barana.

szalunek sam się nie zrobi. Zbrojenie kupowane skręcone, kwestia umieszczenia w ławie, szalunek potraktowałem jako oczywistą oczywistość. Chcesz mi powiedzieć że 3 tys. za pół dnia roboty dla 3 osób to jest uczciwa cena???

Akurat firma o której piszę przeskoczyła średnią konkurencję o 15 tysięcy w wycenie (w stosunku do najtańszej nawet więcej) więc ciągle uważam, że rozsądkowa analiza prac i wartości tychże pozwoli znacznie ograniczyć wydawanie pieniędzy na firmę która postanawia ogolić inwestora jak barana.

pewnie , że należy liczyć szukać i kalkulować ale po twoim poście wyszlo na to , że beton lejesz w wykop bez zbrojenia a firma bieże kasę za przyglądanie się temu procederowi.

Ja z zasady na wstępie odrzucałem najtańszą i najdroższą ofertę.

Edytowane przez ceel