Kejt_R 01.04.2014 11:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2014 Wierka współczuję straty. I dzięki za info, a wykonawcę skąd wzięłaś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Murator FINANSE 01.04.2014 12:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2014 Ile czasu czekaliście po złożeniu projektu na pozwolenie na budowę? jeśli gmina życzy sobie poprawki, czy to znaczy, że projektant popełnił jakiś błąd? czy czekaliście na uprawomocnienie, czy od razu rozpoczeliście prace? czy dokumenty o kredyt można składać od razu po uzyskaniu pozwolenia, czy też trzeba czekać na uprawomocnienie? uuuufff, ale pytań się kotłuje... może znajdziecie chwilę na odpowiedź? dzięki z góry. Witam serdecznie, Jeśli posiadacie Państwo już pozwolenie na budowę a nie jest uprawomocnione, w większości banków nie jest to przeszkodą do złożenia wniosku kredytowego. Sama formalność pod tytułem " uprawomocnienie " może być jako warunek do podpisania umowy lub uruchomienia środków. Wszystko zależy od banku i dobrych chęci doradcy. W razie dalszych pytań czy wątpliwości służę pomocą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lucjus 01.04.2014 16:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2014 Wszyscy budują, nie mają czzasu tu zaglądać?Pomocy-ocieplenie stropu majster wyliczył na 10 tys!!!!(20cm styropian +beton Mixokret-strych nieużytkowy,tylko na pudełka i inne ''klamoty'')-nie wiem czy nas nie robią na szaro,może ktos cos podpowie? Trochę prywaty,jeśli ktoś chce wygodny parterowy domek z duuużym salonem i kuchnia, POLECAM NASZE jONAGOLDY Z aRCHONU-ZWŁĄSZCZA ,ŻE DOSYC LATWO MOŻNA ROBIĆ RÓŻNE PRZERÓBKI BEZ ZMIANY BRYŁY DOMU A NAWET PODPIWNICZENIE:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiollka86 01.04.2014 16:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2014 Wszyscy budują, nie mają czzasu tu zaglądać? Pomocy-ocieplenie stropu majster wyliczył na 10 tys!!!!(20cm styropian +beton Mixokret-strych nieużytkowy,tylko na pudełka i inne ''klamoty'')-nie wiem czy nas nie robią na szaro,może ktos cos podpowie? Trochę prywaty,jeśli ktoś chce wygodny parterowy domek z duuużym salonem i kuchnia, POLECAM NASZE jONAGOLDY Z aRCHONU-ZWŁĄSZCZA ,ŻE DOSYC LATWO MOŻNA ROBIĆ RÓŻNE PRZERÓBKI BEZ ZMIANY BRYŁY DOMU A NAWET PODPIWNICZENIE:) Kwota wydaje sie byc realna, zwlaszcza ze to duza powierzchnia z tego co widzialam. Ja za strop nad garazem 17m2 mam wycene 2900netto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
idka 01.04.2014 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2014 W jaki sposób zapytać kilka firm o wycenę robocizny - całość (do dachu) i dach osobno, czy rozbijać to na etapy np :Wycena wykopy + chudziak ....................złzbrojenie, szalowanie betonowanie -..............ściany fundamentowe.............izolacje pionowe, poziome ........kanaliza pcv............wrzucenie, zagęszczenie piasku ............podbeton ............piwnicaściany parteru ściany parteru schodypodciagi, słupy kominy wieniec strop ściany pietra ściany pietra slupy wieniec strop nad pietrem więźba pokrycie dachowe .........................Może macie jakieś inne propozycje? Chciałabym, aby zapytanie było w miarę ujednolicone, abyśmy mogli porównac. Byłabym wdzięczna za szybką odpowiedź, bo jutro jestem umówiona na wysłanie projektu... Dziękuję z góry. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kejt_R 01.04.2014 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2014 (edytowane) W jaki sposób zapytać kilka firm o wycenę robocizny - całość (do dachu) i dach osobno, czy rozbijać to na etapy np : Wycena .........................Może macie jakieś inne propozycje? Chciałabym, aby zapytanie było w miarę ujednolicone, abyśmy mogli porównac. Byłabym wdzięczna za szybką odpowiedź, bo jutro jestem umówiona na wysłanie projektu... Dziękuję z góry. Idka, nie wiem czy pomogę, ale ja patrzę bardziej całościowo. Bo z tym rozbijaniem, to się sama zakręcisz. No chyba, że chcesz, żeby każdy kawałek ktoś inny budował. Jesli ma to być jedna firma do stanu surowego, to wystarczy rozbić na mury i dach. Firmy wyceniają na podstawie projektu, więc mają pojęcie odnośnie stopnia skomplikowania budynku itd. Niech firmy określą, co jest ujęte w cenie. Będziesz miała z grubsza porównanie. Jeszcze możesz zahaczyć o system zakupów, jakie rabaty mogą zaoferować w związku z kupnem materiałów w zaprzyjaźnionych hurtowniach i o kierownika budowy, to też warte porównania. Edytowane 1 Kwietnia 2014 przez Kejt_R Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
idka 01.04.2014 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2014 Dzięki Kejt. Już myślałam, że nawet w nocy chudziałki murujesz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kejt_R 01.04.2014 21:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2014 Drobiazg Nie muruję, edukuję się nadal na FM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojak65 02.04.2014 06:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2014 Niby proste pytanie a jednak nie tak bardzo proste, cenę najlepiej jak by podał całościową ale poszczególne etapy muszą być dokladnie przez niego rozpisane (niekoniecznie z cenami), bo np, - co to jest izolacja pionowa, pozioma ? - dla wykonawcy prosto jest położyć folię i będzie ale juz nie koniecznie dać papę lub jakiś Izohan - ściany fundamentowe - z bloczków, lane ? - kanalizacja PCV - ma być cała rozprowadzona pod chudziakiem dokładnie już pod dane urządzenie ? czy tylko 1 "wylot" a potem niech się już hudraulik matrwi... Itd... Więc jak widzisz niech poda cenę za całość ale dokładnie za to czego ty oczekujesz, żeby później nie było niedomówień albo ew. "Pani tu trzeba dopłacić bo to drożej" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dreamerx 02.04.2014 08:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2014 postaraj się rozbić na etapy i później dokładnie przeanalizuj z wykonawcami co wchodzi w skład etapu w ich rozumieniu - bo przy budowie może sie okazać że na przykład fundament pod schody lub taras oni nie wliczali i trzeba dopłacić, lub np. rozłożenie rur kanalizacyjnych w fundamencie też nie było objęte. Także rozbicie to jedno, a rozmowa z wykonawcą co rozumie przez dany etap to drugie. Uf. Tak - my też szukamy wykonawcy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojak65 02.04.2014 09:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2014 No niestety znaleźć dobrego wykonawcę to duży wyczyn ! Ja naszczeście chyba znalazłem (jak narazie mineły dopiero 3 dni:) ale tylko do SSO, a później kastingi na kolejnych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiollka86 02.04.2014 10:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2014 Ja buduję z firmą Riser z Jaworzna. Póki co jestem bardzo zadowolona. Maja mi zrobić całość do stanu deweloperskiego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Murator FINANSE 02.04.2014 12:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2014 No niestety znaleźć dobrego wykonawcę to duży wyczyn ! Ja naszczeście chyba znalazłem (jak narazie mineły dopiero 3 dni:) ale tylko do SSO, a później kastingi na kolejnych Szukając firm do budowy, domyślam się , że Pan jest już na etapie załatwiania kompletu dokumentów. Czy przeglądał Pan oferty kredytowe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
idka 02.04.2014 17:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2014 Dzięki Bocianki za podpowiedzi - bezcenne!Czyli podsumowując - mają podać cenę za całość etapu , wybieramy wykonawcę i przed podpisaniem umowy mają wypisać, co wchodzi w tę cenę. Dajemy to kierownikowi budowy, który sprawdza, czy wszystko jest tam wliczone i można przystąpić do podpisania umowy, w której są zawarte podpunkty, wydzielone przez budowlańców. czy tak jest ok?Poprawcie w razie czego. Ilu firmom równolegle dawaliście projekty do wyceny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monikabartek 02.04.2014 18:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2014 wierka u nas sam piach więc nie jesteś sama z obawami czy coś w ogóle urośnie. Gratuluję rozpoczęcia robót, przyłącza wody (tego akurat zazdroszczę ) i złożenia wniosku o kredyt wiolka fajnie to u Was wygląda idka my orientowaliśmy się etapmi: murowanie piwnic, parteru, poddasza i kominów, wieniec i dach razem u nas w końcu zalane ławy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
idka 02.04.2014 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2014 Moniko - faaaajnie macie. A u nas papierologia stosowana. Czekamy na papier o zjeździe z drogi i potem pozwolenie na budowę. pogoda zapowiada się na weekend piękna, więc miłej roboty...jeżeli ktoś ma chwilę, aby odpowiedzieć na moje pytania - dziękuję z góry! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dreamerx 03.04.2014 05:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2014 Dzięki Bocianki za podpowiedzi - bezcenne! Czyli podsumowując - mają podać cenę za całość etapu , wybieramy wykonawcę i przed podpisaniem umowy mają wypisać, co wchodzi w tę cenę. Dajemy to kierownikowi budowy, który sprawdza, czy wszystko jest tam wliczone i można przystąpić do podpisania umowy, w której są zawarte podpunkty, wydzielone przez budowlańców. czy tak jest ok? Poprawcie w razie czego. Ilu firmom równolegle dawaliście projekty do wyceny? My dalismy projekt do wyceny 10 firmom. Ceny wahają się między 35tys. a 50 tys. więc jest na czym oszczedzić. Z waznych rzeczy które firmy nie wliczają najczęśniej: -taras i schody - ale warto przemyśleć czy nie zrobić samemu (jest taniej tylko nie zrobicie kafelek - z tym ze kafelki i tak popekają po paru latach wiec od razu lepiej robic drewno albo kostkę) - bednarka - odgromnicza instalacja - powinna być zrobione -koparka - zawsze warto pytać czy jest w cenie - obicie płytami osb (w zależności od konstrukcji dachu i stropu) Poza tym warto kierować się rozsądkiem - my odrzuciliśmy na start np. firmę która chciała 3 tysie za wykop i wylanie ław fundamentowych, z tym że koparka po naszej stronie i beton (czyli zamawiamy koparkę ściągającą humus za którą płacimy sami, oni dokopują w pół dnia za 3tysiące 80m ławy łopatami i za to biorą 3tysiące, my zamawiamy beton b20 z pompą za który płacimy osobno - suma sumarum 4 h pracy za 3 000 to ewidentna próba naciągnięcia). Jeżeli coś wyda wam się przesadzone - pytajcie, czytajcie i porównujcie z innymi firmami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ceel 03.04.2014 06:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2014 Poza tym warto kierować się rozsądkiem - my odrzuciliśmy na start np. firmę która chciała 3 tysie za wykop i wylanie ław fundamentowych, z tym że koparka po naszej stronie i beton (czyli zamawiamy koparkę ściągającą humus za którą płacimy sami, oni dokopują w pół dnia za 3tysiące 80m ławy łopatami i za to biorą 3tysiące, my zamawiamy beton b20 z pompą za który płacimy osobno - suma sumarum 4 h pracy za 3 000 to ewidentna próba naciągnięcia). Jeżeli coś wyda wam się przesadzone - pytajcie, czytajcie i porównujcie z innymi firmami. no tak a szalunek, zbrojenie to samo się zrobi? no chyba , że lejesz beton prosto w wykop bez zbrojenia to przepraszam moja uwaga jest nie na miejscu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dreamerx 03.04.2014 06:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2014 no tak a szalunek, zbrojenie to samo się zrobi? no chyba , że lejesz beton prosto w wykop bez zbrojenia to przepraszam moja uwaga jest nie na miejscu szalunek sam się nie zrobi. Zbrojenie kupowane skręcone, kwestia umieszczenia w ławie, szalunek potraktowałem jako oczywistą oczywistość. Chcesz mi powiedzieć że 3 tys. za pół dnia roboty dla 3 osób to jest uczciwa cena??? Akurat firma o której piszę przeskoczyła średnią konkurencję o 15 tysięcy w wycenie (w stosunku do najtańszej nawet więcej) więc ciągle uważam, że rozsądkowa analiza prac i wartości tychże pozwoli znacznie ograniczyć wydawanie pieniędzy na firmę która postanawia ogolić inwestora jak barana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ceel 03.04.2014 06:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2014 (edytowane) szalunek sam się nie zrobi. Zbrojenie kupowane skręcone, kwestia umieszczenia w ławie, szalunek potraktowałem jako oczywistą oczywistość. Chcesz mi powiedzieć że 3 tys. za pół dnia roboty dla 3 osób to jest uczciwa cena??? Akurat firma o której piszę przeskoczyła średnią konkurencję o 15 tysięcy w wycenie (w stosunku do najtańszej nawet więcej) więc ciągle uważam, że rozsądkowa analiza prac i wartości tychże pozwoli znacznie ograniczyć wydawanie pieniędzy na firmę która postanawia ogolić inwestora jak barana. pewnie , że należy liczyć szukać i kalkulować ale po twoim poście wyszlo na to , że beton lejesz w wykop bez zbrojenia a firma bieże kasę za przyglądanie się temu procederowi. Ja z zasady na wstępie odrzucałem najtańszą i najdroższą ofertę. Edytowane 3 Kwietnia 2014 przez ceel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts