idka 03.04.2014 18:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2014 Dziękuję za rady. Skąd znaleźliście aż 10 ekip? Ja znalazłam kilka, ale większośc już miała zajęte terminy. Boję się brać ekipę poleconą przez jedną tylko osobę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klinek0 03.04.2014 18:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2014 Bardzo dobra zasada z tą najtańszą i najdroższą. Tą drugą zawsze najłatwiej odrzucić . A jakie są u was w okolicy ceny wynajęcia kopary? Jeszcze się zbytnio nie rozglądałem ale sąsiad wynajmował za 120/h Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojak65 03.04.2014 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2014 U nas też kopara za 120/h wiec cena raczej normalna. A tak w ogóle to życzę wam takiej ekipy górali jak moja : 3 osoby i 3 dni murowania ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
idka 03.04.2014 19:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2014 U nas koparka za 90 zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cormac 03.04.2014 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2014 U nas koparkowy bierze 100zl/h plus dojazd. Na szczeście mieszka 10 min od nas. Pierwsza koparka przy fundamentach brała 80 zeta za godzine, ale za dojazd policzył nas jak za 2 robotogodziny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Daniel76 04.04.2014 08:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2014 Witam wszystkie bociany 2014. Też dołączam choć będę spóźnionym bocianem. Prace rozpoczynam we wrześniu a teraz dogrywam materiały. Buduję Kendrę 2M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BorÓwki14 04.04.2014 18:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2014 Daniel76, powodzenia będziesz jesiennym bocianem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gabione 04.04.2014 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2014 Witam wszystkie bociany 2014. Też dołączam choć będę spóźnionym bocianem. Prace rozpoczynam we wrześniu a teraz dogrywam materiały. Buduję Kendrę 2M. Będziesz jesiennym bocianem, a ja będę chyba grudniowym bałwanem. Murasz obiecał mi termin początek września, na dzień dzisiejszy mam zakupione 960szt. pustaka 24 parę stępli na strop, ba nawet projektu jeszcze nie mam. Zrobiłem niezłą wtopę z wyborem projektanta miało być tak pięknie a wyszło jak zawsze... Projekt ma być indywidualny, na bazie gotowego projektu. Na dzień dzisiejszy z papierkowej roboty jest "robiony zjazd z drogi wojewódzkiej na działkę" prośba do zarządu dróg o zbliżenie do krawędzi jezdni i tyle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiollka86 05.04.2014 17:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2014 Będziesz jesiennym bocianem, a ja będę chyba grudniowym bałwanem. Murasz obiecał mi termin początek września, na dzień dzisiejszy mam zakupione 960szt. pustaka 24 parę stępli na strop, ba nawet projektu jeszcze nie mam. Zrobiłem niezłą wtopę z wyborem projektanta miało być tak pięknie a wyszło jak zawsze... Projekt ma być indywidualny, na bazie gotowego projektu. Na dzień dzisiejszy z papierkowej roboty jest "robiony zjazd z drogi wojewódzkiej na działkę" prośba do zarządu dróg o zbliżenie do krawędzi jezdni i tyle. Jesli chodzi o dostep do drogi to tez mialam przeboje pod tym wzgledem. Bity miesiac czekalam na pismo- w zasadzie kilka zdan przepisanych z aktu notarialnego podbitych przez pracownika urzedu o dostepie do drogi publicznej. W dodatku musialam sie o nie upomniec bo chyba im sie nie spieszylo zbytnio. Ale tak to juz jest z tymi formalnosciami. Trzeba swoje przejsc zeby pozniej bylo z gorki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ariad 06.04.2014 07:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2014 Witam wszystkich budujących My również rozpoczynamy w tym roku. Oczekujemy na PnB Jeszcze nie przejrzałam całego wątku, ale wpiszę parę danych do porównania Projekt indywidualny , parterówka z nieużytkowym poddaszem, 150m kw. użytkowe, podpiwniczony w połowie - 5.000 kierownik budowy 2.500 koszt robocizny SSO: I. 85.000 + koszt koparki - firma z nieposzlakowaną opinią, polecana z paru niezależnych źródeł, oglądałam ich domy. II. 75.000 + koszt koparki - firma też dobra, ale oceniana przez budujących jako dość tania Wiedziałam, że SSO parterówki droższy niż z użytkowym poddaszem, ale trochę przeraziły mnie te kwoty... Dodatkowo budujemy na Śląsku (Jastrzębie- Zdrój), a tu też ceny wysokie. wybraliśmy I firmę, Pan robi nam kosztorys materiałowy. Rozważam jeszcze (ja, bo mąż nie chce o tym słyszeć) opcję wycofania się po ujrzeniu kwot z kosztorysu... Rozpoczęcie budowy planowane 15.05. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monikabartek 06.04.2014 09:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2014 idka papier niestety musi poleżeć w pl... Macie już pnb? murarzy szukaliśmy przez znajomych bociankwó, plus szwagier robi wykończenia więc zna paru ludzi z branży klinek0 u mnie 85zł/h pracy koparką wojak mega szybko Wam idzie Daniel powodzenia w załatwianiu formalności gabione a nie możesz zmienić architekta? Ariad witam sąsiadów bocianów my się właśnie zbieramy na budowę podlać nasze ławy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gabione 06.04.2014 13:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2014 koszt robocizny SSO: I. 85.000 + koszt koparki - firma z nieposzlakowaną opinią, polecana z paru niezależnych źródeł, oglądałam ich domy. II. 75.000 + koszt koparki - firma też dobra, ale oceniana przez budujących jako dość tania Wiedziałam, że SSO parterówki droższy niż z użytkowym poddaszem, ale trochę przeraziły mnie te kwoty... Dodatkowo budujemy na Śląsku (Jastrzębie- Zdrój), a tu też ceny wysokie. . Drogo-mam nadzieję, że to z dachem. Nie będę zmieniał architekta, ponieważ ten archi to mój przyszły sąsiad, tzn. ma działkę koło mojej i też planuje się budować za jakiś czas. Jutro do niego jadę i będę go molestował. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ariad 06.04.2014 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2014 Drogo-mam nadzieję, że to z dachem. Z dachem. Z kosztorysu: "konstrukcja dachowa 257m kw. 15.000, pokrycie dachu+ orynnowanie +okucia kominów 14.000" Jak to u Was koszt robocizny dachu? Cały czas zastanawiam się, czemu wszystko tak drogo... dom na bazie prostokąta, dach prosty, 1 komin... czyżby ta piwnica aż tak drogo? (27.000 robocizna do poziomu parteru ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AggaM 06.04.2014 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2014 Ariad- my mamy wycenę trzech ekip - SSO - fundamenty po dach, bez piwnic, bo ich nie mamy:- 40 tyś - dobra ekipa, ma świetne referencje moich znajomych - 35 tyś - niezła ekipa, taż z polecenia- 29 tyś. - z polecenia, jeszcze nie oglądaliśmy ich prac. Domek o pow netto 164 m2- pytaliśmy jednej z ekip ile wyniósłby sam dach- 188,6 m2 wyceniony na 12 tyś /robocizna z okuciami kominów, orynnowaniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
raei 07.04.2014 18:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2014 Witam wszystkich forumowiczów, podobnie jak Daniel76 zaczynamy sierpień/wrzesień. nie mamy jeszcze pozwolenia, ale mamy nadzieję zdążyć z dokumentami pozdrawiamy i życzymy dobrej pogody i słusznych decyzji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dar-ek 07.04.2014 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2014 (edytowane) A mógłby mi ktoś powiedzieć, jak się rysują koszta geodezyjne w mazowieckim?[moderowano] W zależności ,przeciętnie tak około 500-600 zl. Edytowane 17 Kwietnia 2014 przez Jarek.P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dreamerx 08.04.2014 05:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2014 Dziękuję za rady. Skąd znaleźliście aż 10 ekip? Ja znalazłam kilka, ale większośc już miała zajęte terminy. Boję się brać ekipę poleconą przez jedną tylko osobę... częściowo szukaliśmy kontaktów po znajomych którzy się budowali i jeżdżąc po budowach, trzy dostaliśmy tu na forum muratora od ludzi z opolskiego którzy się budowali a też dwa lub trzy wyselekcjonowane z portali typu oferteo czy innego ofereo na których szukaliśmy wykonawcy. Dróg jest kilka, trzeba poświęcić trochę czasu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylwus115 08.04.2014 07:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2014 Witam Wszystkich My właśnie zaczęliśmy budować nasz wymarzony Domek więc wybór ekipy i papiery mamy już za sobą. Wczoraj koparka robiła wykopy pod fundamenty, na razie podchodzę do tego spokojnie choć już po rozmowie z wykonawcą widzimy kilka "błędów" lub innego podejścia projektanta i mamy nad czym rozmyślać... A rozwiązań również szukam na tym forum. Życzę Wszystkim bociankom i sobie wytrwałości i powodzenia w inwestycji ... życia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lapeno 08.04.2014 09:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2014 Hej Bocianki! U nas ekipa jedzie do przodu aż furczy.Właśnie są na etapie stawiania ścian na parterze. Budowa rośnie w oczach. Do końca maja mamy umowę, że zrobią SSO z dachem. Zobaczymy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysiek2K 08.04.2014 09:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2014 Lapeno, jedziesz z koksem, wigilia w nowym domu? U nas wczoraj złożyliśmy wniosek o pnb. Powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts