Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Bocianki 2014 - Planujesz budowę w tym roku? Ten dział jest dla Ciebie

Recommended Posts

• Odpowiedzi 944
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam wszystkie bociany 2014. Też dołączam choć będę spóźnionym bocianem. Prace rozpoczynam we wrześniu a teraz dogrywam materiały. Buduję Kendrę 2M.

Będziesz jesiennym bocianem, a ja będę chyba grudniowym bałwanem.

Murasz obiecał mi termin początek września, na dzień dzisiejszy mam zakupione 960szt. pustaka 24 parę stępli na strop, ba nawet projektu jeszcze nie mam. Zrobiłem niezłą wtopę z wyborem projektanta miało być tak pięknie a wyszło jak zawsze... Projekt ma być indywidualny, na bazie gotowego projektu. Na dzień dzisiejszy z papierkowej roboty jest "robiony zjazd z drogi wojewódzkiej na działkę" prośba do zarządu dróg o zbliżenie do krawędzi jezdni i tyle.

Będziesz jesiennym bocianem, a ja będę chyba grudniowym bałwanem.

Murasz obiecał mi termin początek września, na dzień dzisiejszy mam zakupione 960szt. pustaka 24 parę stępli na strop, ba nawet projektu jeszcze nie mam. Zrobiłem niezłą wtopę z wyborem projektanta miało być tak pięknie a wyszło jak zawsze... Projekt ma być indywidualny, na bazie gotowego projektu. Na dzień dzisiejszy z papierkowej roboty jest "robiony zjazd z drogi wojewódzkiej na działkę" prośba do zarządu dróg o zbliżenie do krawędzi jezdni i tyle.

Jesli chodzi o dostep do drogi to tez mialam przeboje pod tym wzgledem. Bity miesiac czekalam na pismo- w zasadzie kilka zdan przepisanych z aktu notarialnego podbitych przez pracownika urzedu o dostepie do drogi publicznej. W dodatku musialam sie o nie upomniec bo chyba im sie nie spieszylo zbytnio. Ale tak to juz jest z tymi formalnosciami. Trzeba swoje przejsc zeby pozniej bylo z gorki :)

Witam wszystkich budujących :yes:

My również rozpoczynamy w tym roku.

Oczekujemy na PnB

Jeszcze nie przejrzałam całego wątku, ale wpiszę parę danych do porównania :)

Projekt indywidualny , parterówka z nieużytkowym poddaszem, 150m kw. użytkowe, podpiwniczony w połowie - 5.000

kierownik budowy 2.500

koszt robocizny SSO:

I. 85.000 + koszt koparki - firma z nieposzlakowaną opinią, polecana z paru niezależnych źródeł, oglądałam ich domy.

II. 75.000 + koszt koparki - firma też dobra, ale oceniana przez budujących jako dość tania

Wiedziałam, że SSO parterówki droższy niż z użytkowym poddaszem, ale trochę przeraziły mnie te kwoty... Dodatkowo budujemy na Śląsku (Jastrzębie- Zdrój), a tu też ceny wysokie.

wybraliśmy I firmę, Pan robi nam kosztorys materiałowy. Rozważam jeszcze (ja, bo mąż nie chce o tym słyszeć) opcję wycofania się po ujrzeniu kwot z kosztorysu...

Rozpoczęcie budowy planowane 15.05.

idka papier niestety musi poleżeć w pl... Macie już pnb? murarzy szukaliśmy przez znajomych bociankwó, plus szwagier robi wykończenia więc zna paru ludzi z branży

klinek0 u mnie 85zł/h pracy koparką

wojak mega szybko Wam idzie :D

Daniel powodzenia w załatwianiu formalności

gabione a nie możesz zmienić architekta?

Ariad witam sąsiadów bocianów :)

my się właśnie zbieramy na budowę podlać nasze ławy ;)

koszt robocizny SSO:

I. 85.000 + koszt koparki - firma z nieposzlakowaną opinią, polecana z paru niezależnych źródeł, oglądałam ich domy.

II. 75.000 + koszt koparki - firma też dobra, ale oceniana przez budujących jako dość tania

Wiedziałam, że SSO parterówki droższy niż z użytkowym poddaszem, ale trochę przeraziły mnie te kwoty... Dodatkowo budujemy na Śląsku (Jastrzębie- Zdrój), a tu też ceny wysokie.

.

Drogo-mam nadzieję, że to z dachem.

Nie będę zmieniał architekta, ponieważ ten archi to mój przyszły sąsiad, tzn. ma działkę koło mojej i też planuje się budować za jakiś czas.

Jutro do niego jadę i będę go molestował.

Drogo-mam nadzieję, że to z dachem.

Z dachem.

Z kosztorysu: "konstrukcja dachowa 257m kw. 15.000, pokrycie dachu+ orynnowanie +okucia kominów 14.000"

Jak to u Was koszt robocizny dachu? Cały czas zastanawiam się, czemu wszystko tak drogo... dom na bazie prostokąta, dach prosty, 1 komin... czyżby ta piwnica aż tak drogo? (27.000 robocizna do poziomu parteru )

Ariad- my mamy wycenę trzech ekip - SSO - fundamenty po dach, bez piwnic, bo ich nie mamy:

- 40 tyś - dobra ekipa, ma świetne referencje moich znajomych

- 35 tyś - niezła ekipa, taż z polecenia

- 29 tyś. - z polecenia, jeszcze nie oglądaliśmy ich prac.

Domek o pow netto 164 m2- pytaliśmy jednej z ekip ile wyniósłby sam dach- 188,6 m2 wyceniony na 12 tyś /robocizna z okuciami kominów, orynnowaniem.

Dziękuję za rady. Skąd znaleźliście aż 10 ekip? Ja znalazłam kilka, ale większośc już miała zajęte terminy. Boję się brać ekipę poleconą przez jedną tylko osobę...

częściowo szukaliśmy kontaktów po znajomych którzy się budowali i jeżdżąc po budowach, trzy dostaliśmy tu na forum muratora od ludzi z opolskiego którzy się budowali a też dwa lub trzy wyselekcjonowane z portali typu oferteo czy innego ofereo na których szukaliśmy wykonawcy. Dróg jest kilka, trzeba poświęcić trochę czasu...

Witam Wszystkich :)

My właśnie zaczęliśmy budować nasz wymarzony Domek więc wybór ekipy i papiery mamy już za sobą. Wczoraj koparka robiła wykopy pod fundamenty, na razie podchodzę do tego spokojnie choć już po rozmowie z wykonawcą widzimy kilka "błędów" lub innego podejścia projektanta i mamy nad czym rozmyślać... A rozwiązań również szukam na tym forum.

Życzę Wszystkim bociankom i sobie wytrwałości i powodzenia w inwestycji ... życia :)