Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Bocianki 2014 - Planujesz budowę w tym roku? Ten dział jest dla Ciebie

Recommended Posts

Hej Bocianki!

U nas ekipa jedzie do przodu aż furczy.

Właśnie są na etapie stawiania ścian na parterze. Budowa rośnie w oczach. Do końca maja mamy umowę, że zrobią SSO z dachem. Zobaczymy.

Super! U mnie też już jadą z parterem. Wczoraj przyjechał Porotherm i chłopaki walczą aż miło popatrzeć :) Robi się pomarańczowo na placu budowy :) Mury pną się do nieba :p

• Odpowiedzi 944
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

No i bardzo ładnie to wygląda :)

Forum zauważyłem że parę dni było "nieczynne", chyba murowali wszyscy:P

U mnie dzisiaj o 10 zalali wieniec i teraz nie marnując czasu murują ścianki działowe.

Umówieni byliśmy na oddanie SSO w połowie czerwca, wczoraj majster się śmiał że będą mieć ze 3 tyg. wolnego bo się wyrobią wcześniej :)

Byle tak dalej czego sobie i wam życze !

Lapeno, jedziesz z koksem, wigilia w nowym domu? :D U nas wczoraj złożyliśmy wniosek o pnb. Powodzenia

Jak się uda to czemu nie? :-)

Natomiast świadomość tego, że teraz to się "niedługo zacznie" powoli mnie ogarnia. Postawienie murów to pikuś wobec zagdanień związanych z instalacjami, wykonawcami itp.

Natomiast świadomość tego, że teraz to się "niedługo zacznie" powoli mnie ogarnia. Postawienie murów to pikuś wobec zagdanień związanych z instalacjami, wykonawcami itp.

U nas tak samo! ;p Powoli myślimy nad kolejnymi etapami, co po SSO... pewnie okna i drzw, a poźniej...??!? Trzeba sobie to jakoś poukladac i zacząć szukać kolejnych wykonawców. Umowa o prąd przyszła do nas również ostatnio pocztą- podłacz...końcem września :bash:

[ATTACH=CONFIG]253758[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]253759[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]253760[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]253761[/ATTACH]

Świeżutkie, pół godziny temu robione :)

Tak to się przedstawia aktualnie u mnie :)

Hej wiollka86 stawiacie z Porothermu na klei ?

My też mamy taki zamiar, fajnie to wygląda i tak czysto ... :)

Nie wiem, czy wy też tak macie, ale mój dom wydaje się "zajebiście" mały. Idą z murami do góry - super, ale pokoje takie jakieś klitki. Masakra. :eek:

Pomieszczenia bez wykończenia i mebli zawsze wydaja się małe, a po urządzeniu się to zmienia. Jak moja mama robiła remont kuchni po skuciu tynków zastanawiałam się jak te wszystkie meble się tu zmieściły :) Dom kolegi tez wydawał się mały a teraz ma tyle miejsca, że aż za dużo :)

no to pociecha, bo mi też pokoje dzieci wyglądają na takie "na styk" a przecież powierzchnie ich są jak norma na salon... orządny sufit jak dojdzie i jasne gladkie sciany to wszystko optycznie się oddali od siebie... u nas tylko salon i gabinet nadal jest wielki, no to ciekawe jak wyogromnieje po tynkach

witam wszystkich

Gratuluję postępów na budowach.

U nas już też się troszkę dzieje, ławy fundamentowe wylane.

Nie wiem, czy wy też tak macie, ale mój dom wydaje się "zajebiście" mały.

Też miałam taki dylemat dzisiaj. Wszystko takie małe się wydaje. Aż do wykonawców mówiłam, że coś popsuli, bo w salonie to nawet kanapa mi się nie zmieści! :)

Też miałam taki dylemat dzisiaj. Wszystko takie małe się wydaje. Aż do wykonawców mówiłam, że coś popsuli, bo w salonie to nawet kanapa mi się nie zmieści! :)

Żona to aż chciała do geodety dzwonić, że źle dom wymierzył, kołki powbijał za blisko siebie itp. Normalnie godzinę "krokami" (nie mieliśmy miary pod ręką) mierzyliśmy odległości czy aby na pewno wszystko się zgadza :jawdrop::wiggle:

Za to ekipa mówi, że duży dom to bedzie :-)

lapeno nam też wszyscy mówią że dom ogromny, ale ja dalej mam wątpliwości. Jak ja zmieszczę tam wszystkie sprzęty? :p

bocianki może Wy pomożecie bo już sami z mężem nie wiemy co zrobić. Miesiąc temu zaklepaliśmy murarza, którego w zeszłym tygodniu wyrzucili z firmy budowlanej bo ponoć nie pierwszy raz coś źle zrobił więc szwagier budowlaniec polecił nam innego. No i mamy dylemat...

Murarz 1 - zaklepany od przeszło miesiąca, niby trochę gorszy, ale skoro stracił pracę i jest przed świętami mam moralniaka jak można go teraz wyrzucić. Ten mógłby zacząć murować od przyszłego tygodnia

Murarz 2 - trochę lepszy, ale zacznie gdzieś za miesiąc, a ławy już wylane od tygodnia. U nas na działce piach, boję się, że ziemia przez ten czas się bardzo osypie na fundamenty

przyznam że spędza nam to sen z powiek, dziś musimy się określić. Co Wy byście zrobili na naszym miejscu?

przyznam że spędza nam to sen z powiek, dziś musimy się określić. Co Wy byście zrobili na naszym miejscu?

Szczerze to skoro go wyrzucili bo nie pierwszy raz zrobił coś źle to już daje do myślenia czy u was czegoś nie spaprze. Chyba że znacie się na tyle na murowaniu i sobie przypilnujecie, albo zrobi to porządnie kierownik budowy. Ale do pilnowania trzeba też czasu, a nie zawsze jest go tyle żeby spędzić na budowie pół dnia.

Ja bym moralniaka posadziła w kącie i budowała z pewnym murarzem, zwłaszcza, że domu nie buduje się na miesiąc tylko na lata, a błędy popełnione w stanie surowym mogą być dużym problemem w przyszłości.

Wiem, że na pewno chcielibyście zacząć jak najszybciej i miesiąc czasu czekania wydaje się być wiecznością, ale moim zdaniem chyba warto poczekać miesiąc i cieszyć się z dobrze wykonanej roboty niż iść jak w ogień a potem żałować że coś jest nie tak i pieniądze utopione w błoto na różne poprawki.

Takie jest moje zdanie, ale zrobicie jak będziecie uważać. Może inni mają inne wskazówki.

lapeno nam też wszyscy mówią że dom ogromny, ale ja dalej mam wątpliwości. Jak ja zmieszczę tam wszystkie sprzęty? :p

bocianki może Wy pomożecie bo już sami z mężem nie wiemy co zrobić. Miesiąc temu zaklepaliśmy murarza, którego w zeszłym tygodniu wyrzucili z firmy budowlanej bo ponoć nie pierwszy raz coś źle zrobił więc szwagier budowlaniec polecił nam innego. No i mamy dylemat...

Murarz 1 - zaklepany od przeszło miesiąca, niby trochę gorszy, ale skoro stracił pracę i jest przed świętami mam moralniaka jak można go teraz wyrzucić. Ten mógłby zacząć murować od przyszłego tygodnia

Murarz 2 - trochę lepszy, ale zacznie gdzieś za miesiąc, a ławy już wylane od tygodnia. U nas na działce piach, boję się, że ziemia przez ten czas się bardzo osypie na fundamenty

Monika, weźcie najlepszego z dostępnych / możliwych. Kto ma miękkie serce, to wiesz...

Ale Wam wszystkim zazdroszczę, że się coś dzieje i to u niektórych w tempie mega!

A ja nadal w papierach i spalam się już w blokach...

Edytowane przez Kejt_R