Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Bocianki 2014 - Planujesz budowę w tym roku? Ten dział jest dla Ciebie

Recommended Posts

monika&bartek - ja bym poczekała i wybrała dobrego i sprawdzonego ...

U mnie na dzis domek wygląda tak.... mam nadzieję, że za tydzień będzie taki jak u Ciebie Wiolla :)...

20140407_155421.jpg 20140410_090707.jpg

Kejt_R ja też nie wiem jak jeszcze jedno (mam nadzieje ostatnie) lato w blokowisku wytrzymać ... ale powodzenia i wytrwałosci sobie i Tobie życzę

Edytowane przez sylwus115

• Odpowiedzi 944
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

monika&bartek - ja bym poczekała i wybrała dobrego i sprawdzonego ...

U mnie na dzis domek wygląda tak.... mam nadzieję, że za tydzień będzie taki jak u Ciebie Wiolla :)...

[ATTACH=CONFIG]254038[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]254039[/ATTACH]

Kejt_R ja też nie wiem jak jeszcze jedno (mam nadzieje ostatnie) lato w blokowisku wytrzymać ... ale powodzenia i wytrwałosci sobie i Tobie życzę

Za tydzień może nie, ale za 2-3 na pewno :) U mnie taki stan jaki mam jest po 3 tygodniach od wejścia ekipy na plac :) A co do mieszkania w blokowisku, to może nie mieszkam w typowym bloku bo jest nas tylko 6 rodzin, ale mieszkam z teściową więc doskwiera mi to z potrójną siłą :p także również czekam z niecierpliwością na własny wymarzony domek :) Obiecałam znajomym że jak tylko położą mi dachówkę na dach to robię pierwszego grila :p

Za tydzień może nie, ale za 2-3 na pewno :) U mnie taki stan jaki mam jest po 3 tygodniach od wejścia ekipy na plac :) A co do mieszkania w blokowisku, to może nie mieszkam w typowym bloku bo jest nas tylko 6 rodzin, ale mieszkam z teściową więc doskwiera mi to z potrójną siłą :p także również czekam z niecierpliwością na własny wymarzony domek :) Obiecałam znajomym że jak tylko położą mi dachówkę na dach to robię pierwszego grila :p

No właśnie mąż mnie wczoraj z błędu wyprowadził...., że jeszcze parę rzeczy do zrobienia zostało :):rolleyes: hehe

No mieszkanie z teściową to też niezłe wyzwanie ...

Geguss do czerwca już niedaleko !!!

Edytowane przez sylwus115

U nas walczą dzielnie. Dzisiaj mają w planie zalewanie nadproży na parterze.

Tutaj mała uwaga do budujących z betonu komórkowego.

Sprawdzcie w jakim systemie będziecie mieli stawiane ściany - Ytong, H+H, Solbet czy inny. Chodzi o to, że każdy system ma gotowe nadproża (zbrojony beton komórkowy) który jest moim zdaniem fajnym rozwiązaniem które niweluje kwestie mostka termicznego nad oknem.

Jest jednak małe ale - okazało się, że np. SOLBET ma gotowe nadproża do max otworu 180 centymetrów. Dłuższych po prostu nie produkują. My większość okien mamy 2 metry i już trzeba robić tradycyjnie - czy to L-ki, czy to nadproże w 100% wylewane.

Ytong, H+H mają gamę nadpoży większą i można zamówić takie element o wiele dłuższy, ale systemy nie są pomiędzy soba kompatybilne - tzn. mają inne wymiary (szerokość wysokość) i tzw. "pupa". Gdybym to wiedział, to projektant na etapie projektu dałby max okna 1,8 szerokie, ale zmusiłbym wykonawcę do innego systemu. Teraz mleko się rozlało - przemyślcie to już teraz.

IMG-20140410-00096.jpgIMG-20140410-00097.jpgIMG-20140410-00098.jpgIMG-20140410-00099.jpg

Witam wszystkich,

My wystartowaliśmy w marcu br. budujemy mały domek, użyt. pow. 88m2 przerobiony projekt http://pi1.tcdn.pl/wd/p/27/Dom-przy-Imbirowej-3-xc_big.jpg "Dom przy Imbirowej 3"

Z racji dobrej pogody prace szybko nabrały tempa, i tak w tej chwili jesteśmy już przy kładzeniu dachówki.

A tutaj kilka zdjęć 011.jpg20140313_111024.jpg20140313_111116.jpg20140321_094754.jpg20140321_094927.jpg

Jeśli ma ktoś pytania chętnie pomogę (jeśli będę potrafił)

Pozdrawiam

Ja przy narożnym mam normalną belkę wiązaną i zalewaną na budowie, a jakiej wielkości to okno ?

Okno w węższej części ma 90cm w szerszej 160cm. Dzisiaj zajadę i zobaczę czy już coś z tym zrobili, bo rano widziałam że zbrojenia już szykują na dalsze etapy ale okno dalej bez nadproża, zresztą te długie balkonowe też, więc może będą zalewać.

Witam wszystkich

Pozwolenie już jest i wredny sąsiad też

slomka - łączę się w bólu. :D

Urwanie głowy mam. Zaglądam tu codziennie, ale na napisanie już czasu brak.

Budowa ruszyła. Doły wykopane, ławy zalane, bloczki fundamentowe się układają.

Poza tym podpisaliśmy umowę o wykonanie całej instalacji centralnego ogrzewania i wod-kan.

Nie mamy jeszcze nagranego elektryka. Nawet nie mamy pomysłu skąd go wytrzasnąć. :/

Cześć wszystkim budującym. Od dwóch tygodni jesteśmy właścicielami działki pod Wrocławiem i powoli, luźno zaczynamy myśleć o własnych czterech kątach. Póki co zastanawiamy się nad technologią i poznajemy tajniki murowania, szkieletu, prefabrykatów i ogólnie wszystkiego z czego można dom zbudować. Szukając projektów odpowiednich na naszą działkę trafiłam na ten:

http://lk-projekt.pl/lkand674-produkt-818.html

I się zakochałam. :wiggle: Cóż, wszystko przed nami. Powodzenia bociany!! :D

witam

wejdź na stronę Domy z wizją, tam jest wiele domów w podobnym stylu.

Ten dom, który pokazałaś, jest jak kopia projektu Doskonały.

Dzięki, rzeczywiście prawie taki sam, trochę układ pomieszczeń inny, ale idea ta sama! A "Z charakterem" jaki piękny, tylko, aż na tyle charakteru nie mam, żeby robić szklaną ścianę w sypialni ;) W każdym razie jest w czym wybierać! :D

Czy ktos moglby mnie utwierdzic w przekonaniu albo poprawic jesli sie myle, otoz kominy systemowe dymowe wykonuje sie przed wylaniem stropow?

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?215421-Komin-czy-strop-co-pierwsze

Można przd i po systemowe bezpieczniej po stropie żeby nie uszkodziły się przy zbrojeniu.