Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Bocianki 2014 - Planujesz budowę w tym roku? Ten dział jest dla Ciebie

Recommended Posts

wierka już macie podpisaną umowę na instalację? Wow, my nawet o tym nie myślimy! Jak sąsiad i płot?

tak, tak, podpisaliśmy już, bo zakładamy pompę ciepła z pionowymi kolektorami.

Wyprowadzenie instalacji z domu do odwiertów jest robione pod fundamentami.

Dzięki temu, że podpisaliśmy umowę już teraz zrobienie przepustów pod fundamentami jest dużo łatwiejsze niż w postawionym już domu.

Tym bardziej, że my sondy będziemy mieć przed domem, przepusty do kotłowni idą przez cały garaż.

A że zdecydowaliśmy, że ta sama firma będzie robić nam całe ogrzewanie, wentylację mechaniczną i instalację wod-kan,

to już podpisaliśmy umowę na wszystko, dzięki czemu jeszcze kilka groszy rabatu dostaliśmy.

Czyli mam wykonawcę na wybudowanie domu wraz z dachem.

Mam wybrane okna, uzgodniona cena, czekam tylko na możliwość wzięcia pomiarów otworów okiennych.

Mam wykonawcę do PC, c.o., WM i wod-kan.

Mam ekipę do kompleksowego wykańczania pomieszczeń - malowanie, podłogi, glazura, biały montaż.

Odkurzacz centralny planujemy założyć sobie sami.

Nie mam nikogo do elektryki. :/

Nie mam też szczegółowego pomysłu odnośnie zasłaniania okien od południowej strony. Spędza mi to sen z powiek.

I jeszcze dylemat - czy robić wannę w łazience na górze, czy tylko sam prysznic?

Jak widać wszystko (PRAWIE WSZYSTKO) przygotowane, zaplanowane ;)

oby ten plan nie rozjechał w zderzeniu z rzeczywistością.

jeszcze chwilę i kasa się skończy i trzeba będzie wesprzeć się bankowymi pieniędzmi. i tu już może być rozjazd. :D

A sąsiad - jest ok. Wezwali geodetę, geodeta wytyczył im granicę.

Ku ich zdziwieniu okazało się, że geodeta wytyczył granicę dokładnie tak samo jak nasz geodeta. Normalnie szok! ;) ;)

Umówiliśmy się, że płot w wakacje zmieni swoje umiejscowienie. Czyli sprawa odłożona do wakacji.

• Odpowiedzi 944
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

wow no to poszaleliście, widzę wszystko dokładnie zaplanowane. Oby oszczędności skończyły się jak najpóźniej.

Co do okien to ja myślałam o takich które zatrzymują światło, a zewnątrz nic nie widać co dzieje się w środku, jakoś pewnie specjalnie się jakoś nazywają ale nie mam pojęcia jak :p jakoś kojarzy mi się z okularami przeciwsłonecznymi ;) Jedyny problem że wieczorem przy lampie wszystko widać, ale to mogą chyba rozwiązać rolety. Nie wiem czy takie rozwiązanie się sprawdzi, do okien u nas daleko nie wgłębiałam się w temat.

Fajnie, że udało się Wam dogadać z sąsiadem bo zapowiadała się niezła awantura a tu proszę :D

Ile dokładnie mnie wyniosła piwnica to nie wiem musiałabym zapytać męża. Bloczki kupowaliśmy po 1,75 za szt rozmiar 38x24x14. Piwnicę mamy dużą tzn do 10x10 i na ok 2,80 wysoka i prawie cała w ziemi ( mamy tylko zjazd do piwnicy i dwa okna). My jesteśmy w tej komfortowej sytuacji , że na budowie cały czas mamy koparkę gąsienicową 20 t więc palety z bloczkami są podawane bezpośrednio " pod rękę" murarzowi.

Lapeno, wiolka, Hubertus Strasznie szybko Wam to idzie, aż miło się patrzy

Dziękuję bardzo za dobre słowo. Faktycznie, SSO rośnie w oczach. Dzisiaj jadę ponownie obadać co wytworzyli.

wow no to poszaleliście, widzę wszystko dokładnie zaplanowane. Oby oszczędności skończyły się jak najpóźniej.

Co do okien to ja myślałam o takich które zatrzymują światło, a zewnątrz nic nie widać co dzieje się w środku, jakoś pewnie specjalnie się jakoś nazywają ale nie mam pojęcia jak :p jakoś kojarzy mi się z okularami przeciwsłonecznymi ;) Jedyny problem że wieczorem przy lampie wszystko widać, ale to mogą chyba rozwiązać rolety. Nie wiem czy takie rozwiązanie się sprawdzi, do okien u nas daleko nie wgłębiałam się w temat.

Fajnie, że udało się Wam dogadać z sąsiadem bo zapowiadała się niezła awantura a tu proszę :D

Okna z tzw. lustrem weneckim - coś jak w pokojach przesłuchań na filmach z CIA, FBI itp.

Odnośnie monika&bartek to faktycznie wszystko macie pięknie rozplanowane. U mnie będzie partyzantka - już czuję to w kościach.

Czy ktoś coś słyszał o styropianie austrodur czy coś podobnego,z Austrii? Termoorganika226/m2 a ten ma byc 216, ktoś coś wie?

No i mamy problem z kanalizacją, okazało się,że hydr.żle wyznaczył otwór i trzeba będzie nową dziurę ,jak zabezpieczyc tamta,mąż boi się,że woda nam się wleje do piwnicy?

Darek Volke

Przy tej cenie taniej wyjdzie lane zrobic. W Czechowicach mozesz wypozyczyc szalunki plastikowe i zalac taki fundament w dzien, wyjda rowniejsze i wytrzymalsze niz robione z bloczkow, a wypozyczenie wyjdzie taniej niz robocizna przy bloczkach. Polecam, dziecinnie prosto sie sklada te szalunki. Ja robilem piwnice tym systemem.

Prace idą jak szalone, a u nas zrobiło się chorobowo i niestety, ale odpuściłam temat forum...

dobrych wieści złożyłam wniosek o PnB.

A jako, że Święta tuż tuż: życzę wszystkim dużo zdrowia, radości z bycia razem, pyszności na świątecznym stole a w Poniedziałek Wielkanocny dużo wody na szczęście- tak, aby nasze inwestycje nie popłynęły! Wesołego Alleluja!

Witam wszystkich nowych forumowiczów, stare Bocianki pozdrawiam! Cieszę się z Wami, czytając i oglądając wasze zdjęcia. U nas zima i czekanie pod bankową ścianą płaczu. Wykonawcy już przysłali wyceny, teraz tylko kwestia wyboru.

Życzę wszystkim spokojnych, rodzinnych Świąt!!!!

Witam poświąteczne. :)

Jak miło patrzeć na zdjecia rosnących domów. :)

Dzis moj szczęśliwy dzien. Dostałam pozytywna decyzje kredytowa. Super, bo bałam sie ze za chwile braknie mi kasy, a nie bedzie jeszcze kredytu. A tak budowa bedzie mogła realizować sie bez przestojów.

wierka Super że juz udało Ci sie z kredytem :) jak sobie przypomne swoje przezycia zwiazane z bankami i tymi formalnosciami to do dzis mnie ciarki przechodza :) ale mus to mus. Bez kasy nie da rady :)