wierka 16.04.2014 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2014 wierka już macie podpisaną umowę na instalację? Wow, my nawet o tym nie myślimy! Jak sąsiad i płot? tak, tak, podpisaliśmy już, bo zakładamy pompę ciepła z pionowymi kolektorami. Wyprowadzenie instalacji z domu do odwiertów jest robione pod fundamentami. Dzięki temu, że podpisaliśmy umowę już teraz zrobienie przepustów pod fundamentami jest dużo łatwiejsze niż w postawionym już domu. Tym bardziej, że my sondy będziemy mieć przed domem, przepusty do kotłowni idą przez cały garaż. A że zdecydowaliśmy, że ta sama firma będzie robić nam całe ogrzewanie, wentylację mechaniczną i instalację wod-kan, to już podpisaliśmy umowę na wszystko, dzięki czemu jeszcze kilka groszy rabatu dostaliśmy. Czyli mam wykonawcę na wybudowanie domu wraz z dachem. Mam wybrane okna, uzgodniona cena, czekam tylko na możliwość wzięcia pomiarów otworów okiennych. Mam wykonawcę do PC, c.o., WM i wod-kan. Mam ekipę do kompleksowego wykańczania pomieszczeń - malowanie, podłogi, glazura, biały montaż. Odkurzacz centralny planujemy założyć sobie sami. Nie mam nikogo do elektryki. :/ Nie mam też szczegółowego pomysłu odnośnie zasłaniania okien od południowej strony. Spędza mi to sen z powiek. I jeszcze dylemat - czy robić wannę w łazience na górze, czy tylko sam prysznic? Jak widać wszystko (PRAWIE WSZYSTKO) przygotowane, zaplanowane oby ten plan nie rozjechał w zderzeniu z rzeczywistością. jeszcze chwilę i kasa się skończy i trzeba będzie wesprzeć się bankowymi pieniędzmi. i tu już może być rozjazd. A sąsiad - jest ok. Wezwali geodetę, geodeta wytyczył im granicę. Ku ich zdziwieniu okazało się, że geodeta wytyczył granicę dokładnie tak samo jak nasz geodeta. Normalnie szok! ;) Umówiliśmy się, że płot w wakacje zmieni swoje umiejscowienie. Czyli sprawa odłożona do wakacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monikabartek 16.04.2014 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2014 wow no to poszaleliście, widzę wszystko dokładnie zaplanowane. Oby oszczędności skończyły się jak najpóźniej. Co do okien to ja myślałam o takich które zatrzymują światło, a zewnątrz nic nie widać co dzieje się w środku, jakoś pewnie specjalnie się jakoś nazywają ale nie mam pojęcia jak jakoś kojarzy mi się z okularami przeciwsłonecznymi Jedyny problem że wieczorem przy lampie wszystko widać, ale to mogą chyba rozwiązać rolety. Nie wiem czy takie rozwiązanie się sprawdzi, do okien u nas daleko nie wgłębiałam się w temat. Fajnie, że udało się Wam dogadać z sąsiadem bo zapowiadała się niezła awantura a tu proszę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bena78 17.04.2014 09:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2014 Ile dokładnie mnie wyniosła piwnica to nie wiem musiałabym zapytać męża. Bloczki kupowaliśmy po 1,75 za szt rozmiar 38x24x14. Piwnicę mamy dużą tzn do 10x10 i na ok 2,80 wysoka i prawie cała w ziemi ( mamy tylko zjazd do piwnicy i dwa okna). My jesteśmy w tej komfortowej sytuacji , że na budowie cały czas mamy koparkę gąsienicową 20 t więc palety z bloczkami są podawane bezpośrednio " pod rękę" murarzowi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lapeno 17.04.2014 10:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2014 Lapeno, wiolka, Hubertus Strasznie szybko Wam to idzie, aż miło się patrzy Dziękuję bardzo za dobre słowo. Faktycznie, SSO rośnie w oczach. Dzisiaj jadę ponownie obadać co wytworzyli. wow no to poszaleliście, widzę wszystko dokładnie zaplanowane. Oby oszczędności skończyły się jak najpóźniej. Co do okien to ja myślałam o takich które zatrzymują światło, a zewnątrz nic nie widać co dzieje się w środku, jakoś pewnie specjalnie się jakoś nazywają ale nie mam pojęcia jak jakoś kojarzy mi się z okularami przeciwsłonecznymi Jedyny problem że wieczorem przy lampie wszystko widać, ale to mogą chyba rozwiązać rolety. Nie wiem czy takie rozwiązanie się sprawdzi, do okien u nas daleko nie wgłębiałam się w temat. Fajnie, że udało się Wam dogadać z sąsiadem bo zapowiadała się niezła awantura a tu proszę Okna z tzw. lustrem weneckim - coś jak w pokojach przesłuchań na filmach z CIA, FBI itp. Odnośnie monika&bartek to faktycznie wszystko macie pięknie rozplanowane. U mnie będzie partyzantka - już czuję to w kościach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lucjus 17.04.2014 10:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2014 Czy ktoś coś słyszał o styropianie austrodur czy coś podobnego,z Austrii? Termoorganika226/m2 a ten ma byc 216, ktoś coś wie? No i mamy problem z kanalizacją, okazało się,że hydr.żle wyznaczył otwór i trzeba będzie nową dziurę ,jak zabezpieczyc tamta,mąż boi się,że woda nam się wleje do piwnicy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiollka86 17.04.2014 12:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2014 Czy ktoś coś słyszał o styropianie austrodur czy coś podobnego,z Austrii? Termoorganika226/m2 a ten ma byc 216, ktoś coś wie? Może chodzi Ci o Styrodur? Ja mam to na ścianach fundamentowych. Polistyren ekstrudowany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojak65 17.04.2014 13:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2014 A nie Austrotherm XPS ? (jak pisze wiolka Polistyren ekstrudowany) Tylko jak 226zl za m2 to troche drogo a za m3 to troche tanio Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darek Volke 17.04.2014 14:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2014 bena78Bloczki kupowaliśmy po 1,75 za szt rozmiar 38x24x14Strasznie tanio te bloczki:o ja dzisiaj dostałem wycenę z jednej hurtowni:Kostka betonowa 38x24x12 920,0000 2,96 2723,20 muszę szukać dalej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
makak 17.04.2014 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2014 Darek Volke Przy tej cenie taniej wyjdzie lane zrobic. W Czechowicach mozesz wypozyczyc szalunki plastikowe i zalac taki fundament w dzien, wyjda rowniejsze i wytrzymalsze niz robione z bloczkow, a wypozyczenie wyjdzie taniej niz robocizna przy bloczkach. Polecam, dziecinnie prosto sie sklada te szalunki. Ja robilem piwnice tym systemem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monikabartek 17.04.2014 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2014 ktoś wcześniej pytał o bloczki, nasze 38*25*12 kosztowały 1,97 zł/szt kupowaliśmy w Dziergowicach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darek Volke 17.04.2014 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2014 makakDałbyś namiary na te szalunki?chodź nie do końca jestem przekonany że wyjdzie to taniej:confused: według projektu będę ich potrzebował jakieś 920 do 1000 sztuk, a tu trzeba beton stal sam nie wiem:( nie wiem nawet jak to przeliczyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
makak 17.04.2014 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2014 Poszlo na pw. Szalunki geopanel- plastikowe sklada sie dziecinnie prosto. Przy tej cenie pustaka co podales to beton lany wychodzi taniej a wypozyczenie szalunku i robocizna przy nim tez taniej niz robocizna przy bloczkach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AggaM 17.04.2014 21:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2014 Prace idą jak szalone, a u nas zrobiło się chorobowo i niestety, ale odpuściłam temat forum... dobrych wieści złożyłam wniosek o PnB. A jako, że Święta tuż tuż: życzę wszystkim dużo zdrowia, radości z bycia razem, pyszności na świątecznym stole a w Poniedziałek Wielkanocny dużo wody na szczęście- tak, aby nasze inwestycje nie popłynęły! Wesołego Alleluja! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojak65 18.04.2014 15:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2014 No i powoli trzeba się zabierać za przygotowania do jedzenia świątecznego Po całych 3 tygodniach baaardzo wzmożonej pracy nasz etap wygląda jak poniżej Życzę wszystkim Wesołych Świąt i siły na dalszą walkę ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
idka 19.04.2014 11:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2014 Witam wszystkich nowych forumowiczów, stare Bocianki pozdrawiam! Cieszę się z Wami, czytając i oglądając wasze zdjęcia. U nas zima i czekanie pod bankową ścianą płaczu. Wykonawcy już przysłali wyceny, teraz tylko kwestia wyboru. Życzę wszystkim spokojnych, rodzinnych Świąt!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Motobu 21.04.2014 17:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2014 Witajcie ! Zamierzamy rozpocząć w okolicach czerwca/lipca . Projekt gotowy , PNB uprawomocnienie , festiwal wykonawców trwa Pozdrawiam wszystkie bocianki 2014 ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aleksander909 21.04.2014 17:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2014 Wojak w 3 tygodnie ? niezle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anniia 22.04.2014 15:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2014 Witam, My zaczynamy budowę - mam nadzieję - w maju. Realizujemy właśnie sprzedaż nieruchomości na wkład własny. Potem kredyt i budowa. Będziemy budowali w okolicach Warszawy - na podstawie projektu indywidualnego bliźniaka. pozdrawiam wszystkie bocianki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wierka 22.04.2014 15:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2014 Witam poświąteczne. Jak miło patrzeć na zdjecia rosnących domów. Dzis moj szczęśliwy dzien. Dostałam pozytywna decyzje kredytowa. Super, bo bałam sie ze za chwile braknie mi kasy, a nie bedzie jeszcze kredytu. A tak budowa bedzie mogła realizować sie bez przestojów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiollka86 22.04.2014 15:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2014 Witam poświąteczne. Jak miło patrzeć na zdjecia rosnących domów. Dzis moj szczęśliwy dzien. Dostałam pozytywna decyzje kredytowa. Super, bo bałam sie ze za chwile braknie mi kasy, a nie bedzie jeszcze kredytu. A tak budowa bedzie mogła realizować sie bez przestojów. wierka Super że juz udało Ci sie z kredytem jak sobie przypomne swoje przezycia zwiazane z bankami i tymi formalnosciami to do dzis mnie ciarki przechodza ale mus to mus. Bez kasy nie da rady Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts