Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Bocianki 2014 - Planujesz budowę w tym roku? Ten dział jest dla Ciebie

Recommended Posts

• Odpowiedzi 944
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Mam prosbe do Bociankow ktorzy maja projekty indywidualne prosze powiedzcie ile kosztowaly was te projekty .My chcemy budowac Seattle od Lipinskich i niestety jest tyle zmian ze zastanawiamy sie nad indywidualnym dzieki

Biuro projektowe wystawiło rachunek na 4300 zł. W skład wchodził projekt indywidualny, załatwianie wszelkich pozwoleń, papierków do pozwolenia na budowę, przystosowanie do szkód górniczych, itp. itd. 31 grudnia zadzwonił do nas projektant i poprosił o odebranie pozwolenia na budowę :)

Witam :wave: i pozdrawiam z Krakowa.W końcu są Bocianki 2014!!

Nasz projekt to Skarbek Neo z Archetonu.

Od października 2013 walczę z biurokracją,papierkami i innymi niespodziankami ale mam nadzieję, że w czerwcu dostaniemy PnB - w tej chwili architekyt dokonuje adaptacji.Końcem wakacji chcemy wylać fundamenty a w 2015 SSO lub SSZ.

Też mnie przeraża budowa i wszystkei z tym związane konsekwencje, ale kto da radę jak nie my:) Mam nadzieję, że będziemy się tutaj wspólnie dzielić trudami budowy a co za tym idzie nie osiwiejemy:no:

Witajcie Kochani! :welcome:

Jak w stopce - budujemy według projektu Muratora M04 w wersji podstawowej. Zaczynamy jak tylko zima odpuści na dobre :yes: Mamy jednak trochę pod górkę, bo nim zaczniemy budowę, musimy najpierw wyburzyć to, co zastaliśmy - a co do remontu się nie nadaje...

Zapraszam do nas, do kibicowania:yes: Czekamy na Wasze rady, pomysły, opinie :)

Pozdrawiamy serdecznie wszystkie Bocianki 2014! Jesteśmy baaardzo zadowoleni, że my także możemy niedługo... Budowę zaczynamy, jak tylko papiery nabiorą mocy urzędowej, a na konto wpłynie kasa :) Z miasta przeprowadzamy się na wieś (Tarnowa Łąka), gdzie z okien będzie widok na pola, sarny i dziki -jakieś- będą ryły pod naszym dębem :)

Projekt już prawie gotowy -indywidualny (ma być dom w charakterze wiejski, a nie żaden dworek dla mydelklas :))))

Niestety, jesteśmy w tyle z firmami - plis, pomóżcie.... Sorki za infantylne pytanie, ale nie rozumiem jednego - jak daleko firmy budowlane dojeżdżają do inwestorów? niektórzy wybierają podwykonawców z całej Wielkopolski - czy oni dojeżdżają?

podpowiedzcie, jak szukać dobrych wykonawców z okolic Leszna w Wielkopolsce?

Dzięki za podpowiedź, już dzisiaj przeglądałam. Dużo firm ma podane tylko telefony, nie wiem skąd są. Jeżeli firma jest 100-200 km od mojego miejsca zamieszkania, to są dwie możliwości - albo codziennie dojeżdżają, albo gdzieś nocują... Jak to było u Was? Dziękuję z góry za odzew!:D

Witam, co prawda nie wiem czy pasuję do grupy, bo naszą połowe bliźniaka buduje lokalny deweloper, ale ponieważ dom jeszcze nie stoi - mamy możliwość ingerencji w projekt i bycia obecnym na kazdym etapie budowy. Z czego zamierzamy skwapliwie korzystać :p

Wczoraj uswiadomiłam sobie jaki ogrom pracy nas czeka, ile jeszcze nie wiemy no i przede wszystkim - ile to wszystko nas naprawdę wyniesie...no i ogarnęła mnie lekka panika i mysl o wymiksowaniu się z tego szaleństwa :sick: Mam nadzieje jednak, że wkrótce otrząsnę się z tego szoku i wroci dawna euforia.

A budujemy się pod Poznaniem. Będzie to nasz pierwszy - i oby - ostatni raz.

Cześć,

Witam wszystkim, również z żoną zaczynam budowę w tym roku, a dokładniej na dniach.

W tym miesiącu planowane są wykopy, na przyszły miesiąc jak pogoda pozwoli stan zerowy, a reszta mam nadzieję że pójdzie z górki.

Projekt jest indywidualny (ktoś pytał o cenę 4500zł)

Jedyny problem, który nas spotkał to ogrzewanie. Niestety nie mamy funduszy na PC, brak gazu więc pozostaje ekogroszek lub pelet(tutaj jeszcze nie wiemy, może się ktoś wypowie jak to u siebie rozwiązał)

AggaM możesz kupować materiały przez firmę budowlaną i VAT będzie 8%.

Dużo firm budowlanych na to pójdzie? Proszę o info, kto odlicza ten Vat. Czy nie firma budowlana?

Ja zaczynam w okolicach Bielska-Białej, ale dopiero w drugiej połowie roku. Projekt Marysia z HB Studio. Obecnie papierologia i zmiany w projekcie.

co do watu......

to proste......

firma powinna wystawić wat....8 %.......kupując materiały budowlane na siebie - płaci wówczas 23 %......wat zwraca firmie urząd skarbowy.....a Klient ma rabat o kwoty na fakturze...(materiał + robocizna) ponieważ wat jest 8% ........zamiast 23%

wystarczy się umówić albo z wykonawcą albo z dostawcą.....na kogo mają być wypisane materiały....ale istotne....firma musi być watowcem....

pozdrawiam