monikabartek 14.02.2014 15:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2014 my projekt robiliśmy u znajomego architekta na postawie mati g1 (archipelag) ale powprowadzaliśmy kilka zmian. Zapłaciliśmy 4000 zł (dostaliśmy 1000 zł rabatu) Dziś na nasze konto wpłynęły pieniążki więc w sumie musimy tylko się zastanowić kiedy chcemy zacząć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stoplakowa 14.02.2014 18:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2014 Mam prosbe do Bociankow ktorzy maja projekty indywidualne prosze powiedzcie ile kosztowaly was te projekty .My chcemy budowac Seattle od Lipinskich i niestety jest tyle zmian ze zastanawiamy sie nad indywidualnym dzieki Biuro projektowe wystawiło rachunek na 4300 zł. W skład wchodził projekt indywidualny, załatwianie wszelkich pozwoleń, papierków do pozwolenia na budowę, przystosowanie do szkód górniczych, itp. itd. 31 grudnia zadzwonił do nas projektant i poprosił o odebranie pozwolenia na budowę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adi1973 14.02.2014 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2014 WitamMy też zaczynamy w tym roku . Za projekt indywidualny 7500 z mapami i wszystkimi formalnościami. O pozwolenie budowlane występujemy w przyszłym tygodniu. Wybór wykonawcy i materiałów w toku. Pierwsza łopata myślę ze w maju. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AggaM 14.02.2014 22:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2014 Witam i pozdrawiam z Krakowa.W końcu są Bocianki 2014!! Nasz projekt to Skarbek Neo z Archetonu. Od października 2013 walczę z biurokracją,papierkami i innymi niespodziankami ale mam nadzieję, że w czerwcu dostaniemy PnB - w tej chwili architekyt dokonuje adaptacji.Końcem wakacji chcemy wylać fundamenty a w 2015 SSO lub SSZ. Też mnie przeraża budowa i wszystkei z tym związane konsekwencje, ale kto da radę jak nie my:) Mam nadzieję, że będziemy się tutaj wspólnie dzielić trudami budowy a co za tym idzie nie osiwiejemy:no: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kgbkoc 15.02.2014 08:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2014 My mamy projekt indywidualny na podstawie Kasjopea3. Zapłaciliśmy 4300, ale do projektu domu musieliśmy wykonać projekt zjazdu drogowego-600zł oraz przyłącza wod-kan-1900 zł . Jeśli zdecydujemy się na gaz, to projekt będzie kosztował 400zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
venus_genetrix 15.02.2014 16:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2014 Witajcie Kochani! Jak w stopce - budujemy według projektu Muratora M04 w wersji podstawowej. Zaczynamy jak tylko zima odpuści na dobre Mamy jednak trochę pod górkę, bo nim zaczniemy budowę, musimy najpierw wyburzyć to, co zastaliśmy - a co do remontu się nie nadaje... Zapraszam do nas, do kibicowania:yes: Czekamy na Wasze rady, pomysły, opinie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
idka 15.02.2014 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2014 Pozdrawiamy serdecznie wszystkie Bocianki 2014! Jesteśmy baaardzo zadowoleni, że my także możemy niedługo... Budowę zaczynamy, jak tylko papiery nabiorą mocy urzędowej, a na konto wpłynie kasa Z miasta przeprowadzamy się na wieś (Tarnowa Łąka), gdzie z okien będzie widok na pola, sarny i dziki -jakieś- będą ryły pod naszym dębem Projekt już prawie gotowy -indywidualny (ma być dom w charakterze wiejski, a nie żaden dworek dla mydelklas ))) Niestety, jesteśmy w tyle z firmami - plis, pomóżcie.... Sorki za infantylne pytanie, ale nie rozumiem jednego - jak daleko firmy budowlane dojeżdżają do inwestorów? niektórzy wybierają podwykonawców z całej Wielkopolski - czy oni dojeżdżają? podpowiedzcie, jak szukać dobrych wykonawców z okolic Leszna w Wielkopolsce? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kgbkoc 15.02.2014 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2014 Do nas będą dojeżdżać 50km, w kuj-pom. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AggaM 16.02.2014 15:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2014 Idka- wejdź sobie na białą listę tu na muratorze, poszukaj, pewnie wychaczysz jakąś fajną ekipę z Twoich okolic. http://forum.muratordom.pl/showthread.php?20653-Wielkopolska-bia%C5%82a-lista-solidnych&highlight=bia%C5%82a+lista+wielkopolska Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
idka 16.02.2014 18:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2014 Dzięki za podpowiedź, już dzisiaj przeglądałam. Dużo firm ma podane tylko telefony, nie wiem skąd są. Jeżeli firma jest 100-200 km od mojego miejsca zamieszkania, to są dwie możliwości - albo codziennie dojeżdżają, albo gdzieś nocują... Jak to było u Was? Dziękuję z góry za odzew! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anek93 17.02.2014 14:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2014 Witam, my także chcemy na wiosnę rozpocząć budowę domu. Nasz projekt to: Zadbany c138a. Budujemy w okolicach Bielska-Białej. Życzę wszystkim budującym powodzenia w tym roku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leśnapani1719512167 17.02.2014 16:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2014 Witam, co prawda nie wiem czy pasuję do grupy, bo naszą połowe bliźniaka buduje lokalny deweloper, ale ponieważ dom jeszcze nie stoi - mamy możliwość ingerencji w projekt i bycia obecnym na kazdym etapie budowy. Z czego zamierzamy skwapliwie korzystać Wczoraj uswiadomiłam sobie jaki ogrom pracy nas czeka, ile jeszcze nie wiemy no i przede wszystkim - ile to wszystko nas naprawdę wyniesie...no i ogarnęła mnie lekka panika i mysl o wymiksowaniu się z tego szaleństwa Mam nadzieje jednak, że wkrótce otrząsnę się z tego szoku i wroci dawna euforia. A budujemy się pod Poznaniem. Będzie to nasz pierwszy - i oby - ostatni raz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
k0nficjusz 17.02.2014 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2014 Cześć, Witam wszystkim, również z żoną zaczynam budowę w tym roku, a dokładniej na dniach.W tym miesiącu planowane są wykopy, na przyszły miesiąc jak pogoda pozwoli stan zerowy, a reszta mam nadzieję że pójdzie z górki. Projekt jest indywidualny (ktoś pytał o cenę 4500zł)Jedyny problem, który nas spotkał to ogrzewanie. Niestety nie mamy funduszy na PC, brak gazu więc pozostaje ekogroszek lub pelet(tutaj jeszcze nie wiemy, może się ktoś wypowie jak to u siebie rozwiązał) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AggaM 17.02.2014 22:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2014 Coraz nas więcej, a myślałam o sobie, że nawiedzona jestem, że się w budowę domu pcham teraz, jak wszystkie programy dofinansowań i odliczenia vatu przegapiłam... ale cóż, mam nadzieję, że powoli, powoli a do przodu będzie szło;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomlesz 18.02.2014 05:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2014 Witam wszystkich My również planujemy rozpocząć budowę w tym roku. Projekt indywidualny - projektuje pracowania z Redy.Materiał BK400. Dom parterowy z użytkowym poddaszem.Życzę wytrwałości.PozdrawiamTomek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kgbkoc 18.02.2014 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2014 AggaM możesz kupować materiały przez firmę budowlaną i VAT będzie 8%. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafalisko30 18.02.2014 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2014 AggaM możesz kupować materiały przez firmę budowlaną i VAT będzie 8%. Dużo firm budowlanych na to pójdzie? Proszę o info, kto odlicza ten Vat. Czy nie firma budowlana? Ja zaczynam w okolicach Bielska-Białej, ale dopiero w drugiej połowie roku. Projekt Marysia z HB Studio. Obecnie papierologia i zmiany w projekcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kgbkoc 18.02.2014 21:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2014 Firma kupuje materiał na siebie z 23% vat, później występuje o jego zwrot do US. A Tobie najczęściej odliczają tą różnicę od robocizny. Firma budowlana musi być tzw vat'owcem, czyli płacić VAT a nie ryczałt. Tak to z grubsza wygląda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
connecTOMEK 19.02.2014 10:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2014 jak by co.....ja tu co prawda nowy.....ale w branży od 1997.....jeśli mogę pomóc.....trochę kontaktów się uzbierało......pracuję z materiałami budowlanymi, wykonawcami już sporo czasu.....pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
connecTOMEK 19.02.2014 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2014 co do watu......to proste......firma powinna wystawić wat....8 %.......kupując materiały budowlane na siebie - płaci wówczas 23 %......wat zwraca firmie urząd skarbowy.....a Klient ma rabat o kwoty na fakturze...(materiał + robocizna) ponieważ wat jest 8% ........zamiast 23%wystarczy się umówić albo z wykonawcą albo z dostawcą.....na kogo mają być wypisane materiały....ale istotne....firma musi być watowcem....pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts