Murator FINANSE 29.04.2014 19:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2014 Witajcie, u mnie good news, zostałem telefonicznie poinformowany że moje PNB podpisane czeka na odbiór, yeah. Całkiem sprawnie poszło, papierki zaczęliśmy szykować od 30 grudnia 2013. Działka w środku małego miasta ze stojącym drewniakiem więc nie było wielu problemów. Teraz czekam na uprawomocnienie i do banku. Witam serdecznie, jako murator z chęcią również pomożemy w dobraniu odpowiedniego kredytu. Zaoszczędzi Pan nieco czasu i nerwów próbując przebrnąć przez te papiery. Pomagamy w wyborze ofert kredytowych, zebraniu całej dokumentacji jak i uzyskaniu kredytu bez dodatkowych kosztów z tym związanych. Mamy już sprawdzone oddziały bankowe w Polsce i doradców bankowych, na których możemy polegać, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
idka 03.05.2014 14:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2014 Tu Idka. Pozdrawiam wszystkich budujących! Tak jak wielokrotnie pisałam, cały czas czytam wasze posty i cieszę się razem z wami, mając nadzieję, że nam też tak szybko pójdzie. mam pytanie, czy uważacie, że firma bierze od nas dużo za wybudowanie domu, włącznie z dachem. Tak tylko dla orientacji.... Dach dwuspadowy, 330 metrów do polożenia dachówki karpiówka szlachetnia w koronkę. dom z poddaszem użytkowym i dw ustanowiskowym garażem, powierzchnia uż 260 m. budowany z silki. 240 tysięcy robocizna plus materiał... podpowiedzcie coś proszę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
idka 03.05.2014 14:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2014 Idka. Zapomniałam, że pod całym domem jest piwnica. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiollka86 05.05.2014 06:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2014 Idka. Zapomniałam, że pod całym domem jest piwnica. Ciężko porównać, ja mam prawie o połowę mniejszy, ale jakby to było z materiałem to wydaje mi się, że kwota jest ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiollka86 05.05.2014 08:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2014 W sobotę testowałam wejście na świeżutki strop świeżutkimi schodami Wszystko działa jak należy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojak65 05.05.2014 08:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2014 Wiolka ładne widoki z góry Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
un4given 05.05.2014 10:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2014 Witam wszystkich budowniczych !!! Też mam zamiar rozpocząć w tym roku ale zobaczymy czy się uda zacząć. Na razie etap biurokratyczny PnB. Plan zagospodarowania jest, warunki przyłącza z energetyki też, projekt wybrany niestety wodociągi odmowa . Trochę to dziwne po przed zakupem działki dowiadywałem się w wodociągach o możliwość podpięcia i stanowisko było takie, że sąsiad z naprzeciwka dociąga do siebie wodę i potem będzie można się tam podłączyć. A teraz odmowa i próba kontaktu telefonicznego po kilku przełączeniach kończy się "musi pan przyjść z dokumentami i zobaczymy". Jak to wygląda z waszej strony w relacjach z wodociągami? Czy w ogóle mogą odmówić podłączenia? Jeżeli trzeba będzie wykonać kawałek sieci do działki na własny koszt żeby przyśpieszyć temat podłączenia to jak do tego się zabrać, żeby otrzymać całkowity bądź częściowy zwrot kosztów jeśli to oczywiście możliwe. Nie mówię o jakiś kosmicznych odległościach - droga w której jest główna nitka to jakieś 75 m, ale z niej właśnie sąsiad podprowadził ostatnio wodociąg od niego do mojej działki to jakieś 15 - 20m. Na razie z sąsiadem jeszcze się nie udało spotkać bo po prostu jeszcze tam nie mieszka i się mijamy Jakie są Wasze doświadczenia w temacie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiollka86 05.05.2014 12:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2014 Ja z wodociągami mam bardzo miłe wspomnienia. Jedne z łagodniejszych jakie przeszłam w drodze do budowy. Z energetyka było trochę gorzej. Wodociągi nie robiły żadnych problemów. podłączenie do działki wykonywałam we własnym zakresie i raczej chyba nie ma możliwości zwrotu kosztów. Przynajmniej nic mi na ten temat nie wiadomo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiollka86 05.05.2014 12:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2014 Wiolka ładne widoki z góry Tez mi się podobają. W drugą stronę mam pole i las za pojedynczymi (na razie) domkami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DrKubus 05.05.2014 12:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2014 Tu Idka. Pozdrawiam wszystkich budujących! Tak jak wielokrotnie pisałam, cały czas czytam wasze posty i cieszę się razem z wami, mając nadzieję, że nam też tak szybko pójdzie. mam pytanie, czy uważacie, że firma bierze od nas dużo za wybudowanie domu, włącznie z dachem. Tak tylko dla orientacji.... Dach dwuspadowy, 330 metrów do polożenia dachówki karpiówka szlachetnia w koronkę. dom z poddaszem użytkowym i dw ustanowiskowym garażem, powierzchnia uż 260 m. budowany z silki. 240 tysięcy robocizna plus materiał... podpowiedzcie coś proszę... Przetłumacz jeszcze raz, czy 240 tys. to za robocizne, czy za całość? No i czego dotyczy wycena, bo wybudowanie domu, to może być Stan Surowy Otwarty a może pod klucz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DrKubus 05.05.2014 12:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2014 Witam wszystkich budowniczych !!! Też mam zamiar rozpocząć w tym roku ale zobaczymy czy się uda zacząć. Na razie etap biurokratyczny PnB. Plan zagospodarowania jest, warunki przyłącza z energetyki też, projekt wybrany niestety wodociągi odmowa . Trochę to dziwne po przed zakupem działki dowiadywałem się w wodociągach o możliwość podpięcia i stanowisko było takie, że sąsiad z naprzeciwka dociąga do siebie wodę i potem będzie można się tam podłączyć. A teraz odmowa i próba kontaktu telefonicznego po kilku przełączeniach kończy się "musi pan przyjść z dokumentami i zobaczymy". Jak to wygląda z waszej strony w relacjach z wodociągami? Czy w ogóle mogą odmówić podłączenia? Jeżeli trzeba będzie wykonać kawałek sieci do działki na własny koszt żeby przyśpieszyć temat podłączenia to jak do tego się zabrać, żeby otrzymać całkowity bądź częściowy zwrot kosztów jeśli to oczywiście możliwe. Nie mówię o jakiś kosmicznych odległościach - droga w której jest główna nitka to jakieś 75 m, ale z niej właśnie sąsiad podprowadził ostatnio wodociąg od niego do mojej działki to jakieś 15 - 20m. Na razie z sąsiadem jeszcze się nie udało spotkać bo po prostu jeszcze tam nie mieszka i się mijamy Jakie są Wasze doświadczenia w temacie? Z warunkami jest tak, ze wszystko trzeba brać na piśmie, osobiście przed zakupem działki poprosiłem właściciela o wystąpienie z wnioskiem o warunki, wiec po zakupie miałem już spokój. Chociaż na drugiej działce najpierw była odmowa z wodociągów, bo trzeba rurociąg przedłużyć, a musi być zgoda UM na zajęcie drogi, UM nie chciał wydać zgody bo nie było WZ, a WZ nie było bo nie było zgody z wodociągów Skończyło się tak, ze dostałem warunkową zgodę na przyłącze wodociągowe... i to wystarczyło do WZ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
idka 05.05.2014 16:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2014 Przetłumacz jeszcze raz, czy 240 tys. to za robocizne, czy za całość? No i czego dotyczy wycena, bo wybudowanie domu, to może być Stan Surowy Otwarty a może pod klucz Stan surowy - mury, dach, robocizna i wszystkie materiały. są też w to wliczone okna połaciowe, okna na dole, drzwi. nie ma elewacji zewnętrznych , instalacji, podłóg, wykończeniówki. Wszystko zlecamy jednej firmie, która daje gwarancję na wykonawstwo i przydziela nam Anioła stróża, jak to nazwali, który oprócz kierownika budowy będzie też doglądał, czy wszystko jest ok.... z góry dziękuję za wszystkie refleksje i oceny, bo my jesteśmy w tym temacie zieleni jako te szczypiorki na wiosnę :0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BorÓwki14 05.05.2014 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2014 Stan surowy - mury, dach, robocizna i wszystkie materiały. są też w to wliczone okna połaciowe, okna na dole, drzwi. nie ma elewacji zewnętrznych , instalacji, podłóg, wykończeniówki. idka, a te 260m2 to y piwnica i garaym liczysz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DrKubus 06.05.2014 05:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2014 idka pochwal się projektem łatwiej będzie ocenić, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
idka 06.05.2014 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2014 idka, a te 260m2 to y piwnica i garaym liczysz? Tak, to jest razem, już wliczone. na 23 stronie forum jest nasz projekt. Dzięki , pozdrawiam Bocianki. U nas światło w tunelu - za ok. 3 tygodnie może zaczną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Murator FINANSE 07.05.2014 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2014 DRODZY FORUMOWICZE WAŻNA WIADOMOŚĆ - TO JUŻ OSTATNI DZWONEKOstatni dzwonek na kredyt hipoteczny dla imigranta Pierwsze półrocze 2014 roku to dla Polaków zarabiających w walucie obcej ostatni dzwonek na zaciągnięcie kredytu w złotym. Zgodnie z Rekomendacją S, od 1 lipca br. osoby osiągające dochody w innej walucie niż nasza rodzima nie będą mogły zadłużyć się w polskich bankach.Ostatnia Rekomendacja S Komisji Nadzoru Finansowego zmieniła nieco rynek kredytowy. Większość jej zapisów banki musiały wdrożyć do końca 2013 roku. Jednak część rekomendacji musi być wprowadzona do 1 lipca 2014 roku. Jedną z nich jest konieczność zgodności waluty kredytu z walutą najwyższego dochodu. Rekomendacja nr 6 mówi, że „Bank powinien wyeliminować ryzyko walutowe klienta detalicznego poprzez zapewnienie w odniesieniu do nowo udzielanych kredytów pełnej zgodności waluty ekspozycji i przychodów, z których będzie ona spłacana.” W przypadku, gdy kredytobiorcy osiągają dochody w różnych walutach kredyt musi być udzielony w walucie najwyższego dochodu. Takie zapisy Rekomendacji S w praktyce oznaczają to, że wiele osób nie będzie mogło zaciągnąć kredytu w złotych, a dla pewnej grupy Polaków uzyskanie kredytu w Polsce stanie się praktycznie niemożliwe.W związku z powyższym jeśli otrzymujemy dochody w Euro lub innej walucie niż PLN , uzyskanie kredytu po 1 lipca w złotówkach będzie bardzo utrudnione lub niemożliwe. Dlatego też, jeśli wśród forumowiczów są osoby uzyskujące dochody poza naszym krajem i zastanawiają się nad kredytem - to jest ostatni dzwonek. Służymy pomocą. Zapraszam do kontaktu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BorÓwki14 07.05.2014 21:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2014 idka tez wydaje mi sie cena w miarę ok Nie mamy piwnicy w ogole, a koszty szacuja sie na razie: Łącznie 163-167tys- zamkniemy dom, czyli SSZ (bez wylewek, instalacji itp) Biorąc pod uwagę, ze masz karpiówke na dachu i piwnice, cena może nie najniższa, ale realna za ilosc prac które bedą wykonane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 08.05.2014 06:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2014 w tych pieniadzach ja chce zrobic stan developerski dla ok 110m2 uzytkowej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
diablica.b 08.05.2014 08:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2014 Witam. Chciałam zasięgnąć opinii. Będziemy budować dom Werbi wersja A http://extradom.pl/projekt-domu-werbi-wersja-a-WRD2013 , http://pracownia-projekty.dom.pl/hr_werbi_wersja_a.htm. I dostaliśmy taka wycenę. Materiały: beton 11 kubików 2000 złchudziak 5 kubików 1500 złstal 2500 złbetoniki 2160 złbeton na płytę stanu zero 4200 złYOTONG 15600 złwieźba dachowa 10000 złdachówka ceramiczna 19000 złbeton na strop 13 kubików 4000 złstal na strop 8500 złstyropian (15), siatka, kleje 1000 złdesterwit (izolacja) 250 złfolia 200 złrynny 2200 złkleje 2000 złkrańcówki 3300 złgąsiorki 1500 złhaczyki, tasmy, aluminium 1500 złkształtki na kominy 1500 złcegła na komin 1500 złklinkier 1350 złokna dachowe 3 szt. velux 2500 złrury 300 złRAZEM 87760 Robocizna: fundament 57m2 4000 złsciany z betoników 2000 złwykop 1000 złzasypywanie/ubijanie fundamentu 600 złpłyta stanu zero 1240 złwieniec stanu zero 600 złnośne ściany parteru 165m2 6000 złstrop 120m2 7000 złschody betonowe 2000 złściany kolankowe + wieniec 1500 złściany nośne poddasze 60m2 2000 złwieźba dachowa 6500 złpokrycie dachowe 7500 złkominy 4000 złrynny 750 złokna 3 szt. velux 1000 złkanalizacja 1000 złRAZEM 48690 zł Wszystko razem stan surowy zadaszony (tylko trzy okna dachowe) 136450 Czy to dużo, mało a może w sam raz? Dodam,że jestem z dolnego śląska. Dziekuję za jakiekolwiek odpowiedzi. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojak65 08.05.2014 11:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2014 hmm, biorąc pod uwagę cenę całościowo to wydaje się być ok, jeśli jednak zobaczysz na każdą z pozycji oddzielnie to zawsze udałoby się urwać parę zł, szczególnie że to mały domek tylko 109m użytkowych po małym obrysie fundamentów Taka rada, dogadaj się tak z wykonawcą żeby się nie okazało że pożniej dochodzą jeszcze jakieś większe koszty które nie byly zawarte w wycenie, więc jak już będziesz na nich zdecydowana to niech przygotują bardziej szczegółowy kosztorys Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts