Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Bocianki 2014 - Planujesz budowę w tym roku? Ten dział jest dla Ciebie

Recommended Posts

Też mi się wydaje że ok z ta wyceną. I tak jak pisze Wojak upewnij się czy nie ma żadnych dodatkowych kosztów, w sensie wypożyczanie stempli, koparka, szalunki, jakieś gwoździe itp. Najlepiej żeby dali Ci jakąś gwarancję, że ta cena którą masz na końcu jest ceną ostateczną i nic nie będzie ekstra w trakcie, chyba że jakaś siła wyższa zadziała i coś np. będziecie chcieli zmienić.

• Odpowiedzi 944
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Wojak65 - masz rację, wszyscy budują. :(

Ja niestety czekam. Ekipa moja wraca na budowę 26 maja. Bezczynność mnie wykańcza.

I przy okazji kombinuję z układem okien w domu, bo coś mi ciągle nie pasuje.

Maja3m - to jest cena netto, brutto?

za pompę + odwierty + instalacja podłogówki??

Mam podpisaną umowę na pompę Alpha Innotec WZS 101H 10kW + odwierty 210 mb + podłogówka 200m2, na kwotę 78 tys. zł brutto

Witam.

Co sądzicie o wycenie na pompę ciepła nibe 1245 10kw z łączną długością odwiertów 180m za 49 500zł.

Pomóżcie

Mam podpisaną umowę na pompę Alpha Innotec WZS 101H 10kW + odwierty 210 mb + podłogówka 200m2, na kwotę 78 tys. zł brutto

Wyceny masakrystyczne..

Obydwie marki pomp są jednymi z najdroższych na rynku.

Chcecie taniej zainteresujcie się pompami gruntowymi polskich producentów,sądzę,że w 35tys.zł z odwiertami można się zmieścić,jeszcze taniej i jak jest możliwość na działce to z DZ poziomym a najtaniej pompy powietrze-woda gdzie w cenie 25tys.zł można mieć pompę odpowiedniczkę mocowo do powyższych.

Następna sprawa,podłogówka robiona przez firmę od pompy wychodzi zawsze drożej niż gdybyśmy samemu znaleźli instalatora,różnica jest ok.30zł/m2.

No chyba,że kasy zbywa to szaleć byleby przy wykończeniu nie było zonka ;)

Przy okazji,po doborze mocy pomp widzę,ze będą to pałacyki po 250-300m2 bo 10kW potrzebują właśnie takie domy w dzisiejszych czasach także chyba budżety spore i raczej nie trzeba bać się o zonka ;)

Maja3m,do Rudy Śląskiej masz niedaleko,rzuć zapytanie poniżej.Firma konkretna i sprawdzona niejednokrotnie już na forum:

http://www.ghs-polska.pl/ekonomiczna-instalacja-co.html

P.S

Widzę,że sporo "bocianków hanysów" buduje,także może linek się przyda ;)

Edytowane przez Arturo72bis

najpierw sprostowanie

w tą cenę wchodzi jeszcze cała instalacja wod-kan. Zapomniałam. ;)

Wyceny masakrystyczne..

Obydwie marki pomp są jednymi z najdroższych na rynku.

Chcecie taniej zainteresujcie się pompami gruntowymi polskich producentów,sądzę,że w 35tys.zł z odwiertami można się zmieścić,jeszcze taniej i jak jest możliwość na działce to z DZ poziomym a najtaniej pompy powietrze-woda gdzie w cenie 25tys.zł można mieć pompę odpowiedniczkę mocowo do powyższych.

Następna sprawa,podłogówka robiona przez firmę od pompy wychodzi zawsze drożej niż gdybyśmy samemu znaleźli instalatora,różnica jest ok.30zł/m2.

No chyba,że kasy zbywa to szaleć byleby przy wykończeniu nie było zonka ;)

Przy okazji,po doborze mocy pomp widzę,ze będą to pałacyki po 250-300m2 bo 10kW potrzebują właśnie takie domy w dzisiejszych czasach także chyba budżety spore i raczej nie trzeba bać się o zonka ;)

Ja nie jestem zainteresowana polskimi pompami.

Również odpada u mnie poziome źródło - mam sam piach na działce. Pompa PW - nie odpowiada mi, obawiam się zależności od temperatury na zewnątrz.

Uważam, że robiąc całą instalację OC przez tego samego wykonawcę unikam ryzyka 'zwalania winy' na poprzednika.

Wycena podłogówki 16 tys. netto. Nie uważam by było to chorendalnie drogo. Zwłaszcza, że jak wcześniej pisałam, w przypadku problemów rozmawiać będę z jedną, porządną firmą.

Pałacyki - he he tak sobie myśl. Mój dom nie ma nic wspólnego z pałacykiem. Ale z powierzchnią trafiłeś, całkowita wynosi 260 m2, natomiast kubatura wynosi ponad 900m3, więc jest co ogrzewać.

Edytowane przez wierka

Pałacyki - he he tak sobie myśl. Mój dom nie ma nic wspólnego z pałacykiem. Ale z powierzchnią trafiłeś, całkowita wynosi 260 m2, natomiast kubatura wynosi ponad 900m3, więc jest co ogrzewać.

Chodziło mi powierzchnię zabudowy czyli dużą jak w pałacach ;)

Przy 260m2 budżet pozwala na nie oszczędzanie i nie skazuje na szukanie gdzie taniej także wybór marki pompy rozumiem bo to tylko 10% kosztów budowy :)

Podłogówkę można znaleść już za 60-70zł/m2 brutto ale jak te 5-6tys.zł nie robi różnicy to spoko :)

Pisałam posta, ale mi go wcieło.

Arturo72bis ja też wziełam cały zestaw. W przypadku problemów nie zamierzam sie bawić w śledztwo kto winny , wiercący, dostawca PC , czy instalator. Jeden telefon i martwi się jeden pan. Za komfort się płaci. Widziałam działającą 25 letnią pompę nibe, polskie w okolicy miały po 5-6 lat. A producent już się zwinął.

Nie interesuje mnie dogrzewanie grzalkami jak temparatura spadnie poniżej minus 20 stopni.

250 m nie nazwałam bym pałacem.

Nie ma to jak projekty 140 m użytkowej, po czy okazuje się 290 m po podłodze.

Edytowane przez cormac
Wcieło część posta

Pisałam posta, ale mi go wcieło.

Arturo72bis ja też wziełam cały zestaw. W przypadku problemów nie zamierzam sie bawić w śledztwo kto winny , wiercący, dostawca PC , czy instalator. Jeden telefon i martwi się jeden pan. Za komfort się płaci. Widziałam działającą 25 letnią pompę nibe, polskie w okolicy miały po 5-6 lat.

Nie interesuje mnie dogrzewanie grzalkami jak temparatura spadnie poniżej minus 20 stopni.

250 m nie nazwałam bym pałacem.

Nie ma to jak projekty 140 m użytkowej, po czy okazuje się 290 m po podłodze.

Jak ja to mówię,kto bogatemu zabroni,nawet ekogroszkiem grzać ;)

Ja mam 118m2 pow.użytkowej i 118m2 po podłodze a i pompę za 20tys.zł,obywa się bez grzałki od dwóch sezonów,grzeje w największe mrozy tylko 7h na dobę ale ja miałem skromniejszy budżet na budowę :)

Tak z ciekawości dlaczego zlikwidowałeś swój dziennik budowy?

Jeszcze jest :)

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?181569-D%C4%85%C5%BCenie-do-spe%C5%82nienia-marzenia-Mila-IV-raczej-energooszcz%C4%99dna-)

Forum przeradza się w komercję zamiast być pomocne inwestorom,użytkownicy z wykupionym płatnym profilem "zawsze" mają rację,chociaż plotą głupoty wprowadzające w błąd zwykłych inwestorów,kwestionowanie tego jest źle widziane,kara się zwykłych użytkowników a nie tych z wykupionym profilem.

Jak ja to mówię,kto bogatemu zabroni,nawet ekogroszkiem grzać ;)

Ja mam 118m2 pow.użytkowej i 118m2 po podłodze a i pompę za 20tys.zł,obywa się bez grzałki od dwóch sezonów,grzeje w największe mrozy tylko 7h na dobę ale ja miałem skromniejszy budżet na budowę :)

W takim razie rozbija się o rozmiar. Odliczając podwójny garaż, kotłownie i inne pomieszczenia gospodarcze zostaje mi 180 m2 . Uważam to za min, ale ja jestem skrzywiona 8 osób na 65m2 w dzieciństwie ma swój wpływ :D

Nieważne jak kto się buduję, wazne by być zadowolonym z decycji.