Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Bocianki 2014 - Planujesz budowę w tym roku? Ten dział jest dla Ciebie

Recommended Posts

PC powietrze fajna sprawa tez dlugo sie nad tym zastanawialem ale...instalacja gazowa wychodzi duzo taniej,w razie awarii pompy/pieca tez wychodzi duzo taniej.

Arturo sledze twoje watki juz od zeszlego roku (bocianki 2013 i watek o ogrzewaniu (czy jakis podobny) i wiem ze masz bardzo dobrze zaizolowany dom, nie kazdy niestety tutaj bedzie tak mial.

Dlatego moja ciezka decyzja padla na gaz :)

• Odpowiedzi 944
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

U nas już po pierwszym wkopaniu łopaty, albo raczej wjeździe koparki :)

13 maja... Podziwiamy, jaki mamy "piękny dół" wykopany :)

A teraz leje, leje... Czekamy na słońce.

Głupie to, jak można podziwiać wielką dziurę.... ale można. :D :D Godzinami bym się wpatrywała w te doły, murki, betony. :)

PC powietrze fajna sprawa tez dlugo sie nad tym zastanawialem ale...instalacja gazowa wychodzi duzo taniej,w razie awarii pompy/pieca tez wychodzi duzo taniej.

...

Dlatego moja ciezka decyzja padla na gaz :)

gdybym miała szanse na gaz, nie zastanawiałabym się nad tym. Ale cóż, mój dom staje 10 km od miasta, tam nie ma szans na żadne 'luksusy' od gminy. Wszystko sama muszę sobie stworzyć. Dobrze, że dom będzie naprzeciw wiejskiej szkoły, to przynajmniej rano będę miała drogę odśnieżoną, bo dalej we wsi, jak rolnicy sami się nie zorganizują to bywają odcięci od świata.

WITAM

My również w tym roku zaczynamy budowę domu - do końca roku planujemy jedynie sso z kompletnym dachem.

Przepraszam, że zacznę od pytania...

Jak sądzicie czy lepiej wstawić okna przed zima czy po? - Na początku nie myśleliśmy aby ich nie wstawiać - nie przyszło nam to do głowy, ale ostatnio spotykamy się z wieloma opiniami, że lepiej jak sso postoi do wiosny..?!

Ja znowu slyszalem ze jesli komus nie zalezy to warto zabic dechami tak by wiatr mogl przewietrzyc.

Podobno przez jakis czas dom siada, napewno najwiecej na poczatku.

tia .... siada .... tyle samo w 1 roku co i w 20 ....

a wierzenie domu? niezamykani go na zime - tylko jeśli komus naprawdę się nie spieszy

u mnie jak mróz wszedł do domu, jak wychodził mury to ciężko bylo rozbujać temperaturę i przełamac na +

wg mnie to się popostu nie oplaca - lepie zamknąć i kontunuowac nawet powoli ale do przodu prace

Witam

Wierka akurat twoja miejscowka i dzialka sa na wypasie ;)

tak, tak... ostatnio zidentyfikowaliśmy szkodników na działce. Nasz śmietnik odwiedzają .. dziki!

Hej :D

Witamy i dołączamy do Bocianków,chociaż one już dawno przyleciały :)

Będziemy budować Dom w lucernie G2. Czekamy na PnB,czytamy forum i mamy nadzieję,że do finału dotrzemy bez pomocy psychologa :( :p

Pozdrawiamy :)

Psycholog??? O rany! Wszystko możliwe. Ja już wariuję na punkcie tego domu. Zamiast relaksować się to ciągle czytam, czytam. i z nadmiaru informacji w tak krótkim czasie dostaję 'oczopląsu umysłowego'.

Ostatnio top-temat: ogród.

Jak urządzić ogród przed domem, aby nie zbankrutować??

Myślę nad koncepcją zagospodarowania, by może już teraz kupić jakieś rośliny. Te większe. Niech by już rosły.

Tylko taka ilość roślin i czegoś na podjazd typu klinkier/kostka to ogromne pieniądze. :(

Zastanawialiście się już nad tym? z czego planujecie zrobić podjazd do garażu?

coś czuję, że ogród/podwórko to druga studnia bez dna.

Cześć wszystkim nowo wstępującym do klubu budowniczych własnego domu.

Na początek pytanko, bo nie potrafimy się zdecydować na projekt.

Co wybrać ??? Parterowy z użytkowym poddaszem, z dwuspadowym dachem, czy może typowo parterowy z dachem czterospadowym ???

Działka jest duża, więc z miejscem nie ma problemu, mamy problem z wyceną kosztów budowy obu wariantów.

Z jednej strony odpadają nam schody, stropy itd., ale z drugiej zwiększa się (i to sporo) powierzchnia dachu i fundamentów.

Dodam, że obydwa domy maja po około 130m2 powierzchni użytkowej.

Pomóżcie, proszę :)

W kilku forumowych dyskusjach na ten tamat wyszło, że taka mniej więcej granica to 120m2 (na pewno powierzchni użytkowej, niektórzy uważają, że po podłogach). Poniżej 120 raczej tańsza jest budowa w parterze, powyżej - z poddaszem. Powyżej 120m2 w parterówce zwykle zaczyna się komplikowanie bryły (przybywa fundamentów i ścian nośnych - albo nośne wewnątrz budynku, albo rozbudowanie bryły do kształtu L czy T). Oczywiście zarówno jeden jak i drugi typ domu może być prostszej lub bardziej skomplikowanej konstrukcji, więc warto też patrzeć na detale, bo jednak prosta parterówka 140m2 może być nadal znacznie tańsza od domu z poddaszem i wykuszem, trzema lukarnami z balkonami, łukowatymi oknami i tonami stali zbrojeniowej w słupach, podciągach i stropie. :)

uściślam :)

pierwszy projekt to http://extradom.pl/projekt-domu-sielanka-ii-35st-paliwo-stale-wer-a-dach-2-spad-pojed-gar-WRD1636

z tym, że solidnie przez nas przerobiony (z parteru zasadniczo zostały na swoim miejscu tylko ściany nośne)'

a drugi to http://projekty.muratordom.pl/projekt_radosny-poranek,2245,0,0.htm

Ten z małymi, ale nie tak wielkimi poprawkami.

Cześć, jestem juz na etapie wyboru okien i mimo złych opini bardzo mocno rozważam zakup stolarki aluminiowej :) Ściągnąłem już oferty na ALU jak również na ALU i muszę powiedzieć, że różnica cenowa między dobrym PCV i ALU powolutku się zaciera. Ludzie może podpowiecie na jakim profilu ALU i producencie się skupić. Na tą chwile zastanawiam się nad profilami:

- ALUPROF MB-86 (SI,ST),

- ALIPLAST STAR lub SUPERIAL I+,

- Reynears,

- YAWAL 77 HI

- DRUTEX 70 HI

jak ktoś miał/ma do czynienia ze stolarką aluminiową bardzo proszę o podpowiedź, co warto wybrać jaki profil i dlaczego .... :)

Co do wykonawców to jeszcze nie wiem, najlepiej jak by był ze śląska :)

Jutro wrzucę aktualne zdjęcia hacjendy :)

• 2 weeks później...

witam

Widzę, że bocianki na polu. :) Ostro budują.

kagraz - zdecydowałeś już wybór projektu?? Trudno cokolwiek porównać gdy piszesz, że właściwie cały dom został zmieniony.

ja jestem fanką domów piętrowych/z użytkowym poddaszem, ale i parterowe mają swój urok i zalety. Chociażby brak schodów. Na starość mogą stać się barierą nie do pokonania. :/

lart - jak z oknami? Wybrałeś?? i gdzie te obiecane zdjęcia??

W swoim dzienniku wrzuciłam prośbę o pomoc, mieszam w układzie okien, nie umiem podjąć decyzji. Ale do mnie to raczej nikt nie zagląda. Może ktoś z Was mi pomoże??

Witam, zaczynam budowę domu o powierzchni 137m2, poddasze użytkowe, bez podpiwniczenia, dach dwuspadowy. Znalazłem ekipę budowlaną, która wyliczyła mi surowy stan otwarty na ponad 50000 zł. Mierzeja Wiślana. Uważam, że to trochę za dużo. Czy mógłby mi ktoś doradzić? Edytowane przez Redakcja