beak 06.08.2014 08:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2014 Witam wszystkich Budujących. My również w tym roku zaczynamy budowę, jesteśmy "tuż przed" wbiciem pierwszej łopaty:). Budujemy na Śląsku w Ustroniu. Domek będzie parterowy 170 m2 bez poddasza użytkowego. Projekt indywidualny bo budujemy "z klocków LEGO" [ATTACH=CONFIG]273450[/ATTACH] Generalnie jestem przerażona wizją budowy, od wykonawców, instalacji, gipsów, tynków, styropianów, przez farby, płytki kończąc na klamkach i wyłącznikach Ale jak widzę Wy jesteście już ogarnięci więc będę w razie czego prosić o pomoc i doradztwo w paru (czyt. wielu) kwestiach:) Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojak65 07.08.2014 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2014 Jak widzisz wszyscy ogarnięci chyba budują bo temat delikatnie przymarł Ale tak to już jest że co roku bocianki koło wakacji mają najwięcej pracy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość kwiatek6324 08.08.2014 21:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2014 Witam. Dla tych ktorym sie moze przydac, mam do sprzedania nowe, nieuzyte schody strychowe: http://www.4iq.pl/schody-strychowe-termo-plus-3segmentowe-p-44.html o rozmiarze 126x66 Do oddania w cenie 300PLN w okolicach Warszawy, Piaseczna.Wiecej via PW. PozdrawiamAK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Olenkaa 11.08.2014 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2014 Witam,my z mężem również rozpoczynamy budowę domu, w zależności od tego jak sie ogarniemy zaczynamy jesienią albo wiosną przyszłego roku. Projekt mamy, pozwolenie na budowę też (czekaliśmy rok i dopiero po odwołaniu dostaliśmy). Teraz szukam ekipy do SSO. Nasz dom ma 300mkw, zadzwoniłam do firmy murarskiej z polecenia i pan mi powiedział, że koszt robocizny do więźby to 26 tys., czy to nie jest podejrzanie tanio. Budowa w pomorskim i nie w okolizach trójmiasta? Co sądzicie o tej cenie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AggaM 11.08.2014 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2014 halo, halo:) ja na minutkę napisać tylko, że dopięliśmy wszystko i w właśnie geodeci nanieśli nasz domek na gruncie:) Jutro zaczynają kopać fundamenty, w środę leją beton... Wszystkim budującym życzę pogody i tej na zewnątrz i ducha:) Pozdrawiam z Krakowa:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monikabartek 12.08.2014 15:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2014 Lenka nas murowanie, szałowanie stropów i ocieplneie fundamentow (w tym częściowo podywiczone) kosztowało 30k. Tylko nie żadna firma a majster ze swoją ekipą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aldam1 19.08.2014 14:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2014 (edytowane) Za 3 tygodnie ruszam z budową.Przygotowuję wszystko na start. Czy coś pominąłem?-zamówienie materiału - koparka,- geodeta- toj toj- prąd- kierbud-...? Edytowane 19 Sierpnia 2014 przez aldam1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiollka86 19.08.2014 14:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2014 Za 3 tygodnie ruszam z budową. Przygotowuję wszystko na start. Czy coś pominąłem? -zamówienie materiału - koparka, - geodeta - toj toj - prąd - kierbud -...? Woda? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasia Mikołajczak 19.08.2014 16:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2014 Witajcie:) i ja kolejna zielona się melduję na placu boju:) pozwolenie na budowę lada moment, ekipa czeka a ja się modlę, żeby wyschło nam podwórko... takich deszczów nie mieliśmy od paru lat, a ziemię mam gliniastą więc za nic nie chce woda wsiąkać... Boję się ile wody wylezie jak tylko zaczniemy koparą kopać.... Czy jesli by woda bardzo podchodziła - wypompowywać i lać mimo to fundamenty, czy darowac sobie i czekać az się osuszy naturalnie? pomóżcie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Euzebia 20.08.2014 00:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2014 Witam Wszystkich! Pełna naiwnej nadziei, że jeszcze w tym roku uda się połozyć dach oczekuję na uprawomocnienie decyzji. Od początku schody :] Ale to chyba ma większość. Myśleliśmy, że na wakacje zaczniemy, a tu przeciągająca się procedura udzielenia kredytu, terminy u notariusza, wpisy do ksiąg wieczystych, zmiany map w starostwie na cyfrowe... słowem czekanie. Na koniec skucha bo pan ze starostwa oznajmił, że uprawomocnienie nastąpi po 14 dniach od daty wpłynięcia informacji do gminy, a nie od wydania decyzji i zaś tydzień w plecy Zastanawiam się czy jest jakieś rozporządzenie, którym pan naczelnik mógłby podeprzeć swoją niechęć do podbicia nam uprawomocnienia decyzji. Życie... Nasz projekt to Skarbek Neo (ślędzę Cię Agga M ). Bedzięmy budować 20km od Wrocławia. W odpowiedzi do Kasi - z gliny woda Ci nie podejdzie, chyba, że będą przewarstwienia piaszczyste lub grunty sypkie ponieżej spoistych i się dokopiesz do nich. Gliny przy długotrwałym nawilgotnieniu moga się uplastycznić i tu projektant powinien to przewidzieć przy adaptacji, w oparciu o opinię geotechniczną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojak65 21.08.2014 08:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2014 Kasia, Euzebia, Woda podejdzie oj podejdzie, mam dokladnie teraz ten sam problem tylko juz z drenowaniem dzialki. Kopara wszystko rozjezdzila i z pieknej trawy zostala sama ubita glina - grunt wody nie wchlania, woda przelewa sie w najnizsze miejsca dzialki, po wykopaniu drenazu (bardzo plytko) w chwili pojawila sie w dziurze woda i stoi juz ponad tydzien... Co do uprawomocnienia, jesli nie masz "serdecznych" sasiadow to olej uprawomocnienie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Euzebia 21.08.2014 22:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2014 O ich serdeczności pewnie bym się przekonała próbując zrobić coś przed czasem. Poczekam. Już tyle miesięcy zmarnowanych, na dach straciłam nadzieję, a z moim szczęściem pewnie zaraz by serdeczne wieści poszły w świat, ot Co do wody owszem, jeśli działka tak jest ukształtowana, że będzie miała jak spłynąć, to oczywiste, że to zrobi. Tylko dla mnie okreslenie "podejdzie" równa się podejdzie od dołu, a tego nie zrobi bo glina wody nie trzyma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tojowima 22.08.2014 11:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2014 Witam bocianki z wielką radochą dopisujemy się do grona dzielnych, na wszystko gotowych budujących własne gniazdko Wielkimi krokami zbliża się i nasz pierwszy dzień. Będziemy budować (prawdopodobnie jeszcze w tym roku) projekt indywidualny o taki, jeśli będzie widać zdjęcie Łączna powierzchnia użytkowa to 90 m2, strop drewniany, strych nieużytkowy - graciarnia. Pozwolenie jest, jeszcze tylko kasy nie ma, ale usilnie pracujemy nad tym Forum śledzimy od kilku miesięcy i dzięki wpisom na nim dopracowaliśmy nasz projekt oraz wybraliśmy materiały i standard budowy. Pozdrawiamy serdecznie i trzymamy kciuki za wszystkie budowy! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasia Mikołajczak 23.08.2014 10:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2014 no i właśnie dostałam pozwolenie na budowę w następną sobotę będziemy oceniać czy da się budować - tzn czy ziemia wyschła i jesteśmy w stanie zalać fundamenty, czy musimy się modlić o suszę we wrześniu..... niestety obawiam się, że to drugie:( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tojowima 25.08.2014 05:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2014 Witam Dostałam na razie kilka ofert na budowę naszego domku, chodzi o stan surowy z pokryciem dachu. Dziwi mnie bardzo rozrzut od 27 tys do 35 tys Z czego wynika aż taka różnica w ofertach, niby na to samo? A swoją drogą, na co zwracacie uwagę wybierając ekipę do budowy? Podpowiecie coś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 25.08.2014 06:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2014 Witam Dostałam na razie kilka ofert na budowę naszego domku, chodzi o stan surowy z pokryciem dachu. Dziwi mnie bardzo rozrzut od 27 tys do 35 tys Z czego wynika aż taka różnica w ofertach, niby na to samo? A swoją drogą, na co zwracacie uwagę wybierając ekipę do budowy? Podpowiecie coś? To to jeszcze nic,mój rozrzut za SSO to 27-65tys.zl A ekipę brać z polecenia,jeśli takowej nie będzie to przy zapytaniach prosić o namiary zrealizowanych juz budów i inwestorów celem weryfikacji. Jeśli takich namiarow nie otrzymamy,olać ekipę i szukać dalej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tojowima 25.08.2014 07:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2014 To to jeszcze nic,mój rozrzut za SSO to 27-65tys.zl A ekipę brać z polecenia,jeśli takowej nie będzie to przy zapytaniach prosić o namiary zrealizowanych juz budów i inwestorów celem weryfikacji. Jeśli takich namiarow nie otrzymamy,olać ekipę i szukać dalej. Tak sobie pomyśleliśmy, a że doświadczeni budowniczy także tak zalecają, to tak zrobimy. Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Juskra 28.08.2014 18:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2014 cześć ja też w kwestii finansów, mamy dwóch potencjalnych budowniczych ( nie Bobów, nie mylić ) jest spory rozrzut cenowy, budujemy dom z podpiwniczeniem 126 m2 i taka sama piwnica, dach czterospadowy + garaż 60 m, pierwszy zrobił nam zestawienie - takie: >> ławy, chudziak, szalunki, zbrojenie, betonowanie, pielęgnacja betonu, >> rozszalowanie - 4000 dom 1800 garaż (dom ławy od razu z ocieploną >> podłogą piwnicy >> fundament, ściany z bloczków, izolacja pozioma na ławach 2 warstwy, >> izolacje pionowe, ocieplenie, zasypanie, płyta zera - 2500 garaż >> ściany piwniczne - 9 000 zł >> strop nad piwnicą - 6700 zł >> parter nośne, kominy - 9 000 dom, 3500 garaż >> strop nad parterem, szalowanie, układanie, zbrojenie, betonowanie, >> pielęgnacja betonu, rozszalowanie - 7 000 zł + dach 70zł/m2 a dachu jest ok 300 m drugi podał globalną kwotę 90 tys róznica to ok 20 tys Czy wiecie skąd się może wziąść? albo pokierujcie mnie gdzie mam iść z tym pytaniem... bo nie wiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Murator FINANSE 03.09.2014 12:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2014 Drodzy forumowicze i przyszli kredytobiorcy postanowiłam przypomnieć o specjalnej ofercie Muratora , jeśli skorzystacie z naszej pomocy przy uzyskaniu kredytu hipotecznego. Poza tym , że pomagamy bez dodatkowych kosztów dla Państwa i sprawnie i szybko oraz fachowo wspomagamy procesowanie wniosku.Każdy Klient, który w 2014 uruchomi kredyt hipoteczny za pośrednictwem Murator FINANSE otrzyma:1) Kartę rabatową Murator KLUB oraz2) 6 miesięczną prenumeratę wybranego miesięcznika z oferty Murator SA. 3)dodatkowo , jeśli złożymy wniosek w Eurobanku i dołączymy kupon z Muratora ,możecie skorzystać z tzw. Murowanego Kredytu Hipotecznego z Eurobankiem .Kupony zostały wydrukowane w miesięczniku Murator w numerach luty-lipiec 2014 oraz będą dokładane do każdego sprzedanego projektu domu. Wszystkie kupony, bez względu na datę publikacji będą miały ważność do 31.12.2014. Kupon upoważnia do obniżenie marży o maksymalnie 0,3 p.p. do poziomu nie niższego niż obowiązująca marża minimalna w ofercie standardowej Banku. Zachęcamy do kontaktu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dar-ek 04.09.2014 05:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2014 Witam , gdy ja zaczynałem ceny były od 170 tyś do 350 tyś za stan sso , nie duży dom oczywiście ceny z materiałem wszystko kompleksowo.Dodam że woj. mazowieckie.Wybierając firmę patrzyłem na doświadczenie , nie wiem skąd takie koszt są ale to bierze się z tego , że większości to firmy prezes,dyrektor, sekretarka , i dopiero podwykonawca.Ja wybrałem firmę gdzie nie mam podwykonawców , sam szef ekipy pracuje , pilnuje i doradza.Polecam również znajomym , mało teraz takich firm na rynku i dla tego to cenię.pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts