Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Bocianki 2014 - Planujesz budowę w tym roku? Ten dział jest dla Ciebie

Recommended Posts

Witam wszystkich Budujących.

My również w tym roku zaczynamy budowę, jesteśmy "tuż przed" wbiciem pierwszej łopaty:).

Budujemy na Śląsku w Ustroniu.

Domek będzie parterowy 170 m2 bez poddasza użytkowego. Projekt indywidualny bo budujemy "z klocków LEGO" :)

[ATTACH=CONFIG]273450[/ATTACH]

Generalnie jestem przerażona wizją budowy, od wykonawców, instalacji, gipsów, tynków, styropianów, przez farby, płytki kończąc na klamkach i wyłącznikach :) Ale jak widzę Wy jesteście już ogarnięci więc będę w razie czego prosić o pomoc i doradztwo w paru (czyt. wielu) kwestiach:)

Pozdrawiam

• Odpowiedzi 944
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam,

my z mężem również rozpoczynamy budowę domu, w zależności od tego jak sie ogarniemy zaczynamy jesienią albo wiosną przyszłego roku. Projekt mamy, pozwolenie na budowę też (czekaliśmy rok i dopiero po odwołaniu dostaliśmy). Teraz szukam ekipy do SSO. Nasz dom ma 300mkw, zadzwoniłam do firmy murarskiej z polecenia i pan mi powiedział, że koszt robocizny do więźby to 26 tys., czy to nie jest podejrzanie tanio. Budowa w pomorskim i nie w okolizach trójmiasta? Co sądzicie o tej cenie?

Witajcie:) i ja kolejna zielona się melduję na placu boju:) pozwolenie na budowę lada moment, ekipa czeka a ja się modlę, żeby wyschło nam podwórko... takich deszczów nie mieliśmy od paru lat, a ziemię mam gliniastą więc za nic nie chce woda wsiąkać... Boję się ile wody wylezie jak tylko zaczniemy koparą kopać.... Czy jesli by woda bardzo podchodziła - wypompowywać i lać mimo to fundamenty, czy darowac sobie i czekać az się osuszy naturalnie? pomóżcie...

Witam Wszystkich! Pełna naiwnej nadziei, że jeszcze w tym roku uda się połozyć dach oczekuję na uprawomocnienie decyzji. Od początku schody :] Ale to chyba ma większość. Myśleliśmy, że na wakacje zaczniemy, a tu przeciągająca się procedura udzielenia kredytu, terminy u notariusza, wpisy do ksiąg wieczystych, zmiany map w starostwie na cyfrowe... słowem czekanie. Na koniec skucha bo pan ze starostwa oznajmił, że uprawomocnienie nastąpi po 14 dniach od daty wpłynięcia informacji do gminy, a nie od wydania decyzji i zaś tydzień w plecy :p Zastanawiam się czy jest jakieś rozporządzenie, którym pan naczelnik mógłby podeprzeć swoją niechęć do podbicia nam uprawomocnienia decyzji. Życie... Nasz projekt to Skarbek Neo (ślędzę Cię Agga M ;) ). Bedzięmy budować 20km od Wrocławia.

W odpowiedzi do Kasi - z gliny woda Ci nie podejdzie, chyba, że będą przewarstwienia piaszczyste lub grunty sypkie ponieżej spoistych i się dokopiesz do nich. Gliny przy długotrwałym nawilgotnieniu moga się uplastycznić i tu projektant powinien to przewidzieć przy adaptacji, w oparciu o opinię geotechniczną.

Kasia, Euzebia,

Woda podejdzie oj podejdzie, mam dokladnie teraz ten sam problem tylko juz z drenowaniem dzialki.

Kopara wszystko rozjezdzila i z pieknej trawy zostala sama ubita glina - grunt wody nie wchlania, woda przelewa sie w najnizsze miejsca dzialki, po wykopaniu drenazu (bardzo plytko) w chwili pojawila sie w dziurze woda i stoi juz ponad tydzien...

Co do uprawomocnienia, jesli nie masz "serdecznych" sasiadow to olej uprawomocnienie ;)

O ich serdeczności pewnie bym się przekonała próbując zrobić coś przed czasem. Poczekam. Już tyle miesięcy zmarnowanych, na dach straciłam nadzieję, a z moim szczęściem pewnie zaraz by serdeczne wieści poszły w świat, ot ;)

Co do wody owszem, jeśli działka tak jest ukształtowana, że będzie miała jak spłynąć, to oczywiste, że to zrobi. Tylko dla mnie okreslenie "podejdzie" równa się podejdzie od dołu, a tego nie zrobi bo glina wody nie trzyma.

Witam bocianki :D z wielką radochą dopisujemy się do grona dzielnych, na wszystko gotowych budujących własne gniazdko :cool:

Wielkimi krokami zbliża się i nasz pierwszy dzień. Będziemy budować (prawdopodobnie jeszcze w tym roku) projekt indywidualny o taki, jeśli będzie widać zdjęcie

domek kosny.jpg

Łączna powierzchnia użytkowa to 90 m2, strop drewniany, strych nieużytkowy - graciarnia. Pozwolenie jest, jeszcze tylko kasy nie ma, ale usilnie pracujemy nad tym ;)

Forum śledzimy od kilku miesięcy i dzięki wpisom na nim dopracowaliśmy nasz projekt oraz wybraliśmy materiały i standard budowy.

Pozdrawiamy serdecznie i trzymamy kciuki za wszystkie budowy!

Witam :)

Dostałam na razie kilka ofert na budowę naszego domku, chodzi o stan surowy z pokryciem dachu. Dziwi mnie bardzo rozrzut od 27 tys do 35 tys :confused: Z czego wynika aż taka różnica w ofertach, niby na to samo?

A swoją drogą, na co zwracacie uwagę wybierając ekipę do budowy? Podpowiecie coś?

Gość Arturo72
Witam :)

Dostałam na razie kilka ofert na budowę naszego domku, chodzi o stan surowy z pokryciem dachu. Dziwi mnie bardzo rozrzut od 27 tys do 35 tys :confused: Z czego wynika aż taka różnica w ofertach, niby na to samo?

A swoją drogą, na co zwracacie uwagę wybierając ekipę do budowy? Podpowiecie coś?

To to jeszcze nic,mój rozrzut za SSO to 27-65tys.zl ;)

A ekipę brać z polecenia,jeśli takowej nie będzie to przy zapytaniach prosić o namiary zrealizowanych juz budów i inwestorów celem weryfikacji.

Jeśli takich namiarow nie otrzymamy,olać ekipę i szukać dalej.

To to jeszcze nic,mój rozrzut za SSO to 27-65tys.zl ;)

A ekipę brać z polecenia,jeśli takowej nie będzie to przy zapytaniach prosić o namiary zrealizowanych juz budów i inwestorów celem weryfikacji.

Jeśli takich namiarow nie otrzymamy,olać ekipę i szukać dalej.

Tak sobie pomyśleliśmy, a że doświadczeni budowniczy także tak zalecają, to tak zrobimy. Dzięki :)

cześć

ja też w kwestii finansów, mamy dwóch potencjalnych budowniczych ( nie Bobów, nie mylić :cool: ) jest spory rozrzut cenowy, budujemy dom z podpiwniczeniem 126 m2 i taka sama piwnica, dach czterospadowy + garaż 60 m, pierwszy zrobił nam zestawienie - takie:

>> ławy, chudziak, szalunki, zbrojenie, betonowanie, pielęgnacja betonu,

>> rozszalowanie - 4000 dom 1800 garaż (dom ławy od razu z ocieploną

>> podłogą piwnicy

>> fundament, ściany z bloczków, izolacja pozioma na ławach 2 warstwy,

>> izolacje pionowe, ocieplenie, zasypanie, płyta zera - 2500 garaż

>> ściany piwniczne - 9 000 zł

>> strop nad piwnicą - 6700 zł

>> parter nośne, kominy - 9 000 dom, 3500 garaż

>> strop nad parterem, szalowanie, układanie, zbrojenie, betonowanie,

>> pielęgnacja betonu, rozszalowanie - 7 000 zł

+ dach 70zł/m2 a dachu jest ok 300 m

drugi podał globalną kwotę 90 tys róznica to ok 20 tys

Czy wiecie skąd się może wziąść? albo pokierujcie mnie gdzie mam iść z tym pytaniem... bo nie wiem :bash:

Drodzy forumowicze i przyszli kredytobiorcy

postanowiłam przypomnieć o specjalnej ofercie Muratora , jeśli skorzystacie z naszej pomocy przy uzyskaniu kredytu hipotecznego.

Poza tym , że pomagamy bez dodatkowych kosztów dla Państwa i sprawnie i szybko oraz fachowo wspomagamy procesowanie wniosku.Każdy Klient, który w 2014 uruchomi kredyt hipoteczny za pośrednictwem Murator FINANSE otrzyma:

1) Kartę rabatową Murator KLUB oraz

2) 6 miesięczną prenumeratę wybranego miesięcznika z oferty Murator SA.

3)dodatkowo , jeśli złożymy wniosek w Eurobanku i dołączymy kupon z Muratora ,możecie skorzystać z tzw. Murowanego Kredytu Hipotecznego z Eurobankiem .Kupony zostały wydrukowane w miesięczniku Murator w numerach luty-lipiec 2014 oraz będą dokładane do każdego sprzedanego projektu domu. Wszystkie kupony, bez względu na datę publikacji będą miały ważność do 31.12.2014. Kupon upoważnia do obniżenie marży o maksymalnie 0,3 p.p. do poziomu nie niższego niż obowiązująca marża minimalna w ofercie standardowej Banku.

Zachęcamy do kontaktu.

Witam , gdy ja zaczynałem ceny były od 170 tyś do 350 tyś za stan sso , nie duży dom oczywiście ceny z materiałem wszystko kompleksowo.Dodam że woj. mazowieckie.Wybierając firmę patrzyłem na doświadczenie , nie wiem skąd takie koszt są ale to bierze się z tego , że większości to firmy prezes,dyrektor, sekretarka , i dopiero podwykonawca.Ja wybrałem firmę gdzie nie mam podwykonawców , sam szef ekipy pracuje , pilnuje i doradza.Polecam również znajomym , mało teraz takich firm na rynku i dla tego to cenię.pozdrawiam