Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Bocianki 2014 - Planujesz budowę w tym roku? Ten dział jest dla Ciebie

Recommended Posts

Witam, chętnie dołączę do Waszego grona. W końcu mogę na 100% stwierdzić, że w tym roku powstanie mój wymarzony domek. Obecnie mieszkam z żonką na wynajmowanym mieszkanku. W drodze leci do nas już bocian, więc czas na własny kąt. Marzenie o domu mieliśmy od zawsze- działka też już była- w spadku rodzinnym- uzbrojona, gotowa pod budowę. Wciąż brakowało funduszy. Teraz już mamy zebraną ekipę- budowa rozpoczęła się z początkiem września. Zakładaliśmy 3m-c na stan zewnętrzny, surowy. Wiem, że w tym czasie niestety ekipa się nie wyrobi. Wszystko zależy jaką będziemy mieć zimę Jakby udało się do zimy zamknąć stan zewnętrzny- na pewno prace trwałyby wtedy bez przerwy. Inaczej trzeba będzie odłożyć do wiosny. Podchodzę do tego spokojnie- widzę jak prace posuwają się do przodu z dnia na dzień. Dom ma być jednopiętrowy- nieduży- całość bez garażu i ogródka tylko 80m2. Jak myślicie- czy uda się zamknąć stan zewnętrzny w 3-4m-c?

• Odpowiedzi 944
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witaj Jacek. Ja zaczęłam swoją budowę 19 marca tego roku a 21 lipca miałam już dach a tydzień później okna. Wszystko zależy od tego jak będą zorganizowane prace na budowie. Ale biorąc pod uwagę wielkość twojego domu myślę że powinno Ci się udać. Powodzenia :)

Dziękuję Ci bardzo. Ekipa jest dosyć sprawna, prace też są dobrze zorganizowane. Mam nadzieję, że się uda.

Witajcie

My również ruszymy jeszcze w tym roku C114a Znany po przeróbkach okolice Bełchatowa !!!

witam Sąsiada/Sąsiadkę. :)

Z której strony Bełchatowa???

my w tym tygodniu będziemy zalewać strop nad piętrem. Mam nadzieję, że do końca października będziemy mieć SSZ. Oby tylko pogoda nie pokrzyżowała nam planów.

• 3 weeks później...

I u nas w końcu prace ruszyły po wielu bólach ;) W przyszłym tygodniu ekipa zacznie wznosić mury i pojawia się pytanie czy potrzebujemy takie wielkie okno tarasowe w salonie. Salon 25,5m2 okno 3częściowe (1 część nieotwieralna) 2,7m szerokości. W pokoju jest jeszcze okno na drugiej ścianie 1,8x1,5m. Jeśli zmniejszymy okno to do dwuskrzydłowego ~1,8m szer. Czym się kierować? Estetyką i dobrym doświetleniem pomieszczenia czy ucieczką ciepła w zimie? Dodam, że okna będą 3szybowe. Sugestie i rady mile widziane :)

Agga M. - jaj się ma Twój skarbek?

I u nas w końcu prace ruszyły po wielu bólach ;) W przyszłym tygodniu ekipa zacznie wznosić mury i pojawia się pytanie czy potrzebujemy takie wielkie okno tarasowe w salonie. Salon 25,5m2 okno 3częściowe (1 część nieotwieralna) 2,7m szerokości. W pokoju jest jeszcze okno na drugiej ścianie 1,8x1,5m. Jeśli zmniejszymy okno to do dwuskrzydłowego ~1,8m szer. Czym się kierować? Estetyką i dobrym doświetleniem pomieszczenia czy ucieczką ciepła w zimie? Dodam, że okna będą 3szybowe. Sugestie i rady mile widziane :)

Agga M. - jaj się ma Twój skarbek?

Czym większe okno, tym:

- większe straty ciepła

- wyższe koszty zakupu

ale

- ładniejsze widoki

- ładniej się prezentuje

Duże okna to również MUS skorzystania z usług bardzo dobrej ekipy monterskiej okien, zrobienia prawidłowej izolacji termicznej budynku.

Dodatkowo musicie dobrze się zastanowić nad kwestią rolet - czy chcecie montowane nad ramą okna czy też dokręcane do belki nad oknem (mówią na to integro - nie wiem, czy wszyscy tak to nazywają).

i ja w końcu dołączam ....

inne bociany już powoli odlatują ;)

a my zaczynamy ...

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=284455&d=1413387159

ściągamy humus ....i robimy mostek (wjazd przez rów na działkę 6m rura 40)

od jutra kręcimy zbrojenie a końcem przyszłego tygodnia ławy może uda się wylać

• 2 weeks później...

Witam wszystkich budujących, z doświadczenia już wiem , że budowa to studnia bez dnia, nawet jak się pilnuje kosztorysu. Zdarza się , że koszt budowy przekroczy znacznie zaplanowaną kwotę. Jeśli jesteście zainteresowani dobraniem kredytu, zmianą warunków lub uzyskaniem kredytu na dokończenie, wykończenie czy wybudowanie domu zachęcam do kontaktu. Bez dodatkowych dla Państwa kosztów możemy spróbować znaleźć lepszą ofertę niż posiadacie.

zachęcam do kontaktu

Witajcie ! :)

My rownież powoli kończymy zmagania na ten rok na budowie. Mamy już okna, część instalacji, aktualnie izolujemy taras, tak aby na wiosne nie lało sie już do środka, do garażu.

Oczywiście przez zime będziemy planować dalej, dalej.. wykończenie, albo jak się poczas wykończenia nie wykończyć itp..;)

Gratulacje dla wszystkich, pięknie Wasze domy rosną :wave: !!

Fota na koniec:

20140926_184451.jpg