Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Bocianki 2014 - Planujesz budowę w tym roku? Ten dział jest dla Ciebie

Recommended Posts

• Odpowiedzi 944
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

czesc

Euzebia- miło mi czytać, że ktoś w końcu buduje "naszego" skarbka neo:) u nas zastj, stoi fundament, czekamy na kolejny sezon, więc teraz ja będę Ciebie podczytywać chętnie:)

Okno tarasowe zmniejszamy do dwóch skrzydeł- kier budowy rozrysował nam je na srodku ściany salonu , mniej więcej. Z garażu robimy dwa pokoje, długa oppowieść, nie chcę zasnudzać skąd taka zmiana. Podnosimy schody o dwa stopnie- powięłszamy pom gospodarcze, łazienka na dole będzie prawie otwarta na pom gospodarcze czym będzie miała dostęp do okna - wstawiamy tylko takie przesówne drzwi między łazienką a pom gosp.- chyba szklane albo coś pół przeźroczystego /, likwidujemy okna dachowe - zostają tylko w łazience i suszarni. Nad kuchnią w pokojach na poddaszu zamieniamy okna balkonowe na zwykłe- zyskuję tym samym trochę powierzchni dla dzieci. Tyle chyba ze zmian/

U nas ściany ruszyły w tym tygodniu do góry, a w następnym ponoć są szanse już na strop. Na dole zmieniliśmy detale (brak okna w schowku i garażu, zwężenie przejścia z kuchni do salonu, jeden stopień do garażu i kolejny do kotłowni, zamiast 2 do garażu. Góra - wszystkie okna z parapetami, nad kuchnio-salonem jeden pokój z garderobą i w związku z tym jedno wielkie okno jak niżej w salonie. Zrezygnowaliśmy też z pralni powiększając nieco łazienkę oraz z kilku okien dachowych. Zdecydowaliśmy po rozważeniu ++ i - - ze jednak zostawiamy duże okno tarasowe. Zaintrygował mnie pomysł z łazienką na dole. Mogłabyś pokazać rzut? Może jeszcze u nas dałoby się coś z tym fantem zrobić bo w tej chwili schowek będzie zmarnowaną przestrzenią.

nie mam jeszcze rzutu, dopiero zmianę wrysowuje kierownik budowy. ale pokrótce wygląda to tak:

wc ustawiamy na stronie ściany przylegającej do schodów /czarna plama na rys poglądowym/, cały mechanizm wc chowamy pod schodami, zyskujemy kilkanaście cm wolnej przestrzeni między wc a ścianą łazienki aby było przejście koło wc -tą która przylega do garażu. i zamiast ściany między pom gosp a łazienką robimy albo przesuwane drzwi albo w ogóle będzie wolna przestrzeń co da nam dostęp łazienki do okna w pom gospodarczym. a tak w ogóle, widziałam tę łazienkę na żywo i jest maleńka... :)

Skarbek Neo - taras z boku.jpg

A co będzie u Was w miejscu pralni? możesz rzut podesłać:)?

Edytowane przez AggaM

My zakończyliśmy na ten rok SSO, na wiosnę pewnie zaczniemy od okien

http://images70.fotosik.pl/256/45a063f87fb6f7fcgen.png[/

Z dobrze poinformowanych źródeł wiem, że bardzo korzystne dla kieszeni jest zamawianie okien w styczniu, z odroczonym montażem na przykład do marca. Świetne postępy w pracach, super!

• 2 weeks później...
  • 3 weeks później...
Zima zawitała? Nikt nic nie pisze.... właśnie wróciłam z działki, zobaczyć czy wszystko ok. Koparka równała nam teren działki przylegającej, ale jeszcze sporo pracy przed operatorem. Dojazd do fundamentów utwardzony, w tym tyg zamawiam materiał na budowę- ceny są atrakcyjne, a odbiór ustalam na późną wiosnę. Dostałam wycenę jednej z dachówek- marsylka koramica - czerwona angoba. Mamy jeszcze dwie inne na oku, zobaczymy jak nam je wycenią na innych składach. To cóż, pora dalej się dokształcać w sferze budowy:)

Zima zawitała? Nikt nic nie pisze.... właśnie wróciłam z działki, zobaczyć czy wszystko ok. Koparka równała nam teren działki przylegającej, ale jeszcze sporo pracy przed operatorem. Dojazd do fundamentów utwardzony, w tym tyg zamawiam materiał na budowę- ceny są atrakcyjne, a odbiór ustalam na późną wiosnę. Dostałam wycenę jednej z dachówek- marsylka koramica - czerwona angoba. Mamy jeszcze dwie inne na oku, zobaczymy jak nam je wycenią na innych składach. To cóż, pora dalej się dokształcać w sferze budowy:)

Hoł, Hoł, Hoł... MY też stanęliśmy w fundamentach i dalej lecimy na wiosnę:) już to przełknęłam, bo myślałam że w tym roku będzie sso:P Kupiliśmy już Porotherm na cały dom, i czeka w składzie... widzę że już planujecie dachówkę, jeśli możesz to napisz gdzie macie zamiar zamawiać, bo może też się za to wezmę.... Pozdrawiam!

Cześć, właśnie jadę jutro zamówić porotherm i też będzie czekał do wiosny. My chcieliśmy zimować fundamenty, więc nie jesteśmy źli, że czekamy.

Także Moinko&Bartku, spokojnie czekamy, byle do późnej wiosny. A Wam życzę powodzenia z dachem! Super!

Domi - co do dachówki, mam ofertę od firmy "PODWYSZYŃSKI" ul.Niwy 21/2, 30-705 KRAKÓw, czekam jeszcze na dwie oferty. Wycenili nam dachówkę robena piemont i z wienenebergera E 32, ale nie mam pojęcia którą weźmiemy, jeszcze troszkę czasu mamy, ale powoli się za to bierzemy. Kolega brał od tego Podwyszyńskiego i był b. zadowolony.

Ok, zmykam, oczy się kleją, na kompie za długo nie wysiedzę...

Witam i ja :)

Przerabialiśmy ostatnio temat dachówek i z ceramiki wchodziła w grę Robena Piemont lub Creaton (droższa). Ostatecznie stanęło na betonowej Braas 3x malowanej (powłoka lumino). Zrezygnowaliśmy z ceramicznej po pierwsze ze względu na cenę, po drugie zaprzyjaźniony hurtownik przedkłada jakość dobrej dachówki betonowej nad tanią ceramiczną (Piemont jest jedną z najgorszych, są krzywe, często zamki do siebie nie pasuą. Krzywa dachówka to podwiewanie i zaleganie wilgoci pod dachówką. Dodatkowo dekarze na nie narzekają, że źle się układają ze względu na w/w. Warto porozmawiać z kilkoma dekarzami o ich doświadczeniach i rozmawiać w składach. Dowiedzieliśmy się też, że w przypadku dachówki betonowej nie ma produktów 2 kategorii więc otrzymując konkurencyjną ofertę cenową nie ma opcji jak przy dachówce ceramicznej, że to gorsza jakość i w razie problemów brak gwarancji czy tym podobne historie. Porównywaliśmy również betonową Braas z Euronitem i braas jest zdecydowanie ładniejszy (w powłoce lumino nie ma widocznych porów, natomiast euronit to wizualnie typowy beton). Braas ma też większą dostępność i ogólnie jest zdecydowanie bardziej polecana.

*Jutro cieśla wchodzi na budowę, a może przed końcem roku dekarz jeszcze wkroczy do akcji. Oby taka zima była do okien...

@- AggaM - pamiętam o rzutach ale te stale, wraz z postępem budowy się zmieniają. Postaram się cos wkleić niebawem. Ostatnio wymyśliliśmy, że 2 pokoje nad salonem i kuchnią oraz pralnia z których zrobilismy 1 duży pokój z garderobą (nad kuchnią) zostanie otwarty. Tzn wzdłuż schodów będzie tylko ścianka wysokości ścianki kolankowej.

Wszystkim Wesołych Świąt i smacznego karpia :)

Dawno mnie tu nie było, nawet bardzo...ale to może dlatego że budowa na całego zabrała mi wolny czas.

Święta niestety w starym mieszkaniu - nie udało się zakończyć wszystkiego jak planowałem ale mam nadzieję że Nowy rok już przywitamy w nowy domu :)

Świętujcie i budujcie

Pozdro

• 2 weeks później...

Witam w Nowym Roku i wszystkim życzę przede wszystkim by Wasze budowy szły pełna parą i zgodnie z planami :)

Dach się robi. Więźba stanęła przed świętami, natomiast dzisiaj na budowie miały pojawić sie dachówki. Czekam na wieści od "naszego nadzoru" czy dekarz przyjechał czy jednak zacznie 7go :) Okna dachowe czekają w garażu (stanęło na Fakro FTP-V U3 - bez luksusów ale też nie z najniższej półki)

Witam wszystkich.

Wojak - mieszkasz w nowym?? chyba należy Ci się mistrzostwo świata. :)

Euzebia - ja też czekam na dachówki.

W środku domu mam już wszystkie instalacje - prąd, woda, ścieki, wentylacja mechaniczna i ogrzewanie podłogowe. tydzień przed świętami zrobiliśmy wylewki.

z zewnątrz - dom ocieplony styro, ale bez zaciągnięcia klejem. boimy się, że 'zaskoczą' mrozy i klej odpadnie.

Cześć Wierka,

Widzę że Ty dalej tu jeszcze zaglądasz :)

Ja tak z ciekawości wpadłem zobaczyć co się tutaj dzieje i kto został jeszcze z tych z którymi zaczynaliśmy Bocianki 2014 :)

U mnie przeprowadzka w sobotę i mam nadzieję że będzie już wszystko pokończone w środku ze szczegółami aby móc się nacieszyć nowym domkiem.

Dla wszystkich którzy szybko budują (bo z kredytem heheh:p) moja budowa rozpoczęła się 1 kwietnia 2014 :)

Pa i pozdrawiam