kasiekkk 30.10.2014 07:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2014 I nasz domek już stoi:) SSZ. Elektryka się robi, a tynki to już na wiosne:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AggaM 06.11.2014 13:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2014 czesc Euzebia- miło mi czytać, że ktoś w końcu buduje "naszego" skarbka neo:) u nas zastj, stoi fundament, czekamy na kolejny sezon, więc teraz ja będę Ciebie podczytywać chętnie:) Okno tarasowe zmniejszamy do dwóch skrzydeł- kier budowy rozrysował nam je na srodku ściany salonu , mniej więcej. Z garażu robimy dwa pokoje, długa oppowieść, nie chcę zasnudzać skąd taka zmiana. Podnosimy schody o dwa stopnie- powięłszamy pom gospodarcze, łazienka na dole będzie prawie otwarta na pom gospodarcze czym będzie miała dostęp do okna - wstawiamy tylko takie przesówne drzwi między łazienką a pom gosp.- chyba szklane albo coś pół przeźroczystego /, likwidujemy okna dachowe - zostają tylko w łazience i suszarni. Nad kuchnią w pokojach na poddaszu zamieniamy okna balkonowe na zwykłe- zyskuję tym samym trochę powierzchni dla dzieci. Tyle chyba ze zmian/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Euzebia 08.11.2014 15:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2014 U nas ściany ruszyły w tym tygodniu do góry, a w następnym ponoć są szanse już na strop. Na dole zmieniliśmy detale (brak okna w schowku i garażu, zwężenie przejścia z kuchni do salonu, jeden stopień do garażu i kolejny do kotłowni, zamiast 2 do garażu. Góra - wszystkie okna z parapetami, nad kuchnio-salonem jeden pokój z garderobą i w związku z tym jedno wielkie okno jak niżej w salonie. Zrezygnowaliśmy też z pralni powiększając nieco łazienkę oraz z kilku okien dachowych. Zdecydowaliśmy po rozważeniu ++ i - - ze jednak zostawiamy duże okno tarasowe. Zaintrygował mnie pomysł z łazienką na dole. Mogłabyś pokazać rzut? Może jeszcze u nas dałoby się coś z tym fantem zrobić bo w tej chwili schowek będzie zmarnowaną przestrzenią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AggaM 09.11.2014 17:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2014 (edytowane) nie mam jeszcze rzutu, dopiero zmianę wrysowuje kierownik budowy. ale pokrótce wygląda to tak: wc ustawiamy na stronie ściany przylegającej do schodów /czarna plama na rys poglądowym/, cały mechanizm wc chowamy pod schodami, zyskujemy kilkanaście cm wolnej przestrzeni między wc a ścianą łazienki aby było przejście koło wc -tą która przylega do garażu. i zamiast ściany między pom gosp a łazienką robimy albo przesuwane drzwi albo w ogóle będzie wolna przestrzeń co da nam dostęp łazienki do okna w pom gospodarczym. a tak w ogóle, widziałam tę łazienkę na żywo i jest maleńka... A co będzie u Was w miejscu pralni? możesz rzut podesłać? Edytowane 9 Listopada 2014 przez AggaM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kejt_R 09.11.2014 17:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2014 My zakończyliśmy na ten rok SSO, na wiosnę pewnie zaczniemy od okien http://images70.fotosik.pl/256/45a063f87fb6f7fcgen.png[/ Z dobrze poinformowanych źródeł wiem, że bardzo korzystne dla kieszeni jest zamawianie okien w styczniu, z odroczonym montażem na przykład do marca. Świetne postępy w pracach, super! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adam1982 19.11.2014 12:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2014 hej, taki mamy plan, na zimę zamówić okna a wiosną montaż, póki co zbieram wyceny od poznańskich wykonawców pozdrawiam Adam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AggaM 08.12.2014 08:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2014 Zima zawitała? Nikt nic nie pisze.... właśnie wróciłam z działki, zobaczyć czy wszystko ok. Koparka równała nam teren działki przylegającej, ale jeszcze sporo pracy przed operatorem. Dojazd do fundamentów utwardzony, w tym tyg zamawiam materiał na budowę- ceny są atrakcyjne, a odbiór ustalam na późną wiosnę. Dostałam wycenę jednej z dachówek- marsylka koramica - czerwona angoba. Mamy jeszcze dwie inne na oku, zobaczymy jak nam je wycenią na innych składach. To cóż, pora dalej się dokształcać w sferze budowy:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monikabartek 08.12.2014 10:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2014 My dalej bujamy się z dachem...ponoć ma być na święta. Zaczęliśmy się też rozglądać za oknami i bramami, planujemy kupić jeszcze w tym roku, montaż wiosną AgaaM może w tym roku znowu nie będzie zimy i uda Wam się zacząć wcześniej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
domi2014 08.12.2014 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2014 Zima zawitała? Nikt nic nie pisze.... właśnie wróciłam z działki, zobaczyć czy wszystko ok. Koparka równała nam teren działki przylegającej, ale jeszcze sporo pracy przed operatorem. Dojazd do fundamentów utwardzony, w tym tyg zamawiam materiał na budowę- ceny są atrakcyjne, a odbiór ustalam na późną wiosnę. Dostałam wycenę jednej z dachówek- marsylka koramica - czerwona angoba. Mamy jeszcze dwie inne na oku, zobaczymy jak nam je wycenią na innych składach. To cóż, pora dalej się dokształcać w sferze budowy:) Hoł, Hoł, Hoł... MY też stanęliśmy w fundamentach i dalej lecimy na wiosnę już to przełknęłam, bo myślałam że w tym roku będzie sso:P Kupiliśmy już Porotherm na cały dom, i czeka w składzie... widzę że już planujecie dachówkę, jeśli możesz to napisz gdzie macie zamiar zamawiać, bo może też się za to wezmę.... Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AggaM 10.12.2014 21:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2014 Cześć, właśnie jadę jutro zamówić porotherm i też będzie czekał do wiosny. My chcieliśmy zimować fundamenty, więc nie jesteśmy źli, że czekamy. Także Moinko&Bartku, spokojnie czekamy, byle do późnej wiosny. A Wam życzę powodzenia z dachem! Super! Domi - co do dachówki, mam ofertę od firmy "PODWYSZYŃSKI" ul.Niwy 21/2, 30-705 KRAKÓw, czekam jeszcze na dwie oferty. Wycenili nam dachówkę robena piemont i z wienenebergera E 32, ale nie mam pojęcia którą weźmiemy, jeszcze troszkę czasu mamy, ale powoli się za to bierzemy. Kolega brał od tego Podwyszyńskiego i był b. zadowolony. Ok, zmykam, oczy się kleją, na kompie za długo nie wysiedzę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Euzebia 15.12.2014 23:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2014 Witam i ja Przerabialiśmy ostatnio temat dachówek i z ceramiki wchodziła w grę Robena Piemont lub Creaton (droższa). Ostatecznie stanęło na betonowej Braas 3x malowanej (powłoka lumino). Zrezygnowaliśmy z ceramicznej po pierwsze ze względu na cenę, po drugie zaprzyjaźniony hurtownik przedkłada jakość dobrej dachówki betonowej nad tanią ceramiczną (Piemont jest jedną z najgorszych, są krzywe, często zamki do siebie nie pasuą. Krzywa dachówka to podwiewanie i zaleganie wilgoci pod dachówką. Dodatkowo dekarze na nie narzekają, że źle się układają ze względu na w/w. Warto porozmawiać z kilkoma dekarzami o ich doświadczeniach i rozmawiać w składach. Dowiedzieliśmy się też, że w przypadku dachówki betonowej nie ma produktów 2 kategorii więc otrzymując konkurencyjną ofertę cenową nie ma opcji jak przy dachówce ceramicznej, że to gorsza jakość i w razie problemów brak gwarancji czy tym podobne historie. Porównywaliśmy również betonową Braas z Euronitem i braas jest zdecydowanie ładniejszy (w powłoce lumino nie ma widocznych porów, natomiast euronit to wizualnie typowy beton). Braas ma też większą dostępność i ogólnie jest zdecydowanie bardziej polecana. *Jutro cieśla wchodzi na budowę, a może przed końcem roku dekarz jeszcze wkroczy do akcji. Oby taka zima była do okien... @- AggaM - pamiętam o rzutach ale te stale, wraz z postępem budowy się zmieniają. Postaram się cos wkleić niebawem. Ostatnio wymyśliliśmy, że 2 pokoje nad salonem i kuchnią oraz pralnia z których zrobilismy 1 duży pokój z garderobą (nad kuchnią) zostanie otwarty. Tzn wzdłuż schodów będzie tylko ścianka wysokości ścianki kolankowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
radzisza20 21.12.2014 09:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2014 witam Sąsiada/Sąsiadkę. Z której strony Bełchatowa??? my w tym tygodniu będziemy zalewać strop nad piętrem. Mam nadzieję, że do końca października będziemy mieć SSZ. Oby tylko pogoda nie pokrzyżowała nam planów. Od strony Bogdanowa, Dobiecina Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monikabartek 21.12.2014 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2014 Euzebia i jak, dach się robi? My dalej na etapie dachu, łaty nabite, teraz dachówka Poza tym jutro jedziemy zamówić okna, po 3 tygodniach rozmyślań, debat i zbierania wycen zdecydowaliśmy się na okna Salamander Blue Evolutnion Taki zrobiliśmy sobie prezent na święta :lol2: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojak65 24.12.2014 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2014 Wszystkim Wesołych Świąt i smacznego karpia Dawno mnie tu nie było, nawet bardzo...ale to może dlatego że budowa na całego zabrała mi wolny czas. Święta niestety w starym mieszkaniu - nie udało się zakończyć wszystkiego jak planowałem ale mam nadzieję że Nowy rok już przywitamy w nowy domu Świętujcie i budujcie Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Euzebia 02.01.2015 10:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2015 Witam w Nowym Roku i wszystkim życzę przede wszystkim by Wasze budowy szły pełna parą i zgodnie z planami Dach się robi. Więźba stanęła przed świętami, natomiast dzisiaj na budowie miały pojawić sie dachówki. Czekam na wieści od "naszego nadzoru" czy dekarz przyjechał czy jednak zacznie 7go Okna dachowe czekają w garażu (stanęło na Fakro FTP-V U3 - bez luksusów ale też nie z najniższej półki) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wierka 02.01.2015 23:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2015 Witam wszystkich. Wojak - mieszkasz w nowym?? chyba należy Ci się mistrzostwo świata. Euzebia - ja też czekam na dachówki. W środku domu mam już wszystkie instalacje - prąd, woda, ścieki, wentylacja mechaniczna i ogrzewanie podłogowe. tydzień przed świętami zrobiliśmy wylewki. z zewnątrz - dom ocieplony styro, ale bez zaciągnięcia klejem. boimy się, że 'zaskoczą' mrozy i klej odpadnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojak65 05.01.2015 20:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2015 Cześć Wierka, Widzę że Ty dalej tu jeszcze zaglądasz Ja tak z ciekawości wpadłem zobaczyć co się tutaj dzieje i kto został jeszcze z tych z którymi zaczynaliśmy Bocianki 2014 U mnie przeprowadzka w sobotę i mam nadzieję że będzie już wszystko pokończone w środku ze szczegółami aby móc się nacieszyć nowym domkiem. Dla wszystkich którzy szybko budują (bo z kredytem heheh:p) moja budowa rozpoczęła się 1 kwietnia 2014 Pa i pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BorÓwki14 06.01.2015 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2015 U mnie przeprowadzka w sobotę i mam nadzieję że będzie już wszystko pokończone w środku ze szczegółami aby móc się nacieszyć nowym domkiem. Wojak - gratulacje! Zanim powiesz jeszcze raz "pa" to mógłbyś nam budującym Bocianki 2014 podrzucić kilka zdjęć z parapetówki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojak65 07.01.2015 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2015 Parapetówka jasne że będzie ale jeszcze chyba nie w sobotę Zdjęcia jasne że będą jak już ze wszystkim się uporam. Życzę wszystkim powodzenia w dalszej drodze do celu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
siódemka 10.01.2015 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2015 My w nowym domku od 1 grudnia, mąż za punkt honoru postawił sobie kiedyś luźno rzucony termin i mieszkamy w swoim wymarzonym domku Zostało jeszcze kilka rzeczy do dokończenia ale i tak jest cudownie, no i ta choinka i święta w nowym domu.....Parapetówka jednak jeszcze też przed nami . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts