Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Bocianki 2014 - Planujesz budowę w tym roku? Ten dział jest dla Ciebie

Recommended Posts

• Odpowiedzi 944
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

firma powinna wystawić wat....8 %.......kupując materiały budowlane na siebie - płaci wówczas 23 %......wat zwraca firmie urząd skarbowy.....a Klient ma rabat o kwoty na fakturze...(materiał + robocizna) ponieważ wat jest 8% ........zamiast 23%ale istotne....firma musi być watowcem

AggaM możesz kupować materiały przez firmę budowlaną i VAT będzie 8%.

Dziękuję za podpowiedzi. Jeszcze nie mamy ekipy, ale wezmę Wasze sugestie pod uwagę.

A powiedzcie mi drogie Bocianki jak z wynagrodzeniem dla kierownika budowy i ekip budowlanych- jakie ceny Wam zaproponowano.

My na razie rozmawialiśmy z dwoma kier. bud- 1900 zł i 2000 zł- takie stawki za prowadzenie budowy.

Co do ekip- nasz domek ma 164,4 m2 netto: 101,6 m2 użytkowej + garaż i pom. gosp. - dach dwuspadowy+ dwa okna dachowe, zero jaskółek itp. - jedna ekipa wyceniła robociznę - fundamenty po dach SSO - 40 tyś./całość

druga 38 tyś/ całość. Jakie u Was stawki się szykują?

Edytowane przez AggaM

Coraz nas więcej, a myślałam o sobie, że nawiedzona jestem, że się w budowę domu pcham teraz, jak wszystkie programy dofinansowań i odliczenia vatu przegapiłam... :bash: ale cóż, mam nadzieję, że powoli, powoli a do przodu będzie szło;-)

Różne są motywacje działań ludzkich, to tak jakby rodzić dzieci dla becikowego :))))

Ześmiałam się jak pszczoła, dzięki :D

Naszym kierownikiem budowy jest znajomy moich rodziców więc policzy nas taniej więc ciężko mi powiedzieć jaka stawka jest ok.

Zbrojenie - emerytowany budowlaniec wujek męża więc idziemy po kosztach

Mury - szukamy aktualnie dobrych murarzy, w przyszłym tygodniu mamy się spotkać z jedną ekipą

Dach - mamy firmę zaklepaną, póki co czekamy na wycenę (dwuspadowy 5 okien, plus garaż z 2 oknami)

jeśli pogoda dopisze w przyszłym tygodniu geodeta wytycza nam na działce dom i wjeżdżamy z koparką :D

Witam, my rownież zaczynamy wszystko już tuż tuż, ale zawsze jednak coś, stad moje pytanie do Was. Moze będziecie w stanie polecić dobrego kierownika budowy z okolic Kołobrzeg, Gryfice, Kamień Pomorski. Budowa w miejscowości Trzebusz. Pozdrawiam Wszystkich i życzę dużo cierpliwości

Witam,

i my planujemy budowę domu w tym roku w Tychach.

Projekt indywidualny opracowywany przez Abakon (Bielsko-Biała), jeśli z nimi będziemy kontynuować budowę to koszt projektu wejdzie w cenę budowy. :)

Technologia - prefabrykowane ściany keramzytowe Praefa, dom parterowy z poddaszem użytkowym do około 110 m2.

Aktualnie dopracowywujemy projekt indywidualny, czyli jeszcze 3 miesiące na biurokracje i będzie można późną wiosną ruszyć.

Pozdrawiam wszystkie Bocianki :)

A my jutro składamy wniosek o kredyt => Trzymajcie KCIUKI!!! :D

Jak dobrze pójdzie to do 3 tygodni będzie decyzja i juz nic nas nie powstrzyma, żeby zacząć budowę!:cool:

Wtedy początkiem kwietnia zrobimy wjazd na naszą działeczke, a końcem zaczniemy kopać, jak tylko wykonawca bedzie terminowy.

co do watu......

to proste......

firma powinna wystawić wat....8 %.......kupując materiały budowlane na siebie - płaci wówczas 23 %......wat zwraca firmie urząd skarbowy.....a Klient ma rabat o kwoty na fakturze...(materiał + robocizna) ponieważ wat jest 8% ........zamiast 23%

connecTOMEK - jesteśmy po rozmowach z kilkoma wykonawcami i wniosek nasuwa się jeden=> odkąd zlikwidowana została ulga budowlana na materiały, bardziej opłaca się wziąć sprawdzonego wykonawce, z materiałami budowlanymi (oczywiście z podpisana umową ze wszystkimi szczegółami), niż wykonawce któremu zapłacimy za robociznę, a kupno materiałów będzie po naszej stronie.

Bocianki, macie jakieś sugestie/doświadczenia??:confused:

Trzymam kciuki, z tego co się orientowałem, to na dom nie ma ostatnio problemów :)

DZIEKI!!

Na razie złożyliśmy wniosek, Pani z Banku mowila ze nie powinno być problemów, wiec czekamy do 3 tygodni na decyzje.

W miedzy czasie okazało sie ze nasz wykonawca za 2 tygodnie juz moze zrobic nam wjazd, wiec przesuwamy plany na wczesniejsze terminy o 1 miesiac! Jak wszystko dobrze sie ulozy to koncem marca bedziemy robic stan ZERO:lol2:

Haha, no rzeczywiście tak to zabrzmiało;-) nie to miałam na myśli;-) Pozdrawiam z Krakowa!

Ale wyszło dobrze !

Swoją drogą, podczas tej całej ekwilibrystyki z załatwianiem spraw urzędowych w związku z budową, do której zmusza nas państwo, naszła mnie refleksja. Człowiek świadomy tego wszystkiego musi mieć jakiś defekt umysłowy, porywając się na budowę :p Pan w Enerdze mnie natchnął wczoraj...

Również pozdrawiam :))

A my jutro składamy wniosek o kredyt => Trzymajcie KCIUKI!!! :D

Jak dobrze pójdzie to do 3 tygodni będzie decyzja i juz nic nas nie powstrzyma, żeby zacząć budowę!:cool:

Wtedy początkiem kwietnia zrobimy wjazd na naszą działeczke, a końcem zaczniemy kopać, jak tylko wykonawca bedzie terminowy.

connecTOMEK - jesteśmy po rozmowach z kilkoma wykonawcami i wniosek nasuwa się jeden=> odkąd zlikwidowana została ulga budowlana na materiały, bardziej opłaca się wziąć sprawdzonego wykonawce, z materiałami budowlanymi (oczywiście z podpisana umową ze wszystkimi szczegółami), niż wykonawce któremu zapłacimy za robociznę, a kupno materiałów będzie po naszej stronie.

Bocianki, macie jakieś sugestie/doświadczenia??:confused:

Ja mam doświadczenia kogoś z rodziny, kto buduje od niedawna dom, rzeczywiście to wygodne i ekonomiczne zakupy. Firma budowlana kupuje, na bieżąco się rozlicza, ma też jakieś rabaty w hurtowniach..

witam wszystkich

Człowiek świadomy tego wszystkiego musi mieć jakiś defekt umysłowy, porywając się na budowę :p Pan w Enerdze mnie natchnął wczoraj...

ciekawe ... czy mamy defekty umysłowe ??? a może jesteśmy nieświadomi co nas czeka :DDD

chciałabym już coś robić. :) :)

ale jeszcze trochę.

Pierwsza czynność to przesadzenie drzewa. :) z obecnego podwórka na nowe. :)

czeka nas nie lada wyzwanie, bo to już ośmioletni klon.

Witamy

W tym roku planujemy rozpocząć budowę "Domu pod wierzbą" chcemy skorzystać z programy MDM W chwili obecnej jesteśmy w trakcie czekania na projekt z pracowni Archon (początek kwietnia) z racji ze jest to nowy projekt. Działka pow. 605m2 w kwadracie oddalona o 10km od Szczecina. CZy znajdzie się też ktoś zainteresowany tym projektem w celu wymiany doświadczenia?

Pozdrawiam

ciekawe ... czy mamy defekty umysłowe ??? a może jesteśmy nieświadomi co nas czeka :DDD

Wierka, możliwe że obie te rzeczy jednocześnie, okaże się niebawem :D

Borówki, słuszna decyzja. Moglibyście w trakcie zrelacjonować, jak to w praktyce u Was wygląda.

Czy podpisujecie umowę z ekipą?

Kejt_R już pisze: obowiązkowo podpisaliśmy umowę, mimo że wykonawca jest sąsiadem mojej dobrej koleżanki.

Wcześniej mieliśmy wycenę budowy z materiałami. Wzięliśmy wiec naszego KierBuda (czyli mojego teścia :) ) i pojechaliśmy do wykonawcy.

Panowie omówili sobie co nieco i widzieliśmy po minie ze umowę można podsiać ;)

Dobrze mieć papierek, żeby uzgodnić najważniejsze rzeczy np. materiały z jakich chcesz, cenę za m2 dachówki, okna do jakiej kwoty itp. To nam dało jeszcze możliwość wyboru, a w razie jak będziemy chcieli coś droższego to dopłacimy. Papierek zabezpiecza i nas i wykonawce i to jest fair :cool: