Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Bocianki 2014 - Planujesz budowę w tym roku? Ten dział jest dla Ciebie

Recommended Posts

Witam Wszystkim:D:D.Planowana budowa naszego upragnionego domku w okolicach czerwca,jak wszystko dobrze pójdzie.Będziemy budować dom przy ALABASTROWEJ 4,pozwolenie dostaliśmy w tamtym tygodniu,teraz będziemy załatwiać formalności kredytowe i zaczynam się rozglądać za ekipą budowlaną. Trochę mam stracha,jak to wszystko pójdzie,bo mąż pracuje zagranicą i wszystko ja załatwiam.Buduje w okolicach Rzeszowa,pozdrawiam wszystkich :rolleyes:

• Odpowiedzi 944
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witajcie Bocianki!! :wave:

I my dołączamy do grona budujących w tym roku:)

Projekt indywidualny na podstawie projekciku Klaudia II "lustro" pracownia Dom Dla Ciebie

• Projekcik sie rysuje- na dniach ma nam rodzinna pani architekt przesłać:)
  • Działeczka - w najbliższym czasie dogrywamy jedynie notariusza:)
  • Pomiary geodezyjne działki i istniejących zabudowań już zrobione
  • Mapka do celów projektowych do odebrania w tym tygodniu:)
  • Warunki zabudowy są

Wiosną gdy już dokumentacja będzie staramy sie o Pozwolenie na budowę i...

JESIENIĄ ZACZYNAMY :)

W tym roku w planach piwnica z własnych środków:)

Zima 2014/2015 staramy się o kredycioch na resztę i..

Wiosna 2015r. stan surowy otwarty

do zimy stan surowy zamknięty + instalacje

zima 2015/2016- wykończeniówka

2016r. wprowadzamy się:)

Plan jest jak będzie czas pokaże:)

Mąż w sezonie wiosna-jesień za dużo robić nie może ( sam ma sezon na pracę;)) wiec wykończeniówka i instalacje wieczorami jesiennymi dopiero+ zima:)

Budowa systemem gospodarczym ( mąż cieśla/dekarz, hydrauliką tez się para i wykończeniówkami + mebelki robi, wiec dużo sami chcemy zrobić-czyt. głównie on)

Miała być szkieletówka, lecz będzie tradycyjnie- pewnie suporex.

Daszek w marzeniach dachówka, w realu pewnie wyjdzie blachodachówka( docelowo chcemy wszystkie zabudowania gospodarcze w obrebie działki nakryć tym samym, a jest tego troooszkę....)

Budujemy w pobliżu Białej Podlaskiej ( lubelskie)

pozdrawiamy ciepło wszystkich!!

Edytowane przez MadziulaPM

Witam,

również dołączam do osób zaczynających w tym roku.

Budujemy z mężem dom wg projektu "Dom w Złoci" Archonu w wersji lustrzanej. Planowany start 17.03.2014r. Wszystkie pozwolenia już są, jutro dociągają mi wodę na działkę, prąd jest. Firma załatwiona, planujemy wprowadzenie się na święta Bożego Narodzenia, jeżeli wszystko pójdzie zgodnie z planem :)

Budowa w Kędzierzynie-Koźlu :)

Pozdrawiam serdecznie wszystkich :)

Witam Wszystkim:D:D.Planowana budowa naszego upragnionego domku w okolicach czerwca,jak wszystko dobrze pójdzie.Będziemy budować dom przy ALABASTROWEJ 4,pozwolenie dostaliśmy w tamtym tygodniu,teraz będziemy załatwiać formalności kredytowe i zaczynam się rozglądać za ekipą budowlaną. Trochę mam stracha,jak to wszystko pójdzie,bo mąż pracuje zagranicą i wszystko ja załatwiam.Buduje w okolicach Rzeszowa,pozdrawiam wszystkich :rolleyes:

Witam,

mój mąż również pracuje za granicą i podobnie jak u Ciebie wszystko załatwiałam sama- od zakupu działki, przez wybór projektu, po wszelkie formalności związane z pozwoleniem na budowę oraz kredyt :) Na pewno czeka Cię wiele formalności przy kredycie z dochodami z zagranicy, wiem bo różne szopki przeszłam z bankami ale w końcu się udało :) Trzymam kciuki :)

Pozdrawiam

Witam wszystkich :)

My jesteśmy dopiero na etapie adaptacji projektu - po długich rozważaniach (prawie 1,5 roku) wybraliśmy projekt Jaśmin z pracowni Krajobrazy.

http://www.quattrodomy.com.pl/Projekt/Widoki?id=jasmin

Powodem wyboru takiego projektu jest działka w kształcie litery L, w głównej części, nadającej się na budowę - szerokość 20 m, głębokość 42 m, więc wiele projektów po prostu odpadło, bo sienie mieściło. Wjazd od strony zachodniej. No i prosta forma, dach dwuspadowy i garaż - jak dla mnie niezbędny.

Jedyną ekstrawagancją jest wykusz, osobiście mnie trochę przeraża, ale myślę, że damy radę :yes:

W rozmowie z architektem adaptującym zadałam sobie sprawę, że poprawki, które sobie wymyśliliśmy wcale nie ulepszą projektu, a tylko skomplikują dodatkowo sam proces adaptacji i realizacji, więc właściwie zostawiliśmy go w oryginalnej formie (likwidujemy jedynie przejście z kuchni do pomieszczenia gospodarczego.

Wniosek o pozwolenia na budowę będziemy składać w połowie kwietnia. Budowa na raty, systemem gospodarczym z ekipami do pewnych robót, z kredytem zamierzamy się wstrzymać jak długo się da i budować z oszczędności i z tego, co się zarobi. Budować będziemy ja, mąż i wynajęty majster, chcemy też wziąć jako kierownika budowy naszego pana konstruktora - architekta, który ma duże doświadczenie i wiele budów już zrealizował, akurat na nim nie chcemy oszczędzać. Oczywiście głównym motorem budowlanym jestem ja, mąż trochę przerażony o tym słucha, ale zgadza się i mówi, że zrobi wszystko, co mu powiem :cool:, no i mieszkać gdzieś trzeba. Dodam, że działkę dostaliśmy w miejscowości, w której za m2 działki 150 zł to nie jest tak dużo, więc to mamy z głowy. Moja skromna osoba to dziecko budowy - lata 80-te, rodzice budują mozolnie

Zamierzamy zacząć jesienią - w październiku i zrealizować stan 0. Jest to spowodowane moją pracą - pracuję w branży turystycznej, na jesień ptaki wracają do gniazd i zaczynają coś robić.

Jak na razie robimy papiery - i to już czasem jest orka na ugorze - ale o tym może już opowiem, jak się dorobię własnego dziennika budowy :)

Effka, my też wąskodziałkowcy, a takie fajne domki są na szerokie działki!!

Będziemy pewnie razem startować- chcemy jesienią mieć stan 0 i też z własnych środków, tylko u nas mąż- główny wykonawca ma pracę sezonową ( dekarz ) i niestety dopieor jesienią ma zaplanowaną przerwę na murowanie:)

Też jesteśmy na etapie adaptacji projektu i przed nami papierkowa robota:)

Lapeno, super, trzymam kciuki byście do gwiazdki zdążyli.

różne banki mogą mieć różne wymagania.

ogólnie:

- pozwolenie na pracę - oczywiście jeśli w danym kraju jest wymagane

- umowa o pracę/kontrakt

- zaświadczenie o zarobkach z 12 miesięcy - informacje na zaświadczeniu takie samo jak na polskim formularzu - czyli od - do kiedy zatrudniony, ile zarobków, koniecznie informacja o dochodzie netto, na jakim stanowisku, czy dochody są obciążone, czy pracownik jest w okresie wypowiedzenia, czy firma jest w upadłości.

- wyciąg z konta, na które są przelewane pieniądze z wynagrodzenia

- raport kredytowy z danego kraju - odpowiednik polskiego raportu z Biura Informacji Kredytowej

oczywiście wszystko przetłumaczone, nawet wyciągi bankowe :)

Dzisiaj się załamałam będąc u architekta,wyobraźcie sobie,pokazałam mu ta decyzję wydaną przez gminę,a on mi mówi,ze oni mi pozwolili z całości działki,wybudować dom tylko na 30 %,a 70 % to wskaźnik powierzchni biologicznej czynnej,masakra jakaś,myślałam,ze mnie szlag trafi.Na dom tylko kawałeczek,a na zieleń większość działki,dlaczego? No i dodał,że mój projekt wybrany domu się zmieści,ale na styk i o żadnym powiększeniu ścian ,nie ma mowy.Czy mogli się pomylić.:confused:

Witam,

I ja dopinam się do bocianków 2014.

W telegraficznym skrócie jakie mamy plany, jakie możliwości, a jakie marzenia.

Więc tak, nasz wyśniony, wymarzony projekt, to lustrzana wersja projektu Dominik z pracowni Dom Dla Ciebie.

http:// http://www.domdlaciebie.com.pl/projekty-domow-parterowych-z-poddaszem-uzytkowym/dominik,568,lustro.html

Projekt ten jako jedyny spośród oglądanych (a jak chyba wszyscy oglądaliśmy ich tysiące) spełniał wszystkie wymagania, czyli:

- budynek z poddaszem,

-powierzchnia użyt. do 95 m2 (mamy 91.5)

- garaż w bryle, niedoklejony,

- przejście z garażu bezpośrednio do domu (wiem, są w tym temacie różne opinie),

- gabinet na parterze,

- spiżarka,

- możliwość wyodrębnienia pralni (w naszym przypadku podział łazienki na piętrze)

- poza tym prosta bryła budynku, ograniczona ilość okien i nieskomplikowany dach.

Skąd takie założenia... a no budujemy bez kredytu (póki się da), metodą gospodarczą, ekipa tylko do dachu i tynków (mąż się netbeta naczytał), więc musi by tanio i prosto i jednostajnie.

Co już mamy:

- działkę,

- projekt,

- mpzp,

Na chwilę obecną czekamy na mapkę do celów projektowych, która ma dotrzeć do nas w przyszłym tygodniu. Badanie gruntu umówione na drugi tydzień marca ;)

Wielkich zrywów nie przewidujemy, budowa będzie rozciągnięta w czasie, dajemy sobie 5 lat, czyli tak dość przyzwoicie wg mnie. W tym roku mają stanąć fundamenty i wszystko co z nimi związane (izolacje itp, idt). Wszystkim budującym życzę samych prostych murów ;p

Edytowane przez m*kasia

Witam tu Idka. Ale wycięłam, rodzince numer ..:)

Pisałam Wam, że papiery w trakcie, wszystko w urzędach złożone, czekamy na odpowiedź , a tu nagle...

Pojawia się działka do sprzedania, w miejscu, o którym po nocach marzyłam... Na końcu wsi, na polanie z trzech stron okolonej lasem.

No i uparłam się, dzisiaj podpisaliśmy umowę i przenosimy projekt domu na nową działkę!!

Biegałam zaraz po urzędach, ale po pierwszych papierach czuję się już tam jak u siebie :))

Czas oczekiwania na papiery tylko trochę się przedłuży, bo była właścicielka miała już pozwolenie na budowę domu o tych samych gabarytach jak nas planowany! Wystarczy przenieść papiery...

Pozdrawiam wszystkie Bocianki - cała szczęśliwa inwestorka

Dzięki Madziula PM:)

Przejrzałam wasz projekt - jest ciekawy, ma fajne detale, chociaż jak piszesz, niektóre z nich mogą trochę pokomplikować budowę. Sądzę, że każdy dom, projekt to jakieś odbicie charakteru, osoby, która go buduje, pracuje nad nim. Więc - niech ściany rosną :D

Zazdroszczę ci męża dekarza, mój niestety nie ma w ogóle zmysłu technicznego, to ja jestem tutaj od spraw technicznych, budowlanych, on chętnie pomoże:)