ALABASTROWA 24.02.2014 10:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2014 Witam Wszystkim:D:D.Planowana budowa naszego upragnionego domku w okolicach czerwca,jak wszystko dobrze pójdzie.Będziemy budować dom przy ALABASTROWEJ 4,pozwolenie dostaliśmy w tamtym tygodniu,teraz będziemy załatwiać formalności kredytowe i zaczynam się rozglądać za ekipą budowlaną. Trochę mam stracha,jak to wszystko pójdzie,bo mąż pracuje zagranicą i wszystko ja załatwiam.Buduje w okolicach Rzeszowa,pozdrawiam wszystkich Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MadziulaPM 24.02.2014 10:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2014 (edytowane) Witajcie Bocianki!! I my dołączamy do grona budujących w tym roku:) Projekt indywidualny na podstawie projekciku Klaudia II "lustro" pracownia Dom Dla Ciebie Projekcik sie rysuje- na dniach ma nam rodzinna pani architekt przesłać Działeczka - w najbliższym czasie dogrywamy jedynie notariusza:) Pomiary geodezyjne działki i istniejących zabudowań już zrobione Mapka do celów projektowych do odebrania w tym tygodniu:) Warunki zabudowy są Wiosną gdy już dokumentacja będzie staramy sie o Pozwolenie na budowę i... JESIENIĄ ZACZYNAMY W tym roku w planach piwnica z własnych środków:) Zima 2014/2015 staramy się o kredycioch na resztę i.. Wiosna 2015r. stan surowy otwarty do zimy stan surowy zamknięty + instalacje zima 2015/2016- wykończeniówka 2016r. wprowadzamy się Plan jest jak będzie czas pokaże:) Mąż w sezonie wiosna-jesień za dużo robić nie może ( sam ma sezon na pracę) wiec wykończeniówka i instalacje wieczorami jesiennymi dopiero+ zima:) Budowa systemem gospodarczym ( mąż cieśla/dekarz, hydrauliką tez się para i wykończeniówkami + mebelki robi, wiec dużo sami chcemy zrobić-czyt. głównie on) Miała być szkieletówka, lecz będzie tradycyjnie- pewnie suporex. Daszek w marzeniach dachówka, w realu pewnie wyjdzie blachodachówka( docelowo chcemy wszystkie zabudowania gospodarcze w obrebie działki nakryć tym samym, a jest tego troooszkę....) Budujemy w pobliżu Białej Podlaskiej ( lubelskie) pozdrawiamy ciepło wszystkich!! Edytowane 24 Lutego 2014 przez MadziulaPM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiollka86 24.02.2014 12:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2014 Witam, również dołączam do osób zaczynających w tym roku. Budujemy z mężem dom wg projektu "Dom w Złoci" Archonu w wersji lustrzanej. Planowany start 17.03.2014r. Wszystkie pozwolenia już są, jutro dociągają mi wodę na działkę, prąd jest. Firma załatwiona, planujemy wprowadzenie się na święta Bożego Narodzenia, jeżeli wszystko pójdzie zgodnie z planem Budowa w Kędzierzynie-Koźlu Pozdrawiam serdecznie wszystkich Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiollka86 24.02.2014 12:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2014 Witam Wszystkim:D:D.Planowana budowa naszego upragnionego domku w okolicach czerwca,jak wszystko dobrze pójdzie.Będziemy budować dom przy ALABASTROWEJ 4,pozwolenie dostaliśmy w tamtym tygodniu,teraz będziemy załatwiać formalności kredytowe i zaczynam się rozglądać za ekipą budowlaną. Trochę mam stracha,jak to wszystko pójdzie,bo mąż pracuje zagranicą i wszystko ja załatwiam.Buduje w okolicach Rzeszowa,pozdrawiam wszystkich Witam, mój mąż również pracuje za granicą i podobnie jak u Ciebie wszystko załatwiałam sama- od zakupu działki, przez wybór projektu, po wszelkie formalności związane z pozwoleniem na budowę oraz kredyt Na pewno czeka Cię wiele formalności przy kredycie z dochodami z zagranicy, wiem bo różne szopki przeszłam z bankami ale w końcu się udało Trzymam kciuki Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ALABASTROWA 24.02.2014 18:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2014 Chciałam zapytać,wiollka 86,czy będą potrzebne tłumaczenia przez przysięgłego dokumentów do kredytu,pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wierka 24.02.2014 18:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2014 Alabastrowa - pytasz, wiollki, ale ja Ci odpowiem. Pracuję w banku, kredyty mieszkaniowe są mi bliskie. tak wszystkie dokumenty wytworzone za granicą, muszą być przetłumaczone. Projekt Dom przy alabastrowej - to był mój pierwszy typ. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiollka86 24.02.2014 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2014 Chciałam zapytać,wiollka 86,czy będą potrzebne tłumaczenia przez przysięgłego dokumentów do kredytu,pozdrawiam Niestety tak jak wspomniano wczesniej konieczne są tłumaczenia. Ja wydalam na tlumaczenia ok. 1000zl. :/ ale chyba warto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ditomasso 24.02.2014 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2014 Witaj! My też zaczynamy, w technologii Praefa. Wprawdzie okolice Torunia, firma Expobud. Metraż też 110m Natomiast projekt nie jest indywidualny, spodobał nam się ich gotowiec, trochę tylko modyfikujemy. Powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MadziulaPM 25.02.2014 07:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2014 Wierko, mam pytanko a bardziej prośbę o pomoc napisałam Ci PW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Effka23 25.02.2014 12:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2014 Witam wszystkich My jesteśmy dopiero na etapie adaptacji projektu - po długich rozważaniach (prawie 1,5 roku) wybraliśmy projekt Jaśmin z pracowni Krajobrazy. http://www.quattrodomy.com.pl/Projekt/Widoki?id=jasmin Powodem wyboru takiego projektu jest działka w kształcie litery L, w głównej części, nadającej się na budowę - szerokość 20 m, głębokość 42 m, więc wiele projektów po prostu odpadło, bo sienie mieściło. Wjazd od strony zachodniej. No i prosta forma, dach dwuspadowy i garaż - jak dla mnie niezbędny. Jedyną ekstrawagancją jest wykusz, osobiście mnie trochę przeraża, ale myślę, że damy radę W rozmowie z architektem adaptującym zadałam sobie sprawę, że poprawki, które sobie wymyśliliśmy wcale nie ulepszą projektu, a tylko skomplikują dodatkowo sam proces adaptacji i realizacji, więc właściwie zostawiliśmy go w oryginalnej formie (likwidujemy jedynie przejście z kuchni do pomieszczenia gospodarczego. Wniosek o pozwolenia na budowę będziemy składać w połowie kwietnia. Budowa na raty, systemem gospodarczym z ekipami do pewnych robót, z kredytem zamierzamy się wstrzymać jak długo się da i budować z oszczędności i z tego, co się zarobi. Budować będziemy ja, mąż i wynajęty majster, chcemy też wziąć jako kierownika budowy naszego pana konstruktora - architekta, który ma duże doświadczenie i wiele budów już zrealizował, akurat na nim nie chcemy oszczędzać. Oczywiście głównym motorem budowlanym jestem ja, mąż trochę przerażony o tym słucha, ale zgadza się i mówi, że zrobi wszystko, co mu powiem , no i mieszkać gdzieś trzeba. Dodam, że działkę dostaliśmy w miejscowości, w której za m2 działki 150 zł to nie jest tak dużo, więc to mamy z głowy. Moja skromna osoba to dziecko budowy - lata 80-te, rodzice budują mozolnie Zamierzamy zacząć jesienią - w październiku i zrealizować stan 0. Jest to spowodowane moją pracą - pracuję w branży turystycznej, na jesień ptaki wracają do gniazd i zaczynają coś robić. Jak na razie robimy papiery - i to już czasem jest orka na ugorze - ale o tym może już opowiem, jak się dorobię własnego dziennika budowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lapeno 25.02.2014 13:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2014 Zaczynamy!Mamy PnB, ekipa można powiedzieć, że wybrana. Będą budowali pod klucz. Mam nadzieję, że się uda. Po cichu liczę, że się wprowadzimy na gwiazdkę tego roku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MadziulaPM 25.02.2014 17:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2014 Effka, my też wąskodziałkowcy, a takie fajne domki są na szerokie działki!! Będziemy pewnie razem startować- chcemy jesienią mieć stan 0 i też z własnych środków, tylko u nas mąż- główny wykonawca ma pracę sezonową ( dekarz ) i niestety dopieor jesienią ma zaplanowaną przerwę na murowanie:)Też jesteśmy na etapie adaptacji projektu i przed nami papierkowa robota:) Lapeno, super, trzymam kciuki byście do gwiazdki zdążyli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ALABASTROWA 25.02.2014 17:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2014 Alabastrowa - pytasz, wiollki, ale ja Ci odpowiem. Pracuję w banku, kredyty mieszkaniowe są mi bliskie.tak wszystkie dokumenty wytworzone za granicą, muszą być przetłumaczone. Jeśli mogę zapytać wierka jakie dokumenty będą potrzebne z pracy zagranicą do kredytu.pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wierka 25.02.2014 18:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2014 różne banki mogą mieć różne wymagania. ogólnie: - pozwolenie na pracę - oczywiście jeśli w danym kraju jest wymagane - umowa o pracę/kontrakt - zaświadczenie o zarobkach z 12 miesięcy - informacje na zaświadczeniu takie samo jak na polskim formularzu - czyli od - do kiedy zatrudniony, ile zarobków, koniecznie informacja o dochodzie netto, na jakim stanowisku, czy dochody są obciążone, czy pracownik jest w okresie wypowiedzenia, czy firma jest w upadłości. - wyciąg z konta, na które są przelewane pieniądze z wynagrodzenia - raport kredytowy z danego kraju - odpowiednik polskiego raportu z Biura Informacji Kredytowej oczywiście wszystko przetłumaczone, nawet wyciągi bankowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ALABASTROWA 25.02.2014 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2014 Dzisiaj się załamałam będąc u architekta,wyobraźcie sobie,pokazałam mu ta decyzję wydaną przez gminę,a on mi mówi,ze oni mi pozwolili z całości działki,wybudować dom tylko na 30 %,a 70 % to wskaźnik powierzchni biologicznej czynnej,masakra jakaś,myślałam,ze mnie szlag trafi.Na dom tylko kawałeczek,a na zieleń większość działki,dlaczego? No i dodał,że mój projekt wybrany domu się zmieści,ale na styk i o żadnym powiększeniu ścian ,nie ma mowy.Czy mogli się pomylić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ALABASTROWA 25.02.2014 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2014 Dzięki wierka za odpowiedź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkasia 25.02.2014 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2014 (edytowane) Witam, I ja dopinam się do bocianków 2014. W telegraficznym skrócie jakie mamy plany, jakie możliwości, a jakie marzenia. Więc tak, nasz wyśniony, wymarzony projekt, to lustrzana wersja projektu Dominik z pracowni Dom Dla Ciebie. http:// http://www.domdlaciebie.com.pl/projekty-domow-parterowych-z-poddaszem-uzytkowym/dominik,568,lustro.html Projekt ten jako jedyny spośród oglądanych (a jak chyba wszyscy oglądaliśmy ich tysiące) spełniał wszystkie wymagania, czyli: - budynek z poddaszem, -powierzchnia użyt. do 95 m2 (mamy 91.5) - garaż w bryle, niedoklejony, - przejście z garażu bezpośrednio do domu (wiem, są w tym temacie różne opinie), - gabinet na parterze, - spiżarka, - możliwość wyodrębnienia pralni (w naszym przypadku podział łazienki na piętrze) - poza tym prosta bryła budynku, ograniczona ilość okien i nieskomplikowany dach. Skąd takie założenia... a no budujemy bez kredytu (póki się da), metodą gospodarczą, ekipa tylko do dachu i tynków (mąż się netbeta naczytał), więc musi by tanio i prosto i jednostajnie. Co już mamy: - działkę, - projekt, - mpzp, Na chwilę obecną czekamy na mapkę do celów projektowych, która ma dotrzeć do nas w przyszłym tygodniu. Badanie gruntu umówione na drugi tydzień marca Wielkich zrywów nie przewidujemy, budowa będzie rozciągnięta w czasie, dajemy sobie 5 lat, czyli tak dość przyzwoicie wg mnie. W tym roku mają stanąć fundamenty i wszystko co z nimi związane (izolacje itp, idt). Wszystkim budującym życzę samych prostych murów ;p Edytowane 25 Lutego 2014 przez m*kasia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
idka 25.02.2014 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2014 Witam tu Idka. Ale wycięłam, rodzince numer .. Pisałam Wam, że papiery w trakcie, wszystko w urzędach złożone, czekamy na odpowiedź , a tu nagle... Pojawia się działka do sprzedania, w miejscu, o którym po nocach marzyłam... Na końcu wsi, na polanie z trzech stron okolonej lasem. No i uparłam się, dzisiaj podpisaliśmy umowę i przenosimy projekt domu na nową działkę!! Biegałam zaraz po urzędach, ale po pierwszych papierach czuję się już tam jak u siebie ) Czas oczekiwania na papiery tylko trochę się przedłuży, bo była właścicielka miała już pozwolenie na budowę domu o tych samych gabarytach jak nas planowany! Wystarczy przenieść papiery... Pozdrawiam wszystkie Bocianki - cała szczęśliwa inwestorka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Effka23 25.02.2014 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2014 Dzięki Madziula PM:) Przejrzałam wasz projekt - jest ciekawy, ma fajne detale, chociaż jak piszesz, niektóre z nich mogą trochę pokomplikować budowę. Sądzę, że każdy dom, projekt to jakieś odbicie charakteru, osoby, która go buduje, pracuje nad nim. Więc - niech ściany rosną Zazdroszczę ci męża dekarza, mój niestety nie ma w ogóle zmysłu technicznego, to ja jestem tutaj od spraw technicznych, budowlanych, on chętnie pomoże:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lapeno 25.02.2014 21:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2014 Zaczyna się jazda. Jeszcze nic się nie wydarzyło "w realu" a ja już mam tzw. rajze-fiber. Czytam forum w jedną i drugą, rzucam się jak szalony. Masakra! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts