Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Bocianki 2014 - Planujesz budowę w tym roku? Ten dział jest dla Ciebie

Recommended Posts

Witam wszystkich nowych budujących.

U nas do przodu, jutro na działce montujemy blaszak i jeśli dobrze pójdzie od razu w środku skrzynkę na prąd elektryk już zamówiony :)

Orientowaliście się ile +/- biorą w tym sezonie murarze? Nas wyceniono przy domu http://pracownia-projekty.dom.pl/ac_mati_g1.htm (z tym, że garaże są 2, a pomieszczenie gospodarcze przeniesione do piwnicy pod garażem) więc pow. użytkowa skoczyła do ok 150 m kw.

piwnica - 10 800

parter - 9 400

poddasze - 5000

kominy - 2000

i tak dumamy czy nie za dużo

Wiem, ze nas bocianków dużo i ciągle się nie mogę nadziwić że tyle ludzi buduje, koszty mnie przerażają, ale damy radę. My koniecznie chcemy kupić materiały jeszcze w tym miesiącu (tzn złożyć zamówienie w firmie a do odbioru w odpowiednim czasie) bo od marca podobno część materiałów ma iść do góry. Taką informację uzyskaliśmy w 3 różnych firmach

• Odpowiedzi 944
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Wiem, ze nas bocianków dużo i ciągle się nie mogę nadziwić że tyle ludzi buduje, koszty mnie przerażają, ale damy radę.

Wiesz, w weekend byliśmy z mężem na giełdzie domów i mieszkań, ceny są tak kosmiczne (i to za byle klitkę na końcu świata z 3 arową działką), że budowa jest jedyną sensowną alternatywą ;)

Dzisiaj się załamałam będąc u architekta,wyobraźcie sobie,pokazałam mu ta decyzję wydaną przez gminę,a on mi mówi,ze oni mi pozwolili z całości działki,wybudować dom tylko na 30 %,a 70 % to wskaźnik powierzchni biologicznej czynnej,masakra jakaś,myślałam,ze mnie szlag trafi.Na dom tylko kawałeczek,a na zieleń większość działki,dlaczego? No i dodał,że mój projekt wybrany domu się zmieści,ale na styk i o żadnym powiększeniu ścian ,nie ma mowy.Czy mogli się pomylić.:confused:

Alabastrowa, niestety ja też mam takie proporcje powierzchni zabudowanej do biologicznie czynnej. To chyba zależy od gminy. U mnie akurat to nie problem, bo działka spora, dom się zmieści na spokojnie, a zieleń kocham.

PS: domy przy Alabastrowej były pierwszymi, które zwróciły moją uwagę, gratuluję wyboru :)

Witam tu Idka. Ale wycięłam, rodzince numer ..:)

Pisałam Wam, że papiery w trakcie, wszystko w urzędach złożone, czekamy na odpowiedź , a tu nagle...

Pojawia się działka do sprzedania, w miejscu, o którym po nocach marzyłam... Na końcu wsi, na polanie z trzech stron okolonej lasem.

No i uparłam się, dzisiaj podpisaliśmy umowę i przenosimy projekt domu na nową działkę!!

Biegałam zaraz po urzędach, ale po pierwszych papierach czuję się już tam jak u siebie :))

Czas oczekiwania na papiery tylko trochę się przedłuży, bo była właścicielka miała już pozwolenie na budowę domu o tych samych gabarytach jak nas planowany! Wystarczy przenieść papiery...

Pozdrawiam wszystkie Bocianki - cała szczęśliwa inwestorka

Idka, a rodzina zawału nie dostała?::))) Niezła z Ciebie zamiatara ! Gratuluję :D

Zaczyna się jazda. Jeszcze nic się nie wydarzyło "w realu" a ja już mam tzw. rajze-fiber. Czytam forum w jedną i drugą, rzucam się jak szalony. Masakra!

Lapeno, wyluzuj,bo Cię zjedzą nerwy. Tu trzeba dużo cierpliwości i rozwagi, żadnych gwałtownych ruchów.

Policz do stu i powodzenia życzę w realizacji planów!

Pozdrawiam :)

Witam wszystkich nowych budujących.

U nas do przodu, jutro na działce montujemy blaszak i jeśli dobrze pójdzie od razu w środku skrzynkę na prąd elektryk już zamówiony :)

Orientowaliście się ile +/- biorą w tym sezonie murarze? Nas wyceniono przy domu http://pracownia-projekty.dom.pl/ac_mati_g1.htm (z tym, że garaże są 2, a pomieszczenie gospodarcze przeniesione do piwnicy pod garażem) więc pow. użytkowa skoczyła do ok 150 m kw.

piwnica - 10 800

parter - 9 400

poddasze - 5000

kominy - 2000

i tak dumamy czy nie za dużo

Wiem, ze nas bocianków dużo i ciągle się nie mogę nadziwić że tyle ludzi buduje, koszty mnie przerażają, ale damy radę. My koniecznie chcemy kupić materiały jeszcze w tym miesiącu (tzn złożyć zamówienie w firmie a do odbioru w odpowiednim czasie) bo od marca podobno część materiałów ma iść do góry. Taką informację uzyskaliśmy w 3 różnych firmach

monika&bartek

Te koszty ktore podalas to nie sa jakies wielkie, parter + poddasze za 15k to normalna cena,

Ja jestem umowiony z moja ekipa za SSO (bez fundamentow, bo te robilem sam) na 30 000, wiec wyjdzie podobnie jak u ciebie

monika&bartek

Te koszty ktore podalas to nie sa jakies wielkie, parter + poddasze za 15k to normalna cena,

Ja jestem umowiony z moja ekipa za SSO (bez fundamentow, bo te robilem sam) na 30 000, wiec wyjdzie podobnie jak u ciebie

Ja ma propozycję - 35k za SSO (od fundamentów po dach + klinkier na tarasie i przed wejściem). Z materiałami policzył całość na 190 tys. + VAT, ale tutaj wchodzi w grę kwestia doboru materiałów, technologi itp.

Proponował, że może być taniej (jakieś 20 tys.), ale wtedy gdy: dachówka zwykła nie karpiówka, nie płyty OSB ale folia na dach, nie keramzyt ale piach.

Ja ma propozycję - 35k za SSO (od fundamentów po dach + klinkier na tarasie i przed wejściem). Z materiałami policzył całość na 190 tys. + VAT, ale tutaj wchodzi w grę kwestia doboru materiałów, technologi itp.

Proponował, że może być taniej (jakieś 20 tys.), ale wtedy gdy: dachówka zwykła nie karpiówka, nie płyty OSB ale folia na dach, nie keramzyt ale piach.

Lapeno no to powiem ci ze cene za SSO masz baaardoz dobra, jak widzisz powyzej wierka ma 73 000 !!!

Ogolnie jak wiadomo to wszystko zalezy od wielu czynnikow tj: wojewodztwo (slaskie, mazowieckie to jedne z drozszych), projekt domu, ale jak dla mnie 73kPLN to delikatne przegiecie...

Dzięki Madziula PM:)

Przejrzałam wasz projekt - jest ciekawy, ma fajne detale, chociaż jak piszesz, niektóre z nich mogą trochę pokomplikować budowę. Sądzę, że każdy dom, projekt to jakieś odbicie charakteru, osoby, która go buduje, pracuje nad nim. Więc - niech ściany rosną :D

Zazdroszczę ci męża dekarza, mój niestety nie ma w ogóle zmysłu technicznego, to ja jestem tutaj od spraw technicznych, budowlanych, on chętnie pomoże:)

O to to, to chyba nasze "charakterki" są w tym domku, bo po obejrzeniu tysięcy projektów w tym się niemal zakochaliśmy ( tylko te "wzmocnienia" dziwne podpory betonowe odpadną na początku;) no i ograniczeni niestety jesteśmy bliskością lasu- min 12m od linii drzew, wiec projekt na dość wąską działkę musiał być;)

Efka, Twój maż za to z pewnością ma inne talenty;)

Mój złota rączka mężuś to raj- sam wymuruje, nakryje, zrobi KG, położy płytki, kominy wymuruje, zrobi niemal wszystko i do tego mamy wilki plus- ma super pracowników, którzy chętnie pomogą by szybciej się uporać i by mogli jeszcze w między czasie wszyscy zarabiać:) Do tego chłopaki za fajną stawkę się zgodzili- jeden umie murować, drugi wykończeniówki kiedyś robił:)

Muszę tylko meżula pilnować- bo wielkogabarytowe działania to jego konik- szczegóły często pomija;) Ale nie można mieć wszystkiego:D

Nasi wykonawcy to :

- "koparkowy"- znajomy współpracujący z mężem, więc stawkę nam niezwykle niską podał;)

- miksokrecik - by posadzki były równiutkie,

- elewacja - tynk

- może tynk wewnątrz, lecz myślimy nadal nad płytami GK przyklejanymi do ściany- mamy podobne rozwiązanie w tym domku, jest ok i o niebo taniej wychodzi.

Działka od teściowej- tylko notariusza opłacamy.

Monika&Bartek- całkiem niezłe te wasze stawki:)

Nam murarz - znajomy, też współpracujący z męża firmą, więc stawki o wiele niższe, bo mąż ma jego córce dach robić ;) za nasz domek piwnica pod całością + 2 stropy, brak szczytów 160m2 powiedział około 20.000 - my na "biedniejszym" wschodzie mieszkamy, standard to około 10.000 za kondygnację.

Edytowane przez MadziulaPM

Idko- gratulacje wielkie!! cieszę sie razem z Tobą:) Super Bedziesz miała widoki:)

Daleko od linii lasu Będzie Twój domek??

Będzie nas tu troszkę "leśnych ludków":)

Ja będę miała pas lasu w działce i kombinuję już powoli jak tą całość zagospodarować:/

Ciekawe, czy w sosenkach udało by się trawkę zasiać??

Myślałam, by wytępić obecne akacje- mnóstwo kolców mają, przy małych dzieciach zawału serca dostaję gdy chcą tam biec

Wierka- masakra jakaś 73tysia - boooziu, szukaj dalej- trzymam kciuki!!

spokojnie :) mam już ekipę, tańszą i na dodatek dobrze mi znaną.

mam ustaloną cenę 75 tys, ale wybudowanie domu w całości, ocieplonego, zrobiona elewacja, z położoną dachówką.

zostaną mi 'tylko' wszystkie instalacje i wykończeniówka w środku :)

Ja się już też zderzyłam z kwotą 400 zł / m2, ale to czyste szaleństwo. Trzeba szukać aż do uzyskania przeświadczenia, że to jest TO!

Czyli stosunek jakość-cena jest dla nas do przyjęcia.

to lepsi byli od tej 'mojej' firmy. policzyłam i wyszło 330 zł/za m2. na szczęście ja szalona nie jestem i zrezygnowałam z nich w ciągu pięciu minut. :D

Edytowane przez wierka
literówki

Wychodzi na to, że cena nie jest taka zła. Dziękuję za odpowiedzi. Czekamy jeszcze na jedną wycenę, zobaczymy czy uda się coś jeszcze ugrać.

U nas SSO jakieś 100 k materiały plus wykonawcy (murarz i zrobienie dachu) kolejne 50/60 k. 73k w dodatku netto to spora przesada!

Alabastrowa u nas z działką dokładnie to samo, powierzchni 1700 m kw. a pod zabudowę jakś 1/5, no może 1/4. Na szczęście dom wejdzie bez problemu i u nas obyło się bez kombionowania

Idka gratuluję działeczki pod lasem :)

MadziulaPM zazdroszczę męża złotej rączki. Mój raczej z tych co mają 2 lewe ręce do takich spraw. Na szczęście jest jeszcze szwagier :D

wierka super, że udało Ci się znaleźć inną firmę w rozsądnej cenie. 75 k za komplet brzmi nieźle

P.S. dziś na działce postawili nam garaż, w końcu widać, że coś się będzie dziać :D

Edytowane przez monika&bartek

mnie jedna firma zaproponowała wybudowanie sso za 73 tys netto + materiały. :jawdrop:

Tez tak mięliśmy! 75 k za SSO (jedyne co to była w tym koparka i stemple) Ale i ta kwota jest o jakieś 20-30k przesadzona.

My wywnioskowaliśmy jedno => najwyraźniej firma ma już tyle zleceń, ze nie potrzebuje kolejnego, dlatego cena zaporowa, bo przecież nieuprzejmie jest odmawiać ;)

wierka całe szczęscie, ze szukacie dalej :) warto posprawdzać jeszcze ze 3 ekipy i stanowczo polecam popytać znajomych.

Nam wyceniono wybudowanie SSO (w tym stemple, koparka itd.) za 64 tyś. + materiał. Tyle, że u nas są tereny górnicze, wykopy na ponad dwa metry, rdzenie żelbetowe itp. itd... Powierzchnia zabudowy to 116 m kw., a powierzchnia całkowita to 746 m kw.