Kejt_R 28.02.2014 09:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2014 Liczyliśmy się z kosztami, ale 3 tysiące to przegięcie wg mnie... i mam na myśli samą adaptację (bez żadnych zmian konstrukcyjnych i bez kompletowania dokumentacji), bez projektów przyłączy czy wjazdu na działkę, bo za to liczą sobie extra... chore... Ja w Oferteo wpisałam ogłoszenie, że poszukuję projektanta. Bardzo szybko odezwał się architekt z okolic i podał całkiem sensowną cenę za projekt indywidualny. Gdyby nie architekt w rodzinie, to na pewno bym skorzystała. Może warto spróbować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wierka 28.02.2014 09:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2014 Liczyliśmy się z kosztami, ale 3 tysiące to przegięcie wg mnie... i mam na myśli samą adaptację (bez żadnych zmian konstrukcyjnych i bez kompletowania dokumentacji), bez projektów przyłączy czy wjazdu na działkę, bo za to liczą sobie extra... chore... tak, to dużo. skoro nic nie chcecie zmieniać w projekcie to szukajcie najtańszego. jeśli nie w Krakowie to w sąsiednich małych miasteczkach. Tam ceny mogą być zupełnie inne. Wierka, ja również myślałam naiwnie, że taka kwota to już raczej dotyczy płyty fundamentowej. Jak widać każda budowa jest specyficzna i można tylko z grubsza porównywać koszty. niestety Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkasia 28.02.2014 10:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2014 Tonący brzytwy się chwyta, więc i na Oferteo dotrę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojak65 28.02.2014 10:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2014 Tak jak napisala wierka, jesli nic nie zmieniacie w projekcie szukajcie gotowca,Ja z "glupie" okno rogowe w kuchni zaplacilem 400 zl (oczywiscie projekt) nie wspominajac o kilku innych. Zwroccie natomiast uwage na to iz zmian nieistotnych lepiej nie dawac do projektowania, kazdy kier bud wam to klepnie podczas budowy gratis Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkasia 28.02.2014 10:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2014 Zwroccie natomiast uwage na to iz zmian nieistotnych lepiej nie dawac do projektowania, kazdy kier bud wam to klepnie podczas budowy gratis Czyli w ogóle nie wspominać projektantowi, że coś chcemy zmieniać (mam na myśli oczywiście zmiany nieistotne) ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wierka 28.02.2014 11:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2014 przejrzałam kilka artykułów o zmianach. Według prawa budowlanego za zmiany nieistotne w projekcie uznaje się przykładowo zmiany: - rodzaju materiału, z którego będzie wykonany dach; - rodzaju materiału, z którego stawiamy ściany (jeśli nie powodują zmiany wielkości domu); - przebiegu instalacji energetycznej, wodociągowej, grzewczej, miejsca usytuowania kotła ogrzewającego dom; - przeznaczenia pomieszczeń, na przykład w miejscu sypialni ma powstać kolejna łazienka, a w miejscu pomieszczenia gospodarczego – sypialnia itp.; - liczby okien, wielkości i kształtu otworów okiennych, liczby drzwi; - elewacji domu; - kąta nachylenia dachu, wysokości kalenicy oraz układu połaci dachowych (pod warunkiem że nie wpłyną na zmianę kubatury budynku i będą zgodne z wymaganiami planu miejscowego lub decyzji o warunkach zabudowy). Przykładowo zmiana kąta nachylenia z 40 na 45°, gdy plan miejscowy dopuszcza dachy o nachyleniu od 30 do 50°, będzie nieistotna. W wypadku zmian nieistotnych wystarczy, że projektant zamieści w projekcie budowlanym odpowiednie informacje w postaci rysunku i opisu. Nie są wówczas potrzebne żadne zgłoszenia ani wizyty w urzędach. wszędzie napisane jest, że zmian dokonać musi projektant. a na forum można znaleźć info, że takie zmiany nanosi kierownik. :/ dobrze, że u mnie projektant i kierownik to jedna osoba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkasia 28.02.2014 11:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2014 No właśnie ja tez bazowałam na tych informacjach i dlatego prosząc o wycenę wpisałam np. zmianę wielkości okna, która de facto jest nieistotna czy zmianę materiału na dach. Wszyscy mi pisali, że jest to nieistotne, ale ceny i tak sadzili jak z kosmosu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wierka 28.02.2014 11:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2014 http://forum.muratordom.pl/showthread.php?203415-zmiana-nieistotna-w-projekcie-bez-zgody-projektanta kupiłaś już ten projekt? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkasia 28.02.2014 11:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2014 i jestem z niego bardzo zadowolona Może po prostu na złych fachowców trafiam:lol2: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojak65 28.02.2014 11:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2014 Rozroznijmy 2 pojecia : 1)projektant - to wlasciciel projektu, jesli robimy nowy specjalnie dla nas to architekt, jesli jest on z neta to jest nim firma ktora go zrobila 2) projektant adoptujacy - osoba ktora adaptuje gotowy projekt np kupiony z neta tutaj mowimy o pn nr 2 projekt z neta gotowy - projektant mi go tylko adoptuje do danej budowy, w tym przypadku nie musisz mu wspominac o zmianach nieiostotnych za ktore cie skasuje tylko udajesz sie do wlasciciela projektu o zgode na wykonanie zmian a pozniej w trakcie budowy dolaczasz ta zgode do projektu i kier bud sie pod tym podpisuje Jesli pn. nr 1 to tutaj umawiacie sie na jakas cene i projektant leci wam wszystko jak chcecie - to najlepiej juz zastrzec przed podpisaniem umowy ze zmiany o ktore poprosicie by byly w cenie To chyba tyle i mam nadzieje ze w miare jasne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkasia 28.02.2014 11:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2014 No to znaczy, że ja się pospieszyłam i wyszłam przed szereg informując potencjalnych projektantów adaptujących o zmianach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wierka 28.02.2014 11:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2014 Rozroznijmy 2 pojecia : 1)projektant - to wlasciciel projektu, jesli robimy nowy specjalnie dla nas to architekt, jesli jest on z neta to jest nim firma ktora go zrobila 2) projektant adoptujacy - osoba ktora adaptuje gotowy projekt np kupiony z neta tutaj mowimy o pn nr 2 projekt z neta gotowy - projektant mi go tylko adoptuje do danej budowy, w tym przypadku nie musisz mu wspominac o zmianach nieiostotnych za ktore cie skasuje tylko udajesz sie do wlasciciela projektu o zgode na wykonanie zmian a pozniej w trakcie budowy dolaczasz ta zgode do projektu i kier bud sie pod tym podpisuje Jesli pn. nr 1 to tutaj umawiacie sie na jakas cene i projektant leci wam wszystko jak chcecie - to najlepiej juz zastrzec przed podpisaniem umowy ze zmiany o ktore poprosicie by byly w cenie To chyba tyle i mam nadzieje ze w miare jasne właśnie. Masz rację, pamiętam jak jeszcze rozglądałam się za gotowcami, czytałam, że wraz z projektem dostarczana jest zgoda na dokonanie zmian. aaa i się pochwalę, mój mąż własnie przywiózł ze starostwa Dziennik Budowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wierka 28.02.2014 11:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2014 No to znaczy, że ja się pospieszyłam i wyszłam przed szereg informując potencjalnych projektantów adaptujących o zmianach żaden problem, szukasz innych i nic im nie mówisz o zmianach. adaptują Ci działkę i wsio! do budowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojak65 28.02.2014 11:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2014 Nie martw sie, ja z braku wiedzy tez z kilkoma rzeczami sie pospieszylem i zaplacilem choc na tym forum juz od ponad roku zglebialem tajniki budowy i przygotowywalem sie do niej w miare solidnie Najwazniejsze zeby tylko pozniej nic nie wymyslec "istotnego" bo trzeba sie wtedy starac o uzupelnienie PnB co juz bedzie trwalo i kosztowalo... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkasia 28.02.2014 11:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2014 aaa i się pochwalę, mój mąż własnie przywiózł ze starostwa Dziennik Budowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojak65 28.02.2014 11:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2014 Oj widze ze dziewczyny bocianki2014 caly czas online na forum Pewnie juz kuchnie meblujecie i łazienki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkasia 28.02.2014 11:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2014 Jak się myślami jest na budowie, to trudno się skupić na pracy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojak65 28.02.2014 11:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2014 Praca nie zajac... A dzisiaj juz zaczynamy weekend Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wierka 28.02.2014 11:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2014 Oj widze ze dziewczyny bocianki2014 caly czas online na forum Pewnie juz kuchnie meblujecie i łazienki no ba!! ja już mam cały domek zbudowany i urządzony w 3D. dla mnie w poniedziałek skończy się online 24h, wracam do pracy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bladyblady 28.02.2014 12:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2014 Witam, też zaczynamy w tym roku budować nasz domek. Budujemy według projektu Dom w Idaredach z biura projektowego Archon z kilkoma przerobkami. Dom będziemy budować w Czeladzi woj Śląskie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts