Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

sposob na sadze. Jaka farba?

Wiolanna

Recommended Posts

Witam,

Mam pewien problem. Mieszkam na osiedlu gdzie wiekszosc mieszkancow posiada ogrzewanie weglowe. W zwiazku z tym na scianach i suficie osadza mi sie sporo sadzy. PraktycZnie po dwoch latach od malowania mieszkania sciany i ssufit nadaja sie do ponownego przemalowania. Niby jest to farba zmywalna ale przy czyszczeniu, nawet delikatnym, sciera sie. Czy w zwiazku z tym farba ceramiczna bedzie dobrym rozwiazaniem? Czy znacie jakis sposob na dostawanie sie sadzy Do mieszkania? Bo jedyny ktory przychodZi mi na mysl to nieotwieranie okien.. ale czasem trzeba.

Wiesz co no dziwny problem, bo ja nie wyobrażam sobie jak przez sąsiadów robią mi się brudne ściany :no: haha no ale problem zaistniał, nie wiem może zapytaj gdzieś w sklepie takim z farbami, może faktycznie farba ceramiczna byłaby dobrym wyjściem...

A moze kupiłeś kiepska farbe zmywalna? Taka co to tylko z nazwy jest zmywalna? Sporobuj beckers, tikkurila, flugger, para, benjamin moore. Poza tym nawet jak bedziesz mył ściany to nie pozbędziesz sie całej sadzy- to dosc mozolna praca nie wspominając ze trzeba ja robić regularnie. Umycie ściany po dłuższym czasie raczej jest ciężkie- z doświadczenia wiem ze taka sadze/ brud to sie rozsmarowuje a nie sciera- ale zawsze mozesz próbować. Poza tym duzo zalezy od tego jakie sam masz ogrzewanie- jesli na węgiel i zwykle grzejniki to malowanie co 2-3 lata jest niestety na porządku dziennym.

• 3 months później...

Dziękuję za porady.

Odpowiadając na niektóre pytania:

Sama nie posiadam ogrzewania węglowego.

Marta008 - jeżeli mieszka się na osiedlu gdzie praktycznie większość osób ogrzewa węglem to dym wydobywający się z kominów powoduje, że m.in. ściany brudzą się bardzo szybko a okna trzeba by myć zimą co tydzień/dwa.

Summa sumarum poszłam na skróty, wzięłam miłych chłopaków z provos.pl i przemalowali mi mieszkanie. Farbę wybrałam lepszą niż wcześniejsza i mam nadzieję, że po tej zimie będzie lepiej:)