Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dziennik budowy saly - kostka z pełnym piętrem i jasnym wnętrzem

Recommended Posts

• Odpowiedzi 321
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

w painta jak wklejasz to tak poprzesuwaj by tylko sam rysunek był - jak najmniej tła dookoła...

jak zapiszesz jako jpg i wkleisz z dysku tutaj to będzie mały obrazek - a po kliknięciu będzie duży i wyraźny :)

kurka 30metrów - tak myślałam właśnie... też tyle chciałam :cry: a wyszła połowa tylko :(

Eok 15 to wcale nie jest mało Pomyśl o utrzymaniu tego potem

Ja już myślę z przerazeniem o kosztach zrobienia tego trawnika O kosztach kostki nie wspomnę ....:no:

Fajnie się planuje na papierze a potem :jawdrop:

Pozdrawiam

Dziś nadal piękna pogoda :-)

Robi się kostka - dziś od frontu wiec w końcu coś tam będzie już widać :wiggle:

Elewacja tzn kładzenie kleju na styropian i siatkę zostało wstrzymane - proponuje wszystkim którzy planują jasną elewację

Tak okropnie się kurzy przy docinaniu kostki że szok

W sobotę przybywa cudowna ekipa od cudownych tynków uczynić CUD i poprawiać tynki ...

Nie wiem czy to wogóle możliwe ...Niech próbują

Trwa wycena mebli kuchennych - jestem baaardzo ciekawa

Dla przypomnienia projekt kuchni :

http://img541.imageshack.us/img541/1962/n6w5.jpg

http://img21.imageshack.us/img21/7173/1tmx.jpg

http://img89.imageshack.us/img89/4601/6ckw.jpg

http://img594.imageshack.us/img594/7810/1ee9.jpg

Zmykam i miłego dnia życzę

:bye:

Edytowane przez Saly

Eok 15 to wcale nie jest mało Pomyśl o utrzymaniu tego potem

Ja już myślę z przerazeniem o kosztach zrobienia tego trawnika O kosztach kostki nie wspomnę ....:no:

Fajnie się planuje na papierze a potem :jawdrop:

Pozdrawiam

to jest mało :(

na tym skrawku weź zmieść altankę na grilla, plac zabaw dla dzieci, oczko wodne - wszystko będzie naćkane :cry:

utrzymanie potem to żaden argument - wsiada się na kosiarkę i śmiga traweczkę :) większa działka to więcej trawy po prostu - dzięki temu jest przestronnie i działka wydaje się jeszcze większa

ps. coś małe te Twoje obrazki - strasznie dużo tła dodatkowego, a powiększyć się nie da :(

edit

no powiększyłam sobie już :)

macie wieeeeeeeeeeeeelką część małżeńską :)

rekreacyjny w razie czego dla drugiego Ludzika będzie :)

Edytowane przez lukasz69karolina

Saly, pięknie się robi!! Będziesz miała jakieś oświetlenie kostki? bo widzę kabelki w schodach? Co wybrałaś?

Biała płytka z falą do łazienki - super!!

Jeżeli chodzi o tynki :( porażka przy takiej cenie i takim dobrym jakościowo tynku :( Niestety co ekipa, to ekipa… Trzymam kciuki za porządne poprawki!

Aaaa zapomniałam napisać o kuchni! Świetny projekt! Jaka to firma? Będzie bardzo fajnie, przestrzennie :)

Basiu

Kuchnia to na razie moj projekt :lol2: sama podpatrzyłam , narysowałam i poprosiłam zaprzyjaźnionego projektanta o wizualkę

Teraz daje do wyceny różnym firmom

"Twój" Atlas też biorę pod uwagę - tylko ja ma znajomego w hurtowni akcesoriów i uda mi się wyposażenie mebli kupić trochę taniej niz oferują salony kuchenne A nie bardzo chcą abym miała swoje - a oni tylko meble - zobaczymy

Ceny na razie szokująco róźne

Do końca kwietnia muszę wybrać firmę :-)

Pozdrawiam

Witaj Saly,

budujesz bardzo piękny dom - gratuluję wyczucia, no i możliwości. Zresztą, poprzedni tez był wspaniały.

Także tereny wokół domów, poprzedni i ten planowany.

Jeśli mogę zauważyć jedną rzecz - planujesz bardzo rozległy trawnik. Pewnie wiesz, że trawnik to wodny "wampir". Żeby był ładny, potrzebuje w zsadzie tylko dwóch rzeczy, ale stosowanych bardzo regularnie: podlewania i koszenia. Przy tak dużym obszarze nawodnienie wydaje sie konieczne. Wiem, że wszystko kosztuje i rezygnuje się z pewnych rzeczy, ale to się potem mści. Piszę z własnego doświadczenia z działką o powierzchni 2tys m2, na której trawy w zasadzie nie ma, ale są liczne nasadzenia. Również z powodów oszczędnościowych nie zrobiliśmy w swoim czasie nawodnienia. Teraz byłoby to bardzo trudne (bo jest już kostka i ścieżki oraz owe nasadzenia), zatem biegamy rozwlekając sieć węży i rozstawiając liczne zraszacze. Hmm, tych węży to w zasadzie nie zwijamy, bo nie mamy kiedy (obydwoje z mężem pracujemy zawodowo, co oznacza, że w domu pojawiamy się najwcześniej po 19:00), więc mało estetycznie leżą porozciągane na trawie czy między rabatami cały czas.

A podkreślam, nie mamy typowego trawnika wymagającego pielęgnacji.

Gdybym tylko mogła cofnąć czas (albo gdyby ktoś mi uświadomił, jak ważne jest nawodnienie), sprawa mogłaby wyglądać inaczej.

Dlatego może, jeśli możesz, przemyśl jeszcze raz kwestię nawodnienia. No, chyba, że czas, jaki będziecie podlewaniu poświęcać, nie ma znaczenia. Lub będzie to codziennie robił ktoś za Ciebie. ;)

A jeśli już nie całe automatyczne nawodnienie, to przynajmniej wyprowadźcie w każdym (no, przynajmniej dwóch) rogach działki wodę (taki "kranik"), aby możliwie skrócić drogę węży ogrodowych. ;)

Pozdrawiam i trzymam kciuki, nie tylko za budowę,

Sprout

Saly, pięknie jest!! Fajnie, że są nowe zdjęcia. Gabinet na piętrze - rewelacyjny pomysł. Zwłaszcza, że taki otwarty. Mi się ten pomysł bardzo podoba. Jestem ciekawa tego długiego żyrandola? Co to będzie? Masz jakiegoś linka? Coś klasycznego czy nowoczesny?

Co to za drzwi/pomieszczenie pod schodami?

Nawodnienie - też jestem za!! Wiem, że to są spore koszty, dlatego nasz ogród jeszcze zarasta chwastami… ale już niedługo :D

Basiu :hug:

Drzwi pod schodami to przejście do garażu korytarzykiem, i tam tez jest pralnia I tam będzie dodatkowa lodówka :yes:

Bo mój mąż uparł się na lodówkę side by side Mielismy taką i ją bardzo chwalę

Ale w kuchni totalnie otwartej na jadalnie i salon nie pasowała mi do koncepcji :lol2:

No i taki kompromis : W zabudowie kuchni będzie wysoka lodówka ( bez zamrażarki) - a ta duża w pom z pralnią :-)

Saly, pięknie jest!! Fajnie, że są nowe zdjęcia. Gabinet na piętrze - rewelacyjny pomysł. Zwłaszcza, że taki otwarty. Mi się ten pomysł bardzo podoba. Jestem ciekawa tego długiego żyrandola? Co to będzie? Masz jakiegoś linka? Coś klasycznego czy nowoczesny?

Co to za drzwi/pomieszczenie pod schodami?

Nawodnienie - też jestem za!! Wiem, że to są spore koszty, dlatego nasz ogród jeszcze zarasta chwastami… ale już niedługo :D

Zyrandol - zwis nad jadalnią

Zamówiony i czekany 4 miesiące ze w/g na długość - 380 cm !!!! to dużo i ciężko było taki znależć

Efekt nieznany bo w pudełku :-)

To coś takiego :

http://img844.imageshack.us/img844/697/4tc4.jpg

Zdjęcie pochodzi ze str pracowni :http://www.projektyzwizja.pl/