now77ak 14.02.2014 10:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2014 Ten zlew Pyramisa mialas naklejony na blat? czy standardowo pod blatem? Wlasnie ten Pyramisa Tetragon jest ze stali "szczotkowanej", ktora jest gladka, ale sprawia wrazenie porysowanej juz na starcie. Teoretycznie rys na nim prawie nie widac. Nie wiem jak w rzeczywistosci. Ten Alveusa, nie jest tak wyszczotkowany.. ale moge tylko wnioskowac po zdjeciach zalaczonych w sklepie: np. tu: http://www.agdstyle.pl/zlew-alveus-quadrix-20-satyna-montowany-na-rowni-z-blatem.html A co do wielkosci, to wydaje mi sie ze taki 34x40cm (wnetrze komory) jest wystarczajacy. Talerz sie zmiesci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
koktajl 14.02.2014 11:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2014 A co do wielkosci, to wydaje mi sie ze taki 34x40cm (wnetrze komory) jest wystarczajacy. Talerz sie zmiesci. a co z większym garnkiem czy blachą z piekarnika? Ja do tej pory miałam raczej średni zlew ale wkurzało mnie, że np. całej blachy po upieczeniu ciasta nie mogłam zmieścić w zlewie (z tym, że ja miałam okrągły)- woda podczas mycia wylewała mi się na blat wkoło i potem na podłogę. Obiecałam sobie, że nowy będzie większy- nie jakiś ogromny ale na tyle duży żeby większy garnek czy właśnie blacha weszły na "stojąco" bez problemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
now77ak 14.02.2014 14:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2014 no ale skoro mówisz, że blacha na stojąco, to nie ma różnicy czy 40x40 czy 40x34... bo liczy się i tak dłuższy bok, prawda? Garnków nigdy nie wkładam do zlewu, żeby tam stały... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agami 14.02.2014 14:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2014 Dokładnie miałam to napisać, co sheenaz . Zlewozmywaki pod blat nie zawsze mają ładnie wykończone / ostre krawędzie, czasem sam brzeg/krawędź się błyszczy (całkowicie na zewnątrz), kanciaste rogi, często też o wiele mniejszy/węższy kołnierz itp. Te na równi z blatem mają zazwyczaj zaokrąglone brzegi, porządnie wykończone krawędzie. Widać różnicę, nie zawsze na 1 rzut oka. Jeszcze o wiele bardziej widać te różnice w granicie i ceramice. Stąd wcześniej napisałam, że niemal każdy zlew na równi z blatem można podwiesić, ale rzadko który podwieszany (zdecydowanie podwieszany) zamontować na równi z blatem. O wielkości można dyskutować - jednemu wystarczy malutki, ktoś inny musi mieć większy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzabij 14.02.2014 15:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2014 wrócę jeszcze do wątku, "na równi z blatem" czy "podwieszany". Otóż, dziś byłem w Castoramie i tam jest taki zlew - za 400zł, gładki, ale taki matowy. Dokładnie ten: http://www.castorama.pl/zlewozmywak-stalowy-podblatowy-cooke-lewis-standard-1-komorowy-bez-ociekacza.html [ATTACH=CONFIG]242640[/ATTACH] I kurcze, nie jestem ekspertem, ale nie widzę przeszkód w zamontowaniu go "na blacie". Przyklejeniu go jakoś. Gość z Pyramisu powiedział mi że ostre krawędzie, że nie wykończone. Zastanawiam się jak wyglądają WYKOŃCZONE krawędzie w porównaniu z tymi niewykończonymi. Pyramis za taki zlew chce 1600zł jakoś. Natomiast Pyramis podwieszany już niecałe 800zł, to różnica jest wielka. W przypadku Alveusa jest trochę mniejsza, bo wykończone krawędzie górne są droższe o około 150zł. Pytanie, czy opłaca się wydawać kasę na zlew z napisem "na równi z blatem"? Czy różnica wykończenia jest tego warta? Ja bym zrobił tak : - zobaczył bym jakiś zlew "na równi z blatem" na żywo. Doknął bym, pomacał tej magicznej krawędzi. - jeżeli krawędź będzie podobna do tej którą oferuje zlew z castoramy, kupuj tańszy. Dobry papier ścierny na klocku (najlepiej jakiś dla lakierników samochodowych) + 15 minut pracy i wygładzisz krawędź jak pupę niemowlaka (kołnież warto okleić taśmą malarkską aby go nie porysować od razu w trakcie szlifowania). Efekt powinien być zadowalający. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agami 14.02.2014 17:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2014 Ja bym zrobił tak : - zobaczył bym jakiś zlew "na równi z blatem" na żywo. Doknął bym, pomacał tej magicznej krawędzi. - jeżeli krawędź będzie podobna do tej którą oferuje zlew z castoramy, kupuj tańszy. Dobry papier ścierny na klocku (najlepiej jakiś dla lakierników samochodowych) + 15 minut pracy i wygładzisz krawędź jak pupę niemowlaka (kołnież warto okleić taśmą malarkską aby go nie porysować od razu w trakcie szlifowania). Efekt powinien być zadowalający. Dzabij - nie chodzi o magiczną krawędz , choć ona ma tutaj decydującą rolę. Wyobraź sobie zlew z kołnierzem około 2 cm i około 1 cm (przykład podwieszanego z wąskim kołnierzem - http://www.pyramis.pl/index.php?prod=593 ) Jak myślisz - który łatwiej osadzić w blacie na równi? Który lepiej się będzie "trzymał"? Dla dobrego fachowca nie jest nic trudnego do zrobienia. Zdaje sobie sprawy, że o nich czasem trudno. Wiele kamieniarzy mówi - nie ma problemu z montażem na równi z blatem, a później okazuje się, że oni myśleli, że to taki osadzany na blat i że nie da rady, bo nie mają odpowiedniego sprzętu (a słyszałam to naprawdę wiele, wiele razy od klientów). Numerem jeden była dla mnie klientka, która kupiła drogi ceramiczny zlew podwieszany, kamienny blat sprowadzany i oczekiwany wiele tygodni z Hiszpani, a kamieniarze na miejscu wycięli otwór DOKŁADNIE taki sam, jak zlew, próbując wmówić, że taką mieli instrukcję w zlewie (której oczywiście nie umieli pokazać). Szybko ich wyprostowałam twierdząc, że przecież nawet przy zlewach nakładanych na blat robi się otwór mniejszy, a tylko i wyłącznie można odrysować dokładnie zlew (i to w instrukcji mogło faktycznie się znaleźć), ale odjąć około 1,5 cm i taki otwór wyciąć Takich mamy fachowców ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sheenaz1719505693 14.02.2014 18:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2014 now77ak, ja wspomniany powyzej Pyramis iris mam zamocowany zgodnie z jego przeznaczeniem jako podwieszany. I nie radziłabym nikomu montować go jako nakladanego, bo te ostre krawędzie nie są ze stali nierdzewnej, znaczy cięcie nie jest nijak zabepieczone i będzie korodowało jesli choć kropla wody na kilka godzin zostanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzabij 15.02.2014 08:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2014 ... bo te ostre krawędzie nie są ze stali nierdzewnej ... . ??? To ten zlew nie jest wykonany z jednego arkusza blachy ? Widać ślady spawania / zgrzewania ? Przyznaję że takiego do podwieszania nigdy w ręku nie miałem, natomiast wszystkie nakładane które montowałem były wytłoczone z jednego arkusza stali nierdzewnej - ryzyko korozji nie istnieje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzabij 15.02.2014 08:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2014 Dzabij - nie chodzi o magiczną krawędz , choć ona ma tutaj decydującą rolę. Wyobraź sobie zlew z kołnierzem około 2 cm i około 1 cm (przykład podwieszanego z wąskim kołnierzem - http://www.pyramis.pl/index.php?prod=593 ) Jak myślisz - który łatwiej osadzić w blacie na równi? Który lepiej się będzie "trzymał"? Być może tak jest. Ja hobbistycznie buduję kolumny głośnikowe, ręczną frezarką w warunkach garażowych bez problemu wycinam otwory i podfrezowania z tolerancją do 0,5mm. Natomiast bardzo często słyszę że ktoś zlecił wykonanie obudowy stolarzowi i efekt dramatyczny. Oczywiście dotyczy drewna i pochodnych, w kamieniu inny kaliber narzędzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anija35 15.02.2014 10:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2014 Bez przesady, jak bym chciała mieć zlew z taką komorą jak wielka patelnia czy blacha do piekarnika to chyba była by kosmicznie wielka i nie pasowała do reszty wnętrza. Moim zdaniem standardowy wystarczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
koktajl 15.02.2014 10:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2014 Bez przesady, jak bym chciała mieć zlew z taką komorą jak wielka patelnia czy blacha do piekarnika to chyba była by kosmicznie wielka i nie pasowała do reszty wnętrza. Moim zdaniem standardowy wystarczy. Proszę czytaj ze zrozumieniem. Zeby blacha była " na stojąco" a nie ze trzeba ja położyć na płasko w zlewie. Kup sobie jakis np standardowy zlew z franke ktory jest w środku okrągły i zobaczysz jak wygodnie myje sie większe rzeczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
now77ak 18.02.2014 10:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2014 Zlew Alveus quadrix 20 jest robiony w dwóch odmianach (pod blat i na równi z blatem). Ale chyba nie jest możliwe zobaczenie tego zlewu na żywo. Mieszkam na śląsku. Co do wielkości, jak sobie pomyślę ile razy myję w zlewie coś większego to nie wiem czy się opłaca kupować zlew na 60cm. 40x40 to max, a moim zdaniem 34x40 jest wystarczający. 34x40 to wewnętrzne wymiary zlewów montowanych do szafek 45cm, bardzo popularne. A ten alveusa można teoretycznie zamontować w szafce 40cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Misterhajt 18.02.2014 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2014 Misterhajt, to czy sie patelania zmiesci do zlewu ma zupełnie drugorzędne znaczenie wg mnie. Po pierwsze namoczona patelania (jesli już koniecznie trzeba ją namoczyć moze stać na kuchence / płycie/ szafce /na podłodze/krześle/balkonie - wszędzie, byle nie tam, gdzie jest jej miejsce, tak? No teraz to naprawdę nie wiem, co mam odpisać... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Misterhajt 18.02.2014 21:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2014 Bez przesady, jak bym chciała mieć zlew z taką komorą jak wielka patelnia czy blacha do piekarnika to chyba była by kosmicznie wielka i nie pasowała do reszty wnętrza. No tak, design ponad wszystko! Bo co znajomi powiedzą na tak duży zlew?! A że praktyczny? Co tam praktyczny. A potem, za lat 10 będzie: stary, weź tę patelnię stąd, bo nie mogę szklanki włożyć... Róbta, jak chceta. Ja buduję dom funkcjonalny, a nie na siłę nowoczesny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pepey 18.02.2014 21:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2014 PRZEDE WSZYSTKIM zlew MUSI mieć komorę takiej wielkości, żeby patelnia WŁĄCZNIE z rączką, zmieściła się na płasko, po usmażeniu jajecznicy. A czy on będzie z konglomeratu, ze złota, czy ze stali, to już sprawa drugorzędna. Nie ma nic gorszego, niż niemożność włożenia całej patelni, po zrobieniu posiłku, do zlewu na płasko! NIGDY WIĘCEJ! To jest koszmar dla każdej gotującej Pani Domu! A czemu? Bo jak patelnia leży pod kątem, to domycie jej potem jest wqurwiające, zasycha. I talerzy też nie można płasko położyć na patelni po posiłku, i nie można zalać ich wodą, bo ścieka pod kątem. No chyba, że ktoś naczynia z resztkami jedzenia wkłada bezpośrednio do zmywarki, bez płukania, to tak, taki zlew nie jest potrzebny... Znam ten ból. Popieram w 100%! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
now77ak 19.02.2014 23:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2014 Róbta, jak chceta. Ja buduję dom funkcjonalny, a nie na siłę nowoczesny. A możesz zdradzić jakich wymiarów masz zlew? bądź planujesz mieć.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
koktajl 20.02.2014 07:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2014 Ja teraz np kupiłam 40x50cm- jeszcze czekam na jego zamontowanie ale jest zdecydowanie większy niz moj obecny i mam nadzieje ze bede zadowolona z niego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kejt_R 20.02.2014 07:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2014 Ja osobiście nie bał bym się zlewu za 300 PLN jeżeli spełniał by moje oczekiwania. W takim zlewnie nie ma co się zepsuć. Ja bym tutaj polemizowała. Wprawdzie nie ze swojego doświadczenia wiem, ale czytałam tutaj na forum, że kupiony w markecie tani pralniczy zlew z "nierdzewki" po krótkim użytkowaniu komuś zardzewiał. Jasne, że to od ceny nie zależy, ale jednak coś jest na rzeczy...Osobiście raczej staram się unikać zakupów w sklepach typu Nomi,Obi czy Castorama, jakieś odpady i lichotę tam można trafić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kejt_R 20.02.2014 07:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2014 Bardzo wygodne są takie zlewy do szafek 60 tek jak w Ikei. http://www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/S09896344/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
now77ak 20.02.2014 14:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2014 Wiesz, wygoda wygodą, ale nie wiem czy tak wielki zlew będzie dobrze wyglądał w kuchni otwartej na salon, gdzie długość blatu to około 2,7m. Zlew 0,6m, płyta indukcyjna 0,6m... Druga sprawa to jest to zlew podwieszany pod blat, chyba.. u mnie odpada bo mam blat z laminatu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.