gentoonx 10.02.2014 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2014 (edytowane) Witam, Nie wiem po co zmienia Pan temat? Pytanie brzmi: Czy można podłączyć do instalacji wentylacyjnej gazowy piec nadmuchowy? ... No i nareszcie napisałeś o co ci chodzi. Chcesz zrobić w domu ogrzewanie powietrzne-nadmuchowe. odsyłam do odpowiedzi jakiej udzielono ci w jednej firmie - prawdę powiedzieli Edytowane 10 Lutego 2014 przez gentoonx Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 10.02.2014 20:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2014 (edytowane) Przecież nie chodzi o polemizowanie. Jest jakiś problem, to trzeba go rozwiązać. - _ ogrzewanie nie dogrzewa czy jest drogo? Pan ma wersje domu z Damiru z 15 cm materiału izolacyjnego ściana podłoga dach czy z 30 cm? Nie ma co pisać o mnie - o tym co ja preferuje. Jak Pan się nie chce ograniczać to przecież nie trzeba. Edytowane 10 Lutego 2014 przez Tomasz Brzęczkowski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 10.02.2014 23:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2014 Przypomnę: ...na razie dostałem jedną odpowiedź od Pana z firmy Karbon - cytuję: "Teoretycznie taka możliwość jest, ale praktycznie nie bardzo Piec ten musi przerzucić co najmniej 1400 m3/h, a typowa instalacja wentylacyjna jest dobierana na 3-4x mniejsze ilości powietrza. Po prostu kanały mają za małe średnice." ...! są jeszcze inne problemy niż sama wielkość kanałów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
figer 12.02.2014 09:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2014 Przecież nie chodzi o polemizowanie. Jest jakiś problem, to trzeba go rozwiązać. - _ ogrzewanie nie dogrzewa czy jest drogo? Pan ma wersje domu z Damiru z 15 cm materiału izolacyjnego ściana podłoga dach czy z 30 cm? Nie ma co pisać o mnie - o tym co ja preferuje. Jak Pan się nie chce ograniczać to przecież nie trzeba. Mam wersję modyfikowaną - 22 cm wełny + 10 styropianu. Dach 40 cm wełny. Na razie nie zamontowałem grzejników na ścianach. Dotychczas starczała sama podłogówka. Temat można zamknąć. Wysłałem już podanie o rozwiązanie umowy. Nie da się, to się nie da. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 12.02.2014 09:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2014 Mam wersję modyfikowaną - 22 cm wełny + 10 styropianu. Dach 40 cm wełny. Na razie nie zamontowałem grzejników na ścianach. Dotychczas starczała sama podłogówka. Temat można zamknąć. Wysłałem już podanie o rozwiązanie umowy. Nie da się, to się nie da. Główne straty ciepła - są przez podłogę !!! ( ma Pan 15 cm czy 30 w podłodze? ) To raz - dwa - jakie ma Pan zużycie - że Pan się martwi przed założeniem grzejników? Precyzyjne nadmuchowe ( grzejniki konwekcyjne ) w pokojach - będzie tańsze od kotłowi gazowej i nagrzewnicy, dmuchającej wszędzie po równo. O komforcie już nie wspomnę . Przy 30 cm w podłodze zejdzie Pan z ogrzewaniem poniżej 30kWh/m2 rocznie. Kotłownia gazowa przy takich małych potrzebach traci wiele ze swojej sprawności - bo najmniejsza i tak produkuje 8000kWh Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
figer 13.02.2014 07:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2014 Mam podłogę minimum 30 cm. Panie Tomaszu, wróciliśmy do punktu wyjścia więc naprawdę nie ma co dalej dyskutować. Zrezygnowałem juz z gazu.dziękuję wszystkim za pomoc.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts