Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy można podłączyć do instalacji wentylacyjnej gazowy piec nadmuchowy?

Recommended Posts

Witam,

Nie wiem po co zmienia Pan temat? Pytanie brzmi: Czy można podłączyć do instalacji wentylacyjnej gazowy piec nadmuchowy?

...

No i nareszcie napisałeś o co ci chodzi.

Chcesz zrobić w domu ogrzewanie powietrzne-nadmuchowe.

odsyłam do odpowiedzi jakiej udzielono ci w jednej firmie - prawdę powiedzieli

Edytowane przez gentoonx

Przecież nie chodzi o polemizowanie. Jest jakiś problem, to trzeba go rozwiązać. - _ ogrzewanie nie dogrzewa czy jest drogo? Pan ma wersje domu z Damiru z 15 cm materiału izolacyjnego ściana podłoga dach czy z 30 cm?

Nie ma co pisać o mnie - o tym co ja preferuje. Jak Pan się nie chce ograniczać to przecież nie trzeba.

Edytowane przez Tomasz Brzęczkowski

Przypomnę:

...na razie dostałem jedną odpowiedź od Pana z firmy Karbon - cytuję:

"Teoretycznie taka możliwość jest, ale praktycznie nie bardzo

Piec ten musi przerzucić co najmniej 1400 m3/h, a typowa instalacja wentylacyjna jest dobierana na 3-4x mniejsze ilości powietrza.

Po prostu kanały mają za małe średnice."

...!

są jeszcze inne problemy niż sama wielkość kanałów

Przecież nie chodzi o polemizowanie. Jest jakiś problem, to trzeba go rozwiązać. - _ ogrzewanie nie dogrzewa czy jest drogo? Pan ma wersje domu z Damiru z 15 cm materiału izolacyjnego ściana podłoga dach czy z 30 cm?

Nie ma co pisać o mnie - o tym co ja preferuje. Jak Pan się nie chce ograniczać to przecież nie trzeba.

Mam wersję modyfikowaną - 22 cm wełny + 10 styropianu. Dach 40 cm wełny.

Na razie nie zamontowałem grzejników na ścianach. Dotychczas starczała sama podłogówka.

Temat można zamknąć. Wysłałem już podanie o rozwiązanie umowy. Nie da się, to się nie da.

Mam wersję modyfikowaną - 22 cm wełny + 10 styropianu. Dach 40 cm wełny.

Na razie nie zamontowałem grzejników na ścianach. Dotychczas starczała sama podłogówka.

Temat można zamknąć. Wysłałem już podanie o rozwiązanie umowy. Nie da się, to się nie da.

Główne straty ciepła - są przez podłogę !!! ( ma Pan 15 cm czy 30 w podłodze? ) To raz - dwa - jakie ma Pan zużycie - że Pan się martwi przed założeniem grzejników? Precyzyjne nadmuchowe ( grzejniki konwekcyjne ) w pokojach - będzie tańsze od kotłowi gazowej i nagrzewnicy, dmuchającej wszędzie po równo. O komforcie już nie wspomnę .

Przy 30 cm w podłodze zejdzie Pan z ogrzewaniem poniżej 30kWh/m2 rocznie. Kotłownia gazowa przy takich małych potrzebach traci wiele ze swojej sprawności - bo najmniejsza i tak produkuje 8000kWh