Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Na zdjęciach ładnie się prezentuje ten winyl. Fajnie że jesteś zadowolony. Do domu lub na parter w bloku to może dobre rozwiążanie, ale nie życze nikomu by sąsiad z góry z bloku miał winyl klejony na podłodze. Nic przyjemnego mieć podwójne życie pod względem hałasu.
  • Odpowiedzi 167
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Na zdjęciach ładnie się prezentuje ten winyl. Fajnie że jesteś zadowolony. Do domu lub na parter w bloku to może dobre rozwiążanie, ale nie życze nikomu by sąsiad z góry z bloku miał winyl klejony na podłodze. Nic przyjemnego mieć podwójne życie pod względem hałasu.

Pewnie masz rację - wszystko trzeba dopasować do siebie. U mnie nie ma problemu, co najwyżej w piwnicy będę słyszał chodzących w salonie :-).

A jak chcesz winyl do bloku to rozważ panel w systemie pływającej podłogi, który układa się normalnie na podkładzie jak 'zwykłe' panele. Drożej to wychodzi niż klejone.

Zainteresował mnie temat podłogi winylowej - robi taką Tarkett, np seria Starfloor lub podłogi obiektowe Essential 30. Chciałabym położyć to w pokoju dziecięcym, zamiast paneli, bo nie przenosi dźwięku. Na żywo jeszcze jej nie widziałam; podobno trudno odróżnić to od prawdziwego drewna.

Ktoś ma lub widział i może się podzielić opinią? Interesuje mnie wszystko na temat takich podłóg.

Sprawdza się w miejscach gdzie mało się chodzi. Podlogi winylowe szybko się ścieają.

Sprawdza się w miejscach gdzie mało się chodzi. Podlogi winylowe szybko się ścieają.

To ciekawe

W takim razie dlaczego w miejscach użyteczności publicznej najczęściej się je spotyka. (sklepy w galeriach handlowych, restauracje itp.)?

Koledze chyba rodzaje podłóg się pomyliły. Winyle są mega wytrzymałe.

• 2 months później...
Mógłby mi ktoś doradzić czy bezpośrednio na wylewkę Atlas SAM 200 można kleić panele Tarkett Essential 30 ? Czy konieczna jest jakaś dodatkowa wylewka?
Mógłby mi ktoś doradzić czy bezpośrednio na wylewkę Atlas SAM 200 można kleić panele Tarkett Essential 30 ? Czy konieczna jest jakaś dodatkowa wylewka?

Nie odpowiem konkretnie ale na pewno musi być idealnie równa i gladka i na pewno mocna (na odrywanie).

Nie odpowiem konkretnie ale na pewno musi być idealnie równa i gladka i na pewno mocna (na odrywanie).

musi być równa! Inaczej wszelkie nierówności będą widoczne pod cienkim panelem. Nie może się piaszczyć, musi być zwarta, stabilna o wytrzymałości minimum 12N/mm2. Przede wszystkim musi być sucha.

Witam,

Planuję położenie takich winyli w domku letniskowym - na płyte osb + podkład i panel.

co sądzicie o takim pomyśle?

Płyty OSB należy przeszlifować w celu antyadhezyjnego wosku.

Dziękuję za odpowiedź.

Tarkett Essential 30 trzeba potraktować dodatkowo klejem czy wystarczy sam klej, który jest na panelu?

wystarczy klej który jest pod panelem.

Dzięki za informację. Niestety z tego co się dowiedziałem to na atlasa sam 200 należy odpuścić klejenie paneli winylowych (może komuś się przyda takie info na przyszłość). Pozostaje mi tylko panel winylowy typu click. Jaki podkład musi być pod taki panel ?
  • 5 months później...

Witam,

Przepraszam, jeśli moje pytanie będzie banalne. Mam ogrzewanie podłogowe. Na podłodze położone są kafle. Czy jest możliwość montażu paneli winylowych bezpośrednio na kaflach bez utraty ciepła z podłogówki? Czy też konieczne będzie skucie kafli?

Edytowane przez Kama1978k
Witam,

Przepraszam, jeśli moje pytanie będzie banalne. Mam ogrzewanie podłogowe. Na podłodze położone są kafle. Czy jest możliwość montażu paneli winylowych bezpośrednio na kaflach bez utraty ciepła z podłogówki? Czy też konieczne będzie skucie kafli?

Panele winylowe klejone o gr. 2mm mają mniejszy opór cieplny (np. Quicstep) niż kafelki, które i tak już są materiałem o jedynym z najniższych oporów cieplnych

Jestem przekonany że nie zauważysz różnicy. Nie stracisz ciepła. Po prostu minimalnie dłużej będzie się rozgrzewać ale też dłużej będzie oddawać ciepło

Acha, pytanie wcale nie jest banalne. Opór cieplny ma znaczenie przy ogrzewaniu podłogowym....

Dziękuję bardzo!!!! Jest więc szansa na trochę mniejszy zakres remontu - bez kucia :)