Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Własnie szukałam tematu, który poruszałby tzw. obsługę na-palonego klienta.

Przyczyn nietraktowania komina i pieca grzewczego, jako części jednego układu powietrzno-spalinowego jest pewnie wiele, ale opiszę tylko te, z którymi spotkałam się osobiście. Boleśnie.

Jako ciekawska lubię wiedzieć co i dlaczego ma być zrobione, więc pytam, pytam i szukam odpowiedzi.

Najłatwiej jest oczywiście zaspokoić swoją ciekawość w Muratorze i w Google, ale skoro jest pod ręką usługobiorca, to chciałabym skorzystać także w jego wiedzy i doświadczenia.

Niby to logiczne, ale.. najczęściej zaskakujące i denerwujące fachowca, który często reaguje tak:

- Kobieto, ja tu przyszedłem na robotę, a nie na pogaduszki..

- Jak się chce pani dowiedzieć, to niech se pani książkę kupi...

- Co się pani wtrąca!?

- Baby słuchać nie będę, idźta do garów, ja tu jestem od BUDOWLANKI

- Bo tak ma być i już!

Dodając do powyższego zażenowanie z powodu konieczności płacenia za coś co nie wiem, jak działa, w jaki sposób mam znać zagrożenia wynikające z nieprawidłowej eksploatacji?

Mam liczyć li jedynie na wszechwiedzę i życzliwość inżynierów budowlanych - kier-buda, konserwatora lub odbiór budowlany?

Może na życzliwego lekarza-kominarza lub gadatliwego kominkarza, którzy wyjaśnią JUŻ popełnione błędy i poradzą w jaki sposób je zlikwidować lub choć naprawić?

Co, jeśli ci życzliwi i gadatliwi, chcący nauczać inwestorów, trafią na buc-yfała, który kasę ma i rozumy pozjadał, więc robol do roboty, a nie do pouczania?

Słyszałam o historiach bliskich kryminałowi:

- A to, groźba niezapłacenia za usługę, bo "te rury to miały być poziomo, pod kafelki i pod estetykę", a nie wedle optymalnej grawitacji, czyli technicznie

- Pitolenie i niewymądrzanie się robola, który ma "stawiać i nie gadać, bo od pouczania jest inwestor"

- "masz tu ...zł i podpisz papier"

- *** urwał, rób byle tanio, a o resztę niech cie głowa nie boli, bo jak przy** dolę, to cie rodzona nie pozna..

Pewnie nie wyczerpałam listy powodów "nieuświadomienia", których skutkiem może być spalone dziecko lub ruina, ale...

liczę na Wasze doświadczenia w tej mierze.

Droga Haneczko... czytam i czytam i za przeproszeniem za cholerę nie mogę pojąć o ,co dokładnie chodzi.

Napisz proszę coś więcej, czyżby problem z kominiarzem?

https://forum.murator.pl/topic/187363-quotdekalog-palaczaquot/#findComment-6322539

1. pali się byle czym, bo drogo. A że smród i komin syfem zawalony... a kto tam by się tym przejmował. Zawsze to lepiej jak do potoku wyrzucić:mad:

2. wentylacji nima, bo okna szczelne, a jak się otwiera, to zacuguje:lol2:

3. kominiarz to fanaberia, kosztuje, nabrudzi... a sadze przecie się same wypalą...

I zima rok w rok zbiera swoje żniwo. Pożary, zaczadzenia...

https://forum.murator.pl/topic/187363-quotdekalog-palaczaquot/#findComment-6322546

Mogę chyba zaryzykować twierdzenie, że rozmową uratowałeś życie wielu ludziom. :-)

http://www.tygodnikpodhalanski.pl/?mod=news&strona=1&kat=3&typ=w&id=21693

Statystyki są porażające, prawda?

Tak to prawda, wszystko co jest związane z pożarem, śmiertelnym zatruciem, tragedią jest straszne. Był taki moment, że dość mocno angażowałem się w rozwikłania zagadnień takich zdarzeń, niestety nie dałem rady, podziwiam kolegów po fachu biegłych sądowych, którzy się tym zajmują. Widziałem sporo, rozmawiałem z ludźmi, których uratowano a jedną nogą byli już na tamtym świecie. Jest wspólny mianownik dla takich spraw, wszyscy praktycznie powtarzają, że : ja myślałem / łam, że mnie to nie dotyczy, że mieszkam w nowym domu itd. Niestety, wypadki zdarzają się najczęściej wcale nie w starych budynkach w większości przy DROŻNYCH przewodach kominowych. Powstają jak w jednym czasie nałoży się na siebie kilka spraw, pozornie błahych. Dlaczego tak się dzieje, że o 15.00 w spalinach piecyka gazowego jest 50ppm CO, o 15.30 750ppm a o 18,00 2900ppp i tragedia gotowa tego do dziś nie zgłębiłem. Nasze kochane Państwo nie robi takich badań, wolą sondaże. Nasz minister spraw wewnętrznych w 2009 roku wykluczył obowiązek czyszczenia kominów w domach jednorodzinnych, może celowo, towarzystwa ubezpieczeniowe w końcu żyją z tego, że nie płacą. Wszystko idzie w nie do końca dobrym kierunku. A państwowa straż pożarna, która generalnie leczy nie zapobiega nawet w audycjach radiowych i TV nadal twierdzi, że najlepszym zabezpieczeniem przed zatruciem jest czujnik CO. Ręce mi nieraz opadają. Bywajcie czujni i proszę nie bagatelizować żadnych nawet drobnych spraw.

https://forum.murator.pl/topic/187363-quotdekalog-palaczaquot/#findComment-6322547

Haneczko, jak zwykle miałaś rację

Dziś na moim terenie zaczadzenie, dzieciaki, dorośli w sumie 6 osób - otwarty kociołek gazowy

Na szczęście obyło się tylko szpitalem, wszystko ok

jak mój tel dzwoni przed siódmą zawsze coś się dzieje... kiedy ta zima się w końcu skończy

https://forum.murator.pl/topic/187363-quotdekalog-palaczaquot/#findComment-6322554

ja bym jeszcze dopisał, że...

jak masz kocioł gazowy z otwartą komora spalania to:

1. zrób nastawę kotła w taki sposób aby nie włączał się w nocy !

wypadki zdarzają się często wczesnym rankiem gdy wszyscy jeszcze śpią

2. serwis kotłów gazowych obowiązkowy - czyste urządzenie grzewcze = bezpieczne urządzenie grzewcze

3. wentylacja nawiewna obowiązkowa, szczególnie tam gdzie w pomieszczeniu zachodzą procesy spalania. ZAKAZ ZAKRYWANIA KRATEK WENTYLACYJNYCH !!!

4. dobry czujnik nie zaszkodzi, pisząc dobry mam na myśli taki co się nie włącza z byle powodu np. jak gotuje się wodę na herbatę i reaguje na wilgotność nie CO

5. pewnie są jeszcze takie domy jednorodzinne gdzie CWU jest z piecyka gazowego, korzystasz z piecyka ciepłej wody użytkowej - na czas kąpieli otwórz okno na 2 cm - komin często zaczyna się w oknie a kończy na dachu

6. zauważyłeś/łaś coś niepokojącego... zawroty, bule głowy, nudności nie zwalaj na pogodę, nie bagatelizuj tego TO MOGĄ BYĆ pierwsze oznaki obecności tlenku węgla w mieszkaniu

7. są takie budynki gdzie kocił gazowy z otwartą komorą spalania zainstalowano w łazience, nie może być tak, że ktoś włazi do wanny i bombluje wodę leżąc i myśląc o niebieskich migdałach. To dotyczy szczególnie najmłodszych ale i starym koniom też się zdarza... nalewamy wodę, wyłączamy urządzenie gazowe, wietrzymy pomieszczenie i dopiero włazimy do wanny. Gorzej z prysznicem, w takim przypadku prewencyjnie należy uchylić okienko, tak, tak nawet w zimie. Uchylenie okna nawet w najbardziej oddalonym pomieszczeniu od łazienki w jednej kubaturze domu nie spowoduje nadmiernego wychłodzenia, a pomoże w często zaburzonej z różnych przyczyn ewakuacji spalin.

Piszę o gazie, ponieważ statystycznie powoduje najwięcej zdarzeń z udziałem CO w roli głównej, posiadacze kominków, kotłów węglowych i innych urządzeń, które spalają paliwa zawierające w swoim składzie węgiel nie są również zwolnieni od utrzymywania wszystkiego w dobrym stanie technicznym i eksploatacji zgodnej ze swoim przeznaczeniem.

https://forum.murator.pl/topic/187363-quotdekalog-palaczaquot/#findComment-6322556

Wszystkie urządzenia na naszym rynku są "sprawdzone". I wszystkie są "dopuszczone". Jak to sprawdzanie wygląda wiemy wszyscy. Bieda powoduje, że przepisy i nawoływania stają się puste.

Druga sprawa. Już widzę jak każdy czyta przed napaleniem w piecu dwie strony przykazań z lodówki :bash:. jedna od Hanki, druga od Kominiarza.

Pamiętam Twoją opowieść o tym jak dopiero zakręcenie kurka z gazem i wystawienie opinii zakazującej użytkowania pieca przed jego naprawą, spowodowało reakcję (po kilku miesiącach nawoływania) administracji. Tak administracji! To nie była wina użytkownika.

https://forum.murator.pl/topic/187363-quotdekalog-palaczaquot/#findComment-6322557